Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме


С какво е полезен зеленчукът и как да го съхраняваме


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието, с което разполагаме, той е загубил от популярността си. Даже много хора го свързват с безвкусни ястия и остарели разбирания за храненето, но той трябва да бъде реабилитиран, защото е полезен, традиционен и достъпен.

Известно е, че зеленият фасул е едногодишно влаголюбиво и топлолюбиво растение, което може да се консумира и в пресен, и в консервиран вид. Той е готов за беритба в ранното лято, когато зрънцата наедреят, а шушулките са свежи и наситено зелени. Нискокалоричен е и не съдържа наситени мазнини, въпреки че по хранителност се доближава до месото заради растителните белтъчини, на които са богати всички бобови. Зеленият боб е сред задължителните храни за вегетарианци и вегани.


Богат е на хранителни вещества:

Витамини – А, Ц, Б – комплекс, Е, К;

Минерали - желязо, калций, калий, манган, магнезий, манган и калий;

Аминокиселини – лизин, аргинин, тирозин, метионин, триптофан;

Антиоксиданти - лутеин, зеаксантин и бета-каротин;

Фибри, влакна, целулоза и скорбяла;


При редовна консумация зеленият боб:

Балансира функциите на имунната система заради аглунтина;

Регулира нивото на кръвната захар (смъква я с до 40%) и предпазва от диабет;

Много полезен е при нарушена функция на задстомашната жлеза и хроничен панкреатит, както и при хора, страдащи от диабет;

Регулира сърдечно-съдовата система – понижава нивото на лошия холестерол, регулира симптомите на хипертония и сваля кръвното налягане;

Намалява задържането на урина и отоците в и по тялото;

Предпазва от пикочокаменна болест, бъбречни проблеми и възпаления на пикочния мехур, цистит и др.;

Стимулира половата функция;

Действа благоприятно на стомашно-чревния тракт – има пречистващ за организма ефект, антиоксидантно действие и стимулира метаболизма;

Предпазва от ставни и ревматоидни заболявания, облекчава симптомите на подагра;

Участва активно в профилактиката на рак на дебелото черво и стомаха;

Много полезен е за бременни жени, заради богатия си състав на фолиева киселина;

Не си личи по цвета, както е при доматите и морковите, но той е изключително богат на каротеноиди - важни за зрението антиоксиданти.



Други ползи и противопоказания на зеления боб

Зеленият боб е полезен и не само под формата на храна. От него се правят отвари и сокове, които се консумират като напитки, както и брашно/пудра (посипва се при рани, язви, екземи и изгаряния), каша (налага се при ставно-костни травми и проблеми) и питки в смес с мед (при отоци, циреи и гнойни рани).

Много важно е да се знае, че макар да е полезен в толкова отношения, включително и за стомашно-чревния тракт, при състояния на гастрит, язва, дисбактериоза, ентерити на дебелото черво и други сериозни разстройства и нарушения на храносмилателната система, е категорично забранена консумацията на зелен боб. Той не трябва да се яде суров, особено от добитък, защото съдържа белтъка фазин, който да увреди храносмилателната система. За хората не е толкова опасен, но все пак зеленият боб е зеленчук, който трябва да се сготви.

Как да: Замразим зелен боб

Когато решите да съхраните пресни шушулки зелен боб, нека това не е за повече от два дни в хладилник или на прохладно място, след това започват да потъмняват и да губят ценните си свойства. Ако искате да ги запазите за по-дълго време, бланширайте ги и ги оставете във фризер/камера или консервирайте в буркани. При консервиране се запазват до 70-80% от полезните му витамини и минерали. Като подправки му отиват копър и чесън, а традиционна добавка е цеденото кисело мляко, което се поднася в самото ястие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Боб чорба по манастирски
· Пикантни чили догс
· Вегетариански (постен) бъргър
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса
· Бавно научавам...
· 5 навика, които са по-опасни и от пушенето
Понеделник
2
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Жените не трябва да се оправдаваме за това, което сме
Понякога жените се чувстваме прекалено отговорни. Стараем се да изглеждаме добре ежедневно. Да сме перфектни...
Разсъни се!
Едно от нещата, които най-много мразя в този живот е ранното ставане. Нима и вие не сте сред почитателите...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Кое ни прави добри?
Някой беше казал, че не се сеща за друг признак на превъзходство, освен за добротата. Всъщност, дали...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Кой от четирите типа интроверти сте?
Архетипът на интроверта е ясен: това е мълчалив, сдържан човек, който има дълбока и оригинална мисъл,...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Кокосово масло за здравето
Приложението на кокосовото масло в козметиката е познато отдавна, самостоятелно или като основа на кремове...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
1 октомври - Световен ден на вегетарианството
На тази дата през 1977 г. е учреден световният ден на вегетарианството по инициатива на Северноамериканската...
Упражнения за проблемните зони
Понякога се опитваме да отслабваме чрез диети, но често резултатите не са равномерни и се чудим как можем...
Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
"Мъничко, червеничко Цар от път отбива Що е то?" Толкова малък плод, а така наситен с незабравим...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
Ден 30 от Коледните пости. С наближаването на Коледа почти не ми остава време за нищо. Работните ангажименти...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Просто да бъде жена
Защо жената постоянно има нужда от дефиниране? Сякаш ще се изгуби в себе си, ако някой не й повтаря постоянно:...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook