Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лакрица - бонбони като никои други



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче? А дали сте чували, че холандците изяждат по около 30 милиона килограма от тези бонбони годишно? Наричат ги лакрицови, а вкусът им не може да се сбърка с вкуса на никое друго сладкарско изделие, именно поради факта, че те съдържат не малки количества от билката сладък корен, най-често в комбинация с анасон.

За мен пък са страстно тъмно удоволствие с неописуем вкус, което преоткрих преди около пет години, по време на първата ми бременност. И не, не беше заради „жаждата” за нещо различно, сладко и ново, типична за почти всяка бременна, защото продължих да съм им заклет почитател до ден днешен. Всъщност, помнех ги още от детството ми - как избирах точно тях от пакетчето Haribo. Гумените мечета в него въобще не ме впечатляваха в сравнение с вкуса на тези особени черни пръчици. За мен бяха и са любими, докато за не малка част от хората, са меко казано непоносими. Трето мнение няма - в лакрица или се влюбваш завинаги или разлюбваш още при първата „хапка”. Но нека научим малко повече.


За сладкия корен като билка

Още Александър Велики разпореждал войниците му да се хранят с корени от женско биле, когато били на поход. Защо ли? Химическият състав на тази билка включва танини, гликозиди, аминокиселини, витамин C и захари, откъдето идва сладкият й вкус, а оттам и наименованието й. Иначе казано - бърза и ефективна енергия. Установено е, че естественият подсладител, извличащ се от корените на тази билка, е около 50 пъти по-сладък от захарозата. Поради тази причина, растението се използва много често за направата на бонбони, ликьори и различни видове сладкарски изделия. Освен това, женското биле има не едно полезно действие върху организма ни. Сред доказаните му свойства е успокояващият ефект върху храносмилателната система и стомаха, както и силното му действие при кожни заболявания като алергии, екземи и псориазис. Сладкият корен ще ви бъде от полза и при възпалителни процеси на горните дихателни пътища. А най-любопитното му действие се изразява в способността му да утолява чувството за жажда. Женско биле пък идва от фитоестрогените, които облекчават ПМС симптомите и промените към менопауза.



Черните бонбони

Началото се поставя през 1925 година от Haribo и Ханс Ригел. Тогава „царят” на гумените мечета започва да произвежда продукти с екстракт от сладък корен - лакриц (от английски licorice root) Първоначално се произвеждат единствено черни лакрицови пръчки, които по-късно се развиват в цветни навити спирали, представляващи лакрицови бонбони. Черният цвят идва от третата преварка на меласения сироп, която придобива черен цвят, но днес се ползва хранителен оцветител. Най-разпространени са черните лакрицови ленти, а в САЩ можете да намерите и в тубички. В Холандия пък, която вече споменахме, че е сред най-големите фенове на лакрица, има лакрица със солен вкус, който съдържа нишадър. Определено е малко по-различен и още по-ужасен за онези, които не понасят този специфичен бонбон. Във Великобритания много по-често ще се натъкнете на червен лакриц, който е с есенция на ягода или череша и определено е...съвършен- за онези, които го обичат по принцип, разбира се.


Съставки и приготвяне

Освен брашно, сладък корен и анасоново масло, към съставките на тези бонбони се добавят още гума арабика, слепващи вещества и захар. Лъскавият вид е от восък, а черния цвят - от меласата. Да се приготвят у дома не е трудно, но се изисква голяма прецизност в меренето на температурата (точно до 135 градуса), избора на съдове и грамажа на продуктите. С лакрицата не бива да се прекалява, защото в големи количества не е полезна никак за здрвето - нито захарите, нито фитоестрогените.
Коментари
2019-07-12 #2
Славея
Влюбих се в тези бонбони! За първи път ги опитах преди няколко дена-бях на гости в Маастрихт и Фалкенбург.Хапнах един и сега трудно мога да спра!
2017-08-23 #1
Никол
По-гадно нещо не съм опитвала.Изобщо нищо полезно няма в тях.За извратения вкус на германците-спор няма.Тяхната храна е за боклука.Когато ме почерпят с нещо после повръщам.Отврат и тая лакрица е супер гадна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Домашни бонбони - II
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· 28 май - Национален ден на парковете
· Виктория Бешлийска: Езикът дава характер, отличимост, чувство за принадлежност
· 22 май - Международен ден на биоразнообразието
Понеделник
1
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Фъдж с кокос
Този десерт става изключително бързо, а вкусът му е страхотен. Макар наречен фъдж, тук по-скоро идеята...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
15 декември - Международен ден на чая
Международният ден на чая се отбелязва на 15 декември от 2005 г. насам от страните производителки на...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Пармиджано Реджано
Сиренето Parmigiano Reggiano (по-известно като Пармезан) има почти хилядолетна история. То се произвежда...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Задушено шкембе в пръстени гювечета
1 кг телешко шкембе 100 гр краве масло 150 мл бяло вино черен и червен пипер дафинов лист 2-3 скилидки...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
Зеленчуковите ястия са прекрасен начин да прочистим организма, да приемем повече витамини и минерали....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Елда с кестени
Обичате елда, но може би се чудите как да притъпите особения й привкус ? Как да да стане още по-приятна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook