Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лошият дъх – една неудобна тема


Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без потърпевшия изобщо да предполага, какъв е първоизточника на проблема. Обикновено околните само извръщат глава и никой не подхваща тази неудобна тема. А в повечето случаи това е напълно разрешим проблем.

Най-често за неприятната миризма са виновни бактериите в устната кухина. Те разграждат остатъците от храна и изпускат газове с миризма на сяра. За съжаление стандартното измиване на зъбите не е достатъчно, за да отстраним плаката напълно. По трудно достъпните с четка места остава изобилие от храна, а езикът е така да се каже истинска резиденция на микроскопичните обитатели на устната ни кухина.

Затова понятието добра устна хигиена днес неимоверно се е разширило и изисква също почистване на междузъбните пространства с конец и остъргване на езика. Ако след тези процедури неприятният дъх все още не е изчезнал, значи проблемът не е хигиенен.

Дори и да нямате оплаквания, отидете на стоматологичен преглед. Причината за неприятната миризма може да бъде кариес, абцес или парадонтоза. Първите два проблема са лесно лечими, но за съжаление парадонтозата е заболяване, с което трябва са се борите цял живот.

За лошия дъх често са обвинявани някои храни – например чесъна и лука, и то с пълно право. Хапнем ли по-голямо количество от тях миризмата им се усеща от всяка пора на нашето тяло, а какво да говорим за устата. Колкото и щателно да мием зъбите си, миризмата не може да се премахне, тъй като идва от стомаха, а не от устната ни кухина Това се дължи на сяросъдържащи вещества, които не само не изчезват дълго време, но и миризмата им става все по-неприятна. Затова дъхът ви сутринта няма нищо общо с ароматното ястие, което сте хапнали на вечеря. Но и за това може да се намери лек, дори не е необходимо да се отказвате от чесъна напълно. Просто го слагайте в умерени количества и го подлагайте на дълга кулинарна обработка – така се неутрализират голяма част от неприятните серни съединения.

Друг източник на зловоние са цигарите и алкохола. В първия случай са виновни никотинът и катраните, които полепват по зъбите и тъканите, а във втория алкохолните изпарения. Те не само миришат отблъскващо сами по себе си, но и водят до пресъхване на устата, а това е райска среда за развитие на бактериите.

Ако всичко изброено до тук не важи за вас и въпреки всичко не може да се отървете от прокобата на лошия дъх, най-вероятната причина е някакво заболяване – на горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт, бъбреците или диабет. В тези случаи най-често дъхът мирише на ацетон – това е сериозен повод да си направите пълни изследвания.

Разбира се, причината за ацетоновия дъх може да бъде и далеч по-прозаична – гладът. Затова не се подлагайте на строги диети и не пренебрегвайте закуската и обяда през дългия работен ден.
Коментари
2013-10-31 #6
violeta
Колко струва пастата?
2013-01-22 #5
Десислава Ив. Симеонова
Понякога лошият дъх се дължи на проблем със стомаха/заболяване. Странно е, но повечето хора, страдащи от запек имат лош дъх. Устата ни мирише лошо и ако гърлото ни е болно. Няколко пъти на ден може да се "плакнем"/гъргарим с някоя от по-качествените вода за уста ("Елудрил", примерно). И, разбира се, да се запасим с дъвки и ментови бонбони (от дребничките) - особено ако ежедневно общуваме с хора и/ли ни предстои важна среща/интервю. Предполагам, ще се съгласите: ако сте пушач/ка, имайте едно на ум, целувайки любимото същество/децата си.
2010-02-03 #4
Инна Георгиева
Цвети не знам! Свекър ми така ми е казвал " На любовта устата не мирише "
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Безопасни ли са дамските тампони
· Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
· Целулитът и храненето - II
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Какво е общото между сезонния грип и COVID-19?
Сряда
19
Януари 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
От здравия зъб до кариеса
Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Земята - домът, който опустошаваме сами
"Бих искал да споделя едно откритие, което направих през престоя ми тук. Стигнах до него, когато се опитах...
Как силовите тренировки оформят мускулатурата и повишават тонуса - ползи и съвети
За силовите тренировки има изписано и изговорено много и въпреки всичко, често хората остават в заблуда...
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Необходими ли за курсовете за бременни и училищата за родители?
От вече много време на бъдещите родители се предлагат курсове за бременни и родители. Обикновено са към...
Влиянието на Луната върху женското здраве II
Ще започнем да търсим мъдрите напътствия на женската ни природа с проучване на особеностите на фазите...
Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
Всички сме чували за йоните, и че те са положителни и отрицателни – това е техният електрически заряд....
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook