Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната традиция на Югоизточна Азия от векове и с глобализацията навлиза в нашата. Но с това и научният интерес към нея нараства, защото куркумата е не само пикантна азиатска подправка, но и част от народната медицина на цяла Югоизточна Азия.

Цветовете на куркумата са достатъчно атрактивни да бъде считано за градинско цвете.
Куркумата (Curcuma longa) е растение от семейството на джинджифила - Zingiberaceae (Джинджифилови), и както него – образува грудки в коренището. Корените куркума се вадят, когато листата на растението пожълтеят. Те са ярък жълто-оранжев цвят отвътре заради куркумина, който е толкова наситен и пигментиращ, че се ползва със славата на един от безопасните естествени оцветители, познат като Е100. Дори е наричан „шафранаът на бедните”, защото има същото свойство като далеч по-скъпата подправка – освен да подправя, но и да оцветява ястията в земен, топъл цвят.

Кое прави куркумата толкова полезна за здравето подправка?

Подобно на джинджифила куркумата има силни противовъзпалителни свойства. Как точно действа това? Постоянно в тялото ни се случват дребни възпалителни процеси, причинени от редица вътрешни и външни фактори, за които обикновено не подозираме, докато не се появи някой по-значителен вредител и вдигнем темпрература. Тези хронични възпалителни процеси понижават общия имунен отговор и вредят на всяка система, в което се развиват, увреждат тъканите и ги правят податливи на заболявания. Куркумата действа антивъзпалително на клетъчно ниво.

Куркумата е силен антиоксидант. Толкова силен, че, освен че неутрализира свободните радикали, спомага тялото да произвежда собствени антиоксидантни ензими. Оксидативният стрес е една от основните причини за остаряването, износването на клетките. Което не означава просто повече бръчки, а засяга далеч по-сложно организма. Оксидативният стрес предизвиква аномалии в клетките и се сочи също за една от основните причини за рака.

Куркумата подобрява съществено мозъчната дейност отново в един много важен аспект – влияе на хормона на растежа на мозъка. Доказано е, че невроните все пак могат да се делят и да образуват нови връзки, дори след края на детството. Това е свързано с дейността на хормона на растежа на мозъка (Brain-Derived Neurotrophic Factor). Когато синтезът на този хормон се наруши, се стига до депресия (която има своите чисто физиологични причини), Алцхаймер. Куркумата оптимизира синтеза на този хормон и по този начин служи за превенция на подобни болести, което е особено важно, ако има наследствен фактор.

Куркумата повлиява чернодробната стеатоза - затлъстяване на черния дроб. При нездравословен начин на хранене, диабет или редовна алкохолна злоупотреба, черният дроб се обвива в мазнина. Тя вреди на функцията му и на целия храносмилателен тракт. Полифенолите в куркумата значително намаляват стреса в чернодробните клетки, изгарят мазнините и предотвратяват затлъстяването. Куркумата има ефект и когато, вследствие диабет, се развият аномалии именно в при храносмилателните органи.

Куркумата предпазва сърцето също по един много интересен начин – като се грижи за вътрешния слой на кръвоносните съдове. Тяхната еластичност е особено важна за превенцията на атеросклероза и други заболявания на кръвоносната система, които водят до най-смъртоносното заболяване – сърдечният удар. Куркумата може да бъде приемана и при пациенти с проведени сърдечни операции – особено при байпаси. Подобряването на еластичността на кръвоносните съдове е ключово за правилната функция на сърцето при вече налични нарушения в нея.

Ракът е болезнена тема, ужасяваща, неуловима болест, за която всички са много предпазливи. Никой още не изяснил причините и не дава прогнози за развитието на който и да е случай – колкото хора, толкова различни видове рак. Но това не значи, че учените ще спрат да търсят общото помежду им, за да се намери и отговор - кое причинява рака, което кара клетките да нарастват патологично. Куркумата е една от надеждите в проучванията. С проведени опити над животни става ясно, че куркуминът влошава кръвоснабдяването в самия тумор и така значително намалява разпространението му, способността му да се самоизхранва. Това са изводи от проведени с животни опити. Големи количества куркумин не са прилагани на раково болни с тази цел в дългосрочно и надеждно изследване.

Всичко това звучи повече от чудодейно, но има една важна уловка – куркумата не се усвоява добре от организма, ако е самостоятелно консумирана. Важно за нейната абсорбация е една помощна активна съставка, която откриваме в черния пипер – пиперина. Установено е, че само благодарение на пиперина куркуминът се приема от организма и дори малки количества куркумин, съчетани с пиперин, са по-ефективни, отколкото значителните дози без пиперин.


За да се възползваме от полезното действие на кукркумата в пълна степен, не е достатъчно да се приема само с храната – нужна е хранителната добавка, която се прави от екстракт. Но малки дози куркума на прах, с малко черен пипер имат добро действие срещу:

Хронични възпалителни процеси – артритът е такова заболяване.
В комбинация с мед, подобно на джинджифила, срещу сезонни простудни заболявания.
Алцхаймер и депресия, след прекаран инсулт.
При затлъстял черен дроб, общо затлъстяване на организма.
При атеросклероза, след прекарани сърдечни болести и интервенции като байпас, инфаркт.
Макар и още недоказано от науката – и срещу рак.


Куркумата като подправка може да се ползва в прясно състояние - настърган пресен корен в ястията, или като суха, на прах. Тя има подчертано землист вкус, наситено жълт към охра цвят. Може да се смесва с други екзотични подправки или да се ползва самостоятелно. Предимно в зеленчукови ястия, ориз, крем супи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Четвъртък
12
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
От доста време учени и специалисти в областта на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Какво (не) знаем за сьомгата
За сьомгата могат да се кажат толкова хубави неща, че е трудно да се започне от някъде. Особено дивата...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
Непрекъснато четем за множеството полезни свойства на почти всички плодове. И опознаваме все по-екзотични,...
Дребните неща, които правят хората щастливи
В началото на 2018 година в социалната мрежа reddit потребител пита: "Кои са дребните неща, които ви...
Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
Интимната хигиена
Интимната зона се различава коренно от останалите части на нашето тяло. Затова трябва да полагаме специални...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Аутизмът
Преди няколко години в една болница в Солт Лейк Сити от този свят си отива човек, на име Ким Пийк. Той...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Чувството, че си неудачник
Чувството, че си неудачник, е именно чувство – може наистина да си такъв, а може и да не си. Независимо...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Най-важната работа на децата - играта
Неконтролираната, свободна игра е най-важната дейност за едно дете. Тя е неговият начин да учи за физическия...
Здравословното пестене
Всички искаме да спестяваме (поне малко), но не всеки успява. Да не кажем, че за някои хора това си е...
Пренатално възпитание
Какво се разбира под пренатално възпитаниe днес? Ще се установят ли правила и ще се наложат ли програми...
Кокосово олио вместо паста за зъби
Последно проучване на Техническия институт в Ирландия показва, че кокосовото олио може да почисти зъбите...
Погледни го от добрата му страна
Kолкото и невероятно да звучи, във всяка ситуация, дори и най-драматичната, неизменно има и по нещо положително....
Ски упражнения - Да подготвим ръцете - I
Специфичността на техниката на скаране на ски изисква подготовка на тялото със специфични упражнения....
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
За хранителните навици на малкия човек
Колко майки досега сте чували да казват за детето си “нищо не яде”? Много, нали? Разбира се, под “нищо”,...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook