Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лошият дъх – една неудобна тема


Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без потърпевшия изобщо да предполага, какъв е първоизточника на проблема. Обикновено околните само извръщат глава и никой не подхваща тази неудобна тема. А в повечето случаи това е напълно разрешим проблем.

Най-често за неприятната миризма са виновни бактериите в устната кухина. Те разграждат остатъците от храна и изпускат газове с миризма на сяра. За съжаление стандартното измиване на зъбите не е достатъчно, за да отстраним плаката напълно. По трудно достъпните с четка места остава изобилие от храна, а езикът е така да се каже истинска резиденция на микроскопичните обитатели на устната ни кухина.

Затова понятието добра устна хигиена днес неимоверно се е разширило и изисква също почистване на междузъбните пространства с конец и остъргване на езика. Ако след тези процедури неприятният дъх все още не е изчезнал, значи проблемът не е хигиенен.

Дори и да нямате оплаквания, отидете на стоматологичен преглед. Причината за неприятната миризма може да бъде кариес, абцес или парадонтоза. Първите два проблема са лесно лечими, но за съжаление парадонтозата е заболяване, с което трябва са се борите цял живот.

За лошия дъх често са обвинявани някои храни – например чесъна и лука, и то с пълно право. Хапнем ли по-голямо количество от тях миризмата им се усеща от всяка пора на нашето тяло, а какво да говорим за устата. Колкото и щателно да мием зъбите си, миризмата не може да се премахне, тъй като идва от стомаха, а не от устната ни кухина Това се дължи на сяросъдържащи вещества, които не само не изчезват дълго време, но и миризмата им става все по-неприятна. Затова дъхът ви сутринта няма нищо общо с ароматното ястие, което сте хапнали на вечеря. Но и за това може да се намери лек, дори не е необходимо да се отказвате от чесъна напълно. Просто го слагайте в умерени количества и го подлагайте на дълга кулинарна обработка – така се неутрализират голяма част от неприятните серни съединения.

Друг източник на зловоние са цигарите и алкохола. В първия случай са виновни никотинът и катраните, които полепват по зъбите и тъканите, а във втория алкохолните изпарения. Те не само миришат отблъскващо сами по себе си, но и водят до пресъхване на устата, а това е райска среда за развитие на бактериите.

Ако всичко изброено до тук не важи за вас и въпреки всичко не може да се отървете от прокобата на лошия дъх, най-вероятната причина е някакво заболяване – на горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт, бъбреците или диабет. В тези случаи най-често дъхът мирише на ацетон – това е сериозен повод да си направите пълни изследвания.

Разбира се, причината за ацетоновия дъх може да бъде и далеч по-прозаична – гладът. Затова не се подлагайте на строги диети и не пренебрегвайте закуската и обяда през дългия работен ден.
Коментари
2013-10-31 #7
violeta
Колко струва пастата?
2013-06-09 #6
Elena2877
Аз намерих отговора най-накрая! Пастата за зъби на доктор Харолд Катц направо ме спаси!!! Повече от 15 години търсих отговори на своите въпроси при различни лекари. Всички казваха, че съм здрава и ме препращаха към психоаналитик, който просто взимаше парите от мен и ме убеждаваше, че си измислям. Напуснах университета, когато бях на 20 години заради този проблем - всички говореха зад гърба ми, че мириша така, сякаш някой е умрял. Толкова сълзи съм пролила! Благодарение на тези пасти най-накрая се върнах към пълноценен живот. Най-накрая чувам комплименти, че имам хубав парфюм. ползвам пастата и съм щастлива че се върнах към пълноценен живот. Напишете в google Харолд Кац California Breath. За доктора Харолд Кац може да прочетете тук: http://zonavitabg.com/info.php?articles&articles_id=12
Ако някой има такъв проблем, напишете, ще отгороря със удоволствие, познавам този проблем и какво значи това много добре: elenauniversity@mail.ru
2013-01-22 #5
Десислава
Понякога лошият дъх се дължи на проблем със стомаха/заболяване. Странно е, но повечето хора, страдащи от запек имат лош дъх. Устата ни мирише лошо и ако гърлото ни е болно. Няколко пъти на ден може да се "плакнем"/гъргарим с някоя от по-качествените вода за уста ("Елудрил", примерно). И, разбира се, да се запасим с дъвки и ментови бонбони (от дребничките) - особено ако ежедневно общуваме с хора и/ли ни предстои важна среща/интервю. Предполагам, ще се съгласите: ако сте пушач/ка, имайте едно на ум, целувайки любимото същество/децата си.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Безопасни ли са дамските тампони
· Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
· Целулитът и храненето - II
· Лятното слънце и ракът на кожата
· Лайка - универсалната билка за малки и големи
· Разделно хранене - теория и практика
· Чаша вода сутрин на гладно - защо и с какво?
· Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
· Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Четвъртък
24
Юли 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Киселото зеле - зимното съкровище
За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Ха-хо, хи-хи терапия
Наричат я още смехотерапия, клоун терапия или терапия на широката усмивка. Всъщност името няма значение....
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook