Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира и макар че е позната на народната медицина от векове, тя сякаш страни от трапезата ни.

Най-популярната консумация на ряпа е настъргана във вид на салата - вариант за нея да е една от съставките в любимата есенна салата „Мъката на бацила”. Битува и митът, че лютивият състав на ряпата вредят на стомаха, а някои я избягват, защото причинява газове.

Всичкото това малко незаслужено пренебрежение трябва да спре, защото след народната медицина и официалната наука прояви интерес към ряпата и призна очевидните й качества за здравето на човека.


Черната ряпа (има още бяла и червена, популярна е и китайската ряпа Дайкон - виж рецепта с нея) е сорт, чиито грудки са кръгли или леко издължени, но и двата вида са обвити с дебела черна кора. Ряпата е растение от семейство Кръстоцветни, което е изначално разпространено в Китай, Индия, Близкия Изток. Не е ясно кога пристига към Европа, но на стенопис от 13 в. в Боянската църква е изографисана ряпа. Така че може спокойно да се каже, че ряпата е част от нашата кулинарна традиция и народна медицина. Разликите между бялата и черната ряпа са минимални, но се смята, че черната е по-люта, с по-наситен с полезни вещества състав и ефектът, ако се ползва за лек, е по-силен. Съответно бялата е с по-деликатен вкус и по-подходяща за кулинарна употреба. Това оставяме на вкуса ви.


Състав на черната ряпа

Едно от хубавите качества на черната ряпа е, че тя е нискокалорична - само 16 калории на 100 гр (голяма част обаче от калориите идват от захари. За есенната диета това не е сериозен недостатък) Има високо съдържание на вода – от тези 100 гр 95 гр са вода.

Изненадващи са високите количества за такова растение омега ненаситени мастни киселини – за омега 3 - 31 мг, за омега 6 - 17.0 мг.

В черната ряпа има фибри, което е само началото на полезното действие върху храносмилателната система. Неразградимите въглехидрати стигат чак до червата и там обират шлаки, токсини и необработени от тях отпадъци от храносмилането, като напускат заедно с тях организма.

В ряпата има още фолати, рибофлавин, калий, мед, витамин В6, магнезий, манган и калций. Витамин А, витамин К.

Черната ряпа е сред първенците по съдържание на витамин С – на 100 грама се падат 14 мг, което е близо 25% от дневната дажба за зрял човек. Ряпата е незаменима храна в сезона на вируси, грипове и настинки – мощен антиоксидант и подкрепа на имунната система.

На една аминокиселина, която е в големи количества в ряпата, се дължи детоксикиращото действие на растението. Глюкозинолатът е особено активен към храносмилането и подобрява естествената детоскикация на черния дроб. Глюкозинолатът понижава и билирубина в кръвта – склонността да се задържат течности се дължи на него. Следователно черната ряпа помага за прочистването на жлъчка, бъбреци и черен дроб.

Лютият вкус на ряпата е резултат от наличието на фитонциди – фракции на етерични масла, които имат антибактериални свойства. Особено ефективни в стомаха и червата. Такива могат да се открият и в чесъна и лука, обявени за естествени антибиотици, за каквато може да се счита и ряпата.


За какво помага черната ряпа?

Три са посоките, в които ряпата може да повлияе на здравето в положителна посока. И трите са породени от специфичния й състав, като някои от съставките в тези количества можем да намерим само в нея.

Влияние върху черния дроб, жлъчката и храносмилането.

Черната ряпа прочиства храносмилателната система, като влияе особено добре на жлъчката. Стига да няма образувани вече жлъчни камъни, черната ряпа подобрява цялата функция на този така важен орган – особено преди зимата, когато по традиция хапваме повече мазни и тежки храни. Естествен детоксикатор на черния дроб, ряпата помага на способността на черния дроб едновременно да обработва храната и да се прочиства от отпадъците на храносмилането, които остават в него. Пичогонното действие на ряпата е в полза на изхвърлянето на течности, облекчаване работата на бъбреците.

Влияние върху общото прочистване на кръвта, намаляване на лошия холестерол.

Публикувано през 2012 г. в „Журнал по биомедицина и биотехнологии” изследване върху мишки свидетелства, че за 6 дни приеманият сок от черня ряпа е понижил нивата на „лош” холестерол и нивата на триглицериди в кръвта. В резултат намалява рискът от атеросклероза и редица болести, свързани с кръвоносните съдове.

Силно изявени антибиотични и антимикотични свойства

Особено що се отнася до белите дробове. Може да се приема и профилактично, и при развитие на болестно състояние. Хубавото е, че е еднакво ефикасен и при вирусен, и при бактериален причинител. В единия случай заради витамин С подкрепя имунната система в борба с вируса и прочиства токсините, които остават след това, в другия – заради фитонцидите убива бактериите.



Как се приема черна ряпа

В храната, на салата – настъргана, заедно с цвекло и ябълки или моркови. С подправки като целина, мед и балсамов оцет, орехи и семена е една пълноценна и много здравословна салата.

Рецептата от народната медицина с черна ряпа помага ефикасно срещу кашлица. Съвсем скоро ще я публикуваме и в Hera.bg, защото този сок действително действа - лично и изпитано.

Ако търсим здравословния ефект, по-рядко на супа или задушена. Прясна на сок или настъргана в салата е най-добре.

Сокът от ряпа е добре да се смесва с мед, защото наистина люти, а така ще се омекоти острия вкус. Точно по този начин тя и не причинява газове. Пресният сок не бива да се приема при стомашни възпаления и обострени състояния на язва, гастрит и т.н.

Листата на младата черня ряпа имат същите свойства като корените и от тях може да се въползваме през лятото, когато се образуват и са още пресни.

Как да избираме ряпа

Качествената черна ряпа има твърди грудки, гладки и с цяла кора. Добре е да има и част от листната маса, за да си личи, че е наистина прясна. Търсете био отгледана ряпа от доверен източник и нашата препоръка е да избирате от кварталния плод-зеленчук или пазарче, а не от супермаркетите.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Децата, града и имунната система
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Безопасно ли е да се пътува със самолет в условия на COVID-19?
· Забавен метаболизъм - причина за наднормено тегло
· Дамската чанта - с по-голямо внимание към хигиената
Вторник
20
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Злоядото дете
„Храната прави борбата” – това повтарят българските баби и майки. Поколения наред. Ние майките сме свикнали...
Бактериите, моите приятели
Рядко мислим за бактериите като нещо добро, особено когато става дума за тялото ни. По-скоро сме склонни...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Иланг-иланг - уханието на любовта
Използвате ли благоуханни масла? Знаете ли кое е едно от най-често срещаните в ароматерапията и парфюмерията?...
Кърменето никога не е било толкова красиво
Кърменето е естествено, колкото храненето. Нужда. Но при бебетата това не е нужда само от храна, а от...
Трябва ли да се тревожим от прекалено ниската телесна температура?
На всеки се е случвало да се почувства внезапно отпаднал, изнемощял, дискомфортно по отношение на телесната...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Обсебени ли сте от връзката си?
Случвало ли ви се е да не знаете дали обичате някого или не? Чувствате се много силно привлечени от него,...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Фитнесът като удоволствие - I
Повече от всякога през лятото искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре в кожата си. Но без физически...
Фолиевата киселина - ползи за здравето и бременността
Всеки интересуващ се от здравето си човек знае за важните микроелементи, витамини и хранителни вещества,...
Полезните мазнини
В последните десетилетия човечеството е обхванато от истинска параноя към мазнините. Всички хора, загрижени...
Прополисът - пчелният антибиотик
Пчелите са едни от най-удивителните създания на нашата планета. Като истински вълшебници, те събират...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Топла зима с мурсалски чай
Зимата несъмнено е времето за чай. Вече сме споменавали колко ползи имаме от него. Сега обаче ще обърнем...
Опера посред нощ – хъркането
Не вярвам, че има човек, на който да не му се налагало да дели стая с хъркащ човек. В моето детство хъркането...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Метеочувствителност
Много от нас не се нуждаят от специално образование, за да предвидят промените във времето. Според проучвания...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Тревожността - II
Несигурността е сигурна Неспособността ни да свикнем с факта, че несигурността съществува и е съвсем...
Най-трудната борба
Животът е низ от усилия, справяне с предизвикателства или крушения. Най-трудната борба обаче не се води...
Подхранващи и етерични масла – има разлика!
Скоро попаднах на една статия, където под заглавието „Чарът на етеричните масла” надълго и на широко...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Как да предпазим децата да не се превърнат в консуматори
Едва ли има родител, който не познава досадата от непрекъснатите детски искания за нови покупки - играчки,...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Как да се научим да контролираме тревожността си
Тревожността е състояние, което лесно може да се превърне в голям проблем, когато се свърже с други психологични...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook