Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да готвим: Свинско месо


В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните мръвки и може би е взел по някоя пържола и за дома. Направо за завист. В градски условия можем да се сдобием най-често със свинско от магазина. Но без оглед на това как месото е стигнало до нас, то е добре да знаем коя част за какво е подходяща.

Глава - Може да се открие в по-големите месарници - най- вече се използва за бульони и супи. Напоследък виждам, че се продават разфасовки - свински бузи - изключително мазно и още толкова вкусно. Ушите са прекрасни за супа заедно с крака, а също и просто сварени с оцет и сол - за мезе. Езикът и мозъкът също се ядат - даже се водят деликатес.

Врат - от него стават любимите ми свински вратни пържоли - прекрасни за скара и тиган ( и за фурната са страхотни). Най- често са леко прошарени - т.е имат мазнина. Продават ги с и без кост.

Котлети - По- сухо от вратното, без жилки, в зависимост от коя част е, може да има малко сланинка отстрани и задължително е с кокал. Подходящо за печене. Поради сухотата си не е подходящо за скара.

Заден бут - Страхотен на фурна за пълнене, за рула от месо и пържолки. Често се използва за приготвяне на мезета и готвене.

Преден и заден джолан - Най-често се използва за супа. Предният е по-малък и има по-малко месо. Задният е страхотен сварен и после изпечен.

Крачета - Заедно с ушите са класически за студена и топла пача. Но и сварени и запечени са просто страхотни.

Ребра - Подходящи за печене и скара.

Гърди - По- мазни от ребрата, продават се с и без кост. Подходящи изключително и само за зимни гозби - свинско с кисело зеле, гювеч с месо, боб с ребра и т.н.

Бон филе - Изключително нежно, с почти никаква мазнина, подходящо даже за диетични ястия. Цената му е доста висока и от него се приготвят предимно специалитети.

Плешка - Подобно на бута, но много по крехка - страхотна за печене.

Дреболии - Сърце, бъбрек, дроб, далак - използва се за готвени ястия и на скара.

Сланина - Най- хубавата част е от гърба - прошарена е и от нея се прави бекон.

Прясното свинско месо има лек червеникав цвят. Колкото по-влакнеста е структурата му, толкова по- старо е прасето. В хладилника може да издържи 1-2 дни, замразено - до 9 месеца. При мариноване с твърд алкохол свинското месо омеква. Посолявайте месото към края на топлинната обработка, за да не стане твърдо. Винаги "запечатвайте" (запържвайте) месото леко в мазнина, преди печене за да се запази сочността му.
Коментари
2011-11-04 #1
Lilianova8
Не изглежда никак лошо за един млад готвач.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Солена палачинкова торта
· Боб с пушени ребърца на фурна
· Салата с кестени, бекон и праз
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Свинско месо с бамя
· Какво става, когато изключим месото от менюто си?
· Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook