Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Шоколадов терин с кестени



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Шоколад и кестени е интересна комбинация за сладкиш, който всеки трябва да опита. Няма как да го объркаш или изгориш - тук няма печене. Кулинарният шоколад "Гайо" е перфектен избор за тази рецепта. Както знаете в шоколадите на ГАЙО няма лецитин, а само какаови зърна, нерафинирана захар и какаово масло. Причината да избираме храни без соев лецитин в общи линии са, че в днешно време 90% от соевият лецитин, който се добавя в хранителните продукти е ГМО. Aлергията към соевия лецитин е една от най-разпространените хранителни алергии.



Натуралният шоколад понижава нивата на хормоните на стреса, подобрява кръвообращението и понижава риска от сърдечен удар и инфаркт. Добавете и полезните свойства на кестените, те съдържат куп минерали, чиято липса ни кара да се чувстваме уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо както и микроелементите мед, флуор, силиции.


Шоколадов терин с кестени

250 гр. кулинарен шоколад ГАЙО
800 гр. цели сурови кестени
40 гр. краве масло
100 гр. нерафинирана/сурова захар
100 мл. животинска сметана
2 ч.л. коняк
продълговат съд за кейк


Маслото и шоколадът се разтапят на водна баня. За целта в голяма тенджера с 2 пръста вода, поставяме друг метален (или керамичен) съд, в който сме натрошили шоколад и нарязали маслото. Водата в големия съд не трябва да ври силно, а леко да нагрява горния съд. Разбъркваме, докато се получи еднородна смес.

Кестените сваряваме за около 50-60 минути. Обелваме ги и пасираме (може да замените с 450 гр. готово пюре от кестени)

Готовото пюре се смесва с нерафинираната захар, сметаната и коняка. Добавяме шоколадовата смес и разбиваме до хомогенност.

Намасляваме съд за кейк и изсипваме сместа.

Оставя се в хладилника за минимум 3 часа, за да стегне.
Коментари
2016-10-21 #1
весела
Чудесна идея, а и много лесно и здравословно!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
· Елда с кестени
· Гювечета с кестени
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Събота
31
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Маслинова паста с босилек
Маслиновата паста, намазана на препечена филийка е един от многобройните видове брускети, които жителите...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook