Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Елегантният чимшир е още интересна билка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания гостенин във всяка по-поддържана градина, а още древните римляни създавали изкуство с оформянето на гъстите листенца. През 19 век окончателно се утвърдил като най-предпочитаното класическо растение за оформяне на ексцентрични фигури и причудливи форми и комбинации. Без съмнение чимширът е прекрасен избор за озеленяване, но много малко от нас знаят, че той далеч не е само това.



Чимширът е разпространен главно в югозападната част на Европа, в Западна Азия и в Северна Африка. В България се среща в цялата страна под формата на малко дръвче или гъсто разклонен храст. Латинското му наименование е Buxus sempervirens (вечнозелен чимшир), като в превод от гръцки buxus означава „плътен”- име, идващо тъкмо от гъстотата на листата, които много плътно покриват клоните.

А аз не знаех, че чемширът цъфти

Растението цъфти през април и май. Листата му са тъмнозелени, лъскави и кожести, яйцевидни или елипсовидни, с дължина около 3-5 см и ширина до 1.5 см и излъчват доста силен аромат при топло време. Цветовете на храста са еднополови. Плодът представлява кутийка с рогчета на върха. Това растение може да израсте като високо до 10 м дърво, но може и да си остане сравнително дребен храст - в зависимост от сорта. Съществуват около 30 вида чимшир, разделящи се основно на дребнолистни и едролистни и на нискостеблени и високостеблени. Високите форми служат основно за направата на живи плетове и различни фигури, а сортовете джуджета се използват предимно за очертаване на пътеки. Най-разпространеният дребен чимшир е B. Sempervirens Suffruticosa.



Любопитен факт около това „скулптурно” растение е изключителното му дълголетие - възрастта му може да достигне до 700-800 години. В страни като Англия и Франция то е същинска традиция - почти навсякъде може да се видят различни фигури: топки, пирамиди, гъби, лебеди и др., създадени от перфектно подрязан чимшир. Ако искате и вие да украсите двора си, единственото важно условие, което трябва да помните е, че от май до август короните на растенията трябва да се подстригват на всеки 6 седмици. Иначе чимширът е доста непретенциозен и също толкова красив, за да му се „доверите”.

Чимширът е едно не малко полезно растение:

Състав и събиране

Алкалоиди- над 30 различни вида
Флавоноиди, етерични масла и смолисти вещества, съдържащи се основно в листата и младите клони
Витамин С, провитамин А

Събирането - използват се листата, като ги берете по време на цъфтежа. Сушенето им става при температура до 40 градуса, след което ги съхранявате в достатъчно проветриви помещения.

Ползи от билката чимшир

Най-широкото му приложение е за пречистване на кръвта и при нервни разстройства. При бавно заздравяващи рани също може да се опитате от него. Още преди много време етеричното му масло се е употребявало като билка при епилепсия, както и при зъбобол.

Доказано може да му се доверите още при:

отслабен имунитет
високо кръвно - има капиляроукрепващо действие и предпазва съдовете от увреждане
болки в мускулите
ревматизъм
артрит
подагра
жлъчна и бъбречна недостатъчност - спомага отделянето на урина
хемороиди
диабет
косопад и себорея

Важно: Рецепти за употребата му ще срещнете много, но както обикновено - не забравяйте на първо време да се консултирате със специалист, тъй като чимширът е токсичен.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Далиите в градината – съвети за отглеждане и символика
· Хортензиите – от какво зависи цветът им и как да се грижим за тях
· Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
Сряда
19
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Това кошмарно главоболие
Главоболието може да ни извади от строя, да ни направи неработоспособни, агресивни към околните, но и...
Най-честите женски страхове
Надарени или осъдени да са по-емоционални, жените имат цял списък със страхове и тревоги. Понякога...
Защо негативните модели в живота ни се повтарят?
Размишлявали ли сте върху това колко много си приличат партньорите ви? Че едни и същи проблеми са ви...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Прилошаване по време на път
Ето, че идва сезонът на отпуските, почивките и на всякакви пътешествия до близо и далеч. За мнозина от...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Цитонамазката – профилактика, която не бива да пренебрегваме
Темата за профилактичните прегледи най-често се приема с досада, понякога със страх, доза нежелание и...
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете
Грижете се за тялото си. Това е единственото място, в което ще живеете....
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Благодарността – начин да бъдеш щастлив
Може би едно от първите неща, на които учим едва проговорилите си деца, е да казват “благодаря”. И колко...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Анорексия или просто диета
Тя е в подрастваща възраст и не харесва тялото си. На масата рови в чинията и пресмята калориите по схема,...
Содата - всичко, което (не) знаем за нея
Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати,...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook