Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Завръщането на просото


Достъпно, вкусно, здравословно. И без глутен


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани като киноa и чия. Най-често дори не може да бъде открито в магазина, дори на щандовете за здравословна храна. И ако попитате за него, ще бъдете упътени към храната за птички. Крайно незаслужено за една така полезна, евтина и вкусна храна.

Просото - храна с дълга история в модерния свят

Просото е сред най-старите култури, с които човечеството се е прехранвало. Следи от него са открити от преди 7000 години при останки от керамични изделия, които служели за съхранението ми – най-напред в Етиопия, а по-късно – и в Индия и Пакистан. Преди разпространението на ориза, то било и основна житна култура и в Китай.

Просото всъщност не е зърно, а семе на семейство растения под общото наименование Panicum miliaceum L. ( на английски Millet). То е изключително издържливо и се нуждае от много малко вода, но търпи жарко слънце. Тези особености го правят разпространена храна в най-бедните и оскъдни на природни ресурси страни. Издържливостта му на вредители го прави безинтересно за произвеждащите пестициди компании и то се води за една от най-чистите култури. Лидер в производството е Индия с над 10 млн тона годишно, следват Нигерия и Нигер.

В България за просо се говори още по време на основаването на българската държава и столетия наред народът се е изхранвал с просеник (в който има и голямо участие царевичното брашно) – корав хляб, който не бухва, но засища и трудно плесенясва. От просо се прави най-хубава боза, а подобна напитка, с различна степен на алкохолно съдържание, има във всички страни, в които се отглежда то. Днес просото заслужава своя Ренесанс, защото на фона на останалите безглутенови суперхрани от другия край на света, то е далеч по-евтино, а ползите хич не са малко, дори повече.


Хранителен състав на просото:

Калории 1,582 kJ (378 kcal)
Въглехидрати – 72.8 g (от които фибри – 8,5 g)
Мазнини 4.2 g (oт които полинаситени – омега-3 – 0.1 g, омега-6 - 2.0 g
Белтъчини - 11.0 g
Витамин В1 0.42 mg (37% от дневната нужда)
Витамин В2 0.29 mg (24%)
Витамин В3 4.72 mg (31%)
Витамин B5 0.85 mg (17%)
Витамин B6 0.38 mg (29%)
Витамин B9 85 μg (21%)
Витамин K 0.9 μg (1%)
Калций 8 mg (1%)
Желязо 3.0 mg (23%)
Магнезий 114 mg (32%)
Манган 1.6 mg (76%)
Фосфор 285 mg (41%)
Натрий 195 mg (4%)
Цинк 1.7 mg (18%)
Мед 0.8 mg
Селен 2.7 µg
гликемичен индекс 71




Просото и ползи за здравето

На първо място просото е безглутенова храна и е подходящо за хора с хранителна непоносимост към глутена. Това я поставя в много ограничен списък със продукти, а цената й изпъква веднага.

Втората тенденция в храненето, в която то се вписва отлично, е, че просото след готвене остава алкална храна. Ако внимаваме за алкално-киселинния баланс, то е отново един отличен избор. Напоследък се твърди, че поддържането на алкалната среда е най-силното антиканцерогенно средство.

Просото е храна с много приложения за здравето. Като съвкупност от качествата си, но най-вече заради магнезия, то е изключително полезно за жени в менопаузата заради повишения риск от рак на гърдата, остеопороза и възпаления на ставите.

То предпазва сърцето и артериите от склерозиране, повишава сърдечния тонус. Профилактика срещу диабет II и при висок "лош" холестерол.

Фосфорът участва във строежа на ДНК кода ни - в нуклеиновите киселини, и е важен елемент на здравата клетка. Затова се препоръчва да се консумира просо при възстановяване от болести.

Голямото количество фибри и лесното усвояване предпазва от всякакви болестни състояния на храносмилателната система и също така – от камъни в бъбреците. Особено важно е значението на фибрите за здравето на дебелото черво, където започват много други заболявания.


За кулинарията

Просото е по-полезно да се консумира белено и полирано – то не губи ценни качества, но така се преодоляват дъбилните вещества в твърдата му обвивка. Фибрите в обвивката се намират и в самото зърно и остават част от полезните му качества. Обеленото просо се измива добре, докато водата стане бистра и може да се накисне за 1-2 часа. Друг вариант е да се сложи на сух тиган и да се напукат зърната, за да уврат по-бързо. Но като цяло – то няма нужда от много кулинарна обработка.

Просото може да участва във всякакви рецепти с ориз, кус кус, елда, булгур и т.н. То има мек, но сравнително неутрален вкус. Поема много вода и се вари в съотношение 1:2,5 вода. След завиране, огънят се намалява и се оставя да къкри около 25-30 мин. Ако искаме кремообразна текстура – разбъркваме и постепенно се разварява. Ако държим на отделни зрънца – не бъркаме, а накрая добавяме мазнина и съвсем леко разбъркваме да проникне тя между зрънцата.


Просо с коприва и сирене на фурна


Идеи за приготвяне на просото:

Да се добавя в супи вместо фиде или ориз.

Да се хапва сутрин вместо мюсли с овесени ядки. Добавете обичайните сушени плодове и ядки.

Със зеленчуци и в салати, подобно на булгура.

С брашно от просо може да се правят бебешки каши преди захранване с глутен. Важно е просото да е бяло (белено)

Участие на брашно в здравословни хлябове (ако има квас – сложете повече, отколкото обикновено с бяло брашно)
Коментари
2016-04-13 #3
Миланова
От кога с публикации без посочен източник и сляпо Copy & Paste, се считат за ...журналистика?
Липсата Ви на аргументи и бели петна по Българска история са публични, позорът - също.
2016-04-12 #2
Azsam
Миланова, пишете и едно KL3tA MaIkA BULGARIA!?!?! И ще се върже чудесно в несвързания ви коментар
2016-04-12 #1
Димана Миланова
Публично грешите - лъжете повечето българи!
Как така Авторът: Цвети Цанева преписва сляпо и допуска, ПРОПУСКА фактът, че Българската цивилизация е по древна от всички - кухнята ни и технологиите за подготовка изобщо не са забравени?!
Фактът, че брашно от просо не се приготвя по посочения по-горе начин потвърждава: некомпетентност!
Защо ли има вакуум на информация между самозвани костюмари спуснати ТАЙНО в Просветата на академично ниво, и потомствените радетели - бранещи Българските традиции? Ах, да- #онези се мислят за богоизбрани щом са партийно посочени, нали така? НО РОДОЛЮБИЕТО и Българската- абсолютна Култура са вечни, партиите са временно явление... нали така? Поздрав!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
Сряда
22
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хемороиди: Да намалим болката и дискомфорта!
Около половината население по света страда от хемороиди. Ако сте в „щастливата половина“, значи бегло...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Да успокоим разтревожено дете с тези магически фрази
Децата изглеждат смели и безстрашни, но са изтъкани от много сенки, малки и големи чудовища и несигурност....
Какво стои зад популярния проект "Точка и запетая"?
Препинателният знак точка и запетая - ; - се поставя в едно изречение когато мисълта е завършена, но...
Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
„Прегръдката е целувка на сърцата“, казва Мечо Пух. Тя e не само по-приятна, но и се отразява положително...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Капаните на щастието
Звучи абсурдно, че щастието може да крие някакви капани. Та нали всеки мечтае да е щастлив?! Но не става...
Страхът от бели престилки
С термина “страх от бели престилки” е обозначен проблем изключително мъчителен за родителите - когато...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Когнитивен дисонанс: как да го разпознаем и преодолеем?
Хората са склонни да търсят последователност в своите вярвания и възприятия. Сблъсъкът в съзнанието на...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
7 невероятно ползи от киселото мляко
Доказано е, че млечните продукти от рода на киселото мляко помагат за намаляване на високото кръвно налягане,...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Голямото семейство и малките ми ритуали сутрин
Имам четиричленно семейство. Всеки е с различен график и има различни изисквания сутрин. Малката не иска...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
С душа на пътешественик
Ако сте от хората, чиято душа все жадува за нови преживявания из различни страни - познати и чужди дестинации,...
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
В капана на идеализираните представи за нас самите
"Във всеки циничен човек има един разочарован идеалист" Джордж Карлин Идеята да се примиряваме с...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Малките хора
Днешното време ни зареди с очакването за необикновеност, ефекти, крайности и станали възможни чудеса....
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
Динозавърът на цитрусите - помело
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook