Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Рибата в детското меню


Кога и как да започне захранването с риба

        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко, белтъчините в него се усвояват лесно и пълноценно. Освен незаменими аминокиселини, рибата, в по-голям или малък процент, в зависимост от вида си, съдържа минерали, витамини, полиненаситени мастни киселини, в това число и омега-3, а морската риба съдържа и йод, така важен за правилното развитие и функциониране на щитовидната жлеза.

В детското меню рибата е един от най-важните компоненти, който трябва да присъства в храната поне веднъж седмично. Важно е да се има предвид, че тя е и един от най-силните алергени, затова захранването с нея трябва да стане внимателно и плавно, около 2-3 месеца след захранването с месо, т.е. около 10-12 месец, ако в семейството няма предразположеност към алергии. Що се отнася до черупчестите и морските дарове, те трябва да се избягват до третата годинка на децата, заради неоправдано високия риск от алергични раекции.


Кога и как да започнем захранването с риба:

За предпочитане е да се започне с някой от немазните видове риба- хек, калкан, бяла риба. Както е обичайно за въвеждането на нов вид храна, малко количество се смесва с вече въведен продукт, например зеленчуково пюре, и се предлага на детето в обедното меню, за да има възможност да се реагира навреме при евентуална алергична реакция. Най-чести такива са обрив, повръщане , стомашно неразположение, отоци. Ако липсват реакции, с всеки следващ ден количеството риба се увеличава, за да достигне размера на една порция- около 50-60 гр. за едногодишно дете.

Оптималното меню за децата, препоръчвано от педиатрите, включва риба един, максимум два пъти в седмицата- с нея не бива да се прекалява, защото често алергията към белтъчините в рибата действа с натрупване и ако я предлагате твърде често се повишава рискът от алергична реакция.


Как да избираме прясна риба:

Що се отнася до избора на самата риба, която купувате, трябва да внимавате за вида й. На прясната, охладена риба, хрилете отвътре са от ярко розови до кърваво червени, по хрилете на сладководните като сом, шаран може да има слуз, но тя трябва да е бистра. Люспите са ярки и сребристи. Очите също са бистри и според вида риба - изпъкнали в различна степен, но не е вдлъбнати навътре по външната им страна. Може да я съхранявате в хладилник два дни. Замразената риба има светло месо - ако то е тъмно, значи рибата е била повторно замразявана, а това не е добре. След размразяване, рибата трябва да се приготви веднага. Размразяването е най-добре да става в леко подсолена вода, за да се запазят максимално минералните вещества.


Как да приготвяме рибата за бебета и малки деца:

Най-подходящо за бебета и малки деца е приготвянето на пара - така се запазват най-добре полезните вещества. Варете я цяла или на едри парчета, за да бъде тя по-вкусна и сочна. Към водата може да се прибавят корени от магданоз, дафинов лист, лук или моркови, за допълнително овкусяване.
Като начало е най-добре да предлагате на детето рибно пюре - предварително сварената риба се комбинира с вече въведен в менюто зеленчук или зърнен продукт. Картофи, моркови, тиквички, грах, царевица, броколи- това са обичайните комбинации с риба. Може да добавите допълнително мазнина, особено ако приготвяте по-сух вид риба.

С порастването на детето е редно да разнообразявате и рибното меню- вече може да предложите печена риба, рибни кюфтенца, рибно суфле, фрикасе с риба...Основно правило си остава да почистите и най-фините костици, за да предпазите детето от задавяне.



Три изпитани рецепти с риба за деца след 1 годинка:

Рибни кюфтенца:
Около 250-300 гр. рибно филе (подходящо е филето от всяка речна риба), 1 филийка сух хляб, накиснат в прясно мляко, 1 малка глава кромид лук, 1 яйце, магданоз, копър, девесил, малко лимонов сок, олио
Рибата се смила в месомелачка или блендер, добавят се настърганият лук, накиснатият и отцеден хляб, наситнените подправки и лимоновият сок. Продуктите се омесват добре с яйцето. Оформят се кюфтенца, които се поставят върху хартия за печене, поръсват се с по 1 каф. лъжичка олио и се пекат в гореща фурна.

Риба- рагу
(за две-три порции)
Около 150 гр. рибно филе, по 1 среден морков, картоф и домат, половин глава лук, магданоз, копър, 1 ч. л. краве масло
Маслото се разтопява, към него се добавят нарязаните зеленчуци и се задушават около минута. Добява се вода и се оставят да поврят. Рибата се нарязва на парчета и се слага в тавичка. Добавят се зеленчуците и всичко се пече до готовност, накрая се поръсва със зелените подправки.

Риба със спанак и кускус
(за две-три порции)
Около 150 гр. бяла риба, шепа почистен спанак, ½ ч.ч кускус, ½ глава кромид лук, скилидка чесън, олио
Рибата се сварява на пара. Спанакът, лукът и чесънът се задушават в олиото, накрая се добява рибата, нарязана на парчета и всичко се разбърква . Кускусът се сварява по обичайния начин. Рибата и спанакът се сервират върху канапе от кускус.
Коментари
2019-01-17 #2
Цвети
Здравейте, Таня! Ще направим известна корекция. Благодарим за коментара!
2019-01-17 #1
Таня
Здравейте! Това, което сте написали за избора на прясна риба, не е вярно: "Прясната, охладена риба, има чисти и ярки хриле, без слуз по тях, гладки и блестящи люспи и светли, изпъкнали очи."
Хрилете отвътре трябва да са кърваво-червени, а не чисти и ярки. Хрилете на сладководните риби са със слуз. Ако рибата е стара, люспите пак ще са гладки и блестящи. Очите на много видове са изпъкнали и ако е стара рибата, няма да се вдлъбнат. Основното правило за очите е да са бистри, когато е стара рибата са замъглени.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кога и какъв сладолед да предложим на бебето и малкото дете?
· Леща с тиквички и кус кус
· Червената леща - повече желязо за малки и големи
· Пица от лимец с риба и каперси
· Паламуд плакия по варненски
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Еко съвети в очакване на бебето
· Имате тийнейджър и се чувствате самотни? Има причина за това
· Исторически снимки, в които кърменето на открито е напълно нормално
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Събота
25
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Много от нас си представят началото на дадена промяна в живота си с отправна точка - понеделник, Нова...
Празненство без последствия
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Психичното здраве и работното място
Според европейско проучване от 2011 г., 55% от хората с психично здравни проблеми не успяват да се върнат...
Посади си оптимизъм
Промяната на бъдещето ни не е нещо загадъчно и окултно. Механизмът е съвсем прост и ясен. Нещо като в...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Най-важните 5 ползи от вегетарианството
Вегетарианството е начин на хранене, който в различна степен изключва храните от животински произход...
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook