Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната традиция на Югоизточна Азия от векове и с глобализацията навлиза в нашата. Но с това и научният интерес към нея нараства, защото куркумата е не само пикантна азиатска подправка, но и част от народната медицина на цяла Югоизточна Азия.

Цветовете на куркумата са достатъчно атрактивни да бъде считано за градинско цвете.
Куркумата (Curcuma longa) е растение от семейството на джинджифила - Zingiberaceae (Джинджифилови), и както него – образува грудки в коренището. Корените куркума се вадят, когато листата на растението пожълтеят. Те са ярък жълто-оранжев цвят отвътре заради куркумина, който е толкова наситен и пигментиращ, че се ползва със славата на един от безопасните естествени оцветители, познат като Е100. Дори е наричан „шафранаът на бедните”, защото има същото свойство като далеч по-скъпата подправка – освен да подправя, но и да оцветява ястията в земен, топъл цвят.

Кое прави куркумата толкова полезна за здравето подправка?

Подобно на джинджифила куркумата има силни противовъзпалителни свойства. Как точно действа това? Постоянно в тялото ни се случват дребни възпалителни процеси, причинени от редица вътрешни и външни фактори, за които обикновено не подозираме, докато не се появи някой по-значителен вредител и вдигнем темпрература. Тези хронични възпалителни процеси понижават общия имунен отговор и вредят на всяка система, в което се развиват, увреждат тъканите и ги правят податливи на заболявания. Куркумата действа антивъзпалително на клетъчно ниво.

Куркумата е силен антиоксидант. Толкова силен, че, освен че неутрализира свободните радикали, спомага тялото да произвежда собствени антиоксидантни ензими. Оксидативният стрес е една от основните причини за остаряването, износването на клетките. Което не означава просто повече бръчки, а засяга далеч по-сложно организма. Оксидативният стрес предизвиква аномалии в клетките и се сочи също за една от основните причини за рака.

Куркумата подобрява съществено мозъчната дейност отново в един много важен аспект – влияе на хормона на растежа на мозъка. Доказано е, че невроните все пак могат да се делят и да образуват нови връзки, дори след края на детството. Това е свързано с дейността на хормона на растежа на мозъка (Brain-Derived Neurotrophic Factor). Когато синтезът на този хормон се наруши, се стига до депресия (която има своите чисто физиологични причини), Алцхаймер. Куркумата оптимизира синтеза на този хормон и по този начин служи за превенция на подобни болести, което е особено важно, ако има наследствен фактор.

Куркумата повлиява чернодробната стеатоза - затлъстяване на черния дроб. При нездравословен начин на хранене, диабет или редовна алкохолна злоупотреба, черният дроб се обвива в мазнина. Тя вреди на функцията му и на целия храносмилателен тракт. Полифенолите в куркумата значително намаляват стреса в чернодробните клетки, изгарят мазнините и предотвратяват затлъстяването. Куркумата има ефект и когато, вследствие диабет, се развият аномалии именно в при храносмилателните органи.

Куркумата предпазва сърцето също по един много интересен начин – като се грижи за вътрешния слой на кръвоносните съдове. Тяхната еластичност е особено важна за превенцията на атеросклероза и други заболявания на кръвоносната система, които водят до най-смъртоносното заболяване – сърдечният удар. Куркумата може да бъде приемана и при пациенти с проведени сърдечни операции – особено при байпаси. Подобряването на еластичността на кръвоносните съдове е ключово за правилната функция на сърцето при вече налични нарушения в нея.

Ракът е болезнена тема, ужасяваща, неуловима болест, за която всички са много предпазливи. Никой още не изяснил причините и не дава прогнози за развитието на който и да е случай – колкото хора, толкова различни видове рак. Но това не значи, че учените ще спрат да търсят общото помежду им, за да се намери и отговор - кое причинява рака, което кара клетките да нарастват патологично. Куркумата е една от надеждите в проучванията. С проведени опити над животни става ясно, че куркуминът влошава кръвоснабдяването в самия тумор и така значително намалява разпространението му, способността му да се самоизхранва. Това са изводи от проведени с животни опити. Големи количества куркумин не са прилагани на раково болни с тази цел в дългосрочно и надеждно изследване.

Всичко това звучи повече от чудодейно, но има една важна уловка – куркумата не се усвоява добре от организма, ако е самостоятелно консумирана. Важно за нейната абсорбация е една помощна активна съставка, която откриваме в черния пипер – пиперина. Установено е, че само благодарение на пиперина куркуминът се приема от организма и дори малки количества куркумин, съчетани с пиперин, са по-ефективни, отколкото значителните дози без пиперин.


За да се възползваме от полезното действие на кукркумата в пълна степен, не е достатъчно да се приема само с храната – нужна е хранителната добавка, която се прави от екстракт. Но малки дози куркума на прах, с малко черен пипер имат добро действие срещу:

Хронични възпалителни процеси – артритът е такова заболяване.
В комбинация с мед, подобно на джинджифила, срещу сезонни простудни заболявания.
Алцхаймер и депресия, след прекаран инсулт.
При затлъстял черен дроб, общо затлъстяване на организма.
При атеросклероза, след прекарани сърдечни болести и интервенции като байпас, инфаркт.
Макар и още недоказано от науката – и срещу рак.


Куркумата като подправка може да се ползва в прясно състояние - настърган пресен корен в ястията, или като суха, на прах. Тя има подчертано землист вкус, наситено жълт към охра цвят. Може да се смесва с други екзотични подправки или да се ползва самостоятелно. Предимно в зеленчукови ястия, ориз, крем супи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
Понеделник
21
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
Признаци на хормонален дисбаланс
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например,...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
Ден 16 от Коледните пости. Те самите вървят много добре, моето момче споделя, че не усеща нещо да му...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана на пробата на 500...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Флоротерапия - как цветята буквално лекуват
С какво лекувате умората и постоянното напрежение? Може би пътувате извън града в почивните дни. Чудесно...
Магнезият - баланс за женската психика и здраве
Раздразнителност, честа смяна на настроенията, изтощение и необяснима депресия. Обикновено приписваме...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
Имате ли чувството за хумор?
Не го виждаш, не го чуваш, а може да ти потекат сълзи заради него. Що е то? Не, не е Батман с шапка невидимка....
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
5 типа приятели, от които да се отървем незабавно
Намирането на добър приятел е като влюбването. Душа, с която да се свържеш. Душа, която е близка до твоята,...
Следите ли за здравето си?
Последни проучвания показват, че над 20% от българите прекъсват курса си на лечение с антибиотик в момента,...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Бодро утро
Ако вечер кипите от енергия, не можете да си легнете часове след полунощ, а сутрин ставате с усещането,...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Нещата, които не можем да променим
Стотици статии ни съветват как да променим себе си и как всичко в този живот зависи от нас самите. Самоусъвършенстването...
Къде още може да намерим екологично чиста храна
Идеята за среща между клиентите и земеделските производители на фермерските пазари несъмнено е чудесна....
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Колко "натурални" са натуралните сокове
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част...
Зимната почивка в планината - добра алтернатива за спорт и релакс
Макар че повечето хора имат афинитет към топлите летни дни и нощи и забавленията, които предлага хубавото...
Самодостатъчните жени
Сигурно всяка една от нас поне веднъж в живота си е срещала или се чувства като онзи тип жена, която...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Ядосвате ли се често? Вижте как да намалите гнева в живота си
Почти всеки от нас го е изпитвал. Чувството на безпомощност, съпроводено с непреодолим яд и огромно количество...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook