Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимни коктейли: Сгряващият грог


Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете до дома. И съвсем естествено искате да отпразнувате победата над бялата смърт с нещо сгряващо – може би чай. Тази напитка обаче звучи някак постно и не особено ефикасно. Ако обаче и капнете малко ром с аромат на южно слънце, резултатът коренно се променя – из жилите ви се разлива приятна и омайваща топлина. Разбира се, говоря за може би най-любимия зимен коктейл – грогът.

История
Колкото и да е странно, създателят на този алкохолен коктейл имал за цел да се пребори с пиянството. Казвал се Едуард Върнън – адмирал от военноморските сили на Добрата стара Англия, по прякор Стария Грог. По негово време на моряците им се полагала половин пинта ром (около 284 мл.) дневно, което водело до постоянни пиянски свади. Върнър нямал властта да намали дажбата, но променил качеството й – просто като разредил рома с топла вода. На първо време това предизвикало бурно недоволство, а напитката била наречена подигравателно „Грог” по прякора на адмирала. След време обаче грогът се превърнал в любима напитка не само по море, но и на суша. Към него започнало да се добавят захар, лимонов сок и различни подправки – канела, джинджифил и индийско орехче, а вместо с топла вода започнал да се приготвя със силен черен чай.

Днес съществуват множество варианти на напитката. Дори ромът вече не е константа и често се замества с коняк или уиски. Ето и някои от най-популярните рецепти:

Класически грог
В 200 мл. горещ черен чай се разтварят 2 бучки тръстикова захар, добавя се 50 мл. тъмен ром и накрая се слага резен лимон.

Млечен грог
100 мл. силен черен чай се разрежда със 100 мл. мляко. Добявя се 40 мл. ром и няколко бучки захар по желание.

Морски грог
В термоустойчива стъклена чаша сложете 2 резена лимон, по три зърна карамфил и кардамон и залейте с 100 мл. силен черен чай и 40 мл. бял ром. Накрая прибавете бучка захар.


Коментари
2012-03-10 #1
реDWCED
200 л. черен чай,вие цяла армия ли ще напивате
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Януари - Мира Дойчинова
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Дивите коне на Исландия
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Кой празнува на 1 октомври?
· 30 септември - Международен ден на преводача
Сряда
23
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лаврак в бадеми с шафранов сос
Една вкусна рецепта, която приготвяме за 20-тина минутки. Ястието можем да сервираме с пресни малки картофки,...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Да си направим суши
Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Дафиновият лист - много приложения и лесно отглеждане
Благородният лавър е декоративно зелено дърво с много отличителен аромат от семейство Лаврови, което...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook