Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зимни коктейли: Ирландското кафе


Силно ободряващо кафе, стоплящо кръвта меко уиски, гъста сметана като натрупалия навън сняг и бучка захар за енергия. Това е Ирланското кафе – безспорно един от най-любимите зимни коктейли.

Историята му започва в навечерието на Втората световна война. В един студен и мрачен ден е отменен полет на ирландкото летище Шанън. Част от пасажерите - група изнервени и уморени американци отиват в близкият ресторант, за да се стоплят и изпият по чаша кафе. Докато приготвя напитките, готвачът Джоузеф Шеридан решава да ободри премръзналите пътници, като добави малко ирландско уиски. Според легендата докато сервира коктейла, един от пасажерите го пита: „Кафето бразилско ли е? „По-скоро ирландско” – отговаря Джоузеф.

Един от тези пътници е американския журналист Стентън Делаплейн. Когато се завърнал е родината си той често разказвал историята за сгряващия ирландски коктейл, но едва 12 години по-късно от нея се заинтересувал собственика на бар „Буена Виста” в Сан Франциско. Той предложил на Делаплейн да възстановят рецептата. И така в нощта на 10 ноември 1952 г. двамата правят десетки опити да приготвят импровизирания някога от Шеридан коктейл, а множеството дегустации ги докарват почти до припадък. Крайният резултат обаче е повече от блестящ – само във въпросния бар на ден започват да се изпиват по 2000 ирлански кафета на ден.

Как да го приготвим
Загрейте предварително термоустойчива стъклена чаша. В нея налейте 45 мл. ирландско уиски (например Tullamore Dew, Jameson или Bushmills), 90 мл. току-що приготвено силно кафе, 1 лъжичка захар и разбъркайте всичко добре. Най-отгоре внимателно сложете 30 мл. разбита на пяна сметана, така че да не се смеси с напитката, а да остане на повърхността. Коктейлът може да бъде приготвен и с Baileys, а този вариант определено е любим на нежната половина на човечеството.


Коментари
2010-01-27 #3
wildprincess
Незнам..Дали да не пробваме?
2010-01-27 #2
Инна Георгиева
Сигурно преди работа не върви да удариш един
2010-01-26 #1
wildprincess
Мммммммм.Вкусно.И топличко.И ароматничко.Обичам Бейлис.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
· "Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
· Хамбург забрани кафето в капсули заради екологичната им вреда
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Януари - Мира Дойчинова
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Дивите коне на Исландия
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Четвъртък
21
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
3 идеи с праскови за захранване на бебето
Според най-разпространената схема на захранването, сурови праскови може да се дават на бебета, навършили...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook