Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са полезни, са и достъпни. Ключово в това търсене ще бъде намирането на онзи баланс между познато за организма, традиционно за страната ни и полезно, колкото и достъпно.

Така наречените суперхрани, чиито имена звучат някак неестествено, в действителност имат своите непретенциозни заместители, несправедливо останали в тяхна сянка. Истината е, че не само семената от чиа и небезизвестната киноа могат да повлияят благоприятно върху организма ни. Много от продуктите в собствената ни кухня са също толкова способни да подхранят нашите тела и да спомогнат за по-доброто му функциониране.

Още достъпни алтернативи на някои храни

Богати на полезни хранителни вещества и бедни на калории и наситени мазнини, следните леснодостъпни продукти съвсем заслужено могат да бъдат приобщени към групата на суперхраните.

По-достъпните суперхрани

Целина
Погрешно възприемана като нискокалорична храна без особена питателност, целината всъщност има доста висока хранителна стойност. Зеленчукът е източник на фибри и витамини (C и K), освен това съдържа множество полезни вещества, които помагат в борбата срещу болестите. Коренът на целината също е не по-малко полезен.

Скумрия
Подобно на сьомгата или сардината, т.нар "тлъсти риби", скумрията е с богато съдържание на омега-3 мастни киселини, коензим Q10 и витамин D – съставки с високи антиоксидантни свойства, които предпазват от сърдечни заболявания и поддържат както костната, така и имунната система.


Лук
Лукът осигурява защита срещу болести и захарен диабет. За да подействат неговите най-полезни съставки обаче, е добре да се запази кафеникавата, почти хартиена обвивка. Тя може да бъде добавяна към супи, бульони и яхнии.


Грах
Витамините (А, С и K), фолиевата киселина и протеините превръщат граха в истинско злато за нашия организъм. Високото съдържание на фибри и липсата на захар в неговия състав оказва влияние върху регулирането на теглото, като потискат глада и оставя дълготрайно чувство на ситост.

Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото

Черен пипер
Щипка черен пипер не само придава приятен вкус на храната, но и я прави дори по-здравословна, подпомагайки нейното преработване. Това се дължи на алкалоида пиперин в подправката, който стимулира храносмилателните ензими и кара питателните свойства на храната да се задържат в тялото за по-дълго време.

Подправки за красива фигура

Зеле
Многолистният зеленчук има изключителна роля в борбата срещу раковите болести. Неговите полезни качества се проявяват най-добре при суровата му консумация, като това обаче не изключва напълно ползите от приема му под други форми.

Кейлът - достъпната за всички нас суперхрана

Слънчогледово семе
Слънчогледовото семе е един от най-богатите източници на фитостероли – химически съединения, които намаляват нивата на холестерол в кръвта и редуцират риска от атеросклероза. В състава му влиза и витамин Е, участващ в производството на червени кръвни телца.


Смокини
Богати на диетични фибри, витамин А, омега-3 и 6 мастни киселини и антиоксиданти, пресните смокини контролират кръвното налягане и регулират телесната маса. Също така заздравяват и костната структура.


Ягоди
Ягодите са леснодостъпни и изключително вкусни плодове. Високото им съдържание на витамин С, полифеноли, манган и калий поддържа кожата гладка, подпомага храносмилането и подсилва имунитета.

Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка

Тези са само част от храните, с които можем да се сдобием от почти всеки магазин или собствена градина, без това да ни струва безбожно много пари. В крайна сметка, суперсилите на суперхраните се крият в едни неписани правила, чието спазване бавно и неусетно ни се налага. Нека не забравяме, че преди по-малко от десетилетие, храната си беше просто храна и всичко опираше до това какво ядяхме, когато чувствахме глад.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
· Да извикаме интуицията на помощ
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
Сряда
13
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Чаят от каркаде - еликсир за всички сезони
Няма начин тази зима да не сте посегнали към добиващия все по-голяма популярност чай от каркаде. Но...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Кои билки да избягваме през бременността
Колкото и да сме нехайни към собственото си здраве, когато се зароди нов живот в нас рязко променяме...
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Лечебната дилянка е една от най-древните билки
В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Закон във Франция цели пестенето на храна с благотворителна цел
През август 2015 година във Франция беше приет закон, който цели спирането на изхвърлянето на храна от...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
Правилна грижа за устните - I
Стараем се да изглеждаме добре и красиви. Полагаме грижи за косата си, за кожата на тялото, позволяваме...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Полезни ли са обелките от банан?
Щом стане дума за банани, всички сме свикнали да консумираме само вътрешността на плода. Това, което...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
Възможен ли е животът без боклук?
Американката Лорън Сингър (Lauren Singer) живее вече две години без да произвежда боклук (Zero Waste)....
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
Какво представлява „времевата перспектива“ и как да определим към кой тип принадлежим?
Колкото и странно да звучи, всички ние пътуваме във времето: често се връщаме към спомени от миналото...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook