Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Паламуд плакия по варненски



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна е, от варненския край. От мен към семейната традиция...пробив, един нахут и малко червено вино в рецептата.

Паламудът най-често се приготвя на скара и маринован, но съм убедена, че тази рецепта ще ви допадне.

Правя вметката, че общото количество зеленчук е подходящо за поне 2 риби от този грамаж, но понеже аз си падам повече по зеленчука, съм я оставила в тези пропорции. Грамажът е за непочистена риба. Вътрешната, твърда част на пащърнака не я използвам.

780 гр. паламуд - един брой
320 гр. моркови - 3 бр. по-голрми
250 гр. пащърнак
600 гр. лук - 3 огромни глави
200 гр. сварен нахут
100 мл. червено вино
2 с. л. царевично нишесте
400 мл. вода.
500 мл. домати пасата
1 препълнена ч. л. риган
1 бр. дафинов лист
1 ч. л. млян черен пипер
магданоз.
10 с. л. зехтин
1 ч.л червен пипер
1/2 лимон

Фурната загряваме на 200 градуса.

Паламуда почистваме от вътрешности и хриле, но ако не сте толкова безстрашни като мен, поискайте да ви я почистят на пазара :)

Лука нарязваме на средно едри кубчета, задушаваме го, докато леко стане кристален в 3 с. л. зехтин.

Изваждаме го от тенджерата, а в нея слагаме 5 с. л. зехтин и задушаваме морковите и пащърнака (нарязани на лентички, а после на кубчета)

Когато леко поомекнат, връщаме при кореноплодните лука, добавяме дафинов лист, риган, черен пипер, добавяме доматената пасата. Можете да я замените с пасирани домати от консерва, ако нямате пасата.

Оставяме да поври 3-4 минути, след което добавяме нахута.

А през това време, в тиган правим запръжката: в тигана слагаме 2 с. л. зехтин, 2 с. л. царевично нишесте, разбъркваме 2-3 пъти и добавяме червения пипер съвсем леко да се запържи и добавяме червеното вино, а после постепенно и гореща вода около 400 мл.

Сместа добавяме към зеленчуците, разбъркваме добре и изсипваме в тавата при паламуда.

Печем около 30 минути. По желание поръсваме с пресен магданоз.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Платерина плакия по Варненски
· Обредна пита за Никулден
· Курбан шаран
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Рибата в детското меню
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Картофки на фурна с асафетида
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Патладжанена разядка
· Козуначена пита след Великден
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Любими есенни супи с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Четвъртък
13
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Хелоуин: Отрязани пръсти
Тези зловещи отрязани пръсти увити в бинт са просто дебърцини с кетчуп и арабска питка. Ефектно и лесно. Нужно...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Цвят и апетит – синестезия на сетивата
Замисляли ли сте се за цвета на храната, която ядете всеки ден? Вероятно в менюто ви присъстват много...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Потайният домат
Мислите, че добре познавате домата? През летните месеци той е неизменен спътник на всяка трапеза – приготвен...
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнобразие...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Печен камембер с червени боровинки, орехи, мащерка
Сиренето Камембер има твърда плесенна коричка, която задържа меката му вътрешност. Готвенето му на висока...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Пълнени камби с ориз и маслинки
От различните сортове пипер най-обичам ратунди или казано по нашенски - камби. Предпочитам ги заради...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook