Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лакрица - бонбони като никои други



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче? А дали сте чували, че холандците изяждат по около 30 милиона килограма от тези бонбони годишно? Наричат ги лакрицови, а вкусът им не може да се сбърка с вкуса на никое друго сладкарско изделие, именно поради факта, че те съдържат не малки количества от билката сладък корен, най-често в комбинация с анасон.

За мен пък са страстно тъмно удоволствие с неописуем вкус, което преоткрих преди около пет години, по време на първата ми бременност. И не, не беше заради „жаждата” за нещо различно, сладко и ново, типична за почти всяка бременна, защото продължих да съм им заклет почитател до ден днешен. Всъщност, помнех ги още от детството ми - как избирах точно тях от пакетчето Haribo. Гумените мечета в него въобще не ме впечатляваха в сравнение с вкуса на тези особени черни пръчици. За мен бяха и са любими, докато за не малка част от хората, са меко казано непоносими. Трето мнение няма - в лакрица или се влюбваш завинаги или разлюбваш още при първата „хапка”. Но нека научим малко повече.


За сладкия корен като билка

Още Александър Велики разпореждал войниците му да се хранят с корени от женско биле, когато били на поход. Защо ли? Химическият състав на тази билка включва танини, гликозиди, аминокиселини, витамин C и захари, откъдето идва сладкият й вкус, а оттам и наименованието й. Иначе казано - бърза и ефективна енергия. Установено е, че естественият подсладител, извличащ се от корените на тази билка, е около 50 пъти по-сладък от захарозата. Поради тази причина, растението се използва много често за направата на бонбони, ликьори и различни видове сладкарски изделия. Освен това, женското биле има не едно полезно действие върху организма ни. Сред доказаните му свойства е успокояващият ефект върху храносмилателната система и стомаха, както и силното му действие при кожни заболявания като алергии, екземи и псориазис. Сладкият корен ще ви бъде от полза и при възпалителни процеси на горните дихателни пътища. А най-любопитното му действие се изразява в способността му да утолява чувството за жажда. Женско биле пък идва от фитоестрогените, които облекчават ПМС симптомите и промените към менопауза.



Черните бонбони

Началото се поставя през 1925 година от Haribo и Ханс Ригел. Тогава „царят” на гумените мечета започва да произвежда продукти с екстракт от сладък корен - лакриц (от английски licorice root) Първоначално се произвеждат единствено черни лакрицови пръчки, които по-късно се развиват в цветни навити спирали, представляващи лакрицови бонбони. Черният цвят идва от третата преварка на меласения сироп, която придобива черен цвят, но днес се ползва хранителен оцветител. Най-разпространени са черните лакрицови ленти, а в САЩ можете да намерите и в тубички. В Холандия пък, която вече споменахме, че е сред най-големите фенове на лакрица, има лакрица със солен вкус, който съдържа нишадър. Определено е малко по-различен и още по-ужасен за онези, които не понасят този специфичен бонбон. Във Великобритания много по-често ще се натъкнете на червен лакриц, който е с есенция на ягода или череша и определено е...съвършен- за онези, които го обичат по принцип, разбира се.


Съставки и приготвяне

Освен брашно, сладък корен и анасоново масло, към съставките на тези бонбони се добавят още гума арабика, слепващи вещества и захар. Лъскавият вид е от восък, а черния цвят - от меласата. Да се приготвят у дома не е трудно, но се изисква голяма прецизност в меренето на температурата (точно до 135 градуса), избора на съдове и грамажа на продуктите. С лакрицата не бива да се прекалява, защото в големи количества не е полезна никак за здрвето - нито захарите, нито фитоестрогените.
Коментари
2019-07-12 #2
Славея
Влюбих се в тези бонбони! За първи път ги опитах преди няколко дена-бях на гости в Маастрихт и Фалкенбург.Хапнах един и сега трудно мога да спра!
2017-08-23 #1
Никол
По-гадно нещо не съм опитвала.Изобщо нищо полезно няма в тях.За извратения вкус на германците-спор няма.Тяхната храна е за боклука.Когато ме почерпят с нещо после повръщам.Отврат и тая лакрица е супер гадна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Домашни бонбони - II
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· 15 декември - Международен ден на чая
· "За онези, които използват силата си, за да направят другите силни"
· 11 декември - Световен ден на тангото
Неделя
15
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Пица с полента
Вкусът на това ястие изненада дори и мен. Нямах огромни очаквания, но наистина се получи чудесно, според...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Идея за здравословна закуска с чия
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната...
Постен кокосов кекс с какао
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Тиквеник
Тиквеникът е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Поднася се и на Коледни заговезни – денят преди...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Как да си захванем квас?
В миналото нашите баби приготвяли хляба си безквасен или с квас. Комбинацията от брашно, вода и разнообразни...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook