Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Безопасна храна през лятото


За рисковете от инфекции и хранителни натравяния


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж, а комбинацията с влага е особено благоприятна за развитието на микроорганизмите в храната. Резултатът е повече от плачевен: провалени почивки, киснене в тоалетната и реална опасност от обезводняване и усложнения.

Затова и всяка година, с настъпването на летния сезон, лекари и диетолози отправят предупреждения за това да бъдем особено внимателни при съхранението и обработката на храната. Вниманието трябва да бъде още по-изострено когато става въпрос за малки деца, чиято имунна система тепърва се изгражда и не е достатъчно силна, за да реагира правилно на всеки дразнител. Спазването на определени правила при съхранението и приготвянето на храната, може да се окаже от съществено значение за гарантирането на едно спокойно и безоблачно лято без неприятни стомашни неразположения.

От основно значение е личната хигиена:

Измиването на ръцете преди и след тоалетна, хранене и приготвяне на храна, е закон - научете и децата си да бъдат старателни в това отношение. През лятото дисциплината особено лесно се разваля, но трябва да си наложим. Просто трябва. И помнете - най-добре е да измиваме ръцете с чиста вода и обикновен сапун.

Доброто почистване на повърхностите, които са в контакт с храната, е изключително важно. Домакинските плотове и съдовете, в които готвите, трябва да се измиват с препарат и гореща вода. Дървените дъски за рязане попиват много микроорганизми, както и плотовете, по които често кацат мухи.

Редовно подменяйте гъбите с които миете съдовете- в топлото време те се превръщат в истински развъдник на бактерии. Оставяйте ги да съхнат, по възможност - на слънце.


Съхранението на храната:

Не позволявайте на различните продукти да контактуват помежду си, особено важно е това за месото и меките плодове и зеленчуци. Разпределяйте добре храната в хладилника и ако е необходимо използвайте отделни пакетчета или стреч фолио;

При пътуване задължително си осигурете хладилна чанта, като в нея също опаковате по отделно храната. Ако нямате възможност за хладилна чанта, по-добре вземете само пакетирани храни и добре измити плодове и зеленчуци. За малките деца си остава вариантът да хапват готови пюрета, запечатани в бурканче или да вземете инстантни каши и термос с гореща вода;

Имайте предвид, че в горещините храна, която не е прибрана в хладилник, може да се развали и за един час - не рискувайте с яйца, млечни и месо и всички сладки неща, с майонезата и каймата.



Когато вие приготвяте храната, трябва да внимавате за някои неща:

Избирайте здрави плодове и зеленчуци, без петна и наранявания. Месото купувайте от проверени магазини и следете да добрия му вид и за срока на годност. Що се отнася до млякото, по-добре не рискувайте с покупка от производители, които продават прясно мляко в бутилки на улицата. Може и да е по-качествено от купешкото, но нито произходът, нито условията, в които е било съхранявано, могат да бъдат гарантирани. През лятото пастьоризираното мляко от магазина е по-добрият вариант. Същото се отнася и за яйцата - бъдете особено внимателни с тях и с всички десерти, които ги съдържат;

Гответе храната достатъчно дълго и на висока температура, за да сте сигурни, че вредните бактерии са унищожени. По-добре не правете супата със застройка и не сервирайте месото алангле. Ако това не ви допада - предпочетете пресни салати, прости ястия, зеленчуци и плодове от пазара.


Ако трябва да се храните навън:

Ако се налага да се храните навън, няма как да сте сигурни, че и най-лъскавият на вид ресторант държи на правилата за безопасност. Все пак подминавайте съмнителните на вид „капанчета“, особено ако с вас ще се храни и дете. Избягвайте да поръчвате пържени храни- не знаете дали мазнината във фритюрника е сменяна скоро.

Не се доверявайте на храна, която е не в сезона си, която е нетипична за мястото, на което сте. Насипни сладоледи, дюнери и пици - винаги с едно наум и избягвайте да ги давате на децата, колкото и да настояват. Рискът не си заслужава. Внимавайте и с морските дарове от съмнителни места

Водата също е от изключително значение. Освен за достатъчния прием на вода през деня, трябва да следите и качеството и. Ако сте на път или на почивка, по-добре пийте бутилирана вода, а не от чешмата. Ако водата ще бъде предлагана на дете и бутилката е отворена преди повече от 24 часа е добре да кипнете водата. Същото важи и при приготвяне на детските храни.

Просто не рискувайте и не се доверявайте лесно, за да не си навредите повече, отколкото можете да си представите. И не е въпросът за седмица на морето, която да свърши преждевременно. Може да се окаже много по-сериозно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Тренировките у дома - кои са ползите и как да бъдат резултатни
· Край с оплакването веднъж завинаги!
· Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
· Даването и получаването като големи житейски уроци
Събота
22
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Глогът - още здраве от есента
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той...
Подарете си здраве с червено цвекло
Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Кое издава, че имате ниско самочувствие?
Как сте със самочувствието - ниско или високо На какво основание е то? Получавате ли потвърждение за...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
Медицинският активен въглен* е мощно натурално средство, което се използва за улавяне на токсините и...
Не мога или не искам
Когато някой каже, че не може нещо това наистина ли е така или просто означава че не иска? Дори, когато...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Хипогликемия
Всеки, който страда от диабет, или има близък с такава диагноза, трябва да знае, какво представлява хипогликемията....
Лек за разширените вени - II
Важно е още при първите признаци на венозен проблем, да вземем превантивни мерки, за да не се стигне...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Другарче по неволя
Решили сме най- сетне да се заемем със себе си. Да отслабнем, да стегнем тялото, да проверим що е то...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
Тайната на дългата младост
Всъщност някаква супер тайна няма, но има няколко важни неща, които са от първостепенно значение. Някои...
Коренът от сума - мощен адаптоген и имуностимулатор
Коренът от сума е природно средство за повишаване на енергията и стимулиране на имунната система, което...
Оле, завърти очички
Във времето, когато все по често сме преди различни видове екрани, грижата за очите става повече от задължителна....
Целината - от кулинарията до здравето
Зеленчук, подправка или лекарство – не бихме могли да дадем еднозначно определение на целината. Може...
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Food revolution day 2018 в България - революцията в храненето продължава
Зад всяка революция стои едно просто желание - нещо трябва да се промени! Една година след първото издание...
Здравословни алтернативи за компания на бирата
Изпотени бутилки, звукът от отварянето на бутилката, тънката нишка хладина, която излиза от гърлото....
Носталгията - как да се справим с нея и да я превърнем във вдъхновение?
Едва ли има човек, който да не е тъгувал по минали преживявания и щастливи спомени. Всички сме...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook