Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Игликата - дискретният чар на пролетта като билка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Нежната крехка красота на Игликата се възприема като божие откровение...

Нашите прадеди смятали растението за божествено (Христово) цвете, което дава на вярващия сили и дълголетие. Смята се, че божественото цвете носи късмет, здраве и благополучие. В българския фолклор се срещат изразите: „Те са си лика и прилика, като два стръка иглика“ или „Ако има късмет Иглика, ще я вземе владика“. Много често Баба Марта се изобразява с китка от иглика на забрадката. Старите хора казват, че:

Цъфне ли игликата, пролетта вече е дошла!



В България разпространени са осем вида иглика, от които четири са защитени. Игликата се бере само два пъти в годината, според традиционните вярвания – на Еньовден и на Св. безсребърници чудотворци и лечители Козма и Дамян. След това се смята, че цветето служи само за разлъка. В Швейцария, Франция и Белгия от цветовете на иглика с добавен мед се приготвя ароматна пенлива напитка. Цветовете на растението, според кулинари могат успешно да се използват и при приготвянето на вкусна свежа витаминозна салата.


Записаната в Червената книга на България - Рилска иглика


Ще я видите по поляни и гори, главно по слънчевите места. Самата тя наподобява слънце с нежния си жълт цвят. Това цвете е толкова обикновено и в същото време толкова хубаво, че само с вида си може да ни накара да се успокоим и почувстваме приятно. Всъщност, малко от нас знаят, че игликата успокоява и е пръв помощник при нервни кризи и в буквалния смисъл.
Скандинавска легенда разказва, че в края на дългата зима на земята пристигала богиня Фрея, която отключвала портите на пролетта именно с иглика.


Определено можем да кажем, че стъбълцата с цветовете на това растение приличат на златисти ключета, въпреки че в наши дни са известни не само жълтите, а и розовите, сините и лилавите иглики. Съществуват около 400 вида, които растат основно умерените зони на северното полукълбо. В нашата страна са разпространени 8 вида, като 4 от тях са защитени в Червената книга. Съгласно Закона за лечебните растения пък, поради ограничените запаси, всяка година се налагат ограничения за събираните количества от растението, извън тези за лични нужди.




Освен че ще украси дома ви, за лечебни цели се използват както корените на растението, така и цветовете и листата.


В състава на игликата влизат флавоноиди, сапонини, дъбилни вещества, витамин C, салицилова киселина (известна със своите антисептични и бактерицидни свойства), етерично масло. Именно това и съдържание я прави лек за някои заболявания.

Листата и цветовете на билката действат отпускащо и оказват благотворно влияние върху нервната система. Наличието на етерични масла, флавоноиди, гликозиди и витамин С, прави билката подходяща при възпаление на дихателната пътища. Цветовете са перфектният лек при безсъние, главоболие и нервност като се берат по време на пълното им разцъфтяване. Тях трябва да ги изсушите на сянка с цел да запазите естествения им цвят. Правилото за листата гласи, че се събират основно през април-май- по време на цъфтежа и също се сушат на сянка. Действието им се изразява в силно тонизиране на организма, препоръчват се при недостиг на витамин A и C.Корените се използват основно при заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Притежават още отхрачващо и леко диуретично действие. За целта трябва да ги изкопаете в началото на пролетта, лятото или през август. Сушат се на слънце, докато не придобият светлокафяв цвят и характерна миризма.

Ако решите да я пробвате, имайте предвид, че отварата от това растение може да предизвика алергична реакция, така че бъдете предпазливи. Винаги се консултирайте с фитотерапевт и не предприемайте самолечение с каквато и да е билка.


При какви болести можем да се обърнем към игликата?

Различните части на растението помагат при главоболие и мигрена, паник-атаки, нервни кризи и постоянен стрес, безсъние (в комбинация с отвара от жълт кантарион), кашлица и отхрачване, уринарни проблеми, ревматизъм, подагра. Една от най-разпространените „рецепти” е следната: 1 с.л. корени от билката варите в половин литър вода за около 10 минути. Пиете по 1 кафена чашка три пъти дневно, преди хранене. Може да я подсладите с мед. От надземната част пък дозата е 2 с.л. на 500 мл вода.

Градинското цвете иглика не е билката иглика. То цъфти от февруари до май, като се отглежда изключително лесно и дори и да не полагате особени грижи за нея, почти ви е гарантирано, че ще я виждате цъфтяща всяка пролет. Необходимо е да засадите семената в сандъчета, в началото на февруари, при стайна температура. Игликите изникват след около 16-18 дни, като се отглеждат до появата на листа. Тогава вече може да ги преместите на същинското място за отглеждане. Много е важно да не прекалявате с влагата в почвата, защото стъблата изгниват доста бързо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
· Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
· Март
· Честита Баба Марта!
· Палитрите на сезон Пролет/Лято 2019
· Трупате ли ненужни вещи?
· 5 възела, които е полезно да научите
· 10 начина да използваме тефтер с бели страници
· Първият български химн "Шуми Марица"
· Месец на Жената в Hera.bg
· На тази дата: 28 февруари 1870 е учредена Българската екзархия
Сряда
20
Март 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Честита Баба Марта! - II
Ясно като бял ден е, че всички древни вярвания, дошли от езическите времена, са „пригодени” към християнския...
„Климатът” у дома
Почти 90% от денонощието, а през зимата дори повече, прекарваме в затворено помещение. Затова качеството...
Най-"коледните" подправки
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той е упойващ и топъл, навява мисли за уют...
Фотографии на стената – модерен декор с ретро привкус
Фотоалбумът е вещ, която безвъзвратно събира прах в миналото, защото повечето от нас съхраняват снимките...
2 май - св. равноапостолен цар Борис-Михаил - Покръстител на българите
На 2 май българската Църква чества паметта на цар Борис-Михаил – покръстителя на българския народ. Той...
Непентес
Родината на непентеса (Nepenthes) са дъждовните тропични джунгли на югоизточна Азия, островите Калимантан...
Теория и практика на доброто парти - II
Хапване и пийване – ако партито е „на крака”, храната да е шведска маса и определено не бива да насища,Нека...
Последователните стъпки на ремонта - I
Ако сте запланували ремонт през тази година, именно сега е най-подходящото време да му дадете старт....
Ихтима - 2 февруари
На 2 февруари православните християни почитаме паметта и делото на Свети Патриарх Евтимий Търновски (около...
Свети Сава (Савинден)
5 декември Източноправославната църква посвещава на светеца св. Сава Освещени, построил в края на живота...
Успение Богородично
На 15 август (28 август, по стар стил) по стара българска традиция се празнува Голяма Богородица или...
Месни Заговезни
Месни Заговезни (Неделя месопустна) е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости....
17 юли - Света великомъченица Марина
Най-често българите празнуват деня на светицата за предпазване от огън и мълнии, това е и третият ден...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
"Синеока теменужке, теменужке, мила дружке"
Тя е едно от най-нежните и прекрасни цветя, което с настъпване на пролетта веднага се появява по градини...
Уют и пространство в малкия дом
Когато пространството в дома ни е ограничено, постигането на уют се превръща в трудна задача. Интериорът...
Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават...
Ароматизаторче с липа
Лято е и аромат на липов цвят се носи из въздуха. Ако живееш на улица с липи и спиш на отворен прозорец,...
Неканените гости – как да ги избегнем
Обичате ли неочакваните гости? Не става дума за приятелки, които се отбиват за по чашка кафе, а за гостите...
Домашните любимци по време на празниците
Обикновено свързваме празниците Коледа и Нова година с пътувания, независимо от това дали се прибираме...
Говорещият хладилник
Технологичните иновации все по-често комбинират смела научна мисъл с екстравагантни форми и разнообразни...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Магичните свещи
Историята на свещите – кога и къде за пръв път са се появили, тъне в мистерия. Съществуват само легенди,...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Щори и завеси за дома - красота и функционалност
Японски или австрийски щори – каква е разликата и кои повече ще подхождат на вашето жилище? На тези и...
Арт Терапия
Ако стресът беше дреха, то тя би била плътно прилепнал латексов костюм. Обличаш си го сутрин или в определени...
Коледни пости - седмица 3
Третата седмица от постите е седмицата на Никулден. Значи според традицията задължително ще има риба...
Кукувица кука за Гергьовден
Закукала кукувица рано ми, рано за Гергьовден. Закукала на ябълка, на ябълка, на петровка, на петровка...
Елха от филц
Една лесна за изпълнение идея за коледна декорация с филц. Оформете конус от хартия. Това може да стане...
Алея на славата... в коридора
Всеки има нужда от признание, похвала и стимул, но най-вече децата. Сигурно сте виждали как очите им...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook