Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      
Тези дреби сладки наричани в Мароко Ghriba са част от почти всеки празник
Тези дреби сладки наричани в Мароко Ghriba са част от почти всеки празник

Ghriba - марокански сладки


След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена. Така, че когато открих една книга за кухнята на тази страна без колебание си я купих. Днес ви представям рецепта от нея.

Тези дребни сладки, наричани в Мароко Ghriba, са част от почти всеки празник. Ghriba се наричат над 20 вида дребни сладки, приготвени от орехи или бадеми. Тъй като дори и там ядките са скъпи, и се внасят най-често от Испания и Франция, понякога тези сладки се приготвят от сусам дори и само от брашно. Като изключим смилането на ядките, сладките отнемат не повече от 20 минути.
500 грама орехи + 100 гр цели за украса.
2 яйца - само белтъците
130 гр захар
1/2 ч.л масло
1/2 ч.л канела
1/2 ванилия


Обърнете внимание на орехите и дали нямат някоя останала черупка. В тези 500 грама аз лично открих 3 парченца от черупката - достатъчно да счупим зъб. От орехите отделете около 100 грама такива, които са цяла половинка - те ще се сложат най-отгоре. Орехите смиламе в кухненски робот - по на едро.

В купа слагаме белтъците, добавяме захарта, канелата и ванилията и разбиваме докато сместа стане бяла. За разликa от ореховките - тук не правим белтъците на сняг.

Добавяме смлените орехи и разтопеното масло. С помощта на ръцете оформяме топчета. Върху всяко топче притискаме половинка орехче
Нареждаме ги в тавичка с готварска хартия, която е намазнена леко. Печем във фурната на около 180-200 градуса, за 10-15 минути. Внимавайте да не ги прегорите.




Коментари
2010-03-02 #7
Инна Георгиева
Радвам се Цвети! Скоро ще пусна и един друг марокански сладкиш. Много интересен приготвя се с фурми
2010-03-02 #6
Цветелина
Вчера ги направих, много са вкусни!
2010-01-28 #5
Инна Георгиева
wildprincess без брашно да
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладки хапки с фурми
· Телешко със сини сливи
· Мароканската кухня – пиршество за душата - II
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Защо още да обичаме ореха?
· Шампионите на суровите ядки - I
· Страната на 1001 нощ - V. Есауира и полезно за Мароко
· Мароко - Страната на 1001 нощ - IV. Маракеш
· Мароко - Страната на 1001 нощ - III. Казабланка
· Книжен кебап
· Хумус
· Кьопоолу в буркани
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Курабии за Баба Марта
· Средиземноморската диета – щастие за цял живот
· Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
· Аспержите - изтънчено удоволствие
· Пастички "С любов"
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· 5 любими десерта с ябълки
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
Неделя
20
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Дунавска салата
Тази зимнина, си е малко "пипкава", защото трябва да се реже всичко на лентички. За сметка на това, после...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Баница с праз и гъби
Тази баница е поредната вариация на традиционната рецепта, която всички обичаме. Добавила съм праз и...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook