Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Арабика или робуста


Учудващо е, че в световен мащаб се отглеждат едва три вида кафе, а ароматите и вкусовете, на които можем да се наслаждаваме със сутрешната си напитка, на практика са стотици, да не кажа хиляди. Още повече, че изборът на средностатистическият българин е сведен до арабика или робуста, тъй като видът либерика се произвежда в изключително малки количества, а освен това не блести с неповторими вкусови качества

Арабиката и робустата са различни растителни видове, които макар и принадлежащи към едно семейство, се отглеждат в различни климатични условия и притежават различни вкусови качества.

Арабика – мекост, силен аромат (съдържа около 90 ароматни вещества), кисело-сладък вкус и по-ниско съдържание на кофеин. Приготвена в машина за еспресо образува плътна пяна с цвят на орех.

Робуста – наситен горчив вкус, слаб аромат (съдържа само 4 ароматни вещества) и по-високо съдържание на кофеин. Приготвена в кафе машина, образува лека, жълтеникава пяна.

Арабиката се смята за по-качественият вид кафе, макар че в скандинавските страни на почит е робустата. Истинската тайна на добрата напитка обаче е вещото им смесване. За предпочитане е да преобладава ароматът на арабиката, подсилен от щипка робуста (не повече от 20%). Не бива да се забравя обаче, че съществуват десетки местни сортове кафе като бразилски, колумбийски, кенийски, гватемалски и прочие, които всъщност дават голямото богатство от аромати, на които можем да се наслаждаваме в нашата чаша кафе. Най-превъзнасяният от тях е йеменската мока – вид арабика, която влиза в състава на най-скъпите кафета по света. Нейният богат аромат носи дъх на шоколад, вино и цветя, но у нас на практика не може да се намери. Кафето, което тук се предлага под името мока е просто смес от обикновена арабика и какао.

Как да изберем най-ароматното кафе
Винаги купувайте кафе на зърна, които смилайте непосредствено преди приготвяне. Само така напитката няма да загуби и частица от ароматната си сила. Освен това по вида на зърната много по-вярно ще се ориентирате за качеството на кафето, отколкото ако само четете изписаното на опаковката.

Колкото са по-едри зърна, толкова по-добре. Това от една страна е признак, че плодовете са били добре узрели, а от друга е характерно за вида арабика.

Степента на препичане на кафето, влияе на горчивината на напитката. Ако предпочитате по-мек вкус избирайте светли зърна, тъмните пък са за почитателите на „отровните” отвари.

Лъскавите зърна най-много хващат окото, но не са признак на свежест. Добрите познавачи на кафето знаят, че маслото избива на повърхността на кафето месец след изпичането. В този смисъл най-пресни и ароматни са матовите зърна.

Разтворимото кафе
Разтворимото кафе е лесно за приготвяне във всякакви условия. Затова мнозина от нас го предпочитат в ежедневието си. С това обаче се изчерпват всичките му достойнствата. Този свръх концентриран екстракт се извлича от зърната на по-ниско качествената робуста и съдържа 2 до 3 пъти повече кофеин от обикновеното кафе. За сметка на това обаче почти напълно е лишен от аромат.

Виж още статии за:   Напитките · Шоколадът · Кафето ·
Коментари
2014-11-18 #10
bgдом
Бразилското кафе внасяно в средата на 1980те, какъв сорт беше, и защо го няма. Усещаше се вкус на метал. Предполагам че е мока. Само такова бих пил. След това стана моден колумбийският сорт, и някак си истинският вкус на кафе изчезна.
2012-01-30 #9
nenova
не е истина ,че едрите зърна е по-добро кафе.............
най-доброто, което аз съм пила беше преди 30тина години..........етиопско, дребно, светличко ,никакъв блясък- на пръв поглед боклук.....ноплътност, аромат- чудо!!!!!!!!!!!
2012-01-29 #8
Иван
Никога не пийте нес кафе-приготвя се по химичен път и ако искате да бъдете здрави, не внасяйте в организма си химикал!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
· "Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
· Хамбург забрани кафето в капсули заради екологичната им вреда
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тайните на домашната лимонада
Виж още статии за:   Напитките · Шоколадът · Кафето ·
Вторник
14
Юли 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Сок от джанки
Обичам да се връщам към детството си, като всеки нормален човек. Там се крие цяла съкровищница от спомени,...
Миди с бяло вино и лимони
Интересното в тази рецепта за миди е варенето им с кубчета лимон. Как да почистите мидите преди...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Платерина плакия по Варненски
Тази рецепта, заедно със снимката, ми записа съпругът на Гени, разбира се е вложил и лична фантазия,...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook