Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сладкиш със смокини, лешници и розмарин



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята. Вероятно заради това, в този сладкиш я комбинирах с билката, носеща красивото латинско име "росата на морето".

Именно това е съставката, която случва магията - пресният розмарин. И нищо чудно, все пак е билка, която в света на магичното се свързва с любовта и спомнянето.

Изглежда, че в този сладкиш със смокини и лешници скрих една топла карамелена прегръдка, последвана от дълга и незабравима есенна целувка.
500 гр. свежи смокини
200 гр. меко краве масло
280 гр. кафява захар
4 малки или 3 големи яйца
350 гр. брашно
2 и 1/2 ч.л. бакпулвер
150 гр. заквасена сметана
3 ч.л наситнен пресен розмарин
1/4 шушулка бурбонска ванилия.
2 шепи сурови лешници (80 гр.)



Сладкиш със смокини, лешници и розмарин


Брашното пресяваме с бакпулвера. Фурната загряваме на 180 градуса.

В тава с падащо дъно поставяме кръгче хартия за печене, за да отделя по-лесно сладкишът след това.


За кръгчето очертавам дъното на тавичката, изрязвам. Капвам 2-3 капки вода в тавата и поставям хартията - така залепва, без много да мърда.

Намазняваме хартията с около 1 ч.л. краве масло.



Лешниците събрах от нашето дърво и използвах две препълнени шепи, които след като счуках бяха около 80 грама сурови лешници.


Лешниците нарязваме с нож на едри парченца.



Смокините нарязваме на кръгчета с дебелина около 1 см, дръжките и крайчетата не се използват.

Нареждаме ги едно до друго по дъното на тавата. Посипваме ги с малко кафява захар (2 с.л). По краищата на тавата посипваме и лешниците. Там те ще се карамелизират при печенето.



Омекналото на стайна температура краве масло и кафявата захар разбиваме с миксер, докато се получи хомогенна смес.

Добавяме едно по едно яйцата, а след като се разбият добре - и заквасената сметана, която предварително съм разбъркала с 2 с.л. вода.

Добавяме семенцата от ванилия и много ситно нарязания пресен розмарин.

Следва лъжица по лъжица да се добави предварително пресятото брашно.

Когато сместа е готова, я изсипваме върху смокините. Печем около 50 минути.


Аз лично извадих сладкиша и и го обърнах обратно, след което го запекох за 5 мин за красив вид и пръснах леко пудра захар. Но мисля, че тези стъпки могат да се пропуснат.

С любов и топлина
ЕсеНна :)


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сироп от смокинови листа
· Галет със смокини
· Смокинята - полезното изкушение
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Мъфини с тиква и локум
· Джинджифилова торта с портокали
· Бърза баница в кексова форма
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Козуначена пита след Великден
· Постен кокосов кекс с какао
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Патладжанена разядка
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Любими есенни супи с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Шоколадов терин с кестени
· Лакрица - бонбони като никои други
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Вторник
20
Ноември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнобразие...
Ретро сладкиш със сладко от сини сливи
Веднага казвам, че много обичам този сладкиш. Забравете за пухкавите кексове с 6 яйца. Този е друга класа...
Пълнени тиквички с кайма и ориз
Понякога като се замисля, колко много неща не съм консумирала, в тинейджърските години, чак се хващам...
Печени зеленчуци на грил
Рядко се изкушавам да ям зеленчуци и плодове, които не са в сезона си, поради ред причини, но ако го...
Кюфтета от булгур, просо и елда
Тази година половинката реши, че ще се включи в постите и това е причина да приготвям някакви осреднени...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
Както разказах в тази публикация, рецептата за Кисело зеле по добруджански научих не от някой сайт, не...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Откриването на Америка като кулинарна революция - II
Фасулът Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка,...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Каперсите - нетрадиционната добавка с несравним вкус
Някои от нас ги смятат за плодове. Други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. А дори да...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Миди с ориз
Мидите с ориз са класика и като повечето класики всеки интерпретира рецептата по свой вкус. Това съм...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Книжен кебап
Книжният кебап, като ястие от турската кухня, би следвало да се приготви с агнешко месо, аз обаче не...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook