Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шоколадов терин с кестени



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш или изгориш - тук няма печене. Кулинарният шоколад "Гайо" е перфектен избор за тази рецепта. Както знаете в шоколадите на ГАЙО няма лецитин, а само какаови зърна, нерафинирана захар и какаово масло. Причината да избираме храни без соев лецитин в общи линии са, че в днешно време 90% от соевият лецитин, който се добавя в хранителните продукти е ГМО. Aлергията към соевия лецитин е една от най-разпространените хранителни алергии.



Натуралният шоколад понижава нивата на хормоните на стреса, подобрява кръвообращението и понижава риска от сърдечен удар и инфаркт. Добавете и полезните свойства на кестените, те съдържат куп минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиции.


Шоколадов терин с кестени

250 гр. кулинарен шоколад ГАЙО
800 гр. цели сурови кестени
40 гр. краве масло
100 гр. нерафинирана/сурова захар
100 мл. животинска сметана
2 ч.л. коняк
продълговат съд за кейк


Маслото и шоколадът се разтапят на водна баня. За целта в голяма тенджера с 2 пръста вода, поставяме друг метален (или керамичен) съд, в който сме натрошили шоколад и нарязали маслото. Водата в големия съд не трябва да ври силно, а леко да нагрява горния съд. Разбъркваме, докато се получи еднородна смес.

Кестените сваряваме за около 50-60 минути. Обелваме ги и пасираме (може да замените с 450 гр. готово пюре от кестени)

Готовото пюре се смесва с нерафинираната захар, сметаната и коняка. Добавяме шоколадовата смес и разбиваме до хомогенност.

Намасляваме съд за кейк и изсипваме сместа.

Оставя се в хладилника за минимум 3 часа, за да стегне.
Коментари
2016-10-21 #1
весела
Чудесна идея, а и много лесно и здравословно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Елда с кестени
· Гювечета с кестени
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Четвъртък
6
Август 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Кокосовото мляко
Много хора по една или друга причина не искат да консумират прясно мляко – дали защото са вегетарианци,...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Baingan Bharta - индийска кухня
Baingan Bharta е традиционна индийска рецепта от Панджабския регион, която в зависимост от района има...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Спагети с домати, чили и риба тон
Едно предложение с риба и паста, в което вярвам ще се влюбите. за 4 порции 350 г спагети 1 малка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook