Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чипсът - факти, вреда и алтернативи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено е, че само британците изяждат по един тон картофен снакс на около всеки три минути, като по-голямата част от консумиращите го са деца. Опакованият и промишлено произведен чипс от картофи (така поне пише на опаковката) е една от най-вредните храни, което е доказано със стотици изследвания. Но е факт, че тази форма на храна е нещо, от което трудно се отвиква. Затова е най-добре да помислим, дали няма някоя по-здравословна алтернатива.


В превод думата chips означава "тънко парче". Една от легендите разказва, че през далечната 1853 година Джордж Кръм - главен готвач на известен ресторант в Ню Йорк, толкова се ядосал на свой клиент, че вместо пържени картофи, му поднесъл чипс. Това се случило след като въпросният клиент - виден американски мултимилионер, на няколко пъти връщал поръчаните си картофи с мотива, че били нарязани на твърде едри парчета. И след като Кръм решил да му угоди, всъщност поставил началото на толкова обичания чипс, защото нарязал картофите на почти прозрачни парченца, които изпържил за много кратко. През 1860 г. той открива собствен ресторант, в който на всяка маса имало купичка с чипс, благодарение на което мястото станало много прочуто и посещавано. Първоначално пърженето на картофките се осъществявало преди самото им поднасяне. По-късно - около 1900 година в Англия се появява и първия пакетиран чипс.

Какво да похапваме пред телевизора?

Според другата, по-неизвестна версия Криспо Майнт се счита за създател на чипса. През 1879 година той показва на света своето „иозбретение”, което дори е кръстено на него - хрупкавите картофки били първоначално наричани криспо, после крисп и накрая чипс. От 1922 година насам е прието, че чипсът не е хранителен продукт. През 1932 г. Херман Лей регистрира в щата Тенеси, марката Lay's, която доживява до наши дни като една от най-вкусните и предпочитани.


Факти за картофения опакован чипс

Калории
Много варират в зависимост от вида на чипса- знаем, че в наши дни има царевичен, пшеничен и дори зеленчуков. Начинът на приготвяне също оказва голямо влияние - пържен или печен, с повече или по-малко мазнина, добре отцедена или не отцедена мазнина. Качеството на картофите или суровината, която се използва също има значение. Каквото и да си говорим, обаче, известно е, че в добре познатия ни картофен чипс, който най-често си купуваме пакетиран от магазина, има минимум около 450 калории за 100 грама, което не е никак „прилична” цифра. И по-важното в случая е, че калориите от мазнини са около 300, а белтъчините и „полезните вещества” са около 7 на 100 грама.

Защо е толкова вреден?
Чипсът е поставен в топ 10 на най-вредните храни, които могат да предизвикат появата на рак и които според последните изследвания, са строго забранени за бременни. Оказва се, че да ядете чипс, когато очаквате бебе, е почти като да пушите. Иначе фактите са следните:

Чипсът съдържа мазнини, въглехидрати, изкуствени подобрители и доста голямо количество сол т.е. нищо полезно, а напротив - твърде вредно.

Подобрителите, понякога се добавят дори оцветители, както и овкусителите, правят картофите в пъти по-вредни.

Чипсът е пълен със синтетични канцерогенни мазнини, които са причина той да бъде свързван със сериозни, налечими заболявания като рака.

В чипса се съдържа токсичен химикал, наречен акриламид, който няма мирис и вкус, но който се свързва с увреждане на човешката ДНК.

Честата консумация на хрупкави картофки е причина за сериозно затлъстяване, хипертония, диабет тип 2, дори за запушване на кръвоносни съдове.

Похапването на чипс в ранна детска възраст може да доведе до понижена концентрация и нарушения в паметта (едно от действията на наситените мазнини)

За направата на картофения снакс понякога дори не се използват пресни картофи, а още по-вредното дехидратирано картофено нишесте.

Палмовото масло, с което се пържи чипсът, се добива от маслената палма. За нейното развъждане се изсичат огромни площи тропически гори и това е един от най-големите екологично проблеми днес.


Чипс от моркови, цвекло и тиквичка


Как да намалим вредата от чипса?

На първо място- правете си чипс, а не купувайте такъв от магазина

В домашни условия може да си измайсторите чипс от моркови, тиквички и цвекло дори, които са далеч по-здравословни

Да ползвате подходяща за пържене мазнина. Най-подходяща е равна смес от олио и мас, особено за по-големи количества.

Да не прекалявате със солта - може да си добавите всякакви други подправки по ваш си вкус

Да печете, вместо да пържите - вместо да натопите картофите във фритюрника, което си е по-неблагоприятният вариант и от това да ги изпържите в тигана,
наредете тънките и овкусени резенчета в намазнена тава и печете до готовност

В наши дни ядем твърде вредна храна и за жалост това не са просто преувеличени думи. Винаги, обаче можем да увеличим желанието си да приготвим нещо по-здравословно, особено, ако се отнася за нашите деца. Децата обичат чипс, не толкова заради самия чипс, а заради формата му и хрупкавостта му, няма как да го отречем. И не само те, всъщност. Затова, защо да не си приготвим заедно с тях у дома? Домашният печен чипс е направо полезен в сравнение с химията в пакет, която взимаме наготово от магазина. Може да опитаме по този начин и всички да са доволни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
· Законите на съдбата
· Какво представляват убежденията ни и как се формират?
Неделя
17
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вашият начин да влезете във форма
С помощта на диетите можем да свалим няколко килограма в повече, но слабото тяло не означава автоматично...
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Защо да ставаме рано сутрин?
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Страхът от бели престилки
С термина “страх от бели престилки” е обозначен проблем изключително мъчителен за родителите - когато...
Тренировки за концентрация
Концентрацията е фокусиране на вниманието върху нещо точно определено. По законите на оптика обаче, когато...
Стресът при децата - тихата заплаха
Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често не обръщаме внимание на симптомите, приемаме...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Синдромът на хроничната умора – изтощение на тялото или душата
Съвсем нормално е да се чувствате уморени ако се трудите за двама, направили сте 20-километров преход...
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Дали и на 60 не ни се танцува
Замисляли ли сте се над това какво всъщност означава да си стар и кога в действителност настъпва старостта?...
Болки в гърлото
Рязък спад на температурите, ветровито и дъждовно време – това са клопките на иначе красивата и щедра...
Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната...
Под пара
Ние бягаме, те ни гонят. Сроковете, изискванията, плановете, неотложните действия – всички се варят на...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Здраве без химия: лайка против конюнктивит при деца
Който е имал конюнктивит, знае много добре, колко е неприятно това заболяване. Сърбеж, сълзене, зачервяване...
3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
Когато решим да постим, трябва да сме сигурни, че приемаме достатъчно пълноценна храна. Без месото, млякото...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
По пътя на мечтите - свобода и финансова нестабилност
След дълги години финансова стабилност и без желание и време да следвам мечтите си, стъпих на пътя на...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
На 19 март отбелязваме Световния ден на съня
Липсата на здрав сън води до сериозни здравословни усложнения - високо кръвно, диабет, белодробни проблеми....
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook