Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кехлибарът - камъкът на щастието


Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло жълто през оранжево до медно кафяво. Най-ценни са прозрачните кехлибари, особено тези, съхранили в сърцевината си праисторически насекоми и растения.

Кехлибарът, подобно на перлата и коралът, не е минерал, а органичен скъпоценен камък. Произхожда от древна смола, която се е втвърдявала в продължение на милиони години. Още докато е била лепкава в нея са попадали листа, семена и дребни животински видове и поради липсата на кислород са се запазили там завинаги.
Може би кехлибарът е един от първите камъни, използван за изработка на накити. Най-старите открити кехлибарени бижута датират още от 8000 г. пр. н. е. Най-разпространени и ценени са били в Древен Рим и Гърция, Египет, Персия и Китай..

През хилядолетната си история кехлибарът е ценен не само благодарение ма красотата си, но и заради лечебните, дори мистичните си свойства. Древните го използвали като амулет за щастие и здраве и го наричали Слънчевият камък. С това обаче не се изчерпват начините му за употреба. Смятало се, че няма болест, която кехлибарът да не може да изцели. За тази цел той бил стриван на прах и после приеман вътрешно или втриван в кожата. При други случаи вдишвали неговите пари или притискали камъка към болното място. Може би тези методи на лечение ви изглеждат наивни, но съвсем не са лишени от основание. При нагряване на кехлибара до 36,6 градуса, колкото е топлината на човешкото тяло, от камъкът се изпарява янтарна (кехлибарена) киселина, която укрепва цялостно организма.Синтезираната киселина днес се използува във фармакологията за производство на биостимулатори и е поредното доказателство, че не бива да се отнасяме пренебрежително към древната медицина. Достатъчно е обаче продължително да носите кехлибарено бижу, за да се чувствате жизнени и в добра здравословна форма.

Ако вече сте решили да си изберете кехлибарено бижу, внимавайте да не попаднете на имитация. Фалшивите камъни са направени от пластмаса или копал – вид съвременна смола и в някои случаи е невъзможно да ги различите с просто око от истинския кехлибар. Различни начини за разпознаване на естествените камъни, разбира се има, но те или са неприложими, ако бижуто има метален обков или могат фатално да повредят вашия кехлибар. И в този случай най-верният ориентир е цената и гаранциите на производителя. Не се блазнете от евтини бижута, особено такива с фосили на растения и насекоми, защото по всяка вероятност са имитация.

Коментари
2013-03-21 #2
Димитър Богомилов Сандулов
за съжаление се продават много фалшификати... нямам думи,УНИКАЛНИ са...
2011-03-20 #1
таня
уникален камък . имам картина от кехкибар
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Загадъчният аметист
· Тюркоазът – любовният амулет
· Непреходната женственост на перлите
· Красотата, затворена в стъклени спомени
· Бохо-шик стилът през есента
· Очарованието на кристалите
· Какви дамски обувки да избере за лятото всяка елегантна жена?
· Най-предпочитаните слънчеви очила за това лято
· 5 причини, заради които трябва да притежавате чанта от естествена кожа
Събота
23
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Благодарността – начин да бъдеш щастлив
Може би едно от първите неща, на които учим едва проговорилите си деца, е да казват “благодаря”. И колко...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Порасни косице!
Косата често става жертва на внезапно обладалото ни желание за кардинална промяна. Защото какво по-бързо...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook