Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан е бил бобът папуда или още мунг. Този вид фасул се отглежда все по-рядко у нас, като в много части на страната е дори напълно непознат. Ще го срещнете основно на юг - Петричко, Хасковско и Кърджалийско. Иначе няма как да не го намерите в по-големите хранителни вериги, както и в магазините, предлагащи здравословни храни.

Родината на този боб е Западна Африка, но той е масова култура и в Латинска Америка, Китай и Индия. Папудата се явява една от най-важните храни в бедните на води тропици, обхващащи Африка, Азия, Централна и Южна Америка, както и Южна Европа. Слави се като особено издръжлива култура, която изобщо не се „страхува” от високи температури и засушаване.

Оказва се, обаче че папудата далеч не е просто вид фасул, с който може да си направите една обикновена супа. В много страни тя е същински специалитет, приготвян по много и различни начини и гарниран с риба, с ориз или със свинско месо. От нея дори се прави пюре в Латинска Америка. В някои райони на Индия пък я подправят с кокосови стърготини. В Китай я използват за направата на различни видове десерти, а в Хонг Конг я добавят дори в сладоледа.

Но нека оставим кулинарната стойност на този фасул и се обърнем към здравословните му качества. Напоследък, папудата печели все повече нови почитатели. Тя е отличен заместител на добре познатия ни зрял фасул, тъй като не съдържа глутен, бързо и лесно смилаема е и не причинява газове. Освен това, ще ви снабди със следните ценни вещества:

Сложни въглехидрати, които засищат и дават енергия

Растителни протеини, които са особено много, и заместват протеините от месото и яйцата

Омега-3 полиненаситени мастни киселини

Диетични фибри

Фитоестрогени

Витамини- C, B6, B9, B12

Минерали - магнезий, фосфор, желязо, цинк, калий, манган, селен

100 г сварен папуда боб притежава следната хранителна стойност:

105 калории (за сравнение- зрял боб- 155 калории), 19 гр. въглехидрати, 7,6 гр. фибри (5,5 при зрелия фасул), 7,2 гр. протеини, 0,4 гр. мазнини, 15% от дневната ни доза магнезий и фосфор, 11% желязо, 9% цинк и цели 40% фолиева киселина (витамин В9)




Защо да го предпочетем?

Този боб се явява суперхрана, не само, защото по-лесно се усвоява от организма, по-диетичен е и не съдържа глутен, а и защото съдържа не малко количество протеини и аминокиселини. Консумацията му подсилва имунитета и обмяната на веществата, стимулира производството на червени кръвни телца, също така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Подходящ е за вегетарианците, а според Аюрведа е препоръчителна храна за всеки телесен тип хора, като им доставя достатъчно енергия и ценни вещества.

Кълнове от папуда (боб мунг) са един начин да консумираме този боб по изключително здравословен начин. За целта трябва да си намерите боб мунг за покълване, а не какъвто и да е. Кълновете се отглеждат както всички останали. Те стават едри и много сочни. Идеални са за добавяне в салати или за пържене.

Вкусът на папудата е наистина уникален и се комбинира перфектно с почти всякакви български ястия - печени чушки, салати, пюрета, ориз и риба. Сред подправките най-много и „отиват” джинджифилът, кимионът и куркумата. И още нещо, от което, обаче ни лишава боб мунг - досадното варене. За разлика от обикновения зрял боб, мунг няма нужда да накисваме предварително, а варенето продължава около час и половина максимум.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
· Салата с кълнове и риба тон
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Китайски полъх в храненето
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Нацъфтелите вишни на Япония
· Ебру - нестандартно изкуство за рисуване върху вода
· 2018 - годината на Жълтото земно куче
· Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Синя тинтява за засилване на апетита и за по-добро храносмилане
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Европейска харта за правата на пациента
· Планкът - наистина ли това е съвършеното упражение и защо е толкова ефективно?
· Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
· Лошите сутрешни навици, с които да се разделим
· Съществува ли безусловната любов и в какво се изразява същността ѝ?
· Косата и омазняването
Четвъртък
19
Април 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
Диабетът
Световната здравна организация го нарича "тихата епидемия", а статистиката с уж мълчаливите си цифри...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Повече за класическата хомеопатия
Ако вече сте на етап, в който сте изоставили споровете за истинността на хомеопатията и сте решили да...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Вътрешният покой, а не материалните придобивки, е истинският критерий за успех
До неотдавна мерило за успеха на хората бяха материалните им придобивки. Учиш, за да да учиш повече....
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Аромат на крака
Прибирате се след края на работния ден и събувате обувките си. В този момент из дома ви се разнася всепроникваща...
Грабни момента и го изживей!
Всеки ден сякаш нищо не се променя, а като погледнеш назад нищо не е същото. Измина още една година....
Възстановяване след празниците
Как е след празниците? Казано накратко – неприятно. Защо? Отговори колкото щеш. Всяко превключване на...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Посттравматичният стрес
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Дори и в много малките дневни задължения и случки, организмът...
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Споменът - бягство в/от него
Никой не бяга от хубавото. Затова и към „виртуалното пространство“ на хубавите спомени бягаме, когато...
Няколко тактики преди да тръгнем на плаж
Вече е лято и започваме да се замисляме за годишната отпуска. Искаме да сменим средата, да си починем,...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е без съмнение най- популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Какво не знаем за храните в тандем
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко,...
Видовете шарки при децата - да ги разпознаваме и да реагираме адекватно
Зимата традиционно е сезонът, в който избухват епидемиите от шарка. Особено разпространени са те в детските...
Пъпешът - с цвят на слънце и вкус на лято
Той може да е жълт, оранжев и дори светлозелен, сладък или ароматен, хлебен или по-воднист... Разнообразието...
7 симптома, зад които депресията се крие
Депресията не е признак на слабост и никой не е застрахован срещу нея. Оказва се, че близо 20% от хората...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook