Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Арабика или робуста


Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем да се наслаждаваме със сутрешната си напитка, на практика са стотици, да не кажа хиляди. Още повече, че изборът на средностатистическият българин е сведен до арабика или робуста, тъй като видът либерика се произвежда в изключително малки количества, а освен това не блести с неповторими вкусови качества

Арабиката и робустата са различни растителни видове, които макар и принадлежащи към едно семейство, се отглеждат в различни климатични условия и притежават различни вкусови качества.

Арабика – мекост, силен аромат (съдържа около 90 ароматни вещества), кисело-сладък вкус и по-ниско съдържание на кофеин. Приготвена в машина за еспресо образува плътна пяна с цвят на орех.

Робуста – наситен горчив вкус, слаб аромат (съдържа само 4 ароматни вещества) и по-високо съдържание на кофеин. Приготвена в кафе машина, образува лека, жълтеникава пяна.

Арабиката се смята за по-качественият вид кафе, макар че в скандинавските страни на почит е робустата. Истинската тайна на добрата напитка обаче е вещото им смесване. За предпочитане е да преобладава ароматът на арабиката, подсилен от щипка робуста (не повече от 20%). Не бива да се забравя обаче, че съществуват десетки местни сортове кафе като бразилски, колумбийски, кенийски, гватемалски и прочие, които всъщност дават голямото богатство от аромати, на които можем да се наслаждаваме в нашата чаша кафе. Най-превъзнасяният от тях е йеменската мока – вид арабика, която влиза в състава на най-скъпите кафета по света. Нейният богат аромат носи дъх на шоколад, вино и цветя, но у нас на практика не може да се намери. Кафето, което тук се предлага под името мока е просто смес от обикновена арабика и какао.

Как да изберем най-ароматното кафе
Винаги купувайте кафе на зърна, които смилайте непосредствено преди приготвяне. Само така напитката няма да загуби и частица от ароматната си сила. Освен това по вида на зърната много по-вярно ще се ориентирате за качеството на кафето, отколкото ако само четете изписаното на опаковката.

Колкото са по-едри зърна, толкова по-добре. Това от една страна е признак, че плодовете са били добре узрели, а от друга е характерно за вида арабика.

Степента на препичане на кафето, влияе на горчивината на напитката. Ако предпочитате по-мек вкус избирайте светли зърна, тъмните пък са за почитателите на „отровните” отвари.

Лъскавите зърна най-много хващат окото, но не са признак на свежест. Добрите познавачи на кафето знаят, че маслото избива на повърхността на кафето месец след изпичането. В този смисъл най-пресни и ароматни са матовите зърна.

Разтворимото кафе
Разтворимото кафе е лесно за приготвяне във всякакви условия. Затова мнозина от нас го предпочитат в ежедневието си. С това обаче се изчерпват всичките му достойнствата. Този свръх концентриран екстракт се извлича от зърната на по-ниско качествената робуста и съдържа 2 до 3 пъти повече кофеин от обикновеното кафе. За сметка на това обаче почти напълно е лишен от аромат.

Виж още статии за:   Напитките · Шоколадът · Кафето ·
Коментари
2014-11-18 #10
bgдом
Бразилското кафе внасяно в средата на 1980те, какъв сорт беше, и защо го няма. Усещаше се вкус на метал. Предполагам че е мока. Само такова бих пил. След това стана моден колумбийският сорт, и някак си истинският вкус на кафе изчезна.
2012-01-30 #9
nenova
не е истина ,че едрите зърна е по-добро кафе.............
най-доброто, което аз съм пила беше преди 30тина години..........етиопско, дребно, светличко ,никакъв блясък- на пръв поглед боклук.....ноплътност, аромат- чудо!!!!!!!!!!!
2012-01-29 #8
Иван
Никога не пийте нес кафе-приготвя се по химичен път и ако искате да бъдете здрави, не внасяйте в организма си химикал!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Проучване: Пиенето на кафе на гладно влошава метаболизма и контрола на кръвната захар
· Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
· "Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
Виж още статии за:   Напитките · Шоколадът · Кафето ·
Понеделник
26
Октомври 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Смутито завладява с финес здравословното хранене
Всички искаме в динамичния си начин на живот да успяваме да се храним здравословно. Това вълнува все...
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
"Друсани" пресни картофки с подправки
Този начин на приготвяне на пресни картофки научих преди 10 години от свекърва ми, само че бяха поръсени...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook