Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?


Отговорите на двата въпроса, които ще ни помогнат в общуването


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато този въпрос вече е решен, излизат водещи два други. До тях е стигнала проф. Ейми Къди (Amy Cuddy), преподавателка в Харвардското бизнес училище (Harvard Business School). Заедно с колегите си Сюзън Фиске и Питър Глик, повече от 15 години тя систематизира първите впечатления на изследвани групи. В новата й книга "Присъствие" тя обобщава два въпроса:

Мога ли да се доверя на този човек?
Мога ли да уважавам този човек?


Зад малко незадоволителните на пръв поглед формулировки се крият всъщност многостранни очаквания за това, каква роля ще изиграе този човек в нашия живот. И в зависимост от това да развие своя стратегия коя част от себе си да покаже най-напред. Пълноценните отношения предполагат да общуваме с хора, на които имаме доверие и които уважаваме. Но преди да се стигне до пълното разгръщане на отношенията ни, бъдете сигурни, че това са първите два въпроса, които другите си задават, когато се запознават с вас.

Можем ли да използваме това знание за практични цели и по-добра комуникация?


Когато искаме хората да ни уважават

Трябва да добре да преценим ситуацията, в която срещаме нови хора. Ако сме на формална среща, на конференция, на семинар и др. - все ситуации, които се отразяват на нашата работа и положение, определено трябва да се стремим към уважение на първо място. Да бъдем оценени правилно като професионалисти, като хора със знания, опит и умения. Хора, с които всеки иска да работи и общува делово.

Дрехите ако са изчистени, стилни и не непременно строги или скучни, ще отвлекат страничните мисли надалеч и ще помогнат на събеседника ни да се фокусира върху думите ни, а не върху обеците със сложни орнаменти.

Изказвайте се за теми, по които сте наистина компетентни и не се страхувайте да задавате добре формулирани и кратки въпроси. Никой не обича бъбривите хора и тези, които се представят за такива, каквито не са. Това винаги излиза наяве и дори да не ви разобличат в очите, отношението ще си проличи.

Говорете за плановете си, като се движите между привличане на интереса, разкриване на подробности и залагане на разумни амбиции. Всеки човек иска да има край себе си такъв, на който му предстои нещо вълнуващо. Преценява го като полезен и за своето бъдеще.

Ако се чувствате сигурни, правете асоциации с книги, филми, теории и всякакви любопитни неща, които допринасят за богат и смислен разговор. Широката обща култура, която е подплатена с истинско знание, а не научнопопулярна достоверност, е възможно най-добрата визитна картичка.

Не се страхувайте да питате. Повечето хора смятат, че да задаваш въпроси, значи показваш слабост. А то е точно обратното. Нищо не предразполага толкова, колкото един смислен въпрос, който издава незнание, но желание да се научиш. Това, че се опираме на чужд авторитет и черпим знания с открит въпрос също повишава нашия собствен.

Винаги се придържайте към добрия тон и показвайте обноски и принципи. Когато звънне телефона, извинете се и се отдръпнете. Стискайте ръка стабилно и гледайте в очите. Не прекъсвайте събеседник и го оставяйте винаги с впечатлението, че слушате внимателно какво казва, че гледната точка е интересна и заслужава обмисляне.

Колкото до доверието, в бизнес и служебните среди то се гради с времето и добрите отношения, професионализма.



Ако искаме хората да ни се доверяват.

Когато сме в неформална среда, с приятелите си, на парти или в общуване с хора, които не познаваме, обикновено бихме искали да бъдем повече харесвани, отколкото да печелим веднага тяхното уважение. Доверието е част от това да бъдем привлекателни събеседници, да има съдържателен диалог и да се забавляваме, откривайки нови приятели.

Винаги започвате с усмивка. Каквото и да е – запознанство, разминаване в магазина, дори когато говорим по телефона в гласа се усеща усмивката. Хората инстинктивно се доверяват на тези, които са открити, жизнерадостни и показват добронамереност.

Не говорете за себе си, интересувайте се повече от другите. Когато човек пречупи личния си интерес и налагане не его. Когато спре да се прави на по-важен и заслужаващ внимание от другите, едва тогава е в състояние наистина да слуша. Усещането, някой да те кара да се чувстваш интересен, остроумен, добър човек, рано или късно се превръща и в желание на свой ред също да чуеш този човек.

Не се страхувайте да бъдете по-силният, ако човекът срещу вас има тази нужда. Един от моментите, които раждат най-голямо доверие, е да се отпуснеш с някого и да проявиш миговете си на слабост. Ако усещате, че приятелката ви има нужда някой да поеме инициативата, да се скара вместо нея, да отговори на обаждане вместо нея, има нуждата да бъде измъкната – не се колебайте да се намесите. Само с нейна благословия.

Говорете по-тихо. Гръмкият глас може да отблъсне неимоверно много някого, който иска да се довери, да намери приятел, да си излее душата. Ако искате да спечелите нечие доверие, просто намалете децибелите. Така се създава едно по-изолирано пространство, в което може да се води по-личен разговор.

Не се страхувайте да бъдете уязвими и да разказвате за вашите слаби моменти, да се самоиронизирате. Посланието е ясно: „И аз не съм по-различен от теб, и аз съм човек” Колко можете да пострадате, ако признаете, че и на вас ви е тежко майчинството с две деца, че едва смогвате с работата или че сте били зарязани от поредния глупак. Не много, но печелите определено повече, когато ви смятат за земен и нормален човек.

Не ползвайте нищо от това, което сте разбрали за другите и за себе си с цел да ги манипулирате. Манипулаторите всъщност са слаби хора – те ползват силата на волята си да изкривят действителност, която не им изнася. Използвайте интуицията и „човекознанието” си за добро, да направите някого щастлив, да помогнете.

Колкото до уважението в неформалната среда, то се създава, когато човек е честен и лоялен. Това са най-добрите приятели, и изобщо събеседници.

Уважение и доверие се печелят с времето, а се губят за мигове. И отношенията могат да се продължат, но никога няма да са същите.

В това да оценяваме ситуациите и да преценяваме хората не е заложена манипулация и корист.


Тези, които го правят не могат да разберат колко измамни за самите тях са тези мотиви. Но част от емоционалната интелигентност е това да умеем да привличаме определени хора в точните за това ситуации, да бъдем тези хора на свой ред. Така се вижда колко сме свързани и нека връзките да бъдат добри – уважение и доверие.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Желанието да бъдем харесвани - как ни влияе и до какво може да доведе?
· Изневярата, обидата и прошката
· Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
· Работа от вкъщи и малко дете? Мисията е трудна, но възможна
· Полезни ли са конфликтите на работното място?
· Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
· Изборите в живота ни като възможност за израстване
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Даването и получаването като големи житейски уроци
· Малки трикове за по-лесно и приятно общуване
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Как да осъзнаем и използваме пълния си потенциал?
· Повече увереност в епохата на социалните мрежи
· Колкото различни са хората, толкова различни са и начините за изразяване на любовта
· Доколко (не) можем да снижаваме очакванията си?
· Да повикаш ВОЛЯТА на помощ
· Какво означава да бъдем успешни?
· Безпричинната доброта
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
· Как да се научим да бъдем по-любящи?
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
Вторник
31
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Признаци на хормонален дисбаланс
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например,...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Маслото от мандарина (с ботаническо название Citrus reticulate) е известно като най-сладкото и успокояващо...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Прекомерното окосмяване като тревожен симптом
Тъмните, твърди и на необичайни места косми, колкото и странно да звучи, съвсем не са безопасни за своята...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Господин Триумф и господин Провал
Независимо от обстоятелствата, при които е израснал човек, той се определя или като оптимист, или като...
Здравословна закуска за ученика
Когато приключихме проекта "Здравословен обяд за ученика" получихме много положителни отзиви, че той...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
Витамин К - какво трябва да знаем?
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Работите вкъщи? А справяте ли се?
За жените, които всяка сутрин прекарват безценни минути за гримиране, обличане, прическа, които търчат...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Непотребните вещи - още един начин да бъдем добри
Докато прибирах прането си в опит да го спася от поредната лятна буря се сетих, че гардеробът ми отново...
Вдъхновени от добротата
Какво ви идва на ум, когато помислите за началото на празничния сезон? За съжаление, много хора се фокусират...
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
„Любовта” към цигарата
Защо започваме да пушим? Често това се случва още в почти детските ни години. Казват, че всяка зависимост...
Приучаването към гърнето става с повече търпение и разбиране
Безспорно махането на пелените и приучаването към ходене на гърне е преломен момент в детското развитие....
За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
Много са вълненията преди и в началото на първи клас. И най-подготвените родители не могат да отрекат,...
Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
Пържени, печени, задушени, на студена лятна супа, в кюфтенца, дори сурови на салата, тиквичките имат...
Скачане на мини батут за здраве и добро настроение
Кога беше последният път, когато истински се забавлявахте, докато тренирахте? Ако не можете да си спомните,...
Професия "Домакиня"
Имало времена, когато никой не се е замислял над това – „Професия – домакиня”. И че жената изобщо може...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа
Тяло, ум и душа – това са нашите три неделими същности, между които трябва да поддържаме баланс, според...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook