Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лакрица - бонбони като никои други



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче? А дали сте чували, че холандците изяждат по около 30 милиона килограма от тези бонбони годишно? Наричат ги лакрицови, а вкусът им не може да се сбърка с вкуса на никое друго сладкарско изделие, именно поради факта, че те съдържат не малки количества от билката сладък корен, най-често в комбинация с анасон.

За мен пък са страстно тъмно удоволствие с неописуем вкус, което преоткрих преди около пет години, по време на първата ми бременност. И не, не беше заради „жаждата” за нещо различно, сладко и ново, типична за почти всяка бременна, защото продължих да съм им заклет почитател до ден днешен. Всъщност, помнех ги още от детството ми - как избирах точно тях от пакетчето Haribo. Гумените мечета в него въобще не ме впечатляваха в сравнение с вкуса на тези особени черни пръчици. За мен бяха и са любими, докато за не малка част от хората, са меко казано непоносими. Трето мнение няма - в лакрица или се влюбваш завинаги или разлюбваш още при първата „хапка”. Но нека научим малко повече.


За сладкия корен като билка

Още Александър Велики разпореждал войниците му да се хранят с корени от женско биле, когато били на поход. Защо ли? Химическият състав на тази билка включва танини, гликозиди, аминокиселини, витамин C и захари, откъдето идва сладкият й вкус, а оттам и наименованието й. Иначе казано - бърза и ефективна енергия. Установено е, че естественият подсладител, извличащ се от корените на тази билка, е около 50 пъти по-сладък от захарозата. Поради тази причина, растението се използва много често за направата на бонбони, ликьори и различни видове сладкарски изделия. Освен това, женското биле има не едно полезно действие върху организма ни. Сред доказаните му свойства е успокояващият ефект върху храносмилателната система и стомаха, както и силното му действие при кожни заболявания като алергии, екземи и псориазис. Сладкият корен ще ви бъде от полза и при възпалителни процеси на горните дихателни пътища. А най-любопитното му действие се изразява в способността му да утолява чувството за жажда. Женско биле пък идва от фитоестрогените, които облекчават ПМС симптомите и промените към менопауза.



Черните бонбони

Началото се поставя през 1925 година от Haribo и Ханс Ригел. Тогава „царят” на гумените мечета започва да произвежда продукти с екстракт от сладък корен - лакриц (от английски licorice root) Първоначално се произвеждат единствено черни лакрицови пръчки, които по-късно се развиват в цветни навити спирали, представляващи лакрицови бонбони. Черният цвят идва от третата преварка на меласения сироп, която придобива черен цвят, но днес се ползва хранителен оцветител. Най-разпространени са черните лакрицови ленти, а в САЩ можете да намерите и в тубички. В Холандия пък, която вече споменахме, че е сред най-големите фенове на лакрица, има лакрица със солен вкус, който съдържа нишадър. Определено е малко по-различен и още по-ужасен за онези, които не понасят този специфичен бонбон. Във Великобритания много по-често ще се натъкнете на червен лакриц, който е с есенция на ягода или череша и определено е...съвършен- за онези, които го обичат по принцип, разбира се.


Съставки и приготвяне

Освен брашно, сладък корен и анасоново масло, към съставките на тези бонбони се добавят още гума арабика, слепващи вещества и захар. Лъскавият вид е от восък, а черния цвят - от меласата. Да се приготвят у дома не е трудно, но се изисква голяма прецизност в меренето на температурата (точно до 135 градуса), избора на съдове и грамажа на продуктите. С лакрицата не бива да се прекалява, защото в големи количества не е полезна никак за здрвето - нито захарите, нито фитоестрогените.
Коментари
2019-07-12 #2
Славея
Влюбих се в тези бонбони! За първи път ги опитах преди няколко дена-бях на гости в Маастрихт и Фалкенбург.Хапнах един и сега трудно мога да спра!
2017-08-23 #1
Никол
По-гадно нещо не съм опитвала.Изобщо нищо полезно няма в тях.За извратения вкус на германците-спор няма.Тяхната храна е за боклука.Когато ме почерпят с нещо после повръщам.Отврат и тая лакрица е супер гадна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Домашни бонбони - II
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Кой празнува на 1 октомври?
· 30 септември - Международен ден на преводача
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Постни мъфини с локум
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Отново съм аз, вашата читателка Ивелина Петрова, от град Варна. Сега Ви...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook