Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чипсът - факти, вреда и алтернативи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено е, че само британците изяждат по един тон картофен снакс на около всеки три минути, като по-голямата част от консумиращите го са деца. Опакованият и промишлено произведен чипс от картофи (така поне пише на опаковката) е една от най-вредните храни, което е доказано със стотици изследвания. Но е факт, че тази форма на храна е нещо, от което трудно се отвиква. Затова е най-добре да помислим, дали няма някоя по-здравословна алтернатива.


В превод думата chips означава "тънко парче". Една от легендите разказва, че през далечната 1853 година Джордж Кръм - главен готвач на известен ресторант в Ню Йорк, толкова се ядосал на свой клиент, че вместо пържени картофи, му поднесъл чипс. Това се случило след като въпросният клиент - виден американски мултимилионер, на няколко пъти връщал поръчаните си картофи с мотива, че били нарязани на твърде едри парчета. И след като Кръм решил да му угоди, всъщност поставил началото на толкова обичания чипс, защото нарязал картофите на почти прозрачни парченца, които изпържил за много кратко. През 1860 г. той открива собствен ресторант, в който на всяка маса имало купичка с чипс, благодарение на което мястото станало много прочуто и посещавано. Първоначално пърженето на картофките се осъществявало преди самото им поднасяне. По-късно - около 1900 година в Англия се появява и първия пакетиран чипс.

Какво да похапваме пред телевизора?

Според другата, по-неизвестна версия Криспо Майнт се счита за създател на чипса. През 1879 година той показва на света своето „иозбретение”, което дори е кръстено на него - хрупкавите картофки били първоначално наричани криспо, после крисп и накрая чипс. От 1922 година насам е прието, че чипсът не е хранителен продукт. През 1932 г. Херман Лей регистрира в щата Тенеси, марката Lay's, която доживява до наши дни като една от най-вкусните и предпочитани.


Факти за картофения опакован чипс

Калории
Много варират в зависимост от вида на чипса- знаем, че в наши дни има царевичен, пшеничен и дори зеленчуков. Начинът на приготвяне също оказва голямо влияние - пържен или печен, с повече или по-малко мазнина, добре отцедена или не отцедена мазнина. Качеството на картофите или суровината, която се използва също има значение. Каквото и да си говорим, обаче, известно е, че в добре познатия ни картофен чипс, който най-често си купуваме пакетиран от магазина, има минимум около 450 калории за 100 грама, което не е никак „прилична” цифра. И по-важното в случая е, че калориите от мазнини са около 300, а белтъчините и „полезните вещества” са около 7 на 100 грама.

Защо е толкова вреден?
Чипсът е поставен в топ 10 на най-вредните храни, които могат да предизвикат появата на рак и които според последните изследвания, са строго забранени за бременни. Оказва се, че да ядете чипс, когато очаквате бебе, е почти като да пушите. Иначе фактите са следните:

Чипсът съдържа мазнини, въглехидрати, изкуствени подобрители и доста голямо количество сол т.е. нищо полезно, а напротив - твърде вредно.

Подобрителите, понякога се добавят дори оцветители, както и овкусителите, правят картофите в пъти по-вредни.

Чипсът е пълен със синтетични канцерогенни мазнини, които са причина той да бъде свързван със сериозни, налечими заболявания като рака.

В чипса се съдържа токсичен химикал, наречен акриламид, който няма мирис и вкус, но който се свързва с увреждане на човешката ДНК.

Честата консумация на хрупкави картофки е причина за сериозно затлъстяване, хипертония, диабет тип 2, дори за запушване на кръвоносни съдове.

Похапването на чипс в ранна детска възраст може да доведе до понижена концентрация и нарушения в паметта (едно от действията на наситените мазнини)

За направата на картофения снакс понякога дори не се използват пресни картофи, а още по-вредното дехидратирано картофено нишесте.

Палмовото масло, с което се пържи чипсът, се добива от маслената палма. За нейното развъждане се изсичат огромни площи тропически гори и това е един от най-големите екологично проблеми днес.


Чипс от моркови, цвекло и тиквичка


Как да намалим вредата от чипса?

На първо място- правете си чипс, а не купувайте такъв от магазина

В домашни условия може да си измайсторите чипс от моркови, тиквички и цвекло дори, които са далеч по-здравословни

Да ползвате подходяща за пържене мазнина. Най-подходяща е равна смес от олио и мас, особено за по-големи количества.

Да не прекалявате със солта - може да си добавите всякакви други подправки по ваш си вкус

Да печете, вместо да пържите - вместо да натопите картофите във фритюрника, което си е по-неблагоприятният вариант и от това да ги изпържите в тигана,
наредете тънките и овкусени резенчета в намазнена тава и печете до готовност

В наши дни ядем твърде вредна храна и за жалост това не са просто преувеличени думи. Винаги, обаче можем да увеличим желанието си да приготвим нещо по-здравословно, особено, ако се отнася за нашите деца. Децата обичат чипс, не толкова заради самия чипс, а заради формата му и хрупкавостта му, няма как да го отречем. И не само те, всъщност. Затова, защо да не си приготвим заедно с тях у дома? Домашният печен чипс е направо полезен в сравнение с химията в пакет, която взимаме наготово от магазина. Може да опитаме по този начин и всички да са доволни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
Понеделник
9
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Невидимите жертви на домашното насилие
Когато приемеш насилието над себе си, доброволно се съгласяваш да бъдеш жертва. А това е патологичен...
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
7 симптома, зад които депресията се крие
Депресията не е признак на слабост и никой не е застрахован срещу нея. Оказва се, че близо 20% от хората...
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Да се научим на търпение
Случвало ви се е да отидете до някой магазин, да видите, че опашката е голяма и да се откажете? Аз самата...
Защо ми е психотерапевт? Нали си имам приятели?
Как може да ми помогне един психотерапевт? Ще разреши ли проблемите ми и по какъв начин? Тези въпроси...
Смелостта, без която не можем
Замисляте ли се как живеят по-голямата част от хората след една определена възраст? Сякаш в един момент...
Бременност на квадрат - II
Или въпреки всичко един Случват се и обратната ситуация – т.н. Синдром на изчезналия близнак, когато...
Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
17 април - Световен ден на болните от хемофилия
На 17 април отбелязваме Световния ден на болните от хемофилия. В България засегнатите са 700 души, от...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Чай за тонус и здраве
Едно проучване твърди, че всяка секунда по света се изпиват около 25 000 чаши чай, което като се замислим...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Класическата музика като лекарство
Слушането на класическа музика често е предписвано като спомагателно средство при жени, желаещи да забременеят....
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Сису – финландското изкуство за вътрешна сила и щастие
На финландски език има една малка звънлива дума, събрала в себе си мъдрост от пет века. След като през...
Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
"Дали един човек е успешен или не, се определя не от способностите му, а от желанието му да достигне...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
Перфекционизмът като болест
Страхувате се да направите грешка, да претърпите неуспех. Не можете и за миг да си помислите как ще излезете...
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - I
Колко често казвате: „Мисля, че...“? А колко често казвате: „Чувствам, че...“? „Много често“ на първия...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Спрете киселините без лекарства
Не се сещам за по- неприятен начин да си развалиш удоволствието след вкусната вечеря от този да усетиш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook