Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шоколадов терин с кестени



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш или изгориш - тук няма печене. Кулинарният шоколад "Гайо" е перфектен избор за тази рецепта. Както знаете в шоколадите на ГАЙО няма лецитин, а само какаови зърна, нерафинирана захар и какаово масло. Причината да избираме храни без соев лецитин в общи линии са, че в днешно време 90% от соевият лецитин, който се добавя в хранителните продукти е ГМО. Aлергията към соевия лецитин е една от най-разпространените хранителни алергии.



Натуралният шоколад понижава нивата на хормоните на стреса, подобрява кръвообращението и понижава риска от сърдечен удар и инфаркт. Добавете и полезните свойства на кестените, те съдържат куп минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиции.


Шоколадов терин с кестени

250 гр. кулинарен шоколад ГАЙО
800 гр. цели сурови кестени
40 гр. краве масло
100 гр. нерафинирана/сурова захар
100 мл. животинска сметана
2 ч.л. коняк
продълговат съд за кейк


Маслото и шоколадът се разтапят на водна баня. За целта в голяма тенджера с 2 пръста вода, поставяме друг метален (или керамичен) съд, в който сме натрошили шоколад и нарязали маслото. Водата в големия съд не трябва да ври силно, а леко да нагрява горния съд. Разбъркваме, докато се получи еднородна смес.

Кестените сваряваме за около 50-60 минути. Обелваме ги и пасираме (може да замените с 450 гр. готово пюре от кестени)

Готовото пюре се смесва с нерафинираната захар, сметаната и коняка. Добавяме шоколадовата смес и разбиваме до хомогенност.

Намасляваме съд за кейк и изсипваме сместа.

Оставя се в хладилника за минимум 3 часа, за да стегне.
Коментари
2016-10-21 #1
весела
Чудесна идея, а и много лесно и здравословно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Елда с кестени
· Гювечета с кестени
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Любимите сладки на Hera.bg
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Как да направим плато сирена?
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Изкуството на късната лятна вечеря
Сряда
26
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Варено жито за Задушница
Раздавката (подавката) е част от ритуала за Задушница. Най-често се подава варено жито, а също и пита,...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Вишновката на мама
Изпуснах точното време, в което исках да споделя тази рецепта. Но нека я има за следващите ви вишневи...
С какво още да поднесем виното?
Според известната традиция, ако не се сервира с основно ястие, виното се поднася със сирена и/или сухи...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Суровоядска торта с шоколад и глог
Събрах есента - в тази суровоядска тортичка. Има какво ли не от нея - къпини, дюли, смокини, орехи, лешници....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook