Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Завръщането на просото


Достъпно, вкусно, здравословно. И без глутен


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани като киноa и чия. Най-често дори не може да бъде открито в магазина, дори на щандовете за здравословна храна. И ако попитате за него, ще бъдете упътени към храната за птички. Крайно незаслужено за една така полезна, евтина и вкусна храна.

Просото - храна с дълга история в модерния свят

Просото е сред най-старите култури, с които човечеството се е прехранвало. Следи от него са открити от преди 7000 години при останки от керамични изделия, които служели за съхранението ми – най-напред в Етиопия, а по-късно – и в Индия и Пакистан. Преди разпространението на ориза, то било и основна житна култура и в Китай.

Просото всъщност не е зърно, а семе на семейство растения под общото наименование Panicum miliaceum L. ( на английски Millet). То е изключително издържливо и се нуждае от много малко вода, но търпи жарко слънце. Тези особености го правят разпространена храна в най-бедните и оскъдни на природни ресурси страни. Издържливостта му на вредители го прави безинтересно за произвеждащите пестициди компании и то се води за една от най-чистите култури. Лидер в производството е Индия с над 10 млн тона годишно, следват Нигерия и Нигер.

В България за просо се говори още по време на основаването на българската държава и столетия наред народът се е изхранвал с просеник (в който има и голямо участие царевичното брашно) – корав хляб, който не бухва, но засища и трудно плесенясва. От просо се прави най-хубава боза, а подобна напитка, с различна степен на алкохолно съдържание, има във всички страни, в които се отглежда то. Днес просото заслужава своя Ренесанс, защото на фона на останалите безглутенови суперхрани от другия край на света, то е далеч по-евтино, а ползите хич не са малко, дори повече.


Хранителен състав на просото:

Калории 1,582 kJ (378 kcal)
Въглехидрати – 72.8 g (от които фибри – 8,5 g)
Мазнини 4.2 g (oт които полинаситени – омега-3 – 0.1 g, омега-6 - 2.0 g
Белтъчини - 11.0 g
Витамин В1 0.42 mg (37% от дневната нужда)
Витамин В2 0.29 mg (24%)
Витамин В3 4.72 mg (31%)
Витамин B5 0.85 mg (17%)
Витамин B6 0.38 mg (29%)
Витамин B9 85 μg (21%)
Витамин K 0.9 μg (1%)
Калций 8 mg (1%)
Желязо 3.0 mg (23%)
Магнезий 114 mg (32%)
Манган 1.6 mg (76%)
Фосфор 285 mg (41%)
Натрий 195 mg (4%)
Цинк 1.7 mg (18%)
Мед 0.8 mg
Селен 2.7 µg
гликемичен индекс 71




Просото и ползи за здравето

На първо място просото е безглутенова храна и е подходящо за хора с хранителна непоносимост към глутена. Това я поставя в много ограничен списък със продукти, а цената й изпъква веднага.

Втората тенденция в храненето, в която то се вписва отлично, е, че просото след готвене остава алкална храна. Ако внимаваме за алкално-киселинния баланс, то е отново един отличен избор. Напоследък се твърди, че поддържането на алкалната среда е най-силното антиканцерогенно средство.

Просото е храна с много приложения за здравето. Като съвкупност от качествата си, но най-вече заради магнезия, то е изключително полезно за жени в менопаузата заради повишения риск от рак на гърдата, остеопороза и възпаления на ставите.

То предпазва сърцето и артериите от склерозиране, повишава сърдечния тонус. Профилактика срещу диабет II и при висок "лош" холестерол.

Фосфорът участва във строежа на ДНК кода ни - в нуклеиновите киселини, и е важен елемент на здравата клетка. Затова се препоръчва да се консумира просо при възстановяване от болести.

Голямото количество фибри и лесното усвояване предпазва от всякакви болестни състояния на храносмилателната система и също така – от камъни в бъбреците. Особено важно е значението на фибрите за здравето на дебелото черво, където започват много други заболявания.


За кулинарията

Просото е по-полезно да се консумира белено и полирано – то не губи ценни качества, но така се преодоляват дъбилните вещества в твърдата му обвивка. Фибрите в обвивката се намират и в самото зърно и остават част от полезните му качества. Обеленото просо се измива добре, докато водата стане бистра и може да се накисне за 1-2 часа. Друг вариант е да се сложи на сух тиган и да се напукат зърната, за да уврат по-бързо. Но като цяло – то няма нужда от много кулинарна обработка.

Просото може да участва във всякакви рецепти с ориз, кус кус, елда, булгур и т.н. То има мек, но сравнително неутрален вкус. Поема много вода и се вари в съотношение 1:2,5 вода. След завиране, огънят се намалява и се оставя да къкри около 25-30 мин. Ако искаме кремообразна текстура – разбъркваме и постепенно се разварява. Ако държим на отделни зрънца – не бъркаме, а накрая добавяме мазнина и съвсем леко разбъркваме да проникне тя между зрънцата.


Просо с коприва и сирене на фурна


Идеи за приготвяне на просото:

Да се добавя в супи вместо фиде или ориз.

Да се хапва сутрин вместо мюсли с овесени ядки. Добавете обичайните сушени плодове и ядки.

Със зеленчуци и в салати, подобно на булгура.

С брашно от просо може да се правят бебешки каши преди захранване с глутен. Важно е просото да е бяло (белено)

Участие на брашно в здравословни хлябове (ако има квас – сложете повече, отколкото обикновено с бяло брашно)
Коментари
2016-04-13 #3
Миланова
От кога с публикации без посочен източник и сляпо Copy & Paste, се считат за ...журналистика?
Липсата Ви на аргументи и бели петна по Българска история са публични, позорът - също.
2016-04-12 #2
Azsam
Миланова, пишете и едно KL3tA MaIkA BULGARIA!?!?! И ще се върже чудесно в несвързания ви коментар
2016-04-12 #1
Димана Миланова
Публично грешите - лъжете повечето българи!
Как така Авторът: Цвети Цанева преписва сляпо и допуска, ПРОПУСКА фактът, че Българската цивилизация е по древна от всички - кухнята ни и технологиите за подготовка изобщо не са забравени?!
Фактът, че брашно от просо не се приготвя по посочения по-горе начин потвърждава: некомпетентност!
Защо ли има вакуум на информация между самозвани костюмари спуснати ТАЙНО в Просветата на академично ниво, и потомствените радетели - бранещи Българските традиции? Ах, да- #онези се мислят за богоизбрани щом са партийно посочени, нали така? НО РОДОЛЮБИЕТО и Българската- абсолютна Култура са вечни, партиите са временно явление... нали така? Поздрав!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Лептинът - "хормонът на отслабването"
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Вечнозелената мирта
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Любими есенни супи с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
· Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Петък
14
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
На тази улица никой няма да се завърне...
Майка ми вчера ми се обажда по телефона разни общи приказки да обменим, тя е на село с голямата ми дъщеря,...
Толкова ли е страшна самотата?
Когато хората се приберат по домовете си и суматохата по улиците заглъхне; когато колите се кротнат в...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
3 нестандартни подхода за сваляне на тегло
Повечето от нас, които имат проблем с излишните килограми, обикновено се сблъскват с трудни за спазване...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Предизвикайте себе си, почувствайте се живи отново
Приличат ли си твърде много дните ви? Изпадате ли в униние, че нищо интересно не се случва и животът...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Куклата Барби посреща промени в имиджа си и стъпва здраво на земята
Куклата Барби вече десетилетия е в дома на почти всяко момиче. Тя изразява съвършената жена, която всяко...
Отблизо за каланетиката - II. Упражнения
Каланетиката е полезна за изпълнение както в сутрешните часове, така и вечер. Сутрин помага за тонизиране...
Сярата - минералът на здравето и красотата
Какво си представяте, като чуете "сяра" ? Вероятно я свързвате с някаква хумористична препратка...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Нова година - без равносметки, без обещания
Това време на годината е обичайното, през което се правят равносметка за изминалата и обещания за предстоящата....
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
Не съм единствената жена с криза във връзката, знам. Знам го като се огледам наоколо и видя как повечето...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Сок от нар за здраво сърце и добра памет
Сокът от нар, който се добива от малките семена на екзотичния плод, е определян за един от най-здравословните...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Откровено за майчинството между митовете и истините, които никой не признава
Едва ли има майка, която да не преживява съмнения дали и доколко е "добра майка"? Причината за тази вечна...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Как веганството започва да променя живота ти
Ако се замисляш за това, как веганстстово би променило живота ти, значи той вече се променя. Това е повече...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Причини за постоянната умора
Вече наближава пролетта, а с нея и така „любимата” ни пролетна умора. При някои от нас тя е особено осезаема,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook