Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимни коктейли: Ирландското кафе


Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар за енергия. Това е Ирланското кафе – безспорно един от най-любимите зимни коктейли.

Историята му започва в навечерието на Втората световна война. В един студен и мрачен ден е отменен полет на ирландкото летище Шанън. Част от пасажерите - група изнервени и уморени американци отиват в близкият ресторант, за да се стоплят и изпият по чаша кафе. Докато приготвя напитките, готвачът Джоузеф Шеридан решава да ободри премръзналите пътници, като добави малко ирландско уиски. Според легендата докато сервира коктейла, един от пасажерите го пита: „Кафето бразилско ли е? „По-скоро ирландско” – отговаря Джоузеф.

Един от тези пътници е американския журналист Стентън Делаплейн. Когато се завърнал е родината си той често разказвал историята за сгряващия ирландски коктейл, но едва 12 години по-късно от нея се заинтересувал собственика на бар „Буена Виста” в Сан Франциско. Той предложил на Делаплейн да възстановят рецептата. И така в нощта на 10 ноември 1952 г. двамата правят десетки опити да приготвят импровизирания някога от Шеридан коктейл, а множеството дегустации ги докарват почти до припадък. Крайният резултат обаче е повече от блестящ – само във въпросния бар на ден започват да се изпиват по 2000 ирлански кафета на ден.

Как да го приготвим
Загрейте предварително термоустойчива стъклена чаша. В нея налейте 45 мл. ирландско уиски (например Tullamore Dew, Jameson или Bushmills), 90 мл. току-що приготвено силно кафе, 1 лъжичка захар и разбъркайте всичко добре. Най-отгоре внимателно сложете 30 мл. разбита на пяна сметана, така че да не се смеси с напитката, а да остане на повърхността. Коктейлът може да бъде приготвен и с Baileys, а този вариант определено е любим на нежната половина на човечеството.


Коментари
2010-01-27 #3
wildprincess
Незнам..Дали да не пробваме?
2010-01-27 #2
Инна Георгиева
Сигурно преди работа не върви да удариш един
2010-01-26 #1
wildprincess
Мммммммм.Вкусно.И топличко.И ароматничко.Обичам Бейлис.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
· "Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Събота
28
Ноември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Моцарелата – свежото лятно сирене
Историята разказва, че преди повече от 120 година в чест на кралица Маргарита Савойска, известен италиански...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook