Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Безопасна храна през лятото


За рисковете от инфекции и хранителни натравяния


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж, а комбинацията с влага е особено благоприятна за развитието на микроорганизмите в храната. Резултатът е повече от плачевен: провалени почивки, киснене в тоалетната и реална опасност от обезводняване и усложнения.

Затова и всяка година, с настъпването на летния сезон, лекари и диетолози отправят предупреждения за това да бъдем особено внимателни при съхранението и обработката на храната. Вниманието трябва да бъде още по-изострено когато става въпрос за малки деца, чиято имунна система тепърва се изгражда и не е достатъчно силна, за да реагира правилно на всеки дразнител. Спазването на определени правила при съхранението и приготвянето на храната, може да се окаже от съществено значение за гарантирането на едно спокойно и безоблачно лято без неприятни стомашни неразположения.

От основно значение е личната хигиена:

Измиването на ръцете преди и след тоалетна, хранене и приготвяне на храна, е закон - научете и децата си да бъдат старателни в това отношение. През лятото дисциплината особено лесно се разваля, но трябва да си наложим. Просто трябва. И помнете - най-добре е да измиваме ръцете с чиста вода и обикновен сапун.

Доброто почистване на повърхностите, които са в контакт с храната, е изключително важно. Домакинските плотове и съдовете, в които готвите, трябва да се измиват с препарат и гореща вода. Дървените дъски за рязане попиват много микроорганизми, както и плотовете, по които често кацат мухи.

Редовно подменяйте гъбите с които миете съдовете- в топлото време те се превръщат в истински развъдник на бактерии. Оставяйте ги да съхнат, по възможност - на слънце.


Съхранението на храната:

Не позволявайте на различните продукти да контактуват помежду си, особено важно е това за месото и меките плодове и зеленчуци. Разпределяйте добре храната в хладилника и ако е необходимо използвайте отделни пакетчета или стреч фолио;

При пътуване задължително си осигурете хладилна чанта, като в нея също опаковате по отделно храната. Ако нямате възможност за хладилна чанта, по-добре вземете само пакетирани храни и добре измити плодове и зеленчуци. За малките деца си остава вариантът да хапват готови пюрета, запечатани в бурканче или да вземете инстантни каши и термос с гореща вода;

Имайте предвид, че в горещините храна, която не е прибрана в хладилник, може да се развали и за един час - не рискувайте с яйца, млечни и месо и всички сладки неща, с майонезата и каймата.



Когато вие приготвяте храната, трябва да внимавате за някои неща:

Избирайте здрави плодове и зеленчуци, без петна и наранявания. Месото купувайте от проверени магазини и следете да добрия му вид и за срока на годност. Що се отнася до млякото, по-добре не рискувайте с покупка от производители, които продават прясно мляко в бутилки на улицата. Може и да е по-качествено от купешкото, но нито произходът, нито условията, в които е било съхранявано, могат да бъдат гарантирани. През лятото пастьоризираното мляко от магазина е по-добрият вариант. Същото се отнася и за яйцата - бъдете особено внимателни с тях и с всички десерти, които ги съдържат;

Гответе храната достатъчно дълго и на висока температура, за да сте сигурни, че вредните бактерии са унищожени. По-добре не правете супата със застройка и не сервирайте месото алангле. Ако това не ви допада - предпочетете пресни салати, прости ястия, зеленчуци и плодове от пазара.


Ако трябва да се храните навън:

Ако се налага да се храните навън, няма как да сте сигурни, че и най-лъскавият на вид ресторант държи на правилата за безопасност. Все пак подминавайте съмнителните на вид „капанчета“, особено ако с вас ще се храни и дете. Избягвайте да поръчвате пържени храни- не знаете дали мазнината във фритюрника е сменяна скоро.

Не се доверявайте на храна, която е не в сезона си, която е нетипична за мястото, на което сте. Насипни сладоледи, дюнери и пици - винаги с едно наум и избягвайте да ги давате на децата, колкото и да настояват. Рискът не си заслужава. Внимавайте и с морските дарове от съмнителни места

Водата също е от изключително значение. Освен за достатъчния прием на вода през деня, трябва да следите и качеството и. Ако сте на път или на почивка, по-добре пийте бутилирана вода, а не от чешмата. Ако водата ще бъде предлагана на дете и бутилката е отворена преди повече от 24 часа е добре да кипнете водата. Същото важи и при приготвяне на детските храни.

Просто не рискувайте и не се доверявайте лесно, за да не си навредите повече, отколкото можете да си представите. И не е въпросът за седмица на морето, която да свърши преждевременно. Може да се окаже много по-сериозно.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 6 известни личности с диагноза "Паркинсон"
· 15 февруари - Международен ден в подкрепа на децата, болни от рак
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· 7 април - Световен ден на здравето
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Петък
5
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
10- те първи приятели на сърцето
Сърцето няма почивка. И безспорно то е органът, за който трябва да се грижим най много и то от все по-ранна...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
Тайната на дългата младост
Всъщност някаква супер тайна няма, но има няколко важни неща, които са от първостепенно значение. Някои...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Байкалски шлемник – една от най-важните билки на китайската медицина
Байкалският шлемник (от лат. Scutellaria baicalensisе, англ. - Baikal skullcap) е китайско лечебно растение,...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Как да се харесаме на околните - II
Има ли особености, които различават подхода към мъжете от този към жените в старанието да се харесаме...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Негативните емоции са част от нас
“…човек не може да тъжи много дълго в такъв интересен свят, нали?” – Луси Монтгомъри Светът е пълен...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook