Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Чипсът - факти, вреда и алтернативи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено е, че само британците изяждат по един тон картофен снакс на около всеки три минути, като по-голямата част от консумиращите го са деца. Опакованият и промишлено произведен чипс от картофи (така поне пише на опаковката) е една от най-вредните храни, което е доказано със стотици изследвания. Но е факт, че тази форма на храна е нещо, от което трудно се отвиква. Затова е най-добре да помислим, дали няма някоя по-здравословна алтернатива.


В превод думата chips означава "тънко парче". Една от легендите разказва, че през далечната 1853 година Джордж Кръм - главен готвач на известен ресторант в Ню Йорк, толкова се ядосал на свой клиент, че вместо пържени картофи, му поднесъл чипс. Това се случило след като въпросният клиент - виден американски мултимилионер, на няколко пъти връщал поръчаните си картофи с мотива, че били нарязани на твърде едри парчета. И след като Кръм решил да му угоди, всъщност поставил началото на толкова обичания чипс, защото нарязал картофите на почти прозрачни парченца, които изпържил за много кратко. През 1860 г. той открива собствен ресторант, в който на всяка маса имало купичка с чипс, благодарение на което мястото станало много прочуто и посещавано. Първоначално пърженето на картофките се осъществявало преди самото им поднасяне. По-късно - около 1900 година в Англия се появява и първия пакетиран чипс.

Какво да похапваме пред телевизора?

Според другата, по-неизвестна версия Криспо Майнт се счита за създател на чипса. През 1879 година той показва на света своето „иозбретение”, което дори е кръстено на него - хрупкавите картофки били първоначално наричани криспо, после крисп и накрая чипс. От 1922 година насам е прието, че чипсът не е хранителен продукт. През 1932 г. Херман Лей регистрира в щата Тенеси, марката Lay's, която доживява до наши дни като една от най-вкусните и предпочитани.


Факти за картофения опакован чипс

Калории
Много варират в зависимост от вида на чипса- знаем, че в наши дни има царевичен, пшеничен и дори зеленчуков. Начинът на приготвяне също оказва голямо влияние - пържен или печен, с повече или по-малко мазнина, добре отцедена или не отцедена мазнина. Качеството на картофите или суровината, която се използва също има значение. Каквото и да си говорим, обаче, известно е, че в добре познатия ни картофен чипс, който най-често си купуваме пакетиран от магазина, има минимум около 450 калории за 100 грама, което не е никак „прилична” цифра. И по-важното в случая е, че калориите от мазнини са около 300, а белтъчините и „полезните вещества” са около 7 на 100 грама.

Защо е толкова вреден?
Чипсът е поставен в топ 10 на най-вредните храни, които могат да предизвикат появата на рак и които според последните изследвания, са строго забранени за бременни. Оказва се, че да ядете чипс, когато очаквате бебе, е почти като да пушите. Иначе фактите са следните:

Чипсът съдържа мазнини, въглехидрати, изкуствени подобрители и доста голямо количество сол т.е. нищо полезно, а напротив - твърде вредно.

Подобрителите, понякога се добавят дори оцветители, както и овкусителите, правят картофите в пъти по-вредни.

Чипсът е пълен със синтетични канцерогенни мазнини, които са причина той да бъде свързван със сериозни, налечими заболявания като рака.

В чипса се съдържа токсичен химикал, наречен акриламид, който няма мирис и вкус, но който се свързва с увреждане на човешката ДНК.

Честата консумация на хрупкави картофки е причина за сериозно затлъстяване, хипертония, диабет тип 2, дори за запушване на кръвоносни съдове.

Похапването на чипс в ранна детска възраст може да доведе до понижена концентрация и нарушения в паметта (едно от действията на наситените мазнини)

За направата на картофения снакс понякога дори не се използват пресни картофи, а още по-вредното дехидратирано картофено нишесте.

Палмовото масло, с което се пържи чипсът, се добива от маслената палма. За нейното развъждане се изсичат огромни площи тропически гори и това е един от най-големите екологично проблеми днес.


Чипс от моркови, цвекло и тиквичка


Как да намалим вредата от чипса?

На първо място- правете си чипс, а не купувайте такъв от магазина

В домашни условия може да си измайсторите чипс от моркови, тиквички и цвекло дори, които са далеч по-здравословни

Да ползвате подходяща за пържене мазнина. Най-подходяща е равна смес от олио и мас, особено за по-големи количества.

Да не прекалявате със солта - може да си добавите всякакви други подправки по ваш си вкус

Да печете, вместо да пържите - вместо да натопите картофите във фритюрника, което си е по-неблагоприятният вариант и от това да ги изпържите в тигана,
наредете тънките и овкусени резенчета в намазнена тава и печете до готовност

В наши дни ядем твърде вредна храна и за жалост това не са просто преувеличени думи. Винаги, обаче можем да увеличим желанието си да приготвим нещо по-здравословно, особено, ако се отнася за нашите деца. Децата обичат чипс, не толкова заради самия чипс, а заради формата му и хрупкавостта му, няма как да го отречем. И не само те, всъщност. Затова, защо да не си приготвим заедно с тях у дома? Домашният печен чипс е направо полезен в сравнение с химията в пакет, която взимаме наготово от магазина. Може да опитаме по този начин и всички да са доволни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
· Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
· Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
· Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Неделя
18
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
Когато сексът е източник на тревога
Когато става дума за секс, ние жените винаги сме много по-емоционални. За нас сексът е изява на чувства,...
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Тялото като дневник
„Мило дневниче, Днес се чувствам ужасно. Имам страхотен зъбобол. Предполагам, че ми расте мъдрец. Дали...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
Пачули - аромат и здраве
Известно е, че първото впечатление, което правим на хората зависи от дрехите, обувките, цялостната ни...
Връзка между желание и действие
Има разлика между желание и действие, между това, което искаме и това, което правим. Но до голяма степен...
Плуване за бебета - здраве, тонус и забавление
Животът се е зародил във водата, човешкото тяло е изградено почти изцяло от вода и не е чудно, че водата...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Вдъхновяващите неща, на които сме способни
Всеки ден от годината е вдъхновяващ, всеки ден от годината е безценен дар. Ако смятаме, че живеем напразно,...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
От сън спомен има
Често денят не ни достига, за да се справим с безбройните задължения, с които сме се нагърбили в работата,...
В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
"Най-големият дар, който можеш да дадеш на себе си, е малко от собственото си внимание." - Антъни Дж....
Размърдай зъбките. Брекети
Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на...
Отслабване, а не слабоумие
Както е известно, от начина ни на хранене зависят не само формите на тялото, но и ефективната работа...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook