Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С повишено внимание към морските дарове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено хранителните си навици и вкусове, със сигурност някои от вас са добавили към тях и обичайните за този сезон морски деликатеси. И ако са ви наистина любими, колкото на мен, хубаво е да знаете малко повече подробности за тях и за съхранението и консумацията им. Макар и много диетични и същевременно полезни, в действителност морските дарове имат и своите отрицателни ефекти и могат сериозно да навредят.


Като за начало нека споменем основните ползи на морската храна:

Всички морски дарове в различна степен са източник на силни антиоксиданти и омега-3 мазнини.

Съдържат достатъчно йод, гарантиращ ни добре функционираща щитовидна жлеза.

Намаляват риска от жестоката болест на Алцхаймер

Да не забравяме и фосфора, цинка и калция, влизащи в състава им и осигуряващи ни правилен метаболизъм, засилен имунитет, здрава мускулна тъкан и нервна система, по-добра памет, здрави нокти, коса и кожа и др.

И няма как да не споменем и витамините А, D и E, както и тези от групата B, които са много важни за зрението ни, кожата, кръвообразуването.
Избор, съхранение и употреба:

И макар да се отдаваме на морските дарове основно, когато отидем на море и то, посещавайки някой ресторант, добре е да сме наясно с някои правила за употребата и съхранението им в случай, че решим да си ги приготвим сами.

Пазарувайте от специализирани и изпитани рибни магазини и не се доверявайте на случайни витрини с морски деликатеси.

Следете за тежка миризма и не купувайте продукти със съмнително качество, най-добре е да избирате още живи морски вкусотии.

Почиствайте и измивайте много старателно морските продукти, защото някои от тях за съжаление идват от твърде замърсени води и заливи.

Ако не ви допада тежкият аромат на море, може да го притъпите с няколко лъжици водка или бяло вино по време на приготвянето им.

Не се престаравайте с подправките, обаче – морската храна не изисква особено такива- тя има свой специфичен вкус, който трябва да се запази при готвене- лимонът и чесънът са най-големите и приятели.

Ако пък си падате по по-екзотичните морски обитатели, каквито са калмарите, помнете, че те нямат нужда от продължително варене- престоят им в гореща вода за около 5-6 минути е напълно достатъчен.

Какви са реалните вреди от морските деликатеси?

Лош контрол от страна на властите. Най-голям брой от хранителни отравяния през лятото се дължат на морските деликатеси. Знаем, че не можем особено да разчитаме на хранителния надзор по хилядите заведения на морето, затова трябва да се доверяваме на своята преценка. Ако ви се хапва вкусно и безопасно, избирайте наистина добър ресторант, където горе долу се гарантира качество на продуктите.

Много от морските деликатеси идват от промишлено замърсени води и така в тях се натрупват много токсини. Тези води са богати и на тежки метали като живака. Истината е, че този елемент не се разгражда и се натрупва и в човешкото тяло. Той има изключително неприятно въздействие, като може да стане причина за проблеми със сетивата, белия дроб, бъбреците и да увреди цялостно организма ни. По-голямо количество живак има в по-едрите риби, тъй като те живеят по-дълго, а от там идва и фактът, че натрупват по-голямо количество от него. Калмарите и скаридите имат значително по-малки „дози“ от елемента, в сравнение с рибата. Твърди се, че особено засегната от живака е рибата тон, с която определено трябва да внимаваме.

В талерките, консервите и други кутии за съхранение се натрупват токсични съединения, които се предават в храната. Особено опасен е бисфенол А. Много токсично съединение, което трябва да имaте предвид, когато прибягвате до консервираната морска храна. По възможност купувайте прясна риба и морски дарове, а не консервирани в пликове, метални кутии и кутии. Това важи и за сготвената морска храна, която купуваме "на крак" от улицата.

Внимавайте с отглежданите във ферми видове риба и морски дарове, тъй като те много често се третират с антибиотици и пестициди. В тях липсва кислород и самите риба, миди, скариди стават по-скоро отрова, отколкото полезна храна. Фермерските морски деликатеси могат да съдържат над 10 пъти повече полихлорирани бифенили, като това се отнася на първо място за сьомгата. Стридите и мидите са далеч по-безобидни.


Всъщност, това са само предупреждения, които изобщо не означават, че трябва да се откажете от вкусната и полезна морска храна. Да отидеш на море и да не седнеш да похапнеш риба или миди на брега, в компанията на любим човек и чаша вино, си е същинско престъпление. Важното, обаче е да не пристъпвате правилата и да следите за качеството и за умерената консумация. Ако усетите силни стомашни болки, метален вкус в устата, изтръпване на езика и устните, незабавно се обърнете към лекар. Неразположението ви вероятно ще премине за два до три дни, но не се самолекувайте.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Полезните морски дарове
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Обновете дома си с лято
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Как да носим дълга рокля
· Какви дамски обувки да избере за лятото всяка елегантна жена?
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Ръж
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
· Защо е важен подборът на правилните средства за лична хигиена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
Събота
27
Ноември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
Ново проучване установява, че има начин да се предскаже кой ще получи инфаркт години по-рано с помощта...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Екзотично, полезно и непознато
Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има...
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Апендицитът – още една съвремeнна болест
Днес всички вярваме, че благодарение на развитите технологии и съвременната медицина ние сме много по-здрави...
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Когато вещите се превърнат в цел
„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Вярно, облеклото и вещите говорят много за нас. Те са първото...
Повече увереност в епохата на социалните мрежи
Социалните мрежи и нашата податливост към изкушенията за бърза популярност в тях извадиха и най-хубавото,...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си
Не този, който си ти, те държи в застой, а този, който си мислиш, че не си. ...
Вдъхновени от добротата
Какво ви идва на ум, когато помислите за началото на празничния сезон? За съжаление, много хора се фокусират...
Какво да похапваме пред телевизора
Най- добре – нищо. Не, сериозно! След вечеря сме достатъчно сити, че да продължаваме да ядем. Освен тежестта...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Да започнем „на чисто”
В живота идват моменти, когато всичко се обърква, сякаш целият свят се е срутил върху нас и не виждаме...
Аеробните занимания
Днес все повече фитнес и танцови клубове предлагат разнообразие от дейности и лутайки се из списъка трудно...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
Белият трън е билка, която има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, обикновено се използва...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook