Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кехлибарът - камъкът на щастието


Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло жълто през оранжево до медно кафяво. Най-ценни са прозрачните кехлибари, особено тези, съхранили в сърцевината си праисторически насекоми и растения.

Кехлибарът, подобно на перлата и коралът, не е минерал, а органичен скъпоценен камък. Произхожда от древна смола, която се е втвърдявала в продължение на милиони години. Още докато е била лепкава в нея са попадали листа, семена и дребни животински видове и поради липсата на кислород са се запазили там завинаги.
Може би кехлибарът е един от първите камъни, използван за изработка на накити. Най-старите открити кехлибарени бижута датират още от 8000 г. пр. н. е. Най-разпространени и ценени са били в Древен Рим и Гърция, Египет, Персия и Китай..

През хилядолетната си история кехлибарът е ценен не само благодарение ма красотата си, но и заради лечебните, дори мистичните си свойства. Древните го използвали като амулет за щастие и здраве и го наричали Слънчевият камък. С това обаче не се изчерпват начините му за употреба. Смятало се, че няма болест, която кехлибарът да не може да изцели. За тази цел той бил стриван на прах и после приеман вътрешно или втриван в кожата. При други случаи вдишвали неговите пари или притискали камъка към болното място. Може би тези методи на лечение ви изглеждат наивни, но съвсем не са лишени от основание. При нагряване на кехлибара до 36,6 градуса, колкото е топлината на човешкото тяло, от камъкът се изпарява янтарна (кехлибарена) киселина, която укрепва цялостно организма.Синтезираната киселина днес се използува във фармакологията за производство на биостимулатори и е поредното доказателство, че не бива да се отнасяме пренебрежително към древната медицина. Достатъчно е обаче продължително да носите кехлибарено бижу, за да се чувствате жизнени и в добра здравословна форма.

Ако вече сте решили да си изберете кехлибарено бижу, внимавайте да не попаднете на имитация. Фалшивите камъни са направени от пластмаса или копал – вид съвременна смола и в някои случаи е невъзможно да ги различите с просто око от истинския кехлибар. Различни начини за разпознаване на естествените камъни, разбира се има, но те или са неприложими, ако бижуто има метален обков или могат фатално да повредят вашия кехлибар. И в този случай най-верният ориентир е цената и гаранциите на производителя. Не се блазнете от евтини бижута, особено такива с фосили на растения и насекоми, защото по всяка вероятност са имитация.

Коментари
2013-03-21 #2
Димитър Богомилов Сандулов
за съжаление се продават много фалшификати... нямам думи,УНИКАЛНИ са...
2011-03-20 #1
таня
уникален камък . имам картина от кехкибар
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Загадъчният аметист
· Тюркоазът – любовният амулет
· Непреходната женственост на перлите
· Красотата, затворена в стъклени спомени
· Бохо-шик стилът през есента
· Очарованието на кристалите
· Още 12 креативни начини как да вържем шала си (видео)
· Вдигнете якички за показ
· Модни тенденции Пролет 2016
Понеделник
14
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Напоследък камутът става все по-популярен сред почитателите на здравословните храни, но какви факти...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Законите на съдбата
Вярвате ли в съдбата или сте привърженици на твърдението, че само ние отговаряме за собствените си решения...
Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
Билката Тулси (Tulsi), позната още като „свещен босилек“, идва от тропическа Азия, но днес се отглежда...
На тази дата: 10 октомври - Световен ден на психичното здраве
Световният ден на психичното здраве е учреден с цел повишаване на обществената грамотност по отношение...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook