Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пакистанската кухня е силно повлияна от индийската и действително сходствата са много, но с това темата не се изчерпва. Смесицата между вкусовете в различните райони на страната правят от пакистанската кухня една разнообразна и любопитна тема, която може да изследваме дълго време. Една от основните разлики е тази, че пакистанците ядат телешко, докато индийците по религиозни причини не го правят, защото за тях кравата е свещена. В Пакистан по-голямата част от населението изповядва ислям, който забранява алкохола, докато в Индия той е разрешен.

Със сигурност трябва да започнем пътешествието в пакистанската кухня от подправките. В нея няма кой знае колко различни от нашите основни продукти, които се използват. Разликата идва именно от подправките. Точно затова и малкото пакистански готвачи у нас са на мнение, че със замяна на някои подправки с други, пакистанско ястие не се получава. Те споделят още, че дори лютият ни пипер е сладникав и не може да бъде използван като заместител. Това е и основната отличителна черта на тази кухня - подобно на индийската, и пакистанската храна е доста люта. Пикантното е неизбежно, но вкусът си заслужава, особено за любителите на лютото. Основните подправки, които се използват са куркумата, кимионът, кориандърът, джинджифилът, както и гарам масала, която всъщност представлява готов микс от кориандър, канела, джинджифил, кимион и кардамон. Тази смес може да откриете и в нашата страна и смело да потънете в дебрите на пакистанската кухня.



Пакистанците, подобно на нас българите, не сядат на масата без хляб. За тях той е задължителен за консумация сутрин, обед и вечер. Дали ще го хапвате самостоятелно или ще го топите в яденето, изборът е ваш. Пакистанският хляб обаче се приготвя твърде специфично и се нарича роти. За него не ви трябва мая, но пък за да го направите в оригинал, ви е необходимо специално пълнозърнесто брашно, от което се замесват тънки, кръгли питки, които се пекат на плоча или в специална пещ, наречена тандур.



Какво похапват пакистанците най-често?

Биряни - пиле с ориз или телешко с ориз, а може и агнешко. Който и вариант да си изберете, няма да сгрешите, само че не забравяйте най-важното- подправките, които не са никак малко- кориандър, кимион, червен пипер, дафинов лист и малко канела.

Нихари - в превод това ястие означава сутрин, затова и то се хапва сутрин, обикновено след молитва. За него ви трябват телешко, лук, кисело мляко и наистина много подправки, сред които отново са джинджифилът, кардамонът, канелата, дафиновият лист, индийското орехче, лютият червен пипер, куркумата.

Кичри или казано по нашенски леща с ориз - много популярно постно ястие, за което ви трябва тенджера под налягане, червена или жълта леща, ориз, лук, домати, един картоф и добре познатите ни вече- кимион, джинджифил, къри, кориандър, куркума, индийско орехче. Вкусът е много специфичен, различен и екзотичен и няма да ви разочарова.


Пиле биряни

А за десерт?

Ладу - хранителни и вкусни жълти бонбони, в които всеки би се влюбил. За тях ви трябват нахутено брашно, масло, мляко, кафява захар, бадеми, кардамон, куркума и шафран. Перфектното изкушение, здравословно при това и сравнително лесно за приготвяне.


А какво пийват с храната?

С тези толкова пикантни ястия дали не вървят и чаша бира или една малка ракийка? Грешка. Пакистанците не употребяват алкохол. Предпочитат натуралните сокове и колата, но най-разпространеното и любимо тяхно питие е ласси или казано на български айрянът. Рано сутрин през лятото се пие сладък ласси. За обяд се избира този със сол. Пакистанците разбиват айряна до степен, при която излиза масло от него, а понякога му добавят и допълнителна топка домашно масло. „Тежко питие, но доста енергитизиращо”, казват пакистанските готвачи.

И като споменахме готвачи, задължително трябва да отбележим, че пакистанските мъже са невероятни готвачи, но само, когато не разполагат с жена в кухнята. Иначе обичат да готвят, да импровизират, да експериментират. Поставят храната на пиедестал и се стараят тя да е наистина вкусна. А липсата на алкохол изобщо не пречи събирането на трапеза да бъде освен вкусно, и интересно и забавно. Всъщност, представите ни за мюсюлманите понякога са доста изкривени. Защото и те като нас са хора, които държат на храната и топлото отношение. А какво повече ни трябва, за да бъдем щастливи?


Рецепта за пакистански хляб роти

Подобен на арабските питки, пакистанският хляб може да бъде идеална закуска за детето ви в училище. За направата на питките роти са ви необходими 2 ч.ч. пълнозърнесто (а може и бяло) брашно, 2/3 ч.ч. хладка вода, шипка сол и олио. Първо пресявате брашното със солта, доливате водата постепенно и омесвате гладко тесто. Оставяте в намаслена купа за половин час. След това премесвате върху набрашнена повърхност. Откъсвате топки с големина на средна ябълка, разточвате ги на питки и ги печете върху загрят, сух тиган. На всеки 5-10 секунди ги обръщате, за да не загарят и засъхват. А вътре в тях може да добавите всичко- пилешко, задушени зеленчуци и каквото още ви хрумне- здравословно и много вкусно. В комбинация с кичри пък, ще си изядете пръстите. Наскоро опитах и се влюбих 
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 7 най-скъпи круизни кораба в света
· Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
· Златоград – градът на Дельо Войвода
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Земята вече има нов океан
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
Неделя
17
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
С времето нещата, които си желаем, за себе си, за близките ни, стават все по-малко и все по-клиширани....
Хубавото на есента
Есента се смята за антипод на всичко онова, което носи лятото – на неговата дързост, приключения, опит...
"Човек може да живее и без любов – може – и това е най-гадното"
И не ви казвам, че човек не може да живее и без любов – може – и това е най-гадното. Органите продължават...
Най-достойните винаги са сами
Най-достойните винаги са сами. Отличават се с харизма, безупречна външност, жив аналитичен ум, абсолютно...
В коридора на сърцето ти...
"... едни хора напускат живота ни и си мислим, че вечно ще живеем с тази загуба. И сме прави. И така...
"Боже мой, Николай, гледай какво става със знамето..."
„Отстъпвахме така: дружината вървеше напред, аз и полковникът вярвяхме зад всички. На турците само това...
Единственият човек, който ще те направи щастлив за цял живот, си ти самият.
Единственият човек, който ще те направи щастлив за цял живот, си ти самият. ...
Херман Хесе: „Мъдростта е да мислиш с песимизъм, а да действаш с оптимизъм"
Херман Хесе e немско-швейцарски поет, романист и художник. През 1946 г. получава престижната Нобелова...
„Синята кръв” не е метафора
„Синя кръв” е един от най-разпространените изрази, използван от векове в целия западен свят. Замисляли...
Нацъфтелите вишни на Япония
Празникът Ханами е истинско дзен преживяване за японците. Всяка пролет те следят фронта на цъфтежа на...
Отиде си колумбийският писател Габриел Гарсия Маркес
На 87 години на 17.4.2014 година почина Габриел Гарсия Маркес един от най-известните писатели, представител...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
Франц Кафка: "Несъществуващото е нещо, което не сме желали достатъчно"
"Животът през цялото време отвлича вниманието ни и ние дори не успяваме да забележим от какво именно." "Всеки,...
"Искам да бъда с хора, които са гладни за истината..."
За мое собствено добро искам да общувам с хора, които се стремят да открият какво би било да бъдат живи...
Без любов
Без любов от днес нататък ще живея. Независима от телефон и случай. Няма да боли. И няма да копнея. Ставам...
Ако някой дойде при теб с рана, не го изпращай с две
Ако някой дойде при теб с рана, не го изпращай с две. ...
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Притча за факирът и кобрата
Живял някога в Индия един факир, който прекарал трийсет години в неподвижно състояние и медитация, с...
Къщата не е същата, откакто ти си тръгна
Къщата не е същата, откакто ти си тръгна. Печката е ядосана - тя ме обвинява. Телевизорът отчаяно се...
Избирай хора, които избират теб
Избирай хора, които избират теб. ...
2018 - годината на Жълтото земно куче
Новата година по китайския календар започва на 16 февруари и ще продължи до 4 февруари 2019 и ще бъде...
Остров Ломбок, Индонезия - сърфинг сред екзотиката на Югоизточна Азия
За Ломбок чух случайно. Идеята да посетя Индонезия беше отлежала достатъчно дълго, беше се оформила и...
Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph,...
Катастрофална коледна фотосесия
Настъпва времето на семейните коледни сесии. Красиви декори, атмосфера, излъчване на семейна сплотеност...
10 причини да обичаме есента
Първата е: Есента е цветна! Независимо, дали защото всяко листо е като цвете, ярко и неповторимо,...
Колко дълго може да издържите в най-тихата стая в света?
След тежкият работен ден и множеството телефонни разговори, които сте провели днес, не се ли нуждаете...
Най-добрите снимки за 2019 г. според сп. "Нешънъл Джиографик"
Престижното списание, което ежегодно провежда и фотографски конкурс, излъчи най-добрите снимки в трите...
Йожен Йонеско: „Не отговорът просвещава, а въпросът.”
„Идеологиите ни разделят. Мечтите и страданията ни обединяват.” „Имам лош характер и затова не понасям...
Народните будители: Георги С. Раковски
"Нека всеки запише дълбоко в сърцето си: свобода или смърт!" "….Млади юноши! Ви, поколение днешно,...
Коледни пости - Ден 16:
Годишнина от смъртта на Оскар Уайлд. Какво общо има той с постите?
На днешната дата, през 1900 г. умира Оскар Уайлд. Винаги съм мислила, че това е човек, който не принадлежи...
На тази дата е роден: Пенчо Славейков
Пенчо Славейков е роден 27 април 1866 г. в град Трявна. Да си спомним за него с: Неразделни Стройна...
Да предизвикаш късмета си
"Роди ме, мамо, с късмет, пa ме хвърли на смет!" – тази поговорка ми изниква в съзнанието всеки път,...
Посткросинг или "Мило непознато другарче..."
„Мило непознато другарче....“ С тези думи са започвали писмата на моите родители към непознатите другарчета...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Любовта е великолепието на живота в действие
Единствено като определим състоянията, които не са любов, можем да стигнем до познание за истинската...
Търсачът
Нека ви разкажа... Собственикът на книжарничката бе решил, че е време да разчисти от ненужните книжа,...
На тази дата: 145 години от рождението на Сергей Дягилев
Когато говорим не само за балет, а за изкуство изобщо, името Сергей Дягилев се откроява със свой, забележителен...
"Аз приех нова вяра - аз повярвах в щастието!"
"Това, което прошепна не беше в ухото, а в сърцето ми. Ти не целуна устните, а душата ми. "Аз приех...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook