Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек. Самата рецепта не изисква никакви усилия. Докато патладжанът се изпече, киноата и просото са готови, а след това ни трябват само 10 минутки да запечем. Можете да не използвате просо, а само киноа в тази рецепта, която е подходяща за хора, които ограничават глутена.


Просото съдържа магнезий, фосфор, фибри, макар че, в България към днешна дата повече се приема като храна за птички, народът ни столетия наред се е изхранвал с просеник (в който пък има и голямо участие царевичното брашно) – корав хляб, който не бухва, но засища и трудно плесенясва.


Изключително богата на протеини зърнена култура, съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри. По хранителните си качества се доближава до млякото. Не съдържа глутен, което я прави предпочитана в менюто на малките деца след 7-мия месец.


1 бр. патладжан - около 500 гр.
1 средна глава лук - 135 гр.
70 гр. киноа
50 гр. просо
100 мл. доматена пасата
1 ч. л. риган
1/2 к. л. кимион
1 ч. л. червен пипер (по желание и лют)
1 дафинов лист
1 ч. л. сух риган
6 с. л. зехтин
Сол
За соса:
Сокът от 3/4 лимон.
1 ч. л. тахан


Приготвяне:

Фурната загряваме на 200 градуса. Слагаме да ври тенджера с около 1 л вода.

Патладжана разполовяваме на 2 равни половинки по ширина. С нож нарязваме вътрешността на патладжаните.


Слагаме ги в тава, поливаме всяка лодка с по 2 с. л. зехтин всяка, добавяме 3 с.л вода в тавата и печем до почти готовност за около 30-35 минути.

Киноата измиваме много добре. Целта е да премахнем малко сапонините в нея, които й придават по-специфичен вкус. Аз я слагам в голяма метална цедка, която оставям в дълбока купа с вода за по няколко минути, след което измивам добре под течаща вода.



Във врящата вече вода, изсипваме добре измитата киноа, просо и 1 дафинов лист. Варим около 7-8 минути, след което оставяме да се изцеди добре в цедка.

Докато се пекат патладжаните, приготвяме и плънката:

Наситняваме лука и го запържваме в 2 с. л. зехтин, добавяме червения пипер, риган и кимион, разбъркваме 2-3 пъти и изсипваме доматената пасата, както и 100 мл вода.

Когато сместа заври, добавяме изцедената киноа и просо. Разбъркваме добре, докато всичко се стопли добре.

С помощта на лъжица слагаме върху патладжанените лодки (смело направете купчина, леко притискайки зърната) от сместа, печем за около 10-15 минути.


За соса изцеждаме сока от 3/4 лимон, прецеждаме да няма семки, добавяме една чаена лъжица сусамов тахан и щипка сол, бъркаме до еднородна смес и сервираме в малък съд или сосиера.


Тадаааа, ето как изглежда отвътре. Вкусно, а? :)

Надявам се да ви е полезно и да ви вдъхнови за вашите менюта за Коледни пости. Ще се радвам да споделите този пост, за да достигне до повече хора.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Постен дип с авокадо и тахан
· Коприва с просо и сирене на фурна
· Скорбялата - енергия за тялото
· Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
· Завръщането на просото
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Брашното – някои го предпочитат черно
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
· Патладжанена разядка
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Зеленчукова запеканка
· Аранчини - италиански оризови топки
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Как да приготвим слънчев чай?
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Картофки на фурна с асафетида
· Пица от лимец с риба и каперси
· Вкусни десерти с тиква
· Козуначена пита след Великден
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Любими есенни супи с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Постен кокосов кекс с какао
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
Неделя
24
Март 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хумус с цвекло
Ако обичате цвекло и хумус, то значи в тяхната комбинация ще се влюбите. Добавям една лъжичка от дара...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Студен чай за горещите летни дни
Заедно с хладните дни времето на чая отмина, за да дойде времето на чая. Само че не горещ, а леден. Със...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Патладжанена разядка
Вкусна и ефектна за поднасяне разядка с печен патладжан, която направих импулсивно, но стана много сполучлива. Разполовяваме...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Всичко за яйцата - II
Как да проверим свежестта на яйцата Ако имате яйца, в чиято свежест се съмнявате – подарени, купени...
Ечемичени здравословни бисквити
От тези бисквити занесох на моя близка, която работи дълги часове на крак с клиенти. В края на деня,...
Постен сладкиш с ябълки и грис
Постите са много труден период не само за любителите на месото, яйцата, млякото и млечните продукти,...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Печени ябълки
Ароматът на печени ябълки, съчетани с канела ми навяват страхотни детски спомени. Понякога за разнобразие...
Домашна горчица от хрян
Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него. Те действат...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Пилешко месо с фъстъчено масло
Като повечето хора до преди години само бях чувала от "американските филми" как мажат наляво - надясно...
Сладкиш със сини сливи
През този сезон плодовете са в изобилие, а ето че дойде ред и на сините сливи. Рядко приготвям сладкиши,...
Японската кухня - II
Месо Като цяло месните блюда не са характерни за японската кухня. Домашни животни тук никога не са отглеждани,...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Питка за Богоявление и Ивановден
На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна...
Портокалови масленки с шоколад
Тони Карова от Тony's happy kitchen ни предлага един изкусителен постен, веган десерт - маслени сладки...
Леща с тиквички и кус кус
Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen ни представи две свои авторски рецепти, които...
Праз с ориз и туршия
А ето я и втората рецепта на Величка от Велико Търново: Праз с ориз и туршия: 2 стръка едър...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Салата от спанак, цвекло, синьо сирене и орехи
Нещо свежо и набързо. Изберете по-дребен спанак, за да не се налага да режете листенцата. две шепи...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Печена трицона
Тази рецепта често я правеше свекърва ми и никъде другаде не съм виждала някой да я приготвя. В тяхната...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
През лятото най-малко от всичко искаме да се потим над печки и котлони. Дните са дълги, прекарваме ги...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Вишневи хрупки
Тази година нашата вишна роди по-малко плодове, нямаше достатъчно, за да направя сладко от вишни, но...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook