Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек. Самата рецепта не изисква никакви усилия. Докато патладжанът се изпече, киноата и просото са готови, а след това ни трябват само 10 минутки да запечем. Можете да не използвате просо, а само киноа в тази рецепта, която е подходяща за хора, които ограничават глутена.


Просото съдържа магнезий, фосфор, фибри, макар че, в България към днешна дата повече се приема като храна за птички, народът ни столетия наред се е изхранвал с просеник (в който пък има и голямо участие царевичното брашно) – корав хляб, който не бухва, но засища и трудно плесенясва.


Изключително богата на протеини зърнена култура, съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри. По хранителните си качества се доближава до млякото. Не съдържа глутен, което я прави предпочитана в менюто на малките деца след 7-мия месец.


1 бр. патладжан - около 500 гр.
1 средна глава лук - 135 гр.
70 гр. киноа
50 гр. просо
100 мл. доматена пасата
1 ч. л. риган
1/2 к. л. кимион
1 ч. л. червен пипер (по желание и лют)
1 дафинов лист
1 ч. л. сух риган
6 с. л. зехтин
Сол
За соса:
Сокът от 3/4 лимон.
1 ч. л. тахан


Приготвяне:

Фурната загряваме на 200 градуса. Слагаме да ври тенджера с около 1 л вода.

Патладжана разполовяваме на 2 равни половинки по ширина. С нож нарязваме вътрешността на патладжаните.


Слагаме ги в тава, поливаме всяка лодка с по 2 с. л. зехтин всяка, добавяме 3 с.л вода в тавата и печем до почти готовност за около 30-35 минути.

Киноата измиваме много добре. Целта е да премахнем малко сапонините в нея, които й придават по-специфичен вкус. Аз я слагам в голяма метална цедка, която оставям в дълбока купа с вода за по няколко минути, след което измивам добре под течаща вода.



Във врящата вече вода, изсипваме добре измитата киноа, просо и 1 дафинов лист. Варим около 7-8 минути, след което оставяме да се изцеди добре в цедка.

Докато се пекат патладжаните, приготвяме и плънката:

Наситняваме лука и го запържваме в 2 с. л. зехтин, добавяме червения пипер, риган и кимион, разбъркваме 2-3 пъти и изсипваме доматената пасата, както и 100 мл вода.

Когато сместа заври, добавяме изцедената киноа и просо. Разбъркваме добре, докато всичко се стопли добре.

С помощта на лъжица слагаме върху патладжанените лодки (смело направете купчина, леко притискайки зърната) от сместа, печем за около 10-15 минути.


За соса изцеждаме сока от 3/4 лимон, прецеждаме да няма семки, добавяме една чаена лъжица сусамов тахан и щипка сол, бъркаме до еднородна смес и сервираме в малък съд или сосиера.


Тадаааа, ето как изглежда отвътре. Вкусно, а? :)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Завръщането на просото
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Скорбялата - енергия за тялото
· Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
· Киноа – свещената храна на инките
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
· Патладжанена разядка
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Зеленчукова запеканка
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Вкусни десерти с тиква
· Козуначена пита след Великден
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Любими есенни супи с тиква
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· 5 любими десерта с ябълки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
Неделя
20
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Свежа лятна напитка с праскови и босилек
Кой да предположи, че босилекът, освен основна съставка на любимото ни песто „Дженовезе“ и неизменна...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Коприва с просо и сирене на фурна
Въпреки че просото е една от най-старите български храни, към днешна дата то сякаш е загубило присъствие...
Вино и храна - как да съчетаваме правилно
Когато есента е в разгара си, а зимата потропва на прозореца, в хладните нощи често ти се приисква да...
Супа от тиква и скариди с кокос
В студените дни, когато слънцето рисува в стаята, а мислите застиват в пространството. Когато е зима,...
Оризови късчета със спанак и домати
Спанакът е добре да включваме в менюто си, когато сме на режими, в които сме ограничили млечните храни,...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Календар на сезонните плодове
Най-качествени, полезни и изгодни са плодовете в сезона си. А ето и кой плод, в кой месец, е най-изгоден...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Агнешкото - защо да го изберем
Макар и да съществуват теории, според които ние можем да се храним напълно здравословно и без присъствието...
Обредна пита за Петковден
На Петковден къщата се ръси със светена вода, обредния хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Пълнени гъбки
Здравейте, Цвети и Hera.bg, Казвам се Ивелина Петрова, от град Варна, с потребителско име lina....
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
На пазара има голямо разнообразие от всякакви видове брашна, подходящи за всеки вкус и нужда – бяло брашно,...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Пита за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни е ден, в който се иска прошка. Наближава Великден, наближава пролетта. Седмица преди...
Всичко за яйцата - I
Яйцата са един от основните хранителни продукти. От тях можем да си приготвим както бърза и лесна закуска,...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook