Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Замразените зеленчуци - полезни или не


Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет, осигуряват разнообразие и се приготвят за минути. В същото време трудно ги свързваме със здравословното хранене. Дали обаче това се дължи на действителните им качества или просто на представата, че полуфабрикат е равнозначно на вредна храна?

Истината е, че замразените плодове и зеленчуци могат да съдържат повече полезни вещества от тези, които купуваме за „пресни”. Но само при две условия – ако са използвани свежи продукти и шоково замразяване.Сигурно се запитате как е възможно? Най-голям враг на витамините е дългото транспортиране и съхранението на стайна температура. В тези условия само за два дни повечето плодове и зеленчуци губят 50% от полезните си вещества. Ако плодовете и зеленчуците са замразени непосредствено след набирането им, загубата на витамини е минимална. Тук идва ред и на т.нар. шоково замразяване При него само за минута-две зарзаватите се замразяват от -20°С до -40°С. Така се запазват максимално полезните вещества и външният вид на плодовете и зеленчуците, които не съдържат прекалено много вода.

Кога замразените продукти могат да бъдат вредни? Когато са замразени не пресни зарзавати, а такива, които са започнали да гният. В тях се развиват плесени и бактерии, които продължават да бъдат активни и след замразяването. Така за няколко месеца престой във фризера в полуфабриката се развиват опасни токсини. Подобен е и ефекта от размразяването и повторното замразяване. За съжаление това често се случва, само докато донесем замразения продукт от супермаркета до дома..

Почти всички зеленчуци при замразяване запазват вкуса и свежия си вид. Не такова обаче е положението при плодовете – ягоди, малини, боровинки. Тъй като те съдържат голямо количество вода, а при замръзване тя кристализира, структурата им се разрушава. Резултатът след размразяване е пихтия, която не притежава нито аромата, нито вкуса на пресните плодове. За да запазите възможно най-добре външния вид на плодовете, а и полезните вещества, не ги подлагайте на бързо размразяване – например в топла вода или микровълнова, а ги оставете за няколко часа на стайна температура.

Зеленчуците – обратно, размразявайте в кипяща подсолена вода за 2-3 минути. Така ще останат хрупкави и свежи на вид, а полезните вещества в тях не преминават във водата.

Ако сравним замразяването с останалите начини за съхранение на плодовете и зеленчуците, то със сигурност превъзхожда традиционното консервиране. Колкото и умиление да предизвикват в нас бабините буркани, в тях не за останали почти никакви витамини. Причината за това е термичната обработка, да не говорим и за добавянето на консерванти. Вярно е, че след размразяване също готвим зеленчуците, но за сваряването им са необходими само няколко минути, което максимално запазва полезните вещества в тях.

Коментари
2011-03-07 #3
Iskra
Благодаря, Иво .
2011-03-06 #2
ivo
браво искра,само хубави статии от теб.
2010-10-28 #1
didatzeni
Купувам замразени само грах и бамя.Всички други зеленчуци и плодове ги консумираме пресни./Не живея в Бг/
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
Вторник
7
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Зеленчуковите сокове
Ако сте последователи на здравословното хранене най-вероятно отдавна сте заменили пакетираните сокове...
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Оптималното тегло при децата и ролята на родителите - II
Необходим е добър пример Детето се учи до голяма степен от примера на родителите си, така че всяка...
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Лечебната дилянка е една от най-древните билки
В Древна Гърция и Рим дилянката е била една от най-прославените билки. В Средновековна Швеция пък се...
Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
Почти всеки от нас го е изпитвал. Чувството на безпомощност, съпроводено с непреодолим яд и огромно количество...
Защо е важно всяка жена да приема тези витамини и минерали?
Въпреки че е възможно да получите всички необходими витамини и минерали от внимателен подбор на храни...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook