Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Салата с червено цвекло и черен кимион



Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време.

300 гр. сварено цвекло
сол, оцет, олио на вкус
пресен лук, магданоз
1 равна с. л. семена черен кимион


Имах сварено цвекло - около 300 гр., от предишната вечер (вари се, докато леко омекне) - обелих го, нарязах на кубчета.

Подготвих марина от оцет, олио и сол, в която накиснах за 10 минути кубчетата.

Добавих лук, магданоз и кимионовите семена.

Червеното цвекло, което до преди години не ядях въобще, днес ми е любим зеленчук. Да го хапва свикна дори и 4-годишния ни син. Ако искате да има по лек вкус - мариновайте го. То подпомага изхвърлянето на токсините, участва в образуването на червени кръвни клетки, благодарение на бетаина подобрява функциите на черния дроб, намалява лошия холестерол, чудесен източник на калий и магнезий.

Черният кимион вероятно е нещо, за което тепърва ще се говори. Освен че семената му имат приятен вкус (леко анасонов), добавени към салата, лечебното му действие работи в широк спектър. Семената от челебитка, както българската народна медицина нарича растението се използват за основа на извлеци за различни лекарства. Има антибактериално, антиксодидантно, противораково действие, увеличава броя на клетките, които произвеждат антитела. А Маслото от черен кимион е идеално за сухата кожа и за стимулиране растежа на косата.


Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Подарете си здраве с червено цвекло
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Есенно пречистване на организма със сезонни храни
· Как да направим плато сирена?
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Палачинки (катми) с мая
· Любими есенни супи с тиква
· Патладжанена разядка
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Сряда
26
Февруари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Рибни торбички с праз
На пръв поглед изглежда трудно, но истината е, че това е лесна и ефектна вечеря. Сервирайте със зелена...
Сладка тиква "Баба Елена"
Насред пъстроцветния, уханен, хладен, почти носталгичен сезон на тиквите, заповядайте предложението ми...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Руло с яйца и моркови с мащерка
На тази рецепта бях попаднала преди време в интернет пространството. Модифицирала съм я и добавих за...
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Салата Фризе
Когато си купих салатата Фризе, нямах никаква идея, какво би следвало да представлява и дори как да я...
Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
През уикенда обичам да отделям повече време за малко по-засукани десерти. Просто имам времето да отделя...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook