Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Куркумата - повече лекарство, отколкото подправка



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Куркумата е подправка от индийската кухня, на която кърито дължи жълтия си цвят. Тя е част от кулинарната традиция на Югоизточна Азия от векове и с глобализацията навлиза в нашата. Но с това и научният интерес към нея нараства, защото куркумата е не само пикантна азиатска подправка, но и част от народната медицина на цяла Югоизточна Азия.

Цветовете на куркумата са достатъчно атрактивни да бъде считано за градинско цвете.
Куркумата (Curcuma longa) е растение от семейството на джинджифила - Zingiberaceae (Джинджифилови), и както него – образува грудки в коренището. Корените куркума се вадят, когато листата на растението пожълтеят. Те са ярък жълто-оранжев цвят отвътре заради куркумина, който е толкова наситен и пигментиращ, че се ползва със славата на един от безопасните естествени оцветители, познат като Е100. Дори е наричан „шафранаът на бедните”, защото има същото свойство като далеч по-скъпата подправка – освен да подправя, но и да оцветява ястията в земен, топъл цвят.

Кое прави куркумата толкова полезна за здравето подправка?

Подобно на джинджифила куркумата има силни противовъзпалителни свойства. Как точно действа това? Постоянно в тялото ни се случват дребни възпалителни процеси, причинени от редица вътрешни и външни фактори, за които обикновено не подозираме, докато не се появи някой по-значителен вредител и вдигнем темпрература. Тези хронични възпалителни процеси понижават общия имунен отговор и вредят на всяка система, в което се развиват, увреждат тъканите и ги правят податливи на заболявания. Куркумата действа антивъзпалително на клетъчно ниво.

Куркумата е силен антиоксидант. Толкова силен, че, освен че неутрализира свободните радикали, спомага тялото да произвежда собствени антиоксидантни ензими. Оксидативният стрес е една от основните причини за остаряването, износването на клетките. Което не означава просто повече бръчки, а засяга далеч по-сложно организма. Оксидативният стрес предизвиква аномалии в клетките и се сочи също за една от основните причини за рака.

Куркумата подобрява съществено мозъчната дейност отново в един много важен аспект – влияе на хормона на растежа на мозъка. Доказано е, че невроните все пак могат да се делят и да образуват нови връзки, дори след края на детството. Това е свързано с дейността на хормона на растежа на мозъка (Brain-Derived Neurotrophic Factor). Когато синтезът на този хормон се наруши, се стига до депресия (която има своите чисто физиологични причини), Алцхаймер. Куркумата оптимизира синтеза на този хормон и по този начин служи за превенция на подобни болести, което е особено важно, ако има наследствен фактор.

Куркумата повлиява чернодробната стеатоза - затлъстяване на черния дроб. При нездравословен начин на хранене, диабет или редовна алкохолна злоупотреба, черният дроб се обвива в мазнина. Тя вреди на функцията му и на целия храносмилателен тракт. Полифенолите в куркумата значително намаляват стреса в чернодробните клетки, изгарят мазнините и предотвратяват затлъстяването. Куркумата има ефект и когато, вследствие диабет, се развият аномалии именно в при храносмилателните органи.

Куркумата предпазва сърцето също по един много интересен начин – като се грижи за вътрешния слой на кръвоносните съдове. Тяхната еластичност е особено важна за превенцията на атеросклероза и други заболявания на кръвоносната система, които водят до най-смъртоносното заболяване – сърдечният удар. Куркумата може да бъде приемана и при пациенти с проведени сърдечни операции – особено при байпаси. Подобряването на еластичността на кръвоносните съдове е ключово за правилната функция на сърцето при вече налични нарушения в нея.

Ракът е болезнена тема, ужасяваща, неуловима болест, за която всички са много предпазливи. Никой още не изяснил причините и не дава прогнози за развитието на който и да е случай – колкото хора, толкова различни видове рак. Но това не значи, че учените ще спрат да търсят общото помежду им, за да се намери и отговор - кое причинява рака, което кара клетките да нарастват патологично. Куркумата е една от надеждите в проучванията. С проведени опити над животни става ясно, че куркуминът влошава кръвоснабдяването в самия тумор и така значително намалява разпространението му, способността му да се самоизхранва. Това са изводи от проведени с животни опити. Големи количества куркумин не са прилагани на раково болни с тази цел в дългосрочно и надеждно изследване.

Всичко това звучи повече от чудодейно, но има една важна уловка – куркумата не се усвоява добре от организма, ако е самостоятелно консумирана. Важно за нейната абсорбация е една помощна активна съставка, която откриваме в черния пипер – пиперина. Установено е, че само благодарение на пиперина куркуминът се приема от организма и дори малки количества куркумин, съчетани с пиперин, са по-ефективни, отколкото значителните дози без пиперин.


За да се възползваме от полезното действие на кукркумата в пълна степен, не е достатъчно да се приема само с храната – нужна е хранителната добавка, която се прави от екстракт. Но малки дози куркума на прах, с малко черен пипер имат добро действие срещу:

Хронични възпалителни процеси – артритът е такова заболяване.
В комбинация с мед, подобно на джинджифила, срещу сезонни простудни заболявания.
Алцхаймер и депресия, след прекаран инсулт.
При затлъстял черен дроб, общо затлъстяване на организма.
При атеросклероза, след прекарани сърдечни болести и интервенции като байпас, инфаркт.
Макар и още недоказано от науката – и срещу рак.


Куркумата като подправка може да се ползва в прясно състояние - настърган пресен корен в ястията, или като суха, на прах. Тя има подчертано землист вкус, наситено жълт към охра цвят. Може да се смесва с други екзотични подправки или да се ползва самостоятелно. Предимно в зеленчукови ястия, ориз, крем супи.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
· Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
· За какво помага мечото грозде?
· Аюрведичната билка Тулси ("свещен босилек") – как и за какво помага?
· Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Най-рядката паста - Su Filindeu, се прави само от три жени в света
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Върбинка против умора, изтощение и стрес
· Тайните на домашната лимонада
Неделя
24
Септември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Искате да контролирате всичко? Спрете още днес
Мислили ли сте си някога, че без вашата намеса всичко на работа ще се срине, че децата ще останат гладни...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Какво да хапваме за дълбок и пълноценен сън?
Между съня и храната съществува неоспорима връзка. Оказва се, че това, което консумираме на вечеря, може...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Морски зърнастец (облепиха) - мултивитаминен еликсир за кожата и цялото тяло
Плодчетата морски зърнастец са малко познати в модерното време, но навлизат смело в антиайдж козметиката...
Обувки и здраве
От какво се ръководим при покупката на нови обувки? Най-често от модните тенденции, личния си стил, качеството...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Физическите признаци на депресията
В последните години все повече млади хора са засегнати от една от най-незабележимите психични болести...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Жената алфа
"Жени алфа", "силни жени", "безсърдечни кучки" - жени, от които се възхищаваме, които презираме, които...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Зимната почивка в планината - добра алтернатива за спорт и релакс
Макар че повечето хора имат афинитет към топлите летни дни и нощи и забавленията, които предлага хубавото...
Силата на водата
Всички знам, че водата стои в основата на живота. Дори би могло да се каже, че организмите представляват...
Как да избегнем стресa през бременността
Бременността е период, изпълнен с очакване и надежда, особено когато е планирана и дълго очаквана. Бъдещите...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Маслата, които са най-близки до човешката кожа
Нима има нещо по-хубаво от това да се чувстваме здрави, красиви, работоспособни и същевременно заредени...
Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
През целия месец юни можем да сменим личния си лекар
НЗОК напомня, че целият месец юни е периодът, в който можем да сменим личния си лекар, респективно -...
Чакрите - колелата на живота - I
В днешно време думата чакра присъства както в шеговити изрази от типа на: „Отиди да ти наместят чакрите!“,...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 10
Ден 10 от Коледните пости. От днес можем да включим риба, скариди, калмари, октоподи, миди и всякакви...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook