Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание


и отклонение от международните стандарти на рецептата за майонеза


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване на данните, обявени от производителите, и действителното съдържание на продукта. У нас няма регламентирана от закона рецепта за майонеза, но има всеобщо схващане за вкуса, цвета и консистенцията. Но това не е най-лошото, което обявяват от "Активни потребители" в тяхното сравнително изследване.

Най-лошото е разминаването между информацията от етикета и тази, показана от лабораторното изследване. Разминаването е в икономическа полза на производителя, но има и неблагоприятни последици за потребителите.


Предварителните резултати показали, че сумарно количеството на въглехидратите надхвърля 10%, което е много повече от декларираното на етикетите. Поради тази причина при 4 продукта допълнително било измерено и съдържанието на въглехидратите. Крайните резултати показват, че количеството на въглехидратите в тези търговски марки надхвърля шокиращите 20% от теглото.

Тревожно е, че захарите, част от тези въглехидрати, са добавяни и в продукти, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза) малкото мазнини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Много или малко е това – само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар! Както знаем, майонезата е една от най-любимите на децата храни, която те добавят на почти всичко - сандвичи, пици, картофки.


Използваните в страната нишесте, добавена захар, гума гуар и гума ксантан не влизат в рецептата на нито един международен стандарт.


Анализът на влаганите мазнини показва по-оптимистични резултати. Не се потвърждават предварителните опасения за влагане на индустриални мазнини. При всички 16 марки като суровина е ползвано слънчогледово олио. Вместо 65 – 80% масленост у нас декларираните стойности са средно 34,4%. Измерените са още по-ниски – 27,6%. Количеството мазнини, които иначе отговарят на обявените на етикета, е компенсирано с количество на вложената вода. Която е далеч повече от която и да е рецепта за майонеза. Повече вода намалява разходите по производството, но излага на риск здравето на потребителите, защото се повишава окислението на мазнините. Това води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества имащи в дългосрочен план отрицателен ефект върху здравето на хората.

Пълните данни от изследването, сравнителни таблици и конкретни марки майонеза можете

да видите в сайта на "Активни потребители".
Виж още статии за:   Здравето · Новини ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· Най-очакваната фотографска изложба на годината у нас - Вивиан Майер
· Нощните смени увеличават риск от спонтанен аборт, сочи проучване
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
Виж още статии за:   Здравето · Новини ·
Понеделник
17
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Промяната – страшна или приятна
Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
За да срещнем истинската любов, първо трябва да срещнем себе си
Задавали ли сте си въпроса коя е вашата движеща сила в този живот? Дали пък всички ние нямаме една основна?...
Криза на идентичността - кога се случва и кой е заплашен?
Може би сте чували и преди термина "криза на идентичността" и вероятно имате някаква представа какво...
Да бъдем господари на живота си
Замисляли ли сте се кое е най-важното нещо в живота ви? Да посетим местата, за които винаги сме мечтали,...
Момина сълза - здраве и красива отрова
Това растение е силно отровно и също толкова лековито. Още в края на зимата и началото на пролетта, то...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook