Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Невротоксините в храната



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните клетки — невроните. Това може да са отрови с животински произход - като змийската отрова, растителен - като алкалоидите в беладоната, химически препарати и др. За съжаление, подобни токсини може да се открият и в храната ни. Растения, които се обработват продължително с пестициди, тежки метали в рибата, подсладителите и някои съвсем обикновени храни могат да покажат наличие на токсини.

Алуминий
Проучвания твърдят, че алуминият той може да се натрупа в мозъка, което да доведе до главоболие, хронична умора, различни неврологични заболявания, множествена склероза, дори Алцхаймер и епилепсия. Това вещество е в състояние да ви създаде проблеми с храносмилателната система- киселини в стомаха, газове, дори язва. Друг неприятен ефект на алуминия е този, че той намалява абсорбцията на фосфор, цинк и селен.
Алуминият е третият най-често срещан метал в околната среда и вероятно най-често срещаният метал във вашата кухня. Днес близо 90% от домакинствата използват алуминиеви съдове за готвене. Доказано е, че всяка течност, която се вари в съд от алуминий, получава алуминиеви йони. Алуминий се отлага и в храните, които са били опаковани в алуминиево фолио. По-съвременните съдове от алуминий са анодизирани т.е. имат по-устойчива повърхност, която предотвратява износване и корозия. И все пак, ако повърхността се надраска от препарати за миене, има сериозна опасност от извличане на алуминий и проникването му в приготвяната храна.

Аспартам
Аминокиселините, съдържащи се в него буквално нападат клетките и водят до дегенерацията им. Това вещество е изкуствен подсладител и същевременно канцерогенен невротоксин, към който може да се пристрастите. Свързват го с множество здравословни проблеми. Аспартамът намалява количеството на серотонина и може да предизвика резки промени в настроението, биполярна депресия, халюцинации, астма и дори рак. Особено опасен е за бременни жени- може да доведе до увреждане на плода, както и преждевременно раждане. Аспартамът е в състояние да предизвика сексуална дисфункция при мъжете. Затова- внимавайте много за съдържанието му в отделните храни- ще го срещнете почти навсякъде- в дъвки, кока кола, енергийни напитки, различни видове бонбони.

Глутен
От сравнително скоро се обръща голямо внимание на това вещество. Той е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Глутенът води до много неврологични заболявания, гърчове, Алцхаймер, Паркинсон, хипертония, екземи, псориазис и др. Скрит в почти всички тестени изделия, глутенът се явява сериозна заплаха за здравето ни. Според статистиката 1 на 300 човека на възраст между 30 и 45 години развива непоносимост към глутен. Най-често тази непоносимост е наследствена, а късното и откриване може да има необратими последици. Глутен не бива да се дава на кърмачета до към седми месец, защото не може да се усвоява от храносмилателната им система и е възможно да доведе до развитие на алергия. При възрастни хора болни от различни алергии и астма, също се препоръчва безглутеновата диета. Дори, обаче да нямате непоносимост към това вещество, не прекалявайте с консумацията му и задължително я съчетавайте с разнообразна храна, богата на витамини и минерали.

Мононатриев глутамат
Казано по друг начин – Е621, предизвикващ непреодолим апетит към храните, към които е добавен. В действителност, тази съставка няма мирис и вкус. Действието й се изразява в това, че много силно стимулира апетита към т. нар. пети вкус, известен с името "умами". Проучвания доказват, че този глутамат е токсичен за мозъка и предизвиква главоболие, мигрена, склероза, различни видове мозъчни инфекции, Алцхаймер и Паркинсон. Мононатриев глутамат ще срещнете в соевия сос, инстантните спагети, бульоните-кубчета, китайската храна, желатиновите изделия, дори в сладкишите, макар и в минимално количество. Съветът- избягвайте пакетираните храни, защото колкото и малко количество от това вещество да съдържат, ако ги консумирате често, ще си натрупате достатъчен „запас” от мононатриев глутамат. Пийте повече вода и не забравяйте за витамините, плодовете и зеленчуците.

Флуорид
В полезния ефект на това вещество срещу кариес, няма спор. Иначе, дискусии за и против употребата му, възникват до ден-днешен. Флуоридът се използва за подобряване здравето на зъбите от десетилетия. Той се съдържа в голяма част от хранителните продукти и питейната вода. В инстантните чайове има най-голямо количество флуорид, следвани от червеното вино, рибата, скаридите, гроздовия сок, какаото. В дъното на класацията са картофите и шунката с минимално количество флуорид. Следете за съдържанието на това вещество в онова, което консумирате, защото предозирането с него води до кафяво оцветяване на зъбите при децата, до увреждане на бъбреците и черния дроб, както и до значително отслабване на имунната система.

Сред останалите невротоксини, за които трябва да следите в съдържанието на продуктите, са живакът (срещан най-вече в рибни продукти), хидролизираният растителен протеин, калциевият и натриевият казеинат, както и екстрактът от мая.

Абсолютно невъзможно е да изчистим храната си от всички тези невротоксини. Възможно, обаче е да намалим употребата им, знаейки какво могат да ни причинят. Информирайте се достатъчно и мислете за произхода на храната. С помощта на повече витамини и минерали и храни ще намалите вредата им, а със съдействието на достатъчно вода и спорт, ще ги изхвърлите по-бързо от организма си.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
· Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
· Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Понеделник
19
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Събуди се! - II
Трети ден: 45 минути йога и пилатес Степен на събуждане: 3,50 Енергия и тонус: 5,50 Чувствам се освежена...
В капана на идеализираните представи за нас самите
"Във всеки циничен човек има един разочарован идеалист" Джордж Карлин Идеята да се примиряваме с...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Сладки сънища, върнете се!
За поредна нощ се опитваш да заспиш. С часове се въртиш в леглото, но безуспешно. Най – после се унасяш,...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Кафяв ориз - диамантът на зърнените храни
Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него,...
Защо вървенето е най-добрата медитация
За преодоляването на стреса се изисква пълно изключване на съзнанието, съсредоточаване върху вътрешния...
Повече приятели или повече родители?
Често, когато говорим за родителството, използваме думи като "забранявам", "карам се", "изисквам", "нареждам"....
Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
Чисто пране без препарати – възможно ли е?
Отдавна изборът на перилен препарат не е сведен само до това, кой прах ще отстрани напълно петната и...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Масаж за извайване на тялото
Независимо, че в методиките за моделиране на тялото постоянно се множат, масажът остава един от най-предпочитаните...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Най-странните фобии, които хората развиват
Страхът е една от най-интересните и влиятелни части на човешката природа - това е най-мощният вътрешен...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Празненство без последствия
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook