Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Идея за здравословна закуска с чия



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Навикът понякога е наистина по-силен от нас. Трябва ни някаква провокация, за да се дистанцираме от зоната си на комфорт и да видим колко този навик може да ни вреди. Това напълно се отнася до здравословното хранене. За мен тази провокация бяха коледните пости.

Когато за пръв път правих коледните пости, разбрах, че не е нужно да изям два сандвича, за да ми е сито сутринта. Нещо в мисленето ми за закуската просто се преобърна. И тогава открих закуски като тази, които с малки промени успешно се прилагат и в офиса, могат да са постни или не.

Здравословна закуска с чиа, кисело мляко, ядки и мед

Чиата е толкова пълноценен и засищащ продукт, че е необходимо не повече от 1 с.л. за закуска, дори за целия ден. Съчетавам с кисело мляко, орехи и мед, защото това е моята любима комбинация. Но смятам, че може всеки да добави нещо, което предпочита, стига да не прекалява с броя на съставките, за да не затруднява храносмилането.

Накисвам 1 с. л. семена чиа в 3 с.л. вода и изчаквам 5 минутки да набъбнат. Разликата се вижда веднага. Образува се слузеста смес, която е приятна на езика и няма никакъв вкус.

Добавям към чиата 3 с. л. кисело мляко*, 1 с. л. орехи и 1 с. л. мед. Разбърквам и готово.

Предложение за офиса:
Приготви си една купичка, в която да накиснеш чиата, а в някакъв контейнер или в пликче можеш от вкъщи да си приготвиш смес от плодове, ядки и други любими съставки. Вместо мед за подсладител може тръстикова захар, но ако има сушени плодове, пропусни друг подсладител. Киселото мляко да споделиш с колега или да си оставиш за после излишната половина. Закуската се приготвя и хапва за 10 минутки, колкото е една кратка работна почивка, а е далеч по-добра идея от кроасан или баничка.


*В тази закуска има кисело мляко, което не я прави подходяща за пости, но може и без него.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Палачинки (катми) с мая
· Моята първа домашна гранола
· Как да си приготвим домашна гранола?
· Изследване: Какво има в пакетираните сандвичи и какво продават край училищата у нас
· Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
· Принуждаването на децата да пазят диета може да навреди на здравето им
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пикантни чили догс
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
Събота
16
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
В моето детство Гергьовден беше най-радостният ден в годината. Дворът - пълен с живот, градината – с...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Пататник
Оригинална рецепта за родопски пататник. Колко ли хора я търсят? Но колкото къщи има в Родопите, толкова...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Традиционни рецепти за Петковден
На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия наречен „Света Петка”,...
Хумус
Хумусът е типично ястие за Близкия Изток и арабските страни. Може да се поднася като разядка или мезе,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook