Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като култура. Често се изтъкват ползи, едва ли не, за да оправдаем честата консумация. В червеното вино има танини, особено много в някои сортове, но дали те реално стигат до нас в процеса на производството? Знаем ли какво точно съдържа виното на пазара и дали в толкова полезно, след като неотдавна по етикетите започна да се появява надпис: "съдържа сулфити"?

Сулфити - химически съединения, в които има сулфитен йон. Те често се използват като консерванти при производство на вина, сушени плодове, бира, газирани напитки. Тяхната цел е да предотвратят окислението и развалянето на съответния продукт. Сулфитите участват в правенето на вина от Древността, разликата е, че сега се изписват на етикета. Но истината е, че без тях не могат да се произвеждат качествени вина, които да издържат на транспортиране и дългогодишно съхранение.


Какво е съдържанието им в отделните вина и колко вредни са те всъщност?

Реалните нива на сулфити във виното варират от около 100 до 150 мг на литър, при максималното съдържание (съгласно законите на САЩ) от 350мг. Всяка държава си има собствен регламент за количествата сулфити. Белите десертни вина имат най-високо съдържание на сулфити, следвани от полусухите бели вина и розетата. В бялото вино по правило се слагат повече сулфити, защото то има по-малко танини и естествени съставки, спомагащи консервирането му. Сухите червени вина съдържат най-малко сулфити. Това че едно вино е био не значи непременно, че не съдържа сулфити. Отново би следвало да е указано на етикета.



Ако се прилагат правилно, сулфитите не влияят върху вкуса на виното. Винопроизвдоството става все по-научно подкрепен процес, който се стреми да намали каквито и да е добавки в унисон със стремежа за все по-здравословен живот, който имаме.



И все пак, имайте предвид следното:

Някои хора са алергични към сулфити (макар и да говорим само за 5-6% от населението на Земята) и поглъщайки храна или напитка, съдържаща ги, могат да си предизвикат кихане, затруднения в дишането, обриви и дори задушаване. Рискова група са алергичните към аспирин и астматичците. Сред останалите „екстри”, с които може да се сблъскате, са сърцебиенето и силното главоболие. Затова, ако системно ви боли глава, след консумация на вино, помислете дали причината е в това, че организмът ви не носи на алкохол (пък бил той и една чаша) или по-скоро-фактът, че в този алкохол ги има точно тези вещества.

Още нещо важно, което трябва да кажем тук - никога не се предоверявайте на домашното вино, само защото е домашно. Истината в повечето случаи е следната- обработката на гроздето и ферментацията е процес, който трябва да се следи много внимателно. В домашни условия това няма как да се случи. Качеството на виното зависи от времето и температурите и е задължително да се знае, че то може да бъде хубаво само, когато е направено от майстор и е младо. Специалистите от ХЕИ дори предупреждават, че почти всички домашни вина, които са изследвали, превишават няколко пъти нормата за вредни съставки.

Ако сте сред големите почитатели на това питие и го употребявате често, спрете се на по-високото качество, което ви предлагат био вината – при тях вредните вещества са сведени до минимум, а изискванията относно сулфитите са до 100 мг на литър и 150мг - за белите и розе сухите вина. В Европа се предлагат вина с не повече от 25-30 мг сулфити на литър. В Италия, край Парма, където е силно развито био земеделието, се правят вина изцяло без сулфити. Дори в България има отделни изби, в които тези вещества се използват не като добавка във виното, а за измиване на съдовете- за поддържане на максимална стерилност. Вината им са значително по-скъпи, но поне ви гарантират качество, а относно алкохола, то наистина е необходимо.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С какво още да поднесем виното?
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Защо майките трябва да слушат единствено бебето и инстинкта си?
· Еднообразие във връзката или еднообразие в ежедневието?
· Наистина ли децата са невъзпитани, когато правят така?
· Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
· Необичайни признаци за дехидратация
· Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
· Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
· Здравословен егоизъм или егоцентризъм?
· Защо лятото е най-добрият момент да започнем да живеем минималистично?
Неделя
18
Август 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
Дори през зимата – здрави и красиви
Задава се зимата – сезонът, беден на „естествени” здраве и красота от природата. С преминаването сезонът...
Как да се спасим от дехидратация
Непрекъснато и от всякъде чуваме упреци, че не пием достатъчно вода. Преди години препоръчителният минимум...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Какво да избягваме веднага след хранене?
Важно е да поддържаме добър начин на живот, да се грижим за тялото и ума си, за да бъдем пълноценни...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Билки срещу сенна хрема
Сезонът на полените е мъчителен за много хора. Докато всички останали се наслаждават на топлите дни и...
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Диабет 2 тип: кой е заплашен
Развитието на диабет 2 тип за разлика от инсулинозависимия (1 тип) се отключва в обикновено в зряла възраст,...
Заболявания и лекарства, от които се пълнее
Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания....
Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook