Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пакистанската кухня е силно повлияна от индийската и действително сходствата са много, но с това темата не се изчерпва. Смесицата между вкусовете в различните райони на страната правят от пакистанската кухня една разнообразна и любопитна тема, която може да изследваме дълго време. Една от основните разлики е тази, че пакистанците ядат телешко, докато индийците по религиозни причини не го правят, защото за тях кравата е свещена. В Пакистан по-голямата част от населението изповядва ислям, който забранява алкохола, докато в Индия той е разрешен.

Със сигурност трябва да започнем пътешествието в пакистанската кухня от подправките. В нея няма кой знае колко различни от нашите основни продукти, които се използват. Разликата идва именно от подправките. Точно затова и малкото пакистански готвачи у нас са на мнение, че със замяна на някои подправки с други, пакистанско ястие не се получава. Те споделят още, че дори лютият ни пипер е сладникав и не може да бъде използван като заместител. Това е и основната отличителна черта на тази кухня - подобно на индийската, и пакистанската храна е доста люта. Пикантното е неизбежно, но вкусът си заслужава, особено за любителите на лютото. Основните подправки, които се използват са куркумата, кимионът, кориандърът, джинджифилът, както и гарам масала, която всъщност представлява готов микс от кориандър, канела, джинджифил, кимион и кардамон. Тази смес може да откриете и в нашата страна и смело да потънете в дебрите на пакистанската кухня.



Пакистанците, подобно на нас българите, не сядат на масата без хляб. За тях той е задължителен за консумация сутрин, обед и вечер. Дали ще го хапвате самостоятелно или ще го топите в яденето, изборът е ваш. Пакистанският хляб обаче се приготвя твърде специфично и се нарича роти. За него не ви трябва мая, но пък за да го направите в оригинал, ви е необходимо специално пълнозърнесто брашно, от което се замесват тънки, кръгли питки, които се пекат на плоча или в специална пещ, наречена тандур.



Какво похапват пакистанците най-често?

Биряни - пиле с ориз или телешко с ориз, а може и агнешко. Който и вариант да си изберете, няма да сгрешите, само че не забравяйте най-важното- подправките, които не са никак малко- кориандър, кимион, червен пипер, дафинов лист и малко канела.

Нихари - в превод това ястие означава сутрин, затова и то се хапва сутрин, обикновено след молитва. За него ви трябват телешко, лук, кисело мляко и наистина много подправки, сред които отново са джинджифилът, кардамонът, канелата, дафиновият лист, индийското орехче, лютият червен пипер, куркумата.

Кичри или казано по нашенски леща с ориз - много популярно постно ястие, за което ви трябва тенджера под налягане, червена или жълта леща, ориз, лук, домати, един картоф и добре познатите ни вече- кимион, джинджифил, къри, кориандър, куркума, индийско орехче. Вкусът е много специфичен, различен и екзотичен и няма да ви разочарова.


Пиле биряни

А за десерт?

Ладу - хранителни и вкусни жълти бонбони, в които всеки би се влюбил. За тях ви трябват нахутено брашно, масло, мляко, кафява захар, бадеми, кардамон, куркума и шафран. Перфектното изкушение, здравословно при това и сравнително лесно за приготвяне.


А какво пийват с храната?

С тези толкова пикантни ястия дали не вървят и чаша бира или една малка ракийка? Грешка. Пакистанците не употребяват алкохол. Предпочитат натуралните сокове и колата, но най-разпространеното и любимо тяхно питие е ласси или казано на български айрянът. Рано сутрин през лятото се пие сладък ласси. За обяд се избира този със сол. Пакистанците разбиват айряна до степен, при която излиза масло от него, а понякога му добавят и допълнителна топка домашно масло. „Тежко питие, но доста енергитизиращо”, казват пакистанските готвачи.

И като споменахме готвачи, задължително трябва да отбележим, че пакистанските мъже са невероятни готвачи, но само, когато не разполагат с жена в кухнята. Иначе обичат да готвят, да импровизират, да експериментират. Поставят храната на пиедестал и се стараят тя да е наистина вкусна. А липсата на алкохол изобщо не пречи събирането на трапеза да бъде освен вкусно, и интересно и забавно. Всъщност, представите ни за мюсюлманите понякога са доста изкривени. Защото и те като нас са хора, които държат на храната и топлото отношение. А какво повече ни трябва, за да бъдем щастливи?


Рецепта за пакистански хляб роти

Подобен на арабските питки, пакистанският хляб може да бъде идеална закуска за детето ви в училище. За направата на питките роти са ви необходими 2 ч.ч. пълнозърнесто (а може и бяло) брашно, 2/3 ч.ч. хладка вода, шипка сол и олио. Първо пресявате брашното със солта, доливате водата постепенно и омесвате гладко тесто. Оставяте в намаслена купа за половин час. След това премесвате върху набрашнена повърхност. Откъсвате топки с големина на средна ябълка, разточвате ги на питки и ги печете върху загрят, сух тиган. На всеки 5-10 секунди ги обръщате, за да не загарят и засъхват. А вътре в тях може да добавите всичко- пилешко, задушени зеленчуци и каквото още ви хрумне- здравословно и много вкусно. В комбинация с кичри пък, ще си изядете пръстите. Наскоро опитах и се влюбих 
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
· Златоград – градът на Дельо Войвода
· Разходка в Родопа - из околностите на Пампорово
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
· Най-добрите снимки за 2019 г. според сп. "Нешънъл Джиографик"
· Вече знаем кой е цветът на 2019 г.
· "Защо да уча математика?"
Четвъртък
13
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Яснота
Не всички думи. Чувам но усещам. Полъха в тишината. На шумните разлистващи се. Дървета пият...
Смисълът на живота е да намерим своята дарба
Смисълът на живота е да намерим своята дарба, целта на живота е да раздаваме от нея...
Любовният смях
Чувството за хумор е сред най-споменаваните изисквания към мечтания мъж. И действително дамите са неудържимо...
Подготовка за есен
От този вид тъмнозелено, което намеква „все още”. Замръкне ли, става студено. Притварям прозорците...
Твоето щастие е твой личен избор, а не следствие от изборите на другите
Твоето щастие е твой личен избор, а не следствие от изборите на другите....
Остров Тасос – врата към Рая без Свети Петър - II
Панорамната обиколка с автобуса минава по най-високите пътища на острова. Така успяваме да се насладим...
Pro bono
Съществуват най-различни начини да помагаме на другите. В благотворителните дейности, освен с пари, дрехи...
Непубликувани снимки от архивите на "Нешънъл Джиографик"
Списание "Нешънъл Джиографик" отваря архивите. Непубликувани снимки от секцията на списанието "Снимка...
Как да изберем подарък за мъж?
Изборът на подарък може да бъде както много забавно, така и голямо затруднение. Как ще бъде прието предизвикателството...
Къде живее Бог
- Дали Бог живее тъкмо в тези красиви планини наоколо? - Бог живее там, където му позволят да влезе...
Магията на шоколада
Някои го предпочитат черен, други с лешници, трети с вкусен пълнеж – въпрос на темперамент. Защото шоколадът...
Какво научих (за себе си) след смъртта на Крис Корнел
Крис Корнел си отиде на 18 май 2017 г. и в това време след смъртта му шокът все още не отшумява. Истинският...
Обичай мъж, който е...
Oбичай мъж, който е добър с теб. Който ще те прегръща всяка сутрин и няма да е навик, а в сърцето...
В Барселона дни преди Коледа
Ако този дядо Коледа ви се струва форма на някаква гавра, не бързайте със заключенията. Всъщност е част...
Петко льо, капитанине!
Петко льо, капитанине, Петко льо, командирине, (Петко льо, командирине) яла сай Петко остави от това...
Когато човек прави нещата не по задължение, а от любов, нито една грижа не тежи
Когато водя малкото дете на градина, нарочно минавам през двора на едно професионално училище. Не заради...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Жеравна. Магическо минало -III
Рано сутринта като пъргава мома обличам носията, този път взимам тази на Меги, тя моята. Снимаме се...
Който не знае къде отива, отива другаде
Който не знае къде отива, отива другаде....
"Св. 40 мъченици" - една църква във Велико Търново, паметна за историята ни
Годината е 1230 г., Второто българско царство е в разцвета си с властването на един от най-могъщите български...
Болните от синдрома на Даун също могат да бъдат щастливи
Послание към една бъдеща майка ще предизвика страховете и въприемането на Синдрома на Даун на всички...
Златоград – градът на Дельо Войвода
Златоград е най-южният град в България, намиращ се в Област Смолян в долината на река Връбница. Един...
„За всяко нещо, за което си заслужава да се умре, си заслужава и да се живее.“
„За всяко нещо, за което си заслужава да се умре, си заслужава и да се живее.“ „Врагът е всеки, който...
Виена - разказ с полезности за пътешественици - I
Много хора свързват Виена с Виенското колело, Виенската опера, Виенския валс или бал, с името на великите...
На тази дата е родена: Петя Дубарова
Петя Дубарова е родена на 25 април 1962г. в Бургас. Започва да пише стихове съвсем малка, а майка й,...
Хамамът – релакс от Ориента
Хамамът или известен у нас като “турска баня” е вариант на парната баня и сауната, който играе важна...
Птицата не се страхува, че клонът може да се счупи
Птицата не се страхува, че клонът може да се счупи. Тя разчита на крилете си....
Защо сме тъжни, когато вали?
Когато навън вали, често ни обхваща меланхолично настроение, действията ни стават по-бавни, а свиването...
Световни тенденции в кулинарията и ресторантьорството за 2016 г.
Австралиецът Мат Престън е виден кулинарен съдия, критик и оценител на ресторанти. Пред The Daily Telegraph,...
Приказка
Написах приказка една. Как: сама построих кули и замъци, сама убих триглава ламя, сама села запалвах,...
Любопитни факти за 14 февруари
Любовта е във въздуха... особено през втория месец от годината! Датата 14 февруари или още Свети Валентин...
Доброто в теб
Търси доброто в човека, така намираш и доброто в себе си....
2012 – забележителната година на Водния Дракон
Нашата Нова година си я посрещнахме, тя си дойде шумно и весело, както всяка година. Но китайската още...
Благи думи за Благовещение: "Благодаря за даровете, които са ми дадени - съпруга и син"
Здравейте, Бих искал да участвам в играта за благата дума. :) "Благодарен съм и постоянно се досещам,...
Заговезни
Седнаха децата всички на софрата до мама, до татко, да си хапнат сладко бобена чорбица, рибник и...
Димитрана Иванова - първата българска суфражетка*
Димитрана Иванова (по баща Петрова) е родена на 1 февруари 1881 г. в Русе в семейството на Станка и Петър...
Жената - сила и магия II
Самодивите са наричани още вили, диви, кадъни, недефки, самовили, стии и юди. Според народните вярвания...
Твърде много време в гледане на екрани
Мисля, че хората прекарват твърде много време в гледане на екрани и твърде малко време да пият вино,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook