Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пакистанската кухня е силно повлияна от индийската и действително сходствата са много, но с това темата не се изчерпва. Смесицата между вкусовете в различните райони на страната правят от пакистанската кухня една разнообразна и любопитна тема, която може да изследваме дълго време. Една от основните разлики е тази, че пакистанците ядат телешко, докато индийците по религиозни причини не го правят, защото за тях кравата е свещена. В Пакистан по-голямата част от населението изповядва ислям, който забранява алкохола, докато в Индия той е разрешен.

Със сигурност трябва да започнем пътешествието в пакистанската кухня от подправките. В нея няма кой знае колко различни от нашите основни продукти, които се използват. Разликата идва именно от подправките. Точно затова и малкото пакистански готвачи у нас са на мнение, че със замяна на някои подправки с други, пакистанско ястие не се получава. Те споделят още, че дори лютият ни пипер е сладникав и не може да бъде използван като заместител. Това е и основната отличителна черта на тази кухня - подобно на индийската, и пакистанската храна е доста люта. Пикантното е неизбежно, но вкусът си заслужава, особено за любителите на лютото. Основните подправки, които се използват са куркумата, кимионът, кориандърът, джинджифилът, както и гарам масала, която всъщност представлява готов микс от кориандър, канела, джинджифил, кимион и кардамон. Тази смес може да откриете и в нашата страна и смело да потънете в дебрите на пакистанската кухня.



Пакистанците, подобно на нас българите, не сядат на масата без хляб. За тях той е задължителен за консумация сутрин, обед и вечер. Дали ще го хапвате самостоятелно или ще го топите в яденето, изборът е ваш. Пакистанският хляб обаче се приготвя твърде специфично и се нарича роти. За него не ви трябва мая, но пък за да го направите в оригинал, ви е необходимо специално пълнозърнесто брашно, от което се замесват тънки, кръгли питки, които се пекат на плоча или в специална пещ, наречена тандур.



Какво похапват пакистанците най-често?

Биряни - пиле с ориз или телешко с ориз, а може и агнешко. Който и вариант да си изберете, няма да сгрешите, само че не забравяйте най-важното- подправките, които не са никак малко- кориандър, кимион, червен пипер, дафинов лист и малко канела.

Нихари - в превод това ястие означава сутрин, затова и то се хапва сутрин, обикновено след молитва. За него ви трябват телешко, лук, кисело мляко и наистина много подправки, сред които отново са джинджифилът, кардамонът, канелата, дафиновият лист, индийското орехче, лютият червен пипер, куркумата.

Кичри или казано по нашенски леща с ориз - много популярно постно ястие, за което ви трябва тенджера под налягане, червена или жълта леща, ориз, лук, домати, един картоф и добре познатите ни вече- кимион, джинджифил, къри, кориандър, куркума, индийско орехче. Вкусът е много специфичен, различен и екзотичен и няма да ви разочарова.


Пиле биряни

А за десерт?

Ладу - хранителни и вкусни жълти бонбони, в които всеки би се влюбил. За тях ви трябват нахутено брашно, масло, мляко, кафява захар, бадеми, кардамон, куркума и шафран. Перфектното изкушение, здравословно при това и сравнително лесно за приготвяне.


А какво пийват с храната?

С тези толкова пикантни ястия дали не вървят и чаша бира или една малка ракийка? Грешка. Пакистанците не употребяват алкохол. Предпочитат натуралните сокове и колата, но най-разпространеното и любимо тяхно питие е ласси или казано на български айрянът. Рано сутрин през лятото се пие сладък ласси. За обяд се избира този със сол. Пакистанците разбиват айряна до степен, при която излиза масло от него, а понякога му добавят и допълнителна топка домашно масло. „Тежко питие, но доста енергитизиращо”, казват пакистанските готвачи.

И като споменахме готвачи, задължително трябва да отбележим, че пакистанските мъже са невероятни готвачи, но само, когато не разполагат с жена в кухнята. Иначе обичат да готвят, да импровизират, да експериментират. Поставят храната на пиедестал и се стараят тя да е наистина вкусна. А липсата на алкохол изобщо не пречи събирането на трапеза да бъде освен вкусно, и интересно и забавно. Всъщност, представите ни за мюсюлманите понякога са доста изкривени. Защото и те като нас са хора, които държат на храната и топлото отношение. А какво повече ни трябва, за да бъдем щастливи?


Рецепта за пакистански хляб роти

Подобен на арабските питки, пакистанският хляб може да бъде идеална закуска за детето ви в училище. За направата на питките роти са ви необходими 2 ч.ч. пълнозърнесто (а може и бяло) брашно, 2/3 ч.ч. хладка вода, шипка сол и олио. Първо пресявате брашното със солта, доливате водата постепенно и омесвате гладко тесто. Оставяте в намаслена купа за половин час. След това премесвате върху набрашнена повърхност. Откъсвате топки с големина на средна ябълка, разточвате ги на питки и ги печете върху загрят, сух тиган. На всеки 5-10 секунди ги обръщате, за да не загарят и засъхват. А вътре в тях може да добавите всичко- пилешко, задушени зеленчуци и каквото още ви хрумне- здравословно и много вкусно. В комбинация с кичри пък, ще си изядете пръстите. Наскоро опитах и се влюбих 
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
· Златоград – градът на Дельо Войвода
· Разходка в Родопа - из околностите на Пампорово
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· "Ще имаме едно знаме, на което ще пише: "Свята и чиста република""
· 11 юли - Световен ден на населението
· Как да се почувстваме като местен, когато пътуваме?
Понеделник
22
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Есен в Странджа - I
Ето, че мечтата ми се осъществи – да видя Странджа във всичките й цветове. Жълто, кафяво, оранжево, тук-там...
Колекционерството – прищявка, мания или себеизява?
Какво кара хората да колекционират разни неща? Децата събират разнообразни предмети често под влияние...
Св. Патриарх Евтимий Търновски - пазител на българския народ
Защото кой народ, сроден с българския по реч, не прие неговите писания, неговите учения, труда и потта...
Българските любовни филми на всички времена
Най- добрите любовни филми на едно място. В началото бях вдъхновена от тази идея и мислех, че е лесна...
Казанлък- град с аромат на гюл
Казанлък, градът сърце на България, във вените му течен аромат на маслодайна роза обграден от розови...
Порнографията – от зората на човечеството до днес
Дългата история на порнографията доказва, че тя е процъфтявала далеч преди ерата на телевизията и Интернет....
Вино - в моята ръка и сега...
Виното се пие на точното място и в точното време. В моята ръка. И сега!...
4 май - Международен ден на пожарникаря, коминочистача и металурга
На 4-ти май се отбелязва професионалния празник на всички металурзи, пожарникари и коминочистачи. Покровител...
Всички неща са възможни. Невъзможните изискват само повече време
Всички неща са възможни. Невъзможните изискват само повече време....
За Андерсен и тъжните приказки
Питали ли сте се що за хора са авторите на приказки? Тези, които създават огромен пъстър свят от въображение...
Колебание – моето постоянство.
Има безброй възможности, има безброй варианти. Грешка ще бъде, каквото и да предпочета между тях. Изборът...
Бъртранд Ръсел: "Да се страхуваш да обичаш е да се страхуваш от живота"
„Има два мотива за четене на една книга – защото ти харесва или за да се похвалиш.“ „От всички видове...
"Аз ще направя ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба"
"...Пейов! Ние не сме направили и стотната част от онова, което би могли да направиме. Слава богу и дяволу,...
Бихте ли целунали непознат?
Да целунеш непознат, напълно непознат човек?! Това е абсурдно! Това може би си мислим повечето от...
Помисли. И реши. Ако решиш, не мисли.
Помисли. И реши. Ако решиш, не мисли....
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Имате ли чувството за хумор?
Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
Коледни пости - Ден 14:
Героите заслужават награда. Най- трудните битки са със самия себе си.
Днес, ден 14, е повод за малък празник и с удоволствие си подарявам един чуден постен, но много какаов,...
Когато лятото вдъхновява в цветове
Лятото е пъстро, волно, свободно. Преди да изпепели цветовете си, то ги разгръща в разгара си в разноцветни...
Всичко, което искам...
Всичко, което искам, си ти. (Ако носиш бутилка хубаво вино)...
Нито децата, нито учителите са виновни!
Учителите са функция на Системата. Системата е функция на обществото и политиката. Обществото и политиката...
Ако не цениш това, което получаваш...
Ако не цениш това, което получаваш, ще получиш онова, което не цениш....
Къде в света се събират най-много хора?
Кое обединява и разделя в най-силна степен големите групи от хора? Религията, безспорно. Принадлежността...
Pro bono
Съществуват най-различни начини да помагаме на другите. В благотворителните дейности, освен с пари, дрехи...
Когато някой е уязвим, а другият не се възползва
Доверие се гради тогава, когато някой е уязвим, а другият не се възползва от слабостта му....
Интервю: Кулинарно - в кухнята с Йоана
Има на този свят (и слава Богу) хора, които могат да те накарат да се усмихнеш, и то не еднократно. Хора,...
Великият "Щастливец" Алеко Константинов
Алеко Константинов (13 януари 1863 г. - 23 май 1897 г.) е явление не само в литературата, но и в цялата...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Усмивката е най-малкото добро
Усмивката е най-малкото добро. После всичко е по-лесно....
Избирай хора, с които не се налага да подбираш думите си
Избирай хора, с които не се налага да подбираш думите си. ...
Едно магическо лято без технологии
Изчезна ли вече детството без телефони и таблети? Могат ли децата да бъдат истински щастливи и волни...
С и БЕЗ Любов
БОГАТСТВО без Любов прави човека АЛЧЕН. управлявано с Любов, прави човека ЩЕДЪР. ДЪЛГ без...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
Ресторант за интроверти е хит в Япония и вече - в Ню Йорк
Японският ресторант "Ichiran", в който се предлага прословутата супа рамен - оригинална и тайна домашна...
Мисли за децата, родителите и дома от Ерма Бомбек
Децата са като хвърчила. Прекарваш години, опитвайки се да ги вдигнеш от земята. Тичаш с тях, докато...
28 декември - Световен ден на киното
На тази дата през 1895 г. в парижкото “Гран кафе” се състои първата публична демонстрация на “движещи...
Ако се чудиш за бъдещето си...
Ако се чудиш какво ще е бъдещето - започни сам да го създаваш и ще знаеш...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook