Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан е бил бобът папуда или още мунг. Този вид фасул се отглежда все по-рядко у нас, като в много части на страната е дори напълно непознат. Ще го срещнете основно на юг - Петричко, Хасковско и Кърджалийско. Иначе няма как да не го намерите в по-големите хранителни вериги, както и в магазините, предлагащи здравословни храни.

Родината на този боб е Западна Африка, но той е масова култура и в Латинска Америка, Китай и Индия. Папудата се явява една от най-важните храни в бедните на води тропици, обхващащи Африка, Азия, Централна и Южна Америка, както и Южна Европа. Слави се като особено издръжлива култура, която изобщо не се „страхува” от високи температури и засушаване.

Оказва се, обаче че папудата далеч не е просто вид фасул, с който може да си направите една обикновена супа. В много страни тя е същински специалитет, приготвян по много и различни начини и гарниран с риба, с ориз или със свинско месо. От нея дори се прави пюре в Латинска Америка. В някои райони на Индия пък я подправят с кокосови стърготини. В Китай я използват за направата на различни видове десерти, а в Хонг Конг я добавят дори в сладоледа.

Но нека оставим кулинарната стойност на този фасул и се обърнем към здравословните му качества. Напоследък, папудата печели все повече нови почитатели. Тя е отличен заместител на добре познатия ни зрял фасул, тъй като не съдържа глутен, бързо и лесно смилаема е и не причинява газове. Освен това, ще ви снабди със следните ценни вещества:

Сложни въглехидрати, които засищат и дават енергия

Растителни протеини, които са особено много, и заместват протеините от месото и яйцата

Омега-3 полиненаситени мастни киселини

Диетични фибри

Фитоестрогени

Витамини- C, B6, B9, B12

Минерали - магнезий, фосфор, желязо, цинк, калий, манган, селен

100 г сварен папуда боб притежава следната хранителна стойност:

105 калории (за сравнение- зрял боб- 155 калории), 19 гр. въглехидрати, 7,6 гр. фибри (5,5 при зрелия фасул), 7,2 гр. протеини, 0,4 гр. мазнини, 15% от дневната ни доза магнезий и фосфор, 11% желязо, 9% цинк и цели 40% фолиева киселина (витамин В9)




Защо да го предпочетем?

Този боб се явява суперхрана, не само, защото по-лесно се усвоява от организма, по-диетичен е и не съдържа глутен, а и защото съдържа не малко количество протеини и аминокиселини. Консумацията му подсилва имунитета и обмяната на веществата, стимулира производството на червени кръвни телца, също така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Подходящ е за вегетарианците, а според Аюрведа е препоръчителна храна за всеки телесен тип хора, като им доставя достатъчно енергия и ценни вещества.

Кълнове от папуда (боб мунг) са един начин да консумираме този боб по изключително здравословен начин. За целта трябва да си намерите боб мунг за покълване, а не какъвто и да е. Кълновете се отглеждат както всички останали. Те стават едри и много сочни. Идеални са за добавяне в салати или за пържене.

Вкусът на папудата е наистина уникален и се комбинира перфектно с почти всякакви български ястия - печени чушки, салати, пюрета, ориз и риба. Сред подправките най-много и „отиват” джинджифилът, кимионът и куркумата. И още нещо, от което, обаче ни лишава боб мунг - досадното варене. За разлика от обикновения зрял боб, мунг няма нужда да накисваме предварително, а варенето продължава около час и половина максимум.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
· Салата с кълнове и риба тон
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Китайски полъх в храненето
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
· Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Тайните на домашната лимонада
· Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Исоп против кашлица и възпаления
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Презервативите предпазват от поне 3 големи риска за здравето - използвайте ги!
· Здравни рискове от пушенето на наргиле
· 14 ноември - Световен ден за борба с диабета
· Интровертните родители и предизвикателствата на модерното възпитание
· В сезона на подаръците подарете нещо и на себе си
· Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
Вторник
12
Декември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Умеем ли да се "продаваме"?
Странни са времената, в които живеем…Обществото ни е меркантилно, силно ориентирано към материалните...
В добра форма и зад бюрото
Прекарваме голяма част от живота си на работа. Някои хора изкарват прехраната си на гъвкаво работно време,...
Първа помощ при ужилване
При нормални обстоятелства човек може да понесе до 500 ужилвания от насекоми, но ако е алергичен дори...
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудите заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
Листата от морков - защо да ги консумираме
Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Какво ни движи напред?
В едно интервю Уди Алън споделя как все повече се убеждава в това, че филмите му и въобще изкуството...
Кое издава, че имате ниско самочувствие?
Как сте със самочувствието - ниско или високо На какво основание е то? Получавате ли потвърждение за...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Грижа за мазната кожа на лицето
Отстраняването на грима от мазната кожа вечер е особено важно. Мазната смаска, която е запушила порите...
Кралицата на драмите
На нея й се случват само изключителни неща. Поне тя смята така. Разказва за тях подробно и развълнувано,...
Аспержите - изтънчено удоволствие
Аспержите са били любима храна на фараоните. Римляните смятали, че те пазят от проклятия трапезата и...
Дребните неща
„Животът скрит е в дребните неща…” Животът е поредица от цели, проблеми, задачи и препятствия. За...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Работилница за реалност
“Твоят фокус определя реалността ти” казва Куай-Гон Джин, учителят на Оби Уан Каноби в “Епизод І - Невидима...
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Малките ни бунтове
В Древен Рим имало един празник наречен Сатурналии. По време на честването му, всяка година в края на...
Херпесът – гостенин за цял живот
На пръв поглед мехурчетата с течност, които периодично се появяват по устните ни, изглеждат като козметичен...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Когато ученикът е готов, Учителят сам се появява
Няма по-добър учител от живота и неговата реалност. Така бързо и своенравно ни завърта в брилянтния...
Перфекционизмът като болест
Страхувате се да направите грешка, да претърпите неуспех. Не можете и за миг да си помислите как ще излезете...
Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook