Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек. Самата рецепта не изисква никакви усилия. Докато патладжанът се изпече, киноата и просото са готови, а след това ни трябват само 10 минутки да запечем. Можете да не използвате просо, а само киноа в тази рецепта, която е подходяща за хора, които ограничават глутена.


Просото съдържа магнезий, фосфор, фибри, макар че, в България към днешна дата повече се приема като храна за птички, народът ни столетия наред се е изхранвал с просеник (в който пък има и голямо участие царевичното брашно) – корав хляб, който не бухва, но засища и трудно плесенясва.


Изключително богата на протеини зърнена култура, съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри. По хранителните си качества се доближава до млякото. Не съдържа глутен, което я прави предпочитана в менюто на малките деца след 7-мия месец.


1 бр. патладжан - около 500 гр.
1 средна глава лук - 135 гр.
70 гр. киноа
50 гр. просо
100 мл. доматена пасата
1 ч. л. риган
1/2 к. л. кимион
1 ч. л. червен пипер (по желание и лют)
1 дафинов лист
1 ч. л. сух риган
6 с. л. зехтин
Сол
За соса:
Сокът от 3/4 лимон.
1 ч. л. тахан


Приготвяне:

Фурната загряваме на 200 градуса. Слагаме да ври тенджера с около 1 л вода.

Патладжана разполовяваме на 2 равни половинки по ширина. С нож нарязваме вътрешността на патладжаните.


Слагаме ги в тава, поливаме всяка лодка с по 2 с. л. зехтин всяка, добавяме 3 с.л вода в тавата и печем до почти готовност за около 30-35 минути.

Киноата измиваме много добре. Целта е да премахнем малко сапонините в нея, които й придават по-специфичен вкус. Аз я слагам в голяма метална цедка, която оставям в дълбока купа с вода за по няколко минути, след което измивам добре под течаща вода.



Във врящата вече вода, изсипваме добре измитата киноа, просо и 1 дафинов лист. Варим около 7-8 минути, след което оставяме да се изцеди добре в цедка.

Докато се пекат патладжаните, приготвяме и плънката:

Наситняваме лука и го запържваме в 2 с. л. зехтин, добавяме червения пипер, риган и кимион, разбъркваме 2-3 пъти и изсипваме доматената пасата, както и 100 мл вода.

Когато сместа заври, добавяме изцедената киноа и просо. Разбъркваме добре, докато всичко се стопли добре.

С помощта на лъжица слагаме върху патладжанените лодки (смело направете купчина, леко притискайки зърната) от сместа, печем за около 10-15 минути.


За соса изцеждаме сока от 3/4 лимон, прецеждаме да няма семки, добавяме една чаена лъжица сусамов тахан и щипка сол, бъркаме до еднородна смес и сервираме в малък съд или сосиера.


Тадаааа, ето как изглежда отвътре. Вкусно, а? :)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Скорбялата - енергия за тялото
· Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
· Завръщането на просото
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Брашното – някои го предпочитат черно
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
· Патладжанена разядка
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Зеленчукова запеканка
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Вкусни десерти с тиква
· Козуначена пита след Великден
· Любими есенни супи с тиква
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· 5 любими десерта с ябълки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
· Любимите сладки на Hera.bg
Сряда
1
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Коледните пости
След Коледни заговезни от 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Крем супа със зеленчуци и овесени ядки
Здравейте от Hera.bg! Пише Ви Маргарита от София. Изпращам Ви любимата си рецепта, която вкъщи май само...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Крем от авокадо и банан
Времето за приготвяне на този лек крем е около 30 минути (15 мин. подготовка + приготвяне , 15 мин. престояване...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Тази салата е идеална за лятото. И ще кажа защо точно пък тя. Как минава летният ни ден? Ставаме, оправяме...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Сладко от праскови
Сезонът на прасковите е тук. Ако имате плодни дръвчета, то сигурно се изправяте пред голямо количество...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Кюфтенца с булгур, броколи и таханов сос
Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри....
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Динята - лятна свежест
Най-любимият ни плод през лятото е динята. Не се знае с точност от кога се отглежда, но се предполага,...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Мусака със спанак и ориз
Казвам се Кремена, на 26 години от Велико Търново. До скоро бях по майчинство и от няколко месеца работя...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Какво и как да приготвим с дюли?
След събирането на последните дарове на есента, често можем да се озовем с някоя и друга дюля. Този плод...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Салата с кестени, бекон и праз
Прекрасният аромат на кестените, се допълва превъзходно с запържения в златисто бекон и топящ се в устата...
На всяка манджа... вино
Да си призная, преди време нищо не разбирах от вино. Дори не разбирах качествата на тази напитка и ми...
Кюфтета от тиквички
Кюфтенцата от тиквички са една често приготвяна рецепта от домакинствата. И като такава може да се срещне...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
По време на постите или ако имате непоносимост към лактоза, тази рецепта е нещо, което можете да опитате....
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Димитровден - Рецепти за Димитровската трапеза
На Димитровден (26 октомври) наричан още Митровден, дедите ни приключвали със селскостопанската работа...
Супа топчета
Причината да споделя за тази чудесна супа за есенните и зимни дни е лична. Моя приятелка ми писа в скайп:...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook