Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Витамин К - какво трябва да знаем?


За какво е важен, каква е дневната доза и къде се съдържа

        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един от най-малко известните витамини: за какво е отговорен той и какви са ползите от използването му?

Витамин К има две естествено срещащи се форми: К1 (филохинон) и К2 (менахинон). K1 се придобива от зеленолистни зеленчуци, а същевременно К2 може да се намери във ферментирали храни. Също така, нашите тела синтезират K2 от чревната флора или бактерии.


Действие и ползи от витамин К за организма

Витамин К синтезира протеини, които са от съществено значение, за да не се съсирва кръвта. Недостигът му може да предизвика прекомерно образуване на синини или кървене.

Съдейства си с витамин D, спомагайки за набавяне на калций за костите като ги прави по-силни. Ниските нива на витамин К могат да доведат до повишен риск от фрактури.

Други предимства на витамин К, които не са напълно научно доказани, включват защита от калцификация на артериите и вените и намаляване на риска от заболяване от рак на простатата, както и Алцхаймер.

Консумацията на храни, богати на витамин К, помага за здравето на сърцето, костната плътност, възстановява здравето на устната кухина, намалява риска от инфекции.

Препоръчителната дневна доза (RDA) за витамин К варира в зависимост от възрастта, пола и теглото - просто упътване за възрастни (взето от Национална здравна служба - NHS, Великобритания) е 0.001 мг на витамин К за всеки 1 кг на телесно тегло.



Естествени източници на витамин К в храната

Билки - градински чай, мащерка, магданоз, кориандър, риган и див лук.

Зеленолистни зеленчуци - къдраво зеле, спанак, сарепска горчица, зеле, зелено цвекло, ряпа

Зеленчукови салати - зелен лук, кресон, цикория, маруля, червена маруля, целина и салата айсберг.

Други зеленчуци (семейство Brassicaceae) - брюкселско зеле, броколи, зеле Бок Чой, савойско зеле и карфиол.

Лютиви подправки - лют червен пипер, паприка, чили на прах и къри.

Други източници – аспержи, копър, праз, бамя, кисели краставички, соя, зехтин и сушени плодове.


Съвети:

Преди за започнете употреба на витамин К като хранителна добавка и ако приемате определени лекарства, е добре да се консултирате с вашия лекар, за да бъдат избегнати нежелани реакции.
Една здравословна и балансирана диета може да осигури достатъчно от необходимата ви доза витамин К за тялото.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
Събота
24
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Хамамелис в помощ на кожата
Наричат хамамелиса "златното съкровище на билките". Името в превод означава „заедно с плода”, което название...
Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Лечебната сила на лавандулата
Ако спомените ухаят, то със сигурност ще бъде с аромата на лавандула. Обикновено запомняме тази миризма...
Силната жена
Тя може да се справя с всякакви ситуации. Не пада духом. Бори се – за себе си и всички наоколо. Понякога...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Аромат на крака
Прибирате се след края на работния ден и събувате обувките си. В този момент из дома ви се разнася всепроникваща...
От сън спомен има
Често денят не ни достига, за да се справим с безбройните задължения, с които сме се нагърбили в работата,...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - I
Колко често казвате: „Мисля, че...“? А колко често казвате: „Чувствам, че...“? „Много често“ на първия...
Храни, които да избягваме по време на бременност
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време...
Как да избегнем стресa през бременността
Бременността е период, изпълнен с очакване и надежда, особено когато е планирана и дълго очаквана. Бъдещите...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Кривата на глада II
Гликемичният индекс (ГИ) подрежда храните в скала от 0 до 100 в зависимост от това как вдигат нивото...
Да спрем да надскачаме себе си
Открай време ни е известно, че за жените е по- естествено да вършат няколко неща едновременно. Учените...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Сама, с дете, търси любов
За близо година около мен се разпаднаха три дългогодишни връзки. Които бяха обречени, уж, да продължат...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook