Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С повишено внимание към морските дарове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено хранителните си навици и вкусове, със сигурност някои от вас са добавили към тях и обичайните за този сезон морски деликатеси. И ако са ви наистина любими, колкото на мен, хубаво е да знаете малко повече подробности за тях и за съхранението и консумацията им. Макар и много диетични и същевременно полезни, в действителност морските дарове имат и своите отрицателни ефекти и могат сериозно да навредят.


Като за начало нека споменем основните ползи на морската храна:

Всички морски дарове в различна степен са източник на силни антиоксиданти и омега-3 мазнини.

Съдържат достатъчно йод, гарантиращ ни добре функционираща щитовидна жлеза.

Намаляват риска от жестоката болест на Алцхаймер

Да не забравяме и фосфора, цинка и калция, влизащи в състава им и осигуряващи ни правилен метаболизъм, засилен имунитет, здрава мускулна тъкан и нервна система, по-добра памет, здрави нокти, коса и кожа и др.

И няма как да не споменем и витамините А, D и E, както и тези от групата B, които са много важни за зрението ни, кожата, кръвообразуването.
Избор, съхранение и употреба:

И макар да се отдаваме на морските дарове основно, когато отидем на море и то, посещавайки някой ресторант, добре е да сме наясно с някои правила за употребата и съхранението им в случай, че решим да си ги приготвим сами.

Пазарувайте от специализирани и изпитани рибни магазини и не се доверявайте на случайни витрини с морски деликатеси.

Следете за тежка миризма и не купувайте продукти със съмнително качество, най-добре е да избирате още живи морски вкусотии.

Почиствайте и измивайте много старателно морските продукти, защото някои от тях за съжаление идват от твърде замърсени води и заливи.

Ако не ви допада тежкият аромат на море, може да го притъпите с няколко лъжици водка или бяло вино по време на приготвянето им.

Не се престаравайте с подправките, обаче – морската храна не изисква особено такива- тя има свой специфичен вкус, който трябва да се запази при готвене- лимонът и чесънът са най-големите и приятели.

Ако пък си падате по по-екзотичните морски обитатели, каквито са калмарите, помнете, че те нямат нужда от продължително варене- престоят им в гореща вода за около 5-6 минути е напълно достатъчен.

Какви са реалните вреди от морските деликатеси?

Лош контрол от страна на властите. Най-голям брой от хранителни отравяния през лятото се дължат на морските деликатеси. Знаем, че не можем особено да разчитаме на хранителния надзор по хилядите заведения на морето, затова трябва да се доверяваме на своята преценка. Ако ви се хапва вкусно и безопасно, избирайте наистина добър ресторант, където горе долу се гарантира качество на продуктите.

Много от морските деликатеси идват от промишлено замърсени води и така в тях се натрупват много токсини. Тези води са богати и на тежки метали като живака. Истината е, че този елемент не се разгражда и се натрупва и в човешкото тяло. Той има изключително неприятно въздействие, като може да стане причина за проблеми със сетивата, белия дроб, бъбреците и да увреди цялостно организма ни. По-голямо количество живак има в по-едрите риби, тъй като те живеят по-дълго, а от там идва и фактът, че натрупват по-голямо количество от него. Калмарите и скаридите имат значително по-малки „дози“ от елемента, в сравнение с рибата. Твърди се, че особено засегната от живака е рибата тон, с която определено трябва да внимаваме.

В талерките, консервите и други кутии за съхранение се натрупват токсични съединения, които се предават в храната. Особено опасен е бисфенол А. Много токсично съединение, което трябва да имaте предвид, когато прибягвате до консервираната морска храна. По възможност купувайте прясна риба и морски дарове, а не консервирани в пликове, метални кутии и кутии. Това важи и за сготвената морска храна, която купуваме "на крак" от улицата.

Внимавайте с отглежданите във ферми видове риба и морски дарове, тъй като те много често се третират с антибиотици и пестициди. В тях липсва кислород и самите риба, миди, скариди стават по-скоро отрова, отколкото полезна храна. Фермерските морски деликатеси могат да съдържат над 10 пъти повече полихлорирани бифенили, като това се отнася на първо място за сьомгата. Стридите и мидите са далеч по-безобидни.


Всъщност, това са само предупреждения, които изобщо не означават, че трябва да се откажете от вкусната и полезна морска храна. Да отидеш на море и да не седнеш да похапнеш риба или миди на брега, в компанията на любим човек и чаша вино, си е същинско престъпление. Важното, обаче е да не пристъпвате правилата и да следите за качеството и за умерената консумация. Ако усетите силни стомашни болки, метален вкус в устата, изтръпване на езика и устните, незабавно се обърнете към лекар. Неразположението ви вероятно ще премине за два до три дни, но не се самолекувайте.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Полезните морски дарове
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Обновете дома си с лято
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Идеи за детската стая, когато децата са три
· Свежи летни коктейли с розе
· Морето е човек, забравил нещо
· Необичайни признаци за дехидратация
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Понеделник
6
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Видове нарушения на съня и как да се справим с тях?
Учени, специализирани в изследвания на съня, успяват да идентифицират над 80 вида нарушения, много...
Всички мои сестри
Забелязали ли сте нещо общо в това как жените общуваме помежду си? Независимо, дали излизаме по женски...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Хипохондрията - или когато грижата за здравето е прекалена
Хипохондрията е заболяване, при което човек вярва, че е болен или по-точно, въобразява си, че има симптомите...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
Живовлякът - българската билка
Съществуват над 200 вида от това растение. В България са разпространени около петнадесет. Можете да го...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Упражнения за проблемните зони - II
Ако искате тънка талия 1.Лакът – коляно. Заставате в леко разкрачен стоеж (с практиката можете да...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
Необичайни признаци за дехидратация
Лято е, а телата ни имат нужда от повече течности. И ако за някои хора жаждата е напълно нормално и често...
За(Пре)хранване след Великденския пост
Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Най-честите женски страхове
Надарени или осъдени да са по-емоционални, жените имат цял списък със страхове и тревоги. Понякога...
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Резене - храна, лекарство и много повече
Резенето ( морач, фенел, див копър ) е малко познато растение у нас. Латинската дума, от която идва,...
Лунните фази и човешкият организъм
Още от най-дълбока древност хората забелязали влиянието на Луната върху живота на нашата планета. Тя...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook