Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Завръщането на просото


Достъпно, вкусно, здравословно. И без глутен


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани като киноa и чия. Най-често дори не може да бъде открито в магазина, дори на щандовете за здравословна храна. И ако попитате за него, ще бъдете упътени към храната за птички. Крайно незаслужено за една така полезна, евтина и вкусна храна.

Просото - храна с дълга история в модерния свят

Просото е сред най-старите култури, с които човечеството се е прехранвало. Следи от него са открити от преди 7000 години при останки от керамични изделия, които служели за съхранението ми – най-напред в Етиопия, а по-късно – и в Индия и Пакистан. Преди разпространението на ориза, то било и основна житна култура и в Китай.

Просото всъщност не е зърно, а семе на семейство растения под общото наименование Panicum miliaceum L. ( на английски Millet). То е изключително издържливо и се нуждае от много малко вода, но търпи жарко слънце. Тези особености го правят разпространена храна в най-бедните и оскъдни на природни ресурси страни. Издържливостта му на вредители го прави безинтересно за произвеждащите пестициди компании и то се води за една от най-чистите култури. Лидер в производството е Индия с над 10 млн тона годишно, следват Нигерия и Нигер.

В България за просо се говори още по време на основаването на българската държава и столетия наред народът се е изхранвал с просеник (в който има и голямо участие царевичното брашно) – корав хляб, който не бухва, но засища и трудно плесенясва. От просо се прави най-хубава боза, а подобна напитка, с различна степен на алкохолно съдържание, има във всички страни, в които се отглежда то. Днес просото заслужава своя Ренесанс, защото на фона на останалите безглутенови суперхрани от другия край на света, то е далеч по-евтино, а ползите хич не са малко, дори повече.


Хранителен състав на просото:

Калории 1,582 kJ (378 kcal)
Въглехидрати – 72.8 g (от които фибри – 8,5 g)
Мазнини 4.2 g (oт които полинаситени – омега-3 – 0.1 g, омега-6 - 2.0 g
Белтъчини - 11.0 g
Витамин В1 0.42 mg (37% от дневната нужда)
Витамин В2 0.29 mg (24%)
Витамин В3 4.72 mg (31%)
Витамин B5 0.85 mg (17%)
Витамин B6 0.38 mg (29%)
Витамин B9 85 μg (21%)
Витамин K 0.9 μg (1%)
Калций 8 mg (1%)
Желязо 3.0 mg (23%)
Магнезий 114 mg (32%)
Манган 1.6 mg (76%)
Фосфор 285 mg (41%)
Натрий 195 mg (4%)
Цинк 1.7 mg (18%)
Мед 0.8 mg
Селен 2.7 µg
гликемичен индекс 71




Просото и ползи за здравето

На първо място просото е безглутенова храна и е подходящо за хора с хранителна непоносимост към глутена. Това я поставя в много ограничен списък със продукти, а цената й изпъква веднага.

Втората тенденция в храненето, в която то се вписва отлично, е, че просото след готвене остава алкална храна. Ако внимаваме за алкално-киселинния баланс, то е отново един отличен избор. Напоследък се твърди, че поддържането на алкалната среда е най-силното антиканцерогенно средство.

Просото е храна с много приложения за здравето. Като съвкупност от качествата си, но най-вече заради магнезия, то е изключително полезно за жени в менопаузата заради повишения риск от рак на гърдата, остеопороза и възпаления на ставите.

То предпазва сърцето и артериите от склерозиране, повишава сърдечния тонус. Профилактика срещу диабет II и при висок "лош" холестерол.

Фосфорът участва във строежа на ДНК кода ни - в нуклеиновите киселини, и е важен елемент на здравата клетка. Затова се препоръчва да се консумира просо при възстановяване от болести.

Голямото количество фибри и лесното усвояване предпазва от всякакви болестни състояния на храносмилателната система и също така – от камъни в бъбреците. Особено важно е значението на фибрите за здравето на дебелото черво, където започват много други заболявания.


За кулинарията

Просото е по-полезно да се консумира белено и полирано – то не губи ценни качества, но така се преодоляват дъбилните вещества в твърдата му обвивка. Фибрите в обвивката се намират и в самото зърно и остават част от полезните му качества. Обеленото просо се измива добре, докато водата стане бистра и може да се накисне за 1-2 часа. Друг вариант е да се сложи на сух тиган и да се напукат зърната, за да уврат по-бързо. Но като цяло – то няма нужда от много кулинарна обработка.

Просото може да участва във всякакви рецепти с ориз, кус кус, елда, булгур и т.н. То има мек, но сравнително неутрален вкус. Поема много вода и се вари в съотношение 1:2,5 вода. След завиране, огънят се намалява и се оставя да къкри около 25-30 мин. Ако искаме кремообразна текстура – разбъркваме и постепенно се разварява. Ако държим на отделни зрънца – не бъркаме, а накрая добавяме мазнина и съвсем леко разбъркваме да проникне тя между зрънцата.


Просо с коприва и сирене на фурна


Идеи за приготвяне на просото:

Да се добавя в супи вместо фиде или ориз.

Да се хапва сутрин вместо мюсли с овесени ядки. Добавете обичайните сушени плодове и ядки.

Със зеленчуци и в салати, подобно на булгура.

С брашно от просо може да се правят бебешки каши преди захранване с глутен. Важно е просото да е бяло (белено)

Участие на брашно в здравословни хлябове (ако има квас – сложете повече, отколкото обикновено с бяло брашно)
Коментари
2016-04-13 #3
Миланова
От кога с публикации без посочен източник и сляпо Copy & Paste, се считат за ...журналистика?
Липсата Ви на аргументи и бели петна по Българска история са публични, позорът - също.
2016-04-12 #2
Azsam
Миланова, пишете и едно KL3tA MaIkA BULGARIA!?!?! И ще се върже чудесно в несвързания ви коментар
2016-04-12 #1
Димана Миланова
Публично грешите - лъжете повечето българи!
Как така Авторът: Цвети Цанева преписва сляпо и допуска, ПРОПУСКА фактът, че Българската цивилизация е по древна от всички - кухнята ни и технологиите за подготовка изобщо не са забравени?!
Фактът, че брашно от просо не се приготвя по посочения по-горе начин потвърждава: некомпетентност!
Защо ли има вакуум на информация между самозвани костюмари спуснати ТАЙНО в Просветата на академично ниво, и потомствените радетели - бранещи Българските традиции? Ах, да- #онези се мислят за богоизбрани щом са партийно посочени, нали така? НО РОДОЛЮБИЕТО и Българската- абсолютна Култура са вечни, партиите са временно явление... нали така? Поздрав!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Неделя
16
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Лунните фази и човешкият организъм
Още от най-дълбока древност хората забелязали влиянието на Луната върху живота на нашата планета. Тя...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
Евкалиптът - ароматен лек и защита
Знаете ли коя е любимата храна на коалите? А кое дърво се нарежда сред най-високите широколистни видове...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Как да противодействаме на нарцисистите?
Нарцисизмът е новият вид "нормалност". В действителност на "лайкове", селфита и постоянно себеутвърждаване...
Активното раждане е право и избор за всяка жена
Първата мисъл, която думата „раждане“ предизвиква у повечето млади жени, на които предстои да имат дете,...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Сезонът на... черниците
Да, лятото е. Помните, нали? Зреят от средата на юни до началото на юли. Вероятно като деца сте брали...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Къпините, богати на антиоксиданти, фибри и лутеин - цяло горско съкровище
Къпината е храст, принадлежащ към семейство Розоцветни. Разпространена е в Европа, Северна Америка и...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Прошката - съкровен акт на сърцето
Да простиш, истински и от сърце, за нанесената обида или стореното зло не е лесно, но ако се случи то...
Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Утехата без думи и къде можем да я потърсим
Много често, напълно необяснимо изпадаме в дълбоки черни дупки. Без конкретна причина понякога, може...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Масаж за извайване на тялото - II
Лимфодренаж Този вид масаж може както да се редува с антицелулитния при портокалова кожа, така и да...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Сушените плодове лекуват- I част
Ако често сте гостували на вашата баба, сигурно си спомняте нанизаните на конец тънки шайби круши, ябълки...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Динозавърът на цитрусите - помело
Когато за пръв път видях помело, не можах да реша, дали е пъпеш или грейпфрут. Беше сложено до цитрусите...
Богинята в нас
В митологията на повечето древни народи от Азия, Африка, Америка и Европа се среща образа на Жената Богиня....
Спрете злото, докато не съществува
Спрете злото, докато не съществува, задръжте болестта, преди да се появи....
Медитация за заети жени
Животът изглежда като надпревара. Бързаме ли, бързаме. Но с кого се надпреварваме всъщност? Със самите...
Как да отстояваме себе си по-ясно?
Какво означава да бъдем решителни и да отстояваме себе си? Ако погледнем дефинициите в речниците, то...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook