Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимни коктейли: Сгряващият грог


Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете до дома. И съвсем естествено искате да отпразнувате победата над бялата смърт с нещо сгряващо – може би чай. Тази напитка обаче звучи някак постно и не особено ефикасно. Ако обаче и капнете малко ром с аромат на южно слънце, резултатът коренно се променя – из жилите ви се разлива приятна и омайваща топлина. Разбира се, говоря за може би най-любимия зимен коктейл – грогът.

История
Колкото и да е странно, създателят на този алкохолен коктейл имал за цел да се пребори с пиянството. Казвал се Едуард Върнън – адмирал от военноморските сили на Добрата стара Англия, по прякор Стария Грог. По негово време на моряците им се полагала половин пинта ром (около 284 мл.) дневно, което водело до постоянни пиянски свади. Върнър нямал властта да намали дажбата, но променил качеството й – просто като разредил рома с топла вода. На първо време това предизвикало бурно недоволство, а напитката била наречена подигравателно „Грог” по прякора на адмирала. След време обаче грогът се превърнал в любима напитка не само по море, но и на суша. Към него започнало да се добавят захар, лимонов сок и различни подправки – канела, джинджифил и индийско орехче, а вместо с топла вода започнал да се приготвя със силен черен чай.

Днес съществуват множество варианти на напитката. Дори ромът вече не е константа и често се замества с коняк или уиски. Ето и някои от най-популярните рецепти:

Класически грог
В 200 мл. горещ черен чай се разтварят 2 бучки тръстикова захар, добавя се 50 мл. тъмен ром и накрая се слага резен лимон.

Млечен грог
100 мл. силен черен чай се разрежда със 100 мл. мляко. Добявя се 40 мл. ром и няколко бучки захар по желание.

Морски грог
В термоустойчива стъклена чаша сложете 2 резена лимон, по три зърна карамфил и кардамон и залейте с 100 мл. силен черен чай и 40 мл. бял ром. Накрая прибавете бучка захар.


Коментари
2012-03-10 #1
реDWCED
200 л. черен чай,вие цяла армия ли ще напивате
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Съдомиялните машини и циркулярът са изобретени от жени. И още любопитни факти
· КАНАПЕ-19 - дизайнерът Tobia Zamboti с провокация (снимки)
· Малко познатата история на "V for Victory"
Понеделник
19
Април 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Предястие с пушена скумрия
за 2 порции 250 г филе от пушена скумрия /или друга риба/ 150 гр заквасена сметана 1 стрък зелен...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook