Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът не е толкова употребяван, а за онези, които харесват несравнимия му с никоя друга подправка аромат, той е много повече от „вкус” в яденето. Още Хипократ го е предписвал като лекарство. В Древна Гърция пък е бил особено популярен афродизиак. Споменаван в египетски папируси и в Стария завет, а на домакините от по-стари времена е известен като надежден консервант за месо. Малцина знаят за изключително полезните му свойства, които го правят едно от растенията със силен лечебен ефект, особено при някои видове заболявания.

Кориандърът (Coriandrum sativum) е едногодишна билка от семейството Apiaceae. Височината и е около 50 сантиметра, а листата и са с много различни форма, широки в основата и перушинести. Цветчетата се намират в малки бели или бледорозови сенници с листенца. Плодът е кълбовиден, с диаметър от 3 до 5 мм.



Произход и употреба в кулинарията по света

Твърди се, че наименованието на тази билка идва от гръцкото „корианос”, което в превод означава "вонещица" - една от онези непоносимо миришещи при смачкване буболечки. Досещате за защо, нали? Точно поради силната му натрапчива миризма, която е сравнявана още с тази на дървениците. Тази пък е причината у нас да го наричат още и "дървеничи копър".

За негова родина се смятат Югозападна Азия и Западна Африка, но това изобщо не означава, че към днешна дата на е много разпространен както в Европа, така и в Северна и Южна Америка. В Европа ползват повече зърната му, отколкото листата. Причината се корени в напълно различния вкус на сушените семена от този на листата. Пресните листа имат толкова силен цитрусово-лютив аромат, че за не малка част от хората той е меко казано непоносим. Няма как да го отречем, обаче, когато говорим за добре приготвена риба - миниатюрна щипка от него винаги е добро решение. Кориандърът е особено използван в тайландската, виетнамската и мексиканската кухня, в небезизвестното суши и неустоимия сос гуакамоле. В Португалия тази подправка се употребява в множество национални ястия, а в Русия тя е задължителна съставка при овкусяване на ръжен хляб. Кориандър ще срещнете дори в някои видове белгийска бира, а в Германия ще похапнете най-вкусните немски наденички с негово „присъствие”. Коледните базари задължително предлагат греяно вино (Глювайн) с кориандър, канела и черен пипер.

Състав на кориандъра
Установено е, че и листата, и семената съдържат антиоксиданти, но листата определено имат по-силен ефект. Плодовете на растението съдържат до 3% етерично масло, в чийто състав влиза алкохолът линалол, на който и се дължи специфичния аромат на кориандъра. В състава му намират място още около 17% белтъчини и малки количества алкалоиди и флавоноиди. В подправката са открити и известни количества кумарини, калий и калций, натрий, желязо, фосфор и магнезий.

Полезно действие

Кориандърът се слави с не едно полезно действие, което осъществява върху организма ни. Петте му основни лечебни свойства са следните: той действа тонизиращо, антибактериално, отхрачващо, спазмолитично и диуретично. При всички тези състояния се използват плодовете на кориандъра, които се запарват. Добре е да ги съчетаем с друга билка, защото са доста неприятни на вкус. Най-често е в комбинация с други билки, защото вкусът му е твърде силен за самостоятелна употреба. Кориандърър се препоръчва при лечение на:

Умора и чувство на нервност

Безсъние

Занижен апетит

Намалена лактация при кърмачки

Болки в стомаха и червата, газове, диария, язва и гастрит

Кашлица и различни бронхити - притежава значително отхрачващо действие

Цирей, гнойни рани, акне (смесен с куркума на прах)

Ревматизъм и болки в ставите - най-вече поради загряващото си действие

Някои форми на диабет - притежава свойства, близки до тези на инсулина

Завишен холестерол

Високо кръвно налягане

Установено е, че химикали, получени от листата на тази билка действат защитно срещу салмонела.


Как да го изберем и съхраним?

Пресните листа винаги са свежи и тъмно зелени, без кафяви или жълти петна по тях.
Когато е на зърна или прах, кориандърът трябва да се съхранява на тъмно и сухо място, в стъклен съд с капак.
Добре е да избирате цели зърна, а не стрити на прах, защото вторите губят по-бързо аромата си.

Друга особеност, която не бива да забравяме е, че тази билка може да предизвика алергична реакция при някои хора, затова е добре да бъдем внимателни и да не си самоназначаваме лечение, преди да се допитаме до специалист.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Неделя
7
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Грешките на жените около 30-те им години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Пандемията ускори консумацията на продуктите за хапване, показват данни от годишен доклад на международна...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Увеличена трета сливица при децата
Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Хипотерапия - как лекува общуването с конете
Конят е животно, към което множество народи имат култ. Неговият образ присъства в религията, обредите...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Пчелният восък и многобройните му ползи за организма
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху човешкия организъм и може...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Всички лица на надеждата
„В човешкото сърце светлината на надеждата е вечна“ - Ан Бронте Често се казва, че всички ние...
Манипулаторите в нашето ежедневие
Манипулаторите около нас може да са различни типове, но всичко с тях се свежда до едно - някак успяват...
Листата от морков - защо да ги консумираме
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
Във варненската клиника Нова бъдещите майки могат да си направят всички изследвания, които показват промените...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Хроничната умора по време на бременност
Особено, ако бременността е дългоочаквана, положителните две чертички предизвикват истинска еуфория и...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook