Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са полезни, са и достъпни. Ключово в това търсене ще бъде намирането на онзи баланс между познато за организма, традиционно за страната ни и полезно, колкото и достъпно.

Така наречените суперхрани, чиито имена звучат някак неестествено, в действителност имат своите непретенциозни заместители, несправедливо останали в тяхна сянка. Истината е, че не само семената от чиа и небезизвестната киноа могат да повлияят благоприятно върху организма ни. Много от продуктите в собствената ни кухня са също толкова способни да подхранят нашите тела и да спомогнат за по-доброто му функциониране.

Още достъпни алтернативи на някои храни

Богати на полезни хранителни вещества и бедни на калории и наситени мазнини, следните леснодостъпни продукти съвсем заслужено могат да бъдат приобщени към групата на суперхраните.

По-достъпните суперхрани

Целина
Погрешно възприемана като нискокалорична храна без особена питателност, целината всъщност има доста висока хранителна стойност. Зеленчукът е източник на фибри и витамини (C и K), освен това съдържа множество полезни вещества, които помагат в борбата срещу болестите. Коренът на целината също е не по-малко полезен.

Скумрия
Подобно на сьомгата или сардината, т.нар "тлъсти риби", скумрията е с богато съдържание на омега-3 мастни киселини, коензим Q10 и витамин D – съставки с високи антиоксидантни свойства, които предпазват от сърдечни заболявания и поддържат както костната, така и имунната система.


Лук
Лукът осигурява защита срещу болести и захарен диабет. За да подействат неговите най-полезни съставки обаче, е добре да се запази кафеникавата, почти хартиена обвивка. Тя може да бъде добавяна към супи, бульони и яхнии.


Грах
Витамините (А, С и K), фолиевата киселина и протеините превръщат граха в истинско злато за нашия организъм. Високото съдържание на фибри и липсата на захар в неговия състав оказва влияние върху регулирането на теглото, като потискат глада и оставя дълготрайно чувство на ситост.

Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото

Черен пипер
Щипка черен пипер не само придава приятен вкус на храната, но и я прави дори по-здравословна, подпомагайки нейното преработване. Това се дължи на алкалоида пиперин в подправката, който стимулира храносмилателните ензими и кара питателните свойства на храната да се задържат в тялото за по-дълго време.

Подправки за красива фигура

Зеле
Многолистният зеленчук има изключителна роля в борбата срещу раковите болести. Неговите полезни качества се проявяват най-добре при суровата му консумация, като това обаче не изключва напълно ползите от приема му под други форми.

Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана

Слънчогледово семе
Слънчогледовото семе е един от най-богатите източници на фитостероли – химически съединения, които намаляват нивата на холестерол в кръвта и редуцират риска от атеросклероза. В състава му влиза и витамин Е, участващ в производството на червени кръвни телца.


Смокини
Богати на диетични фибри, витамин А, омега-3 и 6 мастни киселини и антиоксиданти, пресните смокини контролират кръвното налягане и регулират телесната маса. Също така заздравяват и костната структура.


Ягоди
Ягодите са леснодостъпни и изключително вкусни плодове. Високото им съдържание на витамин С, полифеноли, манган и калий поддържа кожата гладка, подпомага храносмилането и подсилва имунитета.

Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка

Тези са само част от храните, с които можем да се сдобием от почти всеки магазин или собствена градина, без това да ни струва безбожно много пари. В крайна сметка, суперсилите на суперхраните се крият в едни неписани правила, чието спазване бавно и неусетно ни се налага. Нека не забравяме, че преди по-малко от десетилетие, храната си беше просто храна и всичко опираше до това какво ядяхме, когато чувствахме глад.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Световен ден на редките болести
· Край с оплакването веднъж завинаги!
Вторник
7
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
На 26 март отбелязваме "Лилав ден" (Purple day), като знак на съпричастност и толерантност към хората,...
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Способността да поставите себе си изцяло във всяка област на живота си е ключът към големия успех...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
Есенно пречистване на организма със сезонни храни
През есента природата навлиза във фаза на оттегляне, жизнените сокове на растенията се връщат обратно...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Да се отървеш от излишното е от съществено значение за твоето благополучие. Как?
Днес всички сме водени от стремеж за трупане – на все нови и нови вещи, на повече приятели в социалните...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Колко "натурални" са натуралните сокове
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
Как да се справим с фрустрацията?
"Разочарованието, макар и доста болезнено от време на време, е много положителна и съществена част от...
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook