Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Паламуд плакия по варненски



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна е, от варненския край. От мен към семейната традиция...пробив, един нахут и малко червено вино в рецептата.

Паламудът най-често се приготвя на скара и маринован, но съм убедена, че тази рецепта ще ви допадне.

Правя вметката, че общото количество зеленчук е подходящо за поне 2 риби от този грамаж, но понеже аз си падам повече по зеленчука, съм я оставила в тези пропорции. Грамажът е за непочистена риба. Вътрешната, твърда част на пащърнака не я използвам.

780 гр. паламуд - един брой
320 гр. моркови - 3 бр. по-голрми
250 гр. пащърнак
600 гр. лук - 3 огромни глави
200 гр. сварен нахут
100 мл. червено вино
2 с. л. царевично нишесте
400 мл. вода.
500 мл. домати пасата
1 препълнена ч. л. риган
1 бр. дафинов лист
1 ч. л. млян черен пипер
магданоз.
10 с. л. зехтин
1 ч.л червен пипер
1/2 лимон

Фурната загряваме на 200 градуса.

Паламуда почистваме от вътрешности и хриле, но ако не сте толкова безстрашни като мен, поискайте да ви я почистят на пазара :)

Лука нарязваме на средно едри кубчета, задушаваме го, докато леко стане кристален в 3 с. л. зехтин.

Изваждаме го от тенджерата, а в нея слагаме 5 с. л. зехтин и задушаваме морковите и пащърнака (нарязани на лентички, а после на кубчета)

Когато леко поомекнат, връщаме при кореноплодните лука, добавяме дафинов лист, риган, черен пипер, добавяме доматената пасата. Можете да я замените с пасирани домати от консерва, ако нямате пасата.

Оставяме да поври 3-4 минути, след което добавяме нахута.

А през това време, в тиган правим запръжката: в тигана слагаме 2 с. л. зехтин, 2 с. л. царевично нишесте, разбъркваме 2-3 пъти и добавяме червения пипер съвсем леко да се запържи и добавяме червеното вино, а после постепенно и гореща вода около 400 мл.

Сместа добавяме към зеленчуците, разбъркваме добре и изсипваме в тавата при паламуда.

Печем около 30 минути. По желание поръсваме с пресен магданоз.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Платерина плакия по Варненски
· Обредна пита за Никулден
· Курбан шаран
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
· Пица от лимец с риба и каперси
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
· Рибата в детското меню
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Четвъртък
4
Юни 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа от коприва
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Закуска, който не пропуска...
Казват, че денят се познава от сутринта. С времето се убедих, че това наистина е така. А за успешния...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Домашни бонбони - II
За да си направите тези сладки топчета (около 15 бр.) отново ви трябва блендер. Бонбони с фурми...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Коледна разядка с босилек и броколи
Предлагам ви една много проста, но ефектна рецепта. С малко средства и продукти можем да направим бърза...
Галет със смокини
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Меденки "Мечи лапи"
"Меденки, големи като мечи лапи", това си казахме, докато хапвахме от тях у дома. После пък си спомнихме,...
Как да: Замразим зелен боб
Вярно е, че най-добре е да консумираме зеленчуците пресни, но при замразяването им съвсем не се губят...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Талиателе с броколи, моцарела и сос "Болонезе"
Броколите накъсваме на малки розички и бланшираме в подсолена вода. Как се приготвя сос "Болонезе"...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Новогодишна баница
В моето детство баба слагаше в новогодишната баница с късмети дрянови клонки. Ходеше и си ги търсеше,...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Патладжанчета с кайма
Предлагам ви една лесна, лятна рецепта за тези от вас, които все пак им се иска нещо месно :) 2 бр....
Шербет или сорбе? Опитайте и двете
Можете да си го направите по-течен или по-гъст. Да добавите дори подправки и плодове. Но в основата му...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook