Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме


С какво е полезен зеленчукът и как да го съхраняваме


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието, с което разполагаме, той е загубил от популярността си. Даже много хора го свързват с безвкусни ястия и остарели разбирания за храненето, но той трябва да бъде реабилитиран, защото е полезен, традиционен и достъпен.

Известно е, че зеленият фасул е едногодишно влаголюбиво и топлолюбиво растение, което може да се консумира и в пресен, и в консервиран вид. Той е готов за беритба в ранното лято, когато зрънцата наедреят, а шушулките са свежи и наситено зелени. Нискокалоричен е и не съдържа наситени мазнини, въпреки че по хранителност се доближава до месото заради растителните белтъчини, на които са богати всички бобови. Зеленият боб е сред задължителните храни за вегетарианци и вегани.


Богат е на хранителни вещества:

Витамини – А, Ц, Б – комплекс, Е, К;

Минерали - желязо, калций, калий, манган, магнезий, манган и калий;

Аминокиселини – лизин, аргинин, тирозин, метионин, триптофан;

Антиоксиданти - лутеин, зеаксантин и бета-каротин;

Фибри, влакна, целулоза и скорбяла;


При редовна консумация зеленият боб:

Балансира функциите на имунната система заради аглунтина;

Регулира нивото на кръвната захар (смъква я с до 40%) и предпазва от диабет;

Много полезен е при нарушена функция на задстомашната жлеза и хроничен панкреатит, както и при хора, страдащи от диабет;

Регулира сърдечно-съдовата система – понижава нивото на лошия холестерол, регулира симптомите на хипертония и сваля кръвното налягане;

Намалява задържането на урина и отоците в и по тялото;

Предпазва от пикочокаменна болест, бъбречни проблеми и възпаления на пикочния мехур, цистит и др.;

Стимулира половата функция;

Действа благоприятно на стомашно-чревния тракт – има пречистващ за организма ефект, антиоксидантно действие и стимулира метаболизма;

Предпазва от ставни и ревматоидни заболявания, облекчава симптомите на подагра;

Участва активно в профилактиката на рак на дебелото черво и стомаха;

Много полезен е за бременни жени, заради богатия си състав на фолиева киселина;

Не си личи по цвета, както е при доматите и морковите, но той е изключително богат на каротеноиди - важни за зрението антиоксиданти.



Други ползи и противопоказания на зеления боб

Зеленият боб е полезен и не само под формата на храна. От него се правят отвари и сокове, които се консумират като напитки, както и брашно/пудра (посипва се при рани, язви, екземи и изгаряния), каша (налага се при ставно-костни травми и проблеми) и питки в смес с мед (при отоци, циреи и гнойни рани).

Много важно е да се знае, че макар да е полезен в толкова отношения, включително и за стомашно-чревния тракт, при състояния на гастрит, язва, дисбактериоза, ентерити на дебелото черво и други сериозни разстройства и нарушения на храносмилателната система, е категорично забранена консумацията на зелен боб. Той не трябва да се яде суров, особено от добитък, защото съдържа белтъка фазин, който да увреди храносмилателната система. За хората не е толкова опасен, но все пак зеленият боб е зеленчук, който трябва да се сготви.

Как да: Замразим зелен боб

Когато решите да съхраните пресни шушулки зелен боб, нека това не е за повече от два дни в хладилник или на прохладно място, след това започват да потъмняват и да губят ценните си свойства. Ако искате да ги запазите за по-дълго време, бланширайте ги и ги оставете във фризер/камера или консервирайте в буркани. При консервиране се запазват до 70-80% от полезните му витамини и минерали. Като подправки му отиват копър и чесън, а традиционна добавка е цеденото кисело мляко, което се поднася в самото ястие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вегетариански (постен) бъргър
· Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
· Бурито с телешко и червен боб
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
· Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
· Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
· Как се състаряваме преждевременно - нагласата
· Неща, които вече не ме впечатляват
· Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Понеделник
23
Септември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Това кошмарно главоболие - II
Съществува обаче и друг вид главоболие – мигрената, чийто произход остава все така забулен в тайнственост....
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Канистерапията – общуването с кучета лекува
„И зная – ако Бог ме попита: „Дете, на обичане кой те научи?”, ще Му кажа с ръка на сърцето: едно куче!“...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Разкрийте вашата чувствителна страна и бъдете себе си без страх
Днешният свят забранява чувствителността. От една страна тя ни прави уязвими и сами я избягваме, а от...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Законът за компенсацията - как действа и за какво ни помага?
Законът за компенсацията е един от 12-те Универсални закона, който гласи, че сме компенсирани...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
Покой на ума или как най-накрая да заживеем в настоящето
Ако сте от хората, които се интересуват от вътрешния свят и хармония на човека, то няма начин да не...
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook