Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание


и отклонение от международните стандарти на рецептата за майонеза


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване на данните, обявени от производителите, и действителното съдържание на продукта. У нас няма регламентирана от закона рецепта за майонеза, но има всеобщо схващане за вкуса, цвета и консистенцията. Но това не е най-лошото, което обявяват от "Активни потребители" в тяхното сравнително изследване.

Най-лошото е разминаването между информацията от етикета и тази, показана от лабораторното изследване. Разминаването е в икономическа полза на производителя, но има и неблагоприятни последици за потребителите.


Предварителните резултати показали, че сумарно количеството на въглехидратите надхвърля 10%, което е много повече от декларираното на етикетите. Поради тази причина при 4 продукта допълнително било измерено и съдържанието на въглехидратите. Крайните резултати показват, че количеството на въглехидратите в тези търговски марки надхвърля шокиращите 20% от теглото.

Тревожно е, че захарите, част от тези въглехидрати, са добавяни и в продукти, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза) малкото мазнини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Много или малко е това – само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар! Както знаем, майонезата е една от най-любимите на децата храни, която те добавят на почти всичко - сандвичи, пици, картофки.


Използваните в страната нишесте, добавена захар, гума гуар и гума ксантан не влизат в рецептата на нито един международен стандарт.


Анализът на влаганите мазнини показва по-оптимистични резултати. Не се потвърждават предварителните опасения за влагане на индустриални мазнини. При всички 16 марки като суровина е ползвано слънчогледово олио. Вместо 65 – 80% масленост у нас декларираните стойности са средно 34,4%. Измерените са още по-ниски – 27,6%. Количеството мазнини, които иначе отговарят на обявените на етикета, е компенсирано с количество на вложената вода. Която е далеч повече от която и да е рецепта за майонеза. Повече вода намалява разходите по производството, но излага на риск здравето на потребителите, защото се повишава окислението на мазнините. Това води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества имащи в дългосрочен план отрицателен ефект върху здравето на хората.

Пълните данни от изследването, сравнителни таблици и конкретни марки майонеза можете

да видите в сайта на "Активни потребители".
Виж още статии за:   Здравето · Новини ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
· „Изгубени илюзии“ тръгва по екраните на 14 януари
· Официалният български правописен речник става дигитален
· Шрифт на кирилица , който помага на деца и възрастни с дислексия (свали от тук)
· Шест японски тайни за дълголетие
· Едно кафе за душата ти....
Виж още статии за:   Здравето · Новини ·
Четвъртък
27
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
Може би сте чували за популярната като „холивудска" закуска – чаша топла вода с половин грейпфрут. Актрисите,...
Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
Нов доклад разкрива, че много от водоустойчивите и устойчиви на петна материи, които закупуваме, може...
Вътрешният покой, а не материалните придобивки, е истинският критерий за успех
До неотдавна мерило за успеха на хората бяха материалните им придобивки. Учиш, за да да учиш повече....
Зареждане с щастие
Когато сме щастливи правим чудеса. Емоционалната енергия, с която щастието изпълва, ни дава сили и устрем....
Спрете да угаждате на всички в тези 7 стъпки
Ако четете това, вероятно сте един от тези хора - които искат да се харесат на всички и се стремят да...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook