Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"


Интервю с Милена от DeliFideli


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да хапнете сладко не намалява, а напротив - увеличава се пропорционално на погълнатото количество? Милена от DeliFideli си задава този въпрос преди години. И в търсене на отговора защо това се случва, започва своите експерименти с шоколадовите бонбони.

Милена, как започна всичко?

От малка много обичам шоколад. С годините, стигнах до там, че

изяждах по един шоколад всяка вечер, но вместо да се почувствам по-добре, се чувствах все по-зле.


Количеството шоколад, се увеличаваше, но всъщност не задоволяваше сетивата ми. В един момент установих, че съм в някакъв капан.

Като се роди второто ни дете, у дома започнахме да се храним по-осъзнато. Допълнително се оказа, че то има алергия към някои продукти. И в търсене на това защо се пристрастяваме и как да предложа на детето качествен шоколад без алергени, експериментите ми за сурови бонбони, облечени в шоколад, започнаха. Когато преди години направих първия домашен бонбон със спирулина, мъжът ми каза "Този бонбон бих могъл да го ям цял живот". Затова, когато го попитах какво иска за рождения си ден, съвсем естествено той отговори: „Да почерпя в офиса с твоите бонбони.”



Така се сблъсках с първите си 150 бонбона. Малко по-късно за дигиталното събитие Webit поискаха да направя над 1500 бонбона. В този миг се сблъсках с реалността - да създам такова количество бонбони, които да изглеждат добре, да са стабилни във времето и да се харесат на всички! Оказа се голямо предизвикателство. Започнах да експериментирам по метода на проба - грешка – така заминаха доста килограми качествен шоколад. Но пък у дома определено се радваха на неуспешните ми опити. След събитието чух от съвсем непознати хора, които нямаха и идея кой е правил бонбоните, че това са едни от най-добрите шоколадови бонбони, които са опитвали. Това ми даде стимул и вяра, че не трябва да губя повече време, а да разкрия моята шоколадова страст и мисия в истинската й светлина.


Казваш „мисия”? Каква мисия?

Да предложа на семейството си, а сега и на много повече хора нещо истинско, различно, вкусно и запомнящо се. Хората да разберат каква е разликата между кутия бонбони и кутия уникално преживяване.

Защото не е нужно да изядеш една кутия (или 1 шоколад), за да усетиш наслада.


Можеш да го постигнеш и с 1-2 бонбона или хапки, осъзнато похапване на шоколад. За година и половина успях да превъзпитам вкуса на дъщеря ми и нашия в семейството като цяло. От едни, пристрастени към сладките шоколади с палмови мазнини и изкуствени аромати, хора, ние се превърнахме в ценители на всяка малка хапка качествен бонбон. И да, определено здравословен, защото в пълнежите на бонбоните DeliFideli влагам само качествени суровини и естествени съставки – ядки, тахани, мака, матча, сушени плодове, подправки, чесън...




Опитай да си приготвиш
Рецепта за суровоядски бонбони със сушени сливи, специално за Hera.bg



Бонбони с чесън?!

Даа, всъщност това е един уникален и наистина завладяващ вкус. На последните събития се оказа един от топ 5 любимите вкусове! Разбира се, имаме и други по-класически вкусове – ноазет, лешници и какао, сусам и какао, пистачо, годжи бери, спирулина, портокал, кокос и бадем, сини сливи, череша и бадем, кафе. Ганашите ни са различни, защото сметаната, която ползваме е без хидрогенирани мазнини, консерванти и стабилизатори (само погледнете списъка им на кутиите), подходяща и за вегани и хора с алергии и хранителни непоносимости към млечни продукти. Затова и бонбоните са с годност до месец, но нямаме данни до сега кутия бонбони да е оцеляла повече от ден :)


Какво би отправила като пожелание към читателите?

Да погледнат към себе си, към нуждите на тялото си и да се замислят, това ли е най-доброто което му дават, преди да похапнат. Тялото ни постоянно дава сигнали какво е добре и какво не за него. И ако се вслушаме, ще открием нови, много различни вкусове, за които то жадува.
Щом едно 8- годишно дете, ходещо на училище, може да издържи повече от 3 месеца на много строг режим, да носи храната си в училище и да се гордее с това, да се излекува от непоносимости, въпреки заобикалящия ни свят, значи няма оправдание за нас възрастните, че не можем да даваме качествена храна на себе си.

Милена сподели някои моменти от шоколадовата магия, която твори:






Виж какво още твори Милена от DeliFideli тук


Коментари
2016-05-12 #3
Теодора Хаджийска
У дома също почти не се яде рафинирана захар. Купуване на разни вафли, снаксове, гризки - също. Дори и тези, които се опитват да ни набутват като много полезни - Барни и сродни.
Но от градината не можахме да избягаме - там такива неща се дават на рождените дни. За щастие е само там. Когато влезем в магазин никога не се тръшка детето на земята, че иска нещо. Разглежда иначе картинките на разните сладки нещица. изумявам се как има майки, които даже от ранна възраст слагат сол и захар в пюретата - голяма услуга правят на децата си.
2016-05-12 #2
пак Лора
Между другото и двамата ми сина имат силно изразен релеф на корема още от първата си годинка. Така че, който си мисли, че хубава форма се постига само с фитнес - достатъчно е качествено и чисто хранене, без рафинирани продукти, захар и огромни количества сол.
2016-05-12 #1
Лора
Много хубава статия Аз бях от хората, които не обичат шоколад. Много залитах по киселото, лютивото, ако изядях десерт на гости, после трябваше да ям нещо солено след него, "за да си оправя вкуса". Преди 5 години започна да ме влече страшно и е имало периоди, в които съм изяждала по половин шоколад заедно с мъжа ми всяка вечер. Интересното е, че точно тогава ми откриха инсулинова резистентност и пред диабетно състояние. Явно това е събудило гладът ми за сладко. Двете ми деца не консумират захарни изделия никакви, дори в градината отказват тортите на рожден ден, а лелките им се чудят. По-големият ми син го бяха накарали да изяде един бонбон, "да не му станело нещо", а после гузни ни съобщиха, че го повърнал (знае, организмът му, че това е отрова). Затова вярвам, че любовта към сладкото се възпитава - захарта пристрастява мозъка, а ако са ви подарявали шоколади на празници, неизменно подсъзнателно ги свързвате с нещо хубаво, към което винаги посягате, особено в напрегнати, изморени и криви дни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Жените, които ни вдъхновяват: Мария Николова
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Гена Димитрова: Живях от изкуство, живях от любов…
· Напусна ни великата Татяна Лолова - 10 любими мисли от кралицата на комедията
· 224 години от смъртта на барон Мюнхаузен
· Топ 7 най-скъпи круизни кораба в света
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Земята вече има нов океан
Сряда
27
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кое издава, че имате ниско самочувствие?
Как сте със самочувствието - ниско или високо На какво основание е то? Получавате ли потвърждение за...
Калолечение за здраве и дълголетие - I
Лечебната кал е дар от природата с много ползи за организма. Тя има сложен физико-химичен състав, заради...
Как да премахнем ефективно гъбичките по ноктите с Масло от чаено дърво
Маслото от чаеното дърво е едно от най-ефикасните антибактериални средства от природната медицина. Познато...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Старите снимки
Снимките са нашият човешки опит да надхитрим времето, да го хванем в капан. За един миг то да ни стане...
Много хубаво не е на хубаво. Защо пък да не е?
Сигурно поне веднъж в живота сме си казвали, че много хубаво не е на хубаво. Минавала ни е подобна мисъл,...
Капаните на щастието
Звучи абсурдно, че щастието може да крие някакви капани. Та нали всеки мечтае да е щастлив?! Но не става...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
Как да живеем с хронични болести?
Да бъдеш хронично болен звучи почти като доживотна присъда и много често страдащите от хронични заболявания...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Изворите на младостта
Биологичният часовник е неумолим. Тиктака тихичко, почти неусетно, докато някой ден се събудим в навечерието...
Посттравматичният стрес
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Дори и в много малките дневни задължения и случки, организмът...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Цели, намерения и желания
Една от основните думи в живота ни е думата цел. В действителност целият ни живот е изтъкан от цели,...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Лунните фази и човешкият организъм
Още от най-дълбока древност хората забелязали влиянието на Луната върху живота на нашата планета. Тя...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Как егото пречи да видим любовта?
"На ранните етапи на много от така наречените романтични връзки играенето на роля е доста често срещано...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
Сезонът на... черниците
Да, лятото е. Помните, нали? Зреят от средата на юни до началото на юли. Вероятно като деца сте брали...
Какво причинява плоскостъпието и как може да бъде спряно?
Дюстабанът е вродена или придобита деформация на надлъжния свод на ходилото. Ако изобщо се появи - то...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Ако само знаеше...
В деня за борба срещу СПИН, нека се замислим за тези носители на вируса ХИВ, които нищо не подозират....
Чучулига, сова или гълъб – кой е вашият биоритъм?
Сутрин трудно отваряте очи, главата ви тежи, не знаете къде сте, а още по-малко - кой сте. Пиете поне...
Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
Време за билки: как да ги събираме
В нашата страна има голямо изобилие от дивoрастящи билки, които можем да използваме за приготвяне на...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Избелване на зъбите без вреда
Естественият цвят на зъбният емайл далеч не е само бял, а може да бъде също жълт, кафеникав, дори синкав....
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Болки в гърлото
Рязък спад на температурите, ветровито и дъждовно време – това са клопките на иначе красивата и щедра...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Чакрите - колелата на живота - I
В днешно време думата чакра присъства както в шеговити изрази от типа на: „Отиди да ти наместят чакрите!“,...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
Настроения според сезона
Пролетна умора, последвана от летен мързел, след това есенна меланхолия, а за капак и зимна депресия...
Защо вървенето е най-добрата медитация
За преодоляването на стреса се изисква пълно изключване на съзнанието, съсредоточаване върху вътрешния...
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
Стресът при децата - тихата заплаха
Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често не обръщаме внимание на симптомите, приемаме...
Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Тестът АПГАР
Целият ни живот е белязан с различни по значение и видове оценяване и тестове. Обикновено се започва,...
Ранната менопауза
Обичайно, когато мислим за менопаузата си представяме картини от третата възраст – спокойна пенсия, внуци,...
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
Сутиенът винаги приковава вниманието
Малка част от нас са притежателки на безупречен бюст, който няма нужда от дооформяне, а и сутиенът се...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Орехови листа за цяр
Безспорно орехът е една от най-ценните ядки. Като един от чудодейните дарове на природата, той ни е доказал...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Подправки за красива фигура
Ето, че дойде лятото и вече се оглеждаме за по-ефирни дрехи. За жалост, някои от нас, са понатрупали...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook