Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

С повишено внимание към морските дарове



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено хранителните си навици и вкусове, със сигурност някои от вас са добавили към тях и обичайните за този сезон морски деликатеси. И ако са ви наистина любими, колкото на мен, хубаво е да знаете малко повече подробности за тях и за съхранението и консумацията им. Макар и много диетични и същевременно полезни, в действителност морските дарове имат и своите отрицателни ефекти и могат сериозно да навредят.


Като за начало нека споменем основните ползи на морската храна:

Всички морски дарове в различна степен са източник на силни антиоксиданти и омега-3 мазнини.

Съдържат достатъчно йод, гарантиращ ни добре функционираща щитовидна жлеза.

Намаляват риска от жестоката болест на Алцхаймер

Да не забравяме и фосфора, цинка и калция, влизащи в състава им и осигуряващи ни правилен метаболизъм, засилен имунитет, здрава мускулна тъкан и нервна система, по-добра памет, здрави нокти, коса и кожа и др.

И няма как да не споменем и витамините А, D и E, както и тези от групата B, които са много важни за зрението ни, кожата, кръвообразуването.
Избор, съхранение и употреба:

И макар да се отдаваме на морските дарове основно, когато отидем на море и то, посещавайки някой ресторант, добре е да сме наясно с някои правила за употребата и съхранението им в случай, че решим да си ги приготвим сами.

Пазарувайте от специализирани и изпитани рибни магазини и не се доверявайте на случайни витрини с морски деликатеси.

Следете за тежка миризма и не купувайте продукти със съмнително качество, най-добре е да избирате още живи морски вкусотии.

Почиствайте и измивайте много старателно морските продукти, защото някои от тях за съжаление идват от твърде замърсени води и заливи.

Ако не ви допада тежкият аромат на море, може да го притъпите с няколко лъжици водка или бяло вино по време на приготвянето им.

Не се престаравайте с подправките, обаче – морската храна не изисква особено такива- тя има свой специфичен вкус, който трябва да се запази при готвене- лимонът и чесънът са най-големите и приятели.

Ако пък си падате по по-екзотичните морски обитатели, каквито са калмарите, помнете, че те нямат нужда от продължително варене- престоят им в гореща вода за около 5-6 минути е напълно достатъчен.

Какви са реалните вреди от морските деликатеси?

Лош контрол от страна на властите. Най-голям брой от хранителни отравяния през лятото се дължат на морските деликатеси. Знаем, че не можем особено да разчитаме на хранителния надзор по хилядите заведения на морето, затова трябва да се доверяваме на своята преценка. Ако ви се хапва вкусно и безопасно, избирайте наистина добър ресторант, където горе долу се гарантира качество на продуктите.

Много от морските деликатеси идват от промишлено замърсени води и така в тях се натрупват много токсини. Тези води са богати и на тежки метали като живака. Истината е, че този елемент не се разгражда и се натрупва и в човешкото тяло. Той има изключително неприятно въздействие, като може да стане причина за проблеми със сетивата, белия дроб, бъбреците и да увреди цялостно организма ни. По-голямо количество живак има в по-едрите риби, тъй като те живеят по-дълго, а от там идва и фактът, че натрупват по-голямо количество от него. Калмарите и скаридите имат значително по-малки „дози“ от елемента, в сравнение с рибата. Твърди се, че особено засегната от живака е рибата тон, с която определено трябва да внимаваме.

В талерките, консервите и други кутии за съхранение се натрупват токсични съединения, които се предават в храната. Особено опасен е бисфенол А. Много токсично съединение, което трябва да имaте предвид, когато прибягвате до консервираната морска храна. По възможност купувайте прясна риба и морски дарове, а не консервирани в пликове, метални кутии и кутии. Това важи и за сготвената морска храна, която купуваме "на крак" от улицата.

Внимавайте с отглежданите във ферми видове риба и морски дарове, тъй като те много често се третират с антибиотици и пестициди. В тях липсва кислород и самите риба, миди, скариди стават по-скоро отрова, отколкото полезна храна. Фермерските морски деликатеси могат да съдържат над 10 пъти повече полихлорирани бифенили, като това се отнася на първо място за сьомгата. Стридите и мидите са далеч по-безобидни.


Всъщност, това са само предупреждения, които изобщо не означават, че трябва да се откажете от вкусната и полезна морска храна. Да отидеш на море и да не седнеш да похапнеш риба или миди на брега, в компанията на любим човек и чаша вино, си е същинско престъпление. Важното, обаче е да не пристъпвате правилата и да следите за качеството и за умерената консумация. Ако усетите силни стомашни болки, метален вкус в устата, изтръпване на езика и устните, незабавно се обърнете към лекар. Неразположението ви вероятно ще премине за два до три дни, но не се самолекувайте.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Миди с бяло вино и лимони
· Миди с ориз
· Полезните морски дарове
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Обновете дома си с лято
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Как да: Почистим риба
· Как да: Изберем прясна риба
· Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Как да приготвим слънчев чай?
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· 10 неща от бита, които трябва да сменяме често
· 5 възела, които е полезно да научите
· Подаръци в последния момент, които жените ще харесат
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Палитрите на сезон Пролет/Лято 2019
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Сряда
26
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Леност или липса на смисъл
На една родителска среща, учителката на моя син каза: „Детето ви е много интелигентно, но за съжаление...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Освен упорито и дискомфортно състояние, гъбичките по ноктите на ръцете и краката са част от онези смущаващи...
Колко вредни са трансмазнините и как да ги разпознаваме на етикетите
Мазнините се съдържат в почти всяка храна, която консумираме. Често пъти ние ги слагаме в графа „вредни“,...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
Да преодолеем страха си от шофиране веднъж завинаги
Колко от вас имат шофьорска книжка? А колко от вас са активни шофьори? Наблюденията ми сочат, че една...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Вдъхновението – откъде го черпим?
То ни прави различни – по-силни, по-можещи, по-вярващи, по-устремени, по-дейни... то ни кара да правим...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Посрещане на септември
Подобаващо посрещане на септември в градината. Събиране и на жълтата ни праскова. Следва да ги превърна...
Какво ти пречи да започнеш да тренираш?
Обикновено през пролетта се сещаме, че ето, крайно време е вече да започнем да тренираме нещо! Лятото...
Трикове за подобряване на зрението
В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение...
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Маслата, които са най-близки до човешката кожа
Нима има нещо по-хубаво от това да се чувстваме здрави, красиви, работоспособни и същевременно заредени...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Съпричастни ли сте към живота?
Сигурно сте забелязали как изглеждат масово хората около вас? А какво ще кажете за един израз, който...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook