Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан е бил бобът папуда или още мунг. Този вид фасул се отглежда все по-рядко у нас, като в много части на страната е дори напълно непознат. Ще го срещнете основно на юг - Петричко, Хасковско и Кърджалийско. Иначе няма как да не го намерите в по-големите хранителни вериги, както и в магазините, предлагащи здравословни храни.

Родината на този боб е Западна Африка, но той е масова култура и в Латинска Америка, Китай и Индия. Папудата се явява една от най-важните храни в бедните на води тропици, обхващащи Африка, Азия, Централна и Южна Америка, както и Южна Европа. Слави се като особено издръжлива култура, която изобщо не се „страхува” от високи температури и засушаване.

Оказва се, обаче че папудата далеч не е просто вид фасул, с който може да си направите една обикновена супа. В много страни тя е същински специалитет, приготвян по много и различни начини и гарниран с риба, с ориз или със свинско месо. От нея дори се прави пюре в Латинска Америка. В някои райони на Индия пък я подправят с кокосови стърготини. В Китай я използват за направата на различни видове десерти, а в Хонг Конг я добавят дори в сладоледа.

Но нека оставим кулинарната стойност на този фасул и се обърнем към здравословните му качества. Напоследък, папудата печели все повече нови почитатели. Тя е отличен заместител на добре познатия ни зрял фасул, тъй като не съдържа глутен, бързо и лесно смилаема е и не причинява газове. Освен това, ще ви снабди със следните ценни вещества:

Сложни въглехидрати, които засищат и дават енергия

Растителни протеини, които са особено много, и заместват протеините от месото и яйцата

Омега-3 полиненаситени мастни киселини

Диетични фибри

Фитоестрогени

Витамини- C, B6, B9, B12

Минерали - магнезий, фосфор, желязо, цинк, калий, манган, селен

100 г сварен папуда боб притежава следната хранителна стойност:

105 калории (за сравнение- зрял боб- 155 калории), 19 гр. въглехидрати, 7,6 гр. фибри (5,5 при зрелия фасул), 7,2 гр. протеини, 0,4 гр. мазнини, 15% от дневната ни доза магнезий и фосфор, 11% желязо, 9% цинк и цели 40% фолиева киселина (витамин В9)




Защо да го предпочетем?

Този боб се явява суперхрана, не само, защото по-лесно се усвоява от организма, по-диетичен е и не съдържа глутен, а и защото съдържа не малко количество протеини и аминокиселини. Консумацията му подсилва имунитета и обмяната на веществата, стимулира производството на червени кръвни телца, също така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Подходящ е за вегетарианците, а според Аюрведа е препоръчителна храна за всеки телесен тип хора, като им доставя достатъчно енергия и ценни вещества.

Кълнове от папуда (боб мунг) са един начин да консумираме този боб по изключително здравословен начин. За целта трябва да си намерите боб мунг за покълване, а не какъвто и да е. Кълновете се отглеждат както всички останали. Те стават едри и много сочни. Идеални са за добавяне в салати или за пържене.

Вкусът на папудата е наистина уникален и се комбинира перфектно с почти всякакви български ястия - печени чушки, салати, пюрета, ориз и риба. Сред подправките най-много и „отиват” джинджифилът, кимионът и куркумата. И още нещо, от което, обаче ни лишава боб мунг - досадното варене. За разлика от обикновения зрял боб, мунг няма нужда да накисваме предварително, а варенето продължава около час и половина максимум.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
· Салата с кълнове и риба тон
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Китайски полъх в храненето
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Капанът на егото: "Егото е умело скрито в благородни мисли"
· Древното изкуство кинцуги - красотата на счупеното, което съживяваме с грижа
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Лимоново масло за хубава кожа и добро храносмилане
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Йогалатес - най-доброто от йога и пилатес в едно
· 11 лични вещи, които са си наистина лични
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
· Нещата, които не можем да променим
· Зрелостта настъпва, когато...
Събота
25
Май 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пробиотиците - защо не можем без тях - I
Мисълта, че тялото ни е миниатюрна вселена, в която охолно живеят милиарди и милиарди микроорганизми,...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Сбогом, начално училище!
С 4-ти клас си заминава една фаза от образованието ни - сбогуваме се с началото училище. Вярвам, че това...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Слънцезащитни масла от природата
Нежните през пролетта слънчеви лъчи вече безжалостно жулят кожата ни с всички произтичащи от това последици...
Време за билки: сушене, съхранение и употреба
За да запазим максимално силата на лечебните растения не е достатъчно само да ги съберем внимателно и...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Правилна грижа за устните - II
Един от обичайните проблеми на сухите устни е ангуларният хейлит - образуване на възпаление и болезнено...
Масаж за извайване на тялото
Независимо, че в методиките за моделиране на тялото постоянно се множат, масажът остава един от най-предпочитаните...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
Да си носиш обяд в офиса или да опаковаш нещо от дома за детето в училище отново дойде на мода и Слава...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Как биоритмите влияят на нашия живот?
Още древните лечители им се доверявали напълно. Точно затова и в наши дни те са достатъчно изследван...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Стремежът към чистота – между здравето и манията
„Чистотата е здраве” – за разлика от повечето лозунги от близкото минало, от този не ни напушва смях....
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Заболявания и лекарства, от които се пълнее
Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания....
Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
Знаете колко необходим ни е витамин C, особено през зимата. Имунната ни система се нуждае от солидна...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook