Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"


Интервю с Милена от DeliFideli


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да хапнете сладко не намалява, а напротив - увеличава се пропорционално на погълнатото количество? Милена от DeliFideli си задава този въпрос преди години. И в търсене на отговора защо това се случва, започва своите експерименти с шоколадовите бонбони.

Милена, как започна всичко?

От малка много обичам шоколад. С годините, стигнах до там, че

изяждах по един шоколад всяка вечер, но вместо да се почувствам по-добре, се чувствах все по-зле.


Количеството шоколад, се увеличаваше, но всъщност не задоволяваше сетивата ми. В един момент установих, че съм в някакъв капан.

Като се роди второто ни дете, у дома започнахме да се храним по-осъзнато. Допълнително се оказа, че то има алергия към някои продукти. И в търсене на това защо се пристрастяваме и как да предложа на детето качествен шоколад без алергени, експериментите ми за сурови бонбони, облечени в шоколад, започнаха. Когато преди години направих първия домашен бонбон със спирулина, мъжът ми каза "Този бонбон бих могъл да го ям цял живот". Затова, когато го попитах какво иска за рождения си ден, съвсем естествено той отговори: „Да почерпя в офиса с твоите бонбони.”



Така се сблъсках с първите си 150 бонбона. Малко по-късно за дигиталното събитие Webit поискаха да направя над 1500 бонбона. В този миг се сблъсках с реалността - да създам такова количество бонбони, които да изглеждат добре, да са стабилни във времето и да се харесат на всички! Оказа се голямо предизвикателство. Започнах да експериментирам по метода на проба - грешка – така заминаха доста килограми качествен шоколад. Но пък у дома определено се радваха на неуспешните ми опити. След събитието чух от съвсем непознати хора, които нямаха и идея кой е правил бонбоните, че това са едни от най-добрите шоколадови бонбони, които са опитвали. Това ми даде стимул и вяра, че не трябва да губя повече време, а да разкрия моята шоколадова страст и мисия в истинската й светлина.


Казваш „мисия”? Каква мисия?

Да предложа на семейството си, а сега и на много повече хора нещо истинско, различно, вкусно и запомнящо се. Хората да разберат каква е разликата между кутия бонбони и кутия уникално преживяване.

Защото не е нужно да изядеш една кутия (или 1 шоколад), за да усетиш наслада.


Можеш да го постигнеш и с 1-2 бонбона или хапки, осъзнато похапване на шоколад. За година и половина успях да превъзпитам вкуса на дъщеря ми и нашия в семейството като цяло. От едни, пристрастени към сладките шоколади с палмови мазнини и изкуствени аромати, хора, ние се превърнахме в ценители на всяка малка хапка качествен бонбон. И да, определено здравословен, защото в пълнежите на бонбоните DeliFideli влагам само качествени суровини и естествени съставки – ядки, тахани, мака, матча, сушени плодове, подправки, чесън...




Опитай да си приготвиш
Рецепта за суровоядски бонбони със сушени сливи, специално за Hera.bg



Бонбони с чесън?!

Даа, всъщност това е един уникален и наистина завладяващ вкус. На последните събития се оказа един от топ 5 любимите вкусове! Разбира се, имаме и други по-класически вкусове – ноазет, лешници и какао, сусам и какао, пистачо, годжи бери, спирулина, портокал, кокос и бадем, сини сливи, череша и бадем, кафе. Ганашите ни са различни, защото сметаната, която ползваме е без хидрогенирани мазнини, консерванти и стабилизатори (само погледнете списъка им на кутиите), подходяща и за вегани и хора с алергии и хранителни непоносимости към млечни продукти. Затова и бонбоните са с годност до месец, но нямаме данни до сега кутия бонбони да е оцеляла повече от ден :)


Какво би отправила като пожелание към читателите?

Да погледнат към себе си, към нуждите на тялото си и да се замислят, това ли е най-доброто което му дават, преди да похапнат. Тялото ни постоянно дава сигнали какво е добре и какво не за него. И ако се вслушаме, ще открием нови, много различни вкусове, за които то жадува.
Щом едно 8- годишно дете, ходещо на училище, може да издържи повече от 3 месеца на много строг режим, да носи храната си в училище и да се гордее с това, да се излекува от непоносимости, въпреки заобикалящия ни свят, значи няма оправдание за нас възрастните, че не можем да даваме качествена храна на себе си.

Милена сподели някои моменти от шоколадовата магия, която твори:






Виж какво още твори Милена от DeliFideli тук


Коментари
2016-05-12 #3
Теодора Хаджийска
У дома също почти не се яде рафинирана захар. Купуване на разни вафли, снаксове, гризки - също. Дори и тези, които се опитват да ни набутват като много полезни - Барни и сродни.
Но от градината не можахме да избягаме - там такива неща се дават на рождените дни. За щастие е само там. Когато влезем в магазин никога не се тръшка детето на земята, че иска нещо. Разглежда иначе картинките на разните сладки нещица. изумявам се как има майки, които даже от ранна възраст слагат сол и захар в пюретата - голяма услуга правят на децата си.
2016-05-12 #2
пак Лора
Между другото и двамата ми сина имат силно изразен релеф на корема още от първата си годинка. Така че, който си мисли, че хубава форма се постига само с фитнес - достатъчно е качествено и чисто хранене, без рафинирани продукти, захар и огромни количества сол.
2016-05-12 #1
Лора
Много хубава статия Аз бях от хората, които не обичат шоколад. Много залитах по киселото, лютивото, ако изядях десерт на гости, после трябваше да ям нещо солено след него, "за да си оправя вкуса". Преди 5 години започна да ме влече страшно и е имало периоди, в които съм изяждала по половин шоколад заедно с мъжа ми всяка вечер. Интересното е, че точно тогава ми откриха инсулинова резистентност и пред диабетно състояние. Явно това е събудило гладът ми за сладко. Двете ми деца не консумират захарни изделия никакви, дори в градината отказват тортите на рожден ден, а лелките им се чудят. По-големият ми син го бяха накарали да изяде един бонбон, "да не му станело нещо", а после гузни ни съобщиха, че го повърнал (знае, организмът му, че това е отрова). Затова вярвам, че любовта към сладкото се възпитава - захарта пристрастява мозъка, а ако са ви подарявали шоколади на празници, неизменно подсъзнателно ги свързвате с нещо хубаво, към което винаги посягате, особено в напрегнати, изморени и криви дни.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Цвят и свежа провокация в градската среда - Виктория Георгиева-Mouse
· Жените, които ни вдъхновяват: Мария Николова
· Из последното интервю на Вонегът: "Трябваше да има надежда"
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· 5 любими десерта с ябълки
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Райко Алексиев: „Народ ли е, без демагогия не се привлича.“
· Ерика Ериксдотер - художничката, която възкресява спомена за домашните любимци
· Джоузеф Конрад: "Може би това е животът…една мечта и един страх.“
· 15 декември - Международен ден на чая
· "За онези, които използват силата си, за да направят другите силни"
· 11 декември - Световен ден на тангото
Понеделник
16
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Гризенето на нокти при децата
Упорит и широко разпространен навик сред поне половината от децата. При тийнейджърите този процент спада,...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
Най-важното умение, на което никой не ни учи
„Всички проблеми на човечеството произлизат от неспособността на човек да стои тихо сам в стая." - Блез...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Глобална седмица на ООН за безопасност на пътя - 4-11 май 2015 г.
Седмицата 4-11 май е обявена от ООН за Глобална седмица за безопасност на пътищата, като тази е третата...
Синдромът на мишката
Спомняте ли си една детска игра, наречена „Нерви”. Всички деца се нареждат на пейката и поставят ръце...
Хиперсомния - когато сънят никога не е достатъчно
Всеки би си поспал още малко, ако има тази възможност. За повечето хора сънят е лукс и дават мило и драго...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Фитнес режим за мозъка
Мозъкът също има нужда от грижа и упражнения – точно като останалите части на човешкото тяло. Всъщност,...
Любовта е отговорност
Когато обичаме някого, това е отдаване докрай. Когато обичаме децата си, това е поемането на отговорност....
Обичаш ли да опитваш нови неща?
Обичаш ли да опитваш нови неща? Да експериментираш със себе си, да пробваш нови вкусове, цветове, да...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Как да се погрижим за ушите?
На прага на сезона на вирусите и настинките е добре да се замислим за нашето здраве. Обикновено най-уязвими...
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Антиоксидантите – къде да ги намерим?
Сигурно сте чели доста неща за антиоксидантите и знаете, че липсата им в организма може да доведе до...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Велоергометър. Защо пък не!
Дали, ако си купя велоергометър, няма бързо да ми омръзне и после само да ми пречи из къщи? Дали ще отслабна...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
Начинът на хранене, разпространен в държавите около Средиземно море и известен с името "Средиземноморска...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Вземи си една гореща вана!
„Сигурно има неща, които една топла вана не би могла да излекува, но те не са ми известни.” – „Стъкленият...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
Йогалатес е вид комбинация от упражнения, вдъхновени от йога и метода „Пилатес“, както подсказва...
Научихме ли житейските си уроци?
Повтарят ли се негативните сценарии в живота ви? Все ви изоставят мъжете или пък постоянно попадате в...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Хроничната болка се определя и от емоциите
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за продължителната хронична болка при...
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Нерешителността е по-гибелна от грешката
Да си решителен или не донякъде е въпрос на характер, на програмиране, така да се каже. Един умува дълго...
Овес за здраве и красота
Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 9
Ето ни и и в ден 9 на Коледните пости. Снощната вечеря и днешният обяд за офиса на моето момче са едни...
Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи ...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
Медицинският активен въглен* е мощно натурално средство, което се използва за улавяне на токсините и...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Фитнесът като удоволствие - II
Плажен отдих В съзнанието на мнозина почивката на море означава само лежане и събиране на тен от сутрин...
Нова мания против стрес - книжки за оцветяване за възрастни
Мислите ли, че оцветяването е само за деца и вие отдавна сте преживели тази страст? Време е да преосмислите...
Петър Димков - българският народен лечител
Бъдете весели, бодри и с ведри мисли, за да живеете в радост и щастие. Петър Димков е най-известното...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Воинът в нас – имунната система
На прага сме на сезона на грипните щамове с животински имена, вечно течащите носове и покашляне от всички...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook