Лошият дъх – една неудобна тема
 Изпрати
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без потърпевшия изобщо да предполага, какъв е първоизточника на проблема. Обикновено околните само извръщат глава и никой не подхваща тази неудобна тема. А в повечето случаи това е напълно разрешим проблем.
Най-често за неприятната миризма са виновни бактериите в устната кухина. Те разграждат остатъците от храна и изпускат газове с миризма на сяра. За съжаление стандартното измиване на зъбите не е достатъчно, за да отстраним плаката напълно. По трудно достъпните с четка места остава изобилие от храна, а езикът е така да се каже истинска резиденция на микроскопичните обитатели на устната ни кухина.
Затова понятието добра устна хигиена днес неимоверно се е разширило и изисква също почистване на междузъбните пространства с конец и остъргване на езика. Ако след тези процедури неприятният дъх все още не е изчезнал, значи проблемът не е хигиенен.
Дори и да нямате оплаквания, отидете на стоматологичен преглед. Причината за неприятната миризма може да бъде кариес, абцес или парадонтоза. Първите два проблема са лесно лечими, но за съжаление парадонтозата е заболяване, с което трябва са се борите цял живот.
За лошия дъх често са обвинявани някои храни – например чесъна и лука, и то с пълно право. Хапнем ли по-голямо количество от тях миризмата им се усеща от всяка пора на нашето тяло, а какво да говорим за устата. Колкото и щателно да мием зъбите си, миризмата не може да се премахне, тъй като идва от стомаха, а не от устната ни кухина Това се дължи на сяросъдържащи вещества, които не само не изчезват дълго време, но и миризмата им става все по-неприятна. Затова дъхът ви сутринта няма нищо общо с ароматното ястие, което сте хапнали на вечеря. Но и за това може да се намери лек, дори не е необходимо да се отказвате от чесъна напълно. Просто го слагайте в умерени количества и го подлагайте на дълга кулинарна обработка – така се неутрализират голяма част от неприятните серни съединения.
Друг източник на зловоние са цигарите и алкохола. В първия случай са виновни никотинът и катраните, които полепват по зъбите и тъканите, а във втория алкохолните изпарения. Те не само миришат отблъскващо сами по себе си, но и водят до пресъхване на устата, а това е райска среда за развитие на бактериите.
Ако всичко изброено до тук не важи за вас и въпреки всичко не може да се отървете от прокобата на лошия дъх, най-вероятната причина е някакво заболяване – на горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт, бъбреците или диабет. В тези случаи най-често дъхът мирише на ацетон – това е сериозен повод да си направите пълни изследвания.
Разбира се, причината за ацетоновия дъх може да бъде и далеч по-прозаична – гладът. Затова не се подлагайте на строги диети и не пренебрегвайте закуската и обяда през дългия работен ден.
|
Коментари
2013-10-31 #6  violeta Колко струва пастата?
2013-01-22 #5  Десислава Ив. Симеонова Понякога лошият дъх се дължи на проблем със стомаха/заболяване. Странно е, но повечето хора, страдащи от запек имат лош дъх. Устата ни мирише лошо и ако гърлото ни е болно. Няколко пъти на ден може да се "плакнем"/гъргарим с някоя от по-качествените вода за уста ("Елудрил", примерно). И, разбира се, да се запасим с дъвки и ментови бонбони (от дребничките) - особено ако ежедневно общуваме с хора и/ли ни предстои важна среща/интервю. Предполагам, ще се съгласите: ако сте пушач/ка, имайте едно на ум, целувайки любимото същество/децата си. 
2010-02-03 #4  Инна Георгиева Цвети не знам! Свекър ми така ми е казвал " На любовта устата не мирише " 
2010-02-02 #3  Цвети хахахахахахха, не знам, хахахаха, сигурно си права. Аз си мисля нещо друго - ако му мирише устата и въпреки това го обичаш...Не можеш и да си въобразяваш, че мирише на майски рози, нооо...хахахахКак се казва в американските филми - връзката ни минава на друго ниво хахах
2010-02-02 #2  Инна Георгиева Цвети и за любовта е така, почне ли да му мирише устата - лоша работа 
2010-02-01 #1  Цвети Една забавна история за лошия дъх: Моята братовчедка има син и ми каза един ден: " Знаеш ли кога разбрах, че Ицко, тогава на 5 г., е пораснал - една сутрин се събуждаме и го нагъвам да го целувам. И той казва - мамо , стига де, устата ти мирише" Хем съм се смяла, хем е тъжен този момент с порастването  )))
|
|
Вторник 26 Януари 2021 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Пандемията ускори консумацията на продуктите за хапване, показват данни от годишен доклад на международна...
 Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
 Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
  Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
  Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
 Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
 Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
  Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
  Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
 Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато:
сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
 Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 15
Ден 15 от Коледните пости. Снощи хапнахме каквото бе останало от рибата плакия, както и мандарини.
За...
  Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
|