Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан е бил бобът папуда или още мунг. Този вид фасул се отглежда все по-рядко у нас, като в много части на страната е дори напълно непознат. Ще го срещнете основно на юг - Петричко, Хасковско и Кърджалийско. Иначе няма как да не го намерите в по-големите хранителни вериги, както и в магазините, предлагащи здравословни храни.

Родината на този боб е Западна Африка, но той е масова култура и в Латинска Америка, Китай и Индия. Папудата се явява една от най-важните храни в бедните на води тропици, обхващащи Африка, Азия, Централна и Южна Америка, както и Южна Европа. Слави се като особено издръжлива култура, която изобщо не се „страхува” от високи температури и засушаване.

Оказва се, обаче че папудата далеч не е просто вид фасул, с който може да си направите една обикновена супа. В много страни тя е същински специалитет, приготвян по много и различни начини и гарниран с риба, с ориз или със свинско месо. От нея дори се прави пюре в Латинска Америка. В някои райони на Индия пък я подправят с кокосови стърготини. В Китай я използват за направата на различни видове десерти, а в Хонг Конг я добавят дори в сладоледа.

Но нека оставим кулинарната стойност на този фасул и се обърнем към здравословните му качества. Напоследък, папудата печели все повече нови почитатели. Тя е отличен заместител на добре познатия ни зрял фасул, тъй като не съдържа глутен, бързо и лесно смилаема е и не причинява газове. Освен това, ще ви снабди със следните ценни вещества:

Сложни въглехидрати, които засищат и дават енергия

Растителни протеини, които са особено много, и заместват протеините от месото и яйцата

Омега-3 полиненаситени мастни киселини

Диетични фибри

Фитоестрогени

Витамини- C, B6, B9, B12

Минерали - магнезий, фосфор, желязо, цинк, калий, манган, селен

100 г сварен папуда боб притежава следната хранителна стойност:

105 калории (за сравнение- зрял боб- 155 калории), 19 гр. въглехидрати, 7,6 гр. фибри (5,5 при зрелия фасул), 7,2 гр. протеини, 0,4 гр. мазнини, 15% от дневната ни доза магнезий и фосфор, 11% желязо, 9% цинк и цели 40% фолиева киселина (витамин В9)




Защо да го предпочетем?

Този боб се явява суперхрана, не само, защото по-лесно се усвоява от организма, по-диетичен е и не съдържа глутен, а и защото съдържа не малко количество протеини и аминокиселини. Консумацията му подсилва имунитета и обмяната на веществата, стимулира производството на червени кръвни телца, също така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Подходящ е за вегетарианците, а според Аюрведа е препоръчителна храна за всеки телесен тип хора, като им доставя достатъчно енергия и ценни вещества.

Кълнове от папуда (боб мунг) са един начин да консумираме този боб по изключително здравословен начин. За целта трябва да си намерите боб мунг за покълване, а не какъвто и да е. Кълновете се отглеждат както всички останали. Те стават едри и много сочни. Идеални са за добавяне в салати или за пържене.

Вкусът на папудата е наистина уникален и се комбинира перфектно с почти всякакви български ястия - печени чушки, салати, пюрета, ориз и риба. Сред подправките най-много и „отиват” джинджифилът, кимионът и куркумата. И още нещо, от което, обаче ни лишава боб мунг - досадното варене. За разлика от обикновения зрял боб, мунг няма нужда да накисваме предварително, а варенето продължава около час и половина максимум.
Коментари
2020-03-29 #2
Роско
Птичи боб е прав
2019-10-15 #1
Птичи боб
Мунг няма нищо общо с Папуда, освен, че и двете са от семейство бобови. Напълно различни култури са, правете по-задълбочени проучвания преди да пишете небивалици...
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
· Салата с кълнове и риба тон
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Китайски полъх в храненето
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Торта със стар козунак без печене
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
· Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
· Дамската чанта - с по-голямо внимание към хигиената
Сряда
21
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
"Опасните" блюда, които повишават апетита
Когато искаме да свалим някои и друг килограм, внимателно избираме по-ниско калорични храни. Някои от...
Не изхвърляйте семките на гроздето
Гроздето е популярен и обичан плод на ранната есен. Дали обаче ни е известно, че гроздовите семки, които...
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Крадци на щастие - I
Има неща, от които усмивките се скриват, настроението помътнява, а мислите стават мрачни. Колкото и да...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен...
Да спрем да храним страховете си с някои лесни техники
Според някои теории, човек се ражда само със страх от силен шум и от падане. Всички останали страхове...
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
Повече за: Асафетида подправката - билка
Асафетида (Ferula asafoetida) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан. Въпреки...
За какво сигнализира обложеният език?
Езикът е много важен анатомичен орган – мускул, който е свързан директно с мозъка, посредством четири...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Сухият четков масаж - срещу целулит и за общо подобряване на тонуса
Ако има една козметична процедура, която има доказано положителен ефект върху здравето, красотата и самочувствието...
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Как да се възстановим от мъчителна връзка?
Едно от най-трудните неща в живота на много хора, в повечето случаи - жени, е да сложат край на нездравословна,...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Да се скриеш зад думите
Няма спор – евфемизмите, онези по-деликатни „други“ думи, с които заменяме грубите и вулгарни назовавания...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook