Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хем лимон, хем дюля - що е то?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината му са териториите на Япония, Корея и Китай. Пренесен е в България от Памирската ботаническа градина в Хорог преди около 50 години, което безспорно е много добра новина, тъй като множество изследвания показват, че плодовете на това растение имат богат биохимичен състав и изключително ценни хранителни и лечебни качества.


Особености


Планинският лимон (Chaenomeles maulei, сем. Розоцветни) е храст с бодливи клонки и едри красиви цветове. Височината му е около 60см, а плодовете му са жълти на цвят, не много големи- почти еднакви на вид с обикновения лимон. Този храст не се нуждае от резитби и е много устойчив на суша, болести и студове. Цъфтежът се осъществява през месеците април-май и приключва до към края на юни. Плодовете узряват през есента като вкусът им е доста кисел и неподходящ за директна консумация. Сокът им, обаче е изключително освежаващ и в комбинация с лъжичка захар е едно от най-здравословните неща, които можете да пиете до насита. Също така можете да го ползвате като заместител на оцета и добре познатия ви лимонов сок.


Химичен състав и ползи

Планинският лимон съдържа:

5 пъти повече витамин C от обикновения лимон

10 пъти повече витамин P от ябълките

Високо съдържание на пектин- 0,6-2,5%

Съдържа 5 вида плодови киселини – лимонена, ябълчна, янтарна, винена и аскорбинова.

Плодовете са богати на Р-активни съединения, големи количества каротин и рибофлавин, витамин В1 и В2

10 аминокиселини- най-важни сред които са треонин, фенилалалин и лизин, както и глутаминовата и аспарагиновата киселина


Още ползи от планинския лимон:

Високото съдържание на аскорбинова киселина осигурява стопроцентово подпомагане на защитните сили на организма при различни инфекциозни заболявания, грипни състояния, белодробни възпаления, повишена температура и т.н.

Витамин P стабилизира кръвоносните съдове, помага при натъртвания и инфекции, прилага се при лечение на ревматизъм, хипертония и атеросклероза. Липсата му води до обща отпадналост, умора, мускулна слабост и кръвоизливи.

Богатото пектиново съдържание подпомага нормалните функции на черния дроб, бъбреците и жлъчката. Пектинът има и противоалергично и антивирусно действие. Подобрява още перисталтиката на стомашно-чревния тракт, улеснява изхвърлянето на токсините от организма.

Органичните киселини в плода допринасят за алкализиране на кръвната плазма, правят възможно поемането на повече кислород от червените кръвни телца и предотвратяват образуването на туморни клетки. Засилват още и секрецията на храносмилателните жлези и повишават апетита.

Янтарната киселина се явява силно противостресово средство.

Глутаминовата киселина играе ролята на главен предавател на нервни импулси в мозъка и е един от основните фактори за мисловната дейност, участва в азотния обмен и синтеза на протеини в мускулите.


Планинският лимон цъфти пищно и ярко точно като дюлята

Чрез солите от плода в организма постъпват алкални елементи (калий, магнезий), които допринасят за алкално-киселинното равновесие.

Доказано е, че сокът от планински лимон убива патогенните микроорганизми и спомага за поддържането на нормална чревна флора.

Ниското съдържание на натрий в този плод определя неограничения му прием от хора с високо кръвно налягане.

И накрая една доказана „рецепта”- идеалната комбинация, която бихте си направили, ако страдате от чернодробни и бъбречни болести, хипертония и атеросклероза, както дори и ракови заболявания, е тази на сок от планински лимон и сок от арония.

Със сигурност планинският лимон е един от многото природни дарове, от които трябва да се възползваме. И не само поради множеството му ползотворни действия върху тялото ни. Наскоро го опитах. Сокът му не може да се сравни с нищо познато, ароматът му е уникален, а вкусът завладяващ. Заслужава си!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
· Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Четвъртък
13
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Витамини за бъдещи майки - част II
На всички е известен витамин С или аскорбиновата киселина. Основната му функция е поддържането на активна...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Козето мляко – достойната замяна
Както всички бозайници, така и нашите малки в началото на живота си се нуждаят само от майчиното мляко....
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Любовта започва от нас
Повечето хора вярват, че любовта е въпрос на случайност – нещо, което се случва ако имаш късмет. Често...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Жълтият кантарион - билка или лекарство
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и много разпространена...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
"Играе ми" окото
Пак ми играе окото! Едва ли има човек, който, изпълнен с досада, да не е възкликвал с тези думи поне...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Исоп против кашлица и възпаления
Латинското му наименование е Hyssopus officinalis и представлява полу храст от семейство Устноцветни....
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook