Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек. Самата рецепта не изисква никакви усилия. Докато патладжанът се изпече, киноата и просото са готови, а след това ни трябват само 10 минутки да запечем. Можете да не използвате просо, а само киноа в тази рецепта, която е подходяща за хора, които ограничават глутена.


Просото съдържа магнезий, фосфор, фибри, макар че, в България към днешна дата повече се приема като храна за птички, народът ни столетия наред се е изхранвал с просеник (в който пък има и голямо участие царевичното брашно) – корав хляб, който не бухва, но засища и трудно плесенясва.


Изключително богата на протеини зърнена култура, съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри. По хранителните си качества се доближава до млякото. Не съдържа глутен, което я прави предпочитана в менюто на малките деца след 7-мия месец.


1 бр. патладжан - около 500 гр.
1 средна глава лук - 135 гр.
70 гр. киноа
50 гр. просо
100 мл. доматена пасата
1 ч. л. риган
1/2 к. л. кимион
1 ч. л. червен пипер (по желание и лют)
1 дафинов лист
1 ч. л. сух риган
6 с. л. зехтин
Сол
За соса:
Сокът от 3/4 лимон.
1 ч. л. тахан


Приготвяне:

Фурната загряваме на 200 градуса. Слагаме да ври тенджера с около 1 л вода.

Патладжана разполовяваме на 2 равни половинки по ширина. С нож нарязваме вътрешността на патладжаните.


Слагаме ги в тава, поливаме всяка лодка с по 2 с. л. зехтин всяка, добавяме 3 с.л вода в тавата и печем до почти готовност за около 30-35 минути.

Киноата измиваме много добре. Целта е да премахнем малко сапонините в нея, които й придават по-специфичен вкус. Аз я слагам в голяма метална цедка, която оставям в дълбока купа с вода за по няколко минути, след което измивам добре под течаща вода.



Във врящата вече вода, изсипваме добре измитата киноа, просо и 1 дафинов лист. Варим около 7-8 минути, след което оставяме да се изцеди добре в цедка.

Докато се пекат патладжаните, приготвяме и плънката:

Наситняваме лука и го запържваме в 2 с. л. зехтин, добавяме червения пипер, риган и кимион, разбъркваме 2-3 пъти и изсипваме доматената пасата, както и 100 мл вода.

Когато сместа заври, добавяме изцедената киноа и просо. Разбъркваме добре, докато всичко се стопли добре.

С помощта на лъжица слагаме върху патладжанените лодки (смело направете купчина, леко притискайки зърната) от сместа, печем за около 10-15 минути.


За соса изцеждаме сока от 3/4 лимон, прецеждаме да няма семки, добавяме една чаена лъжица сусамов тахан и щипка сол, бъркаме до еднородна смес и сервираме в малък съд или сосиера.


Тадаааа, ето как изглежда отвътре. Вкусно, а? :)
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Скорбялата - енергия за тялото
· Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
· Завръщането на просото
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Брашното – някои го предпочитат черно
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Аранчини - италиански оризови топки
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Торта със стар козунак без печене
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Как да направим плато сирена?
Понеделник
1
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Баница с тученица
От кога се каня да направя баница с тученица и ето, че се наканих. За късмет в края на юли (поне на нашето...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Броколи с пилешки жулиени и сос Бешамел
Изключително просто, изключително лесно, изключително вкусно ястие. Даже, ако ви домързи в магазините...
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Баница с праз (зелник)
Нашите баби не са били никак глупави жени. Зелник или баницата с праз неслучайно е присъствала често...
Как да си направим кълнове от боб мунг?
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Телешко със сини сливи
Тази рецепта е плод на коментарите тук в Hera.bg и практически подбудата да я приготвя е заради Цвети....
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Хранене на бавни обороти – движението Slow food
Всички познаваме фаст фууда – „бързата храна”. През работната седмица хапваме на крак пици, закуски,...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
За тиквичките с любов
Заедно с лятото идва и сезонът на тиквичките. Макар че да си ги закупиш по всяко време на годината вече...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Сладко от круши и грозде
След горещото и вълнуващо лято есента идва с тихи стъпки и носи пъстър букет от цветове, аромати, вкусове...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
Как да готвим: Свинско месо
В сезона на свинското месо сме. Който гледа прасенца или пък има село, вече е намазал с празничните...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Кокошка с кисело зеле
Как ми се яде кокошка с кисело зеле - каза съпругът ми. Сигурно не съм ял от детските си години, голяма...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Пъдпъдъчите яйца – малкият голям дар от природата
Малки, шарени, необичайни. Гледаме на пъдпъдъчите яйца повече като на екзотика. Нямаме понятие защо изобщо...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно...
Попска яхния от петел
Попската яхния от петел е характерно ястие за празника на Свети Димитър 1 петел /1.500/ 1 кг арпаджик 1/2...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook