Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Витамин К - какво трябва да знаем?


За какво е важен, каква е дневната доза и къде се съдържа

        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Всички сме чували за витамини A, B, C, D, дори и E, но какво да кажем за K? Витамин К е вероятно един от най-малко известните витамини: за какво е отговорен той и какви са ползите от използването му?

Витамин К има две естествено срещащи се форми: К1 (филохинон) и К2 (менахинон). K1 се придобива от зеленолистни зеленчуци, а същевременно К2 може да се намери във ферментирали храни. Също така, нашите тела синтезират K2 от чревната флора или бактерии.


Действие и ползи от витамин К за организма

Витамин К синтезира протеини, които са от съществено значение, за да не се съсирва кръвта. Недостигът му може да предизвика прекомерно образуване на синини или кървене.

Съдейства си с витамин D, спомагайки за набавяне на калций за костите като ги прави по-силни. Ниските нива на витамин К могат да доведат до повишен риск от фрактури.

Други предимства на витамин К, които не са напълно научно доказани, включват защита от калцификация на артериите и вените и намаляване на риска от заболяване от рак на простатата, както и Алцхаймер.

Консумацията на храни, богати на витамин К, помага за здравето на сърцето, костната плътност, възстановява здравето на устната кухина, намалява риска от инфекции.

Препоръчителната дневна доза (RDA) за витамин К варира в зависимост от възрастта, пола и теглото - просто упътване за възрастни (взето от Национална здравна служба - NHS, Великобритания) е 0.001 мг на витамин К за всеки 1 кг на телесно тегло.



Естествени източници на витамин К в храната

Билки - градински чай, мащерка, магданоз, кориандър, риган и див лук.

Зеленолистни зеленчуци - къдраво зеле, спанак, сарепска горчица, зеле, зелено цвекло, ряпа

Зеленчукови салати - зелен лук, кресон, цикория, маруля, червена маруля, целина и салата айсберг.

Други зеленчуци (семейство Brassicaceae) - брюкселско зеле, броколи, зеле Бок Чой, савойско зеле и карфиол.

Лютиви подправки - лют червен пипер, паприка, чили на прах и къри.

Други източници – аспержи, копър, праз, бамя, кисели краставички, соя, зехтин и сушени плодове.


Съвети:

Преди за започнете употреба на витамин К като хранителна добавка и ако приемате определени лекарства, е добре да се консултирате с вашия лекар, за да бъдат избегнати нежелани реакции.
Една здравословна и балансирана диета може да осигури достатъчно от необходимата ви доза витамин К за тялото.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Липсва ви енергия? Вероятните причини
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
· Сърцето ти е направено много по-силно от хората или нещата, които са го разбивали
Сряда
16
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Още ползи на "Златния корен" за здравето
Розов златовръх (Rhodiola rosea (R. rosea), известна още и като „златен корен“ или розова родиола, ...
Научете детето си на ... щастие
Трудно е да се даде определение за щастие. Може би, защото всеки открива своето или защото го търсим...
Слабо известните витамини
В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиейдж козметиката...
Очакването
То може да бъде сладостно, да придава цвят и очарование на иначе монотонното ни ежедневие.. Ала може...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Музиката в ежедневието – оръжие на оптимизма?
„Музиката пряко имитира страстите и състоянията на душата. Слушаме ли музика, която изразява една определена...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Бактериите, моите приятели
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни...
Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook