Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната традиция на Югоизточна Азия от векове и с глобализацията навлиза в нашата. Но с това и научният интерес към нея нараства, защото куркумата е не само пикантна азиатска подправка, но и част от народната медицина на цяла Югоизточна Азия.

Цветовете на куркумата са достатъчно атрактивни да бъде считано за градинско цвете.
Куркумата (Curcuma longa) е растение от семейството на джинджифила - Zingiberaceae (Джинджифилови), и както него – образува грудки в коренището. Корените куркума се вадят, когато листата на растението пожълтеят. Те са ярък жълто-оранжев цвят отвътре заради куркумина, който е толкова наситен и пигментиращ, че се ползва със славата на един от безопасните естествени оцветители, познат като Е100. Дори е наричан „шафранаът на бедните”, защото има същото свойство като далеч по-скъпата подправка – освен да подправя, но и да оцветява ястията в земен, топъл цвят.

Кое прави куркумата толкова полезна за здравето подправка?

Подобно на джинджифила куркумата има силни противовъзпалителни свойства. Как точно действа това? Постоянно в тялото ни се случват дребни възпалителни процеси, причинени от редица вътрешни и външни фактори, за които обикновено не подозираме, докато не се появи някой по-значителен вредител и вдигнем темпрература. Тези хронични възпалителни процеси понижават общия имунен отговор и вредят на всяка система, в което се развиват, увреждат тъканите и ги правят податливи на заболявания. Куркумата действа антивъзпалително на клетъчно ниво.

Куркумата е силен антиоксидант. Толкова силен, че, освен че неутрализира свободните радикали, спомага тялото да произвежда собствени антиоксидантни ензими. Оксидативният стрес е една от основните причини за остаряването, износването на клетките. Което не означава просто повече бръчки, а засяга далеч по-сложно организма. Оксидативният стрес предизвиква аномалии в клетките и се сочи също за една от основните причини за рака.

Куркумата подобрява съществено мозъчната дейност отново в един много важен аспект – влияе на хормона на растежа на мозъка. Доказано е, че невроните все пак могат да се делят и да образуват нови връзки, дори след края на детството. Това е свързано с дейността на хормона на растежа на мозъка (Brain-Derived Neurotrophic Factor). Когато синтезът на този хормон се наруши, се стига до депресия (която има своите чисто физиологични причини), Алцхаймер. Куркумата оптимизира синтеза на този хормон и по този начин служи за превенция на подобни болести, което е особено важно, ако има наследствен фактор.

Куркумата повлиява чернодробната стеатоза - затлъстяване на черния дроб. При нездравословен начин на хранене, диабет или редовна алкохолна злоупотреба, черният дроб се обвива в мазнина. Тя вреди на функцията му и на целия храносмилателен тракт. Полифенолите в куркумата значително намаляват стреса в чернодробните клетки, изгарят мазнините и предотвратяват затлъстяването. Куркумата има ефект и когато, вследствие диабет, се развият аномалии именно в при храносмилателните органи.

Куркумата предпазва сърцето също по един много интересен начин – като се грижи за вътрешния слой на кръвоносните съдове. Тяхната еластичност е особено важна за превенцията на атеросклероза и други заболявания на кръвоносната система, които водят до най-смъртоносното заболяване – сърдечният удар. Куркумата може да бъде приемана и при пациенти с проведени сърдечни операции – особено при байпаси. Подобряването на еластичността на кръвоносните съдове е ключово за правилната функция на сърцето при вече налични нарушения в нея.

Ракът е болезнена тема, ужасяваща, неуловима болест, за която всички са много предпазливи. Никой още не изяснил причините и не дава прогнози за развитието на който и да е случай – колкото хора, толкова различни видове рак. Но това не значи, че учените ще спрат да търсят общото помежду им, за да се намери и отговор - кое причинява рака, което кара клетките да нарастват патологично. Куркумата е една от надеждите в проучванията. С проведени опити над животни става ясно, че куркуминът влошава кръвоснабдяването в самия тумор и така значително намалява разпространението му, способността му да се самоизхранва. Това са изводи от проведени с животни опити. Големи количества куркумин не са прилагани на раково болни с тази цел в дългосрочно и надеждно изследване.

Всичко това звучи повече от чудодейно, но има една важна уловка – куркумата не се усвоява добре от организма, ако е самостоятелно консумирана. Важно за нейната абсорбация е една помощна активна съставка, която откриваме в черния пипер – пиперина. Установено е, че само благодарение на пиперина куркуминът се приема от организма и дори малки количества куркумин, съчетани с пиперин, са по-ефективни, отколкото значителните дози без пиперин.


За да се възползваме от полезното действие на кукркумата в пълна степен, не е достатъчно да се приема само с храната – нужна е хранителната добавка, която се прави от екстракт. Но малки дози куркума на прах, с малко черен пипер имат добро действие срещу:

Хронични възпалителни процеси – артритът е такова заболяване.
В комбинация с мед, подобно на джинджифила, срещу сезонни простудни заболявания.
Алцхаймер и депресия, след прекаран инсулт.
При затлъстял черен дроб, общо затлъстяване на организма.
При атеросклероза, след прекарани сърдечни болести и интервенции като байпас, инфаркт.
Макар и още недоказано от науката – и срещу рак.


Куркумата като подправка може да се ползва в прясно състояние - настърган пресен корен в ястията, или като суха, на прах. Тя има подчертано землист вкус, наситено жълт към охра цвят. Може да се смесва с други екзотични подправки или да се ползва самостоятелно. Предимно в зеленчукови ястия, ориз, крем супи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
· Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
· 5 причини да си завъдим индрише у дома
· Бял трън за детокс на черния дроб и още ползи за здравето
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Възстанови сухата кожа с тези 5 натурални масла
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Петък
26
Май 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Пролетно презареждане на настроението
Отдавна не е имало толкова продължителна зима по нашите географски ширини. Мразовито, снежно и мъгливо...
Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
Уроците на разбитото сърце
Разбитото сърце не е просто една метафора, то е съвсем реален физиологичен процес. Лекарите биха го нарекли...
Ехинацеята – допинг за имунната система
Макар, че понякога човешкото здраве изглежда изключително крехко, в нашия организъм се крият огромни...
Месечният цикъл все още е тема табу
Този период от месеца когато жената е в месечния си цикъл е обвит с митериозност и сякаш никой не говори...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Чакрите - колелата на живота - II
Четвърта чакра Нарича се още сърдечната чакра или чакрата на любовта. Пулсира в областта на сърцето...
4 хранителни добавки за концентрация и по-добра памет
Стресът ни дебне отвсякъде. Задачите пред нас, трудностите, проблеми в работата. Когато той се натрупва,...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Синдромът „Започвам от утре”
"От утре ще ставам по-рано и ще си лягам навреме. Най-после ще занеса ютията на ремонт, ще почистя основно...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Полезните мазнини
В последните десетилетия човечеството е обхванато от истинска параноя към мазнините. Всички хора, загрижени...
Обикновен (конски) кестен за здраве
Обикновеният (конски) кестен (Aesculus hippocastanum L.) е декоративно дърво, можем да го видим в централните...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Изворите на младостта
Биологичният часовник е неумолим. Тиктака тихичко, почти неусетно, докато някой ден се събудим в навечерието...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
Зумба за забавление и тонус
Ако трябва да бъда честна, когато е ставало дума за фитнес, винаги съм се насилвала да проявя самодисциплина...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Ревю: "Какво става с мен?"
Отдавна исках да напиша няколко добри думи за "Какво става с мен? Книга за всяко момиче", но както уместно...
Възможен ли е баланс между работа и семейство?
Няма как да оспорим факта, че разумните хора са онези, които винаги намират златната среда. Балансът...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook