Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Лошият дъх – една неудобна тема


Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без потърпевшия изобщо да предполага, какъв е първоизточника на проблема. Обикновено околните само извръщат глава и никой не подхваща тази неудобна тема. А в повечето случаи това е напълно разрешим проблем.

Най-често за неприятната миризма са виновни бактериите в устната кухина. Те разграждат остатъците от храна и изпускат газове с миризма на сяра. За съжаление стандартното измиване на зъбите не е достатъчно, за да отстраним плаката напълно. По трудно достъпните с четка места остава изобилие от храна, а езикът е така да се каже истинска резиденция на микроскопичните обитатели на устната ни кухина.

Затова понятието добра устна хигиена днес неимоверно се е разширило и изисква също почистване на междузъбните пространства с конец и остъргване на езика. Ако след тези процедури неприятният дъх все още не е изчезнал, значи проблемът не е хигиенен.

Дори и да нямате оплаквания, отидете на стоматологичен преглед. Причината за неприятната миризма може да бъде кариес, абцес или парадонтоза. Първите два проблема са лесно лечими, но за съжаление парадонтозата е заболяване, с което трябва са се борите цял живот.

За лошия дъх често са обвинявани някои храни – например чесъна и лука, и то с пълно право. Хапнем ли по-голямо количество от тях миризмата им се усеща от всяка пора на нашето тяло, а какво да говорим за устата. Колкото и щателно да мием зъбите си, миризмата не може да се премахне, тъй като идва от стомаха, а не от устната ни кухина Това се дължи на сяросъдържащи вещества, които не само не изчезват дълго време, но и миризмата им става все по-неприятна. Затова дъхът ви сутринта няма нищо общо с ароматното ястие, което сте хапнали на вечеря. Но и за това може да се намери лек, дори не е необходимо да се отказвате от чесъна напълно. Просто го слагайте в умерени количества и го подлагайте на дълга кулинарна обработка – така се неутрализират голяма част от неприятните серни съединения.

Друг източник на зловоние са цигарите и алкохола. В първия случай са виновни никотинът и катраните, които полепват по зъбите и тъканите, а във втория алкохолните изпарения. Те не само миришат отблъскващо сами по себе си, но и водят до пресъхване на устата, а това е райска среда за развитие на бактериите.

Ако всичко изброено до тук не важи за вас и въпреки всичко не може да се отървете от прокобата на лошия дъх, най-вероятната причина е някакво заболяване – на горните дихателни пътища, стомашно-чревния тракт, бъбреците или диабет. В тези случаи най-често дъхът мирише на ацетон – това е сериозен повод да си направите пълни изследвания.

Разбира се, причината за ацетоновия дъх може да бъде и далеч по-прозаична – гладът. Затова не се подлагайте на строги диети и не пренебрегвайте закуската и обяда през дългия работен ден.
Коментари
2013-10-31 #6
violeta
Колко струва пастата?
2013-01-22 #5
Десислава Ив. Симеонова
Понякога лошият дъх се дължи на проблем със стомаха/заболяване. Странно е, но повечето хора, страдащи от запек имат лош дъх. Устата ни мирише лошо и ако гърлото ни е болно. Няколко пъти на ден може да се "плакнем"/гъргарим с някоя от по-качествените вода за уста ("Елудрил", примерно). И, разбира се, да се запасим с дъвки и ментови бонбони (от дребничките) - особено ако ежедневно общуваме с хора и/ли ни предстои важна среща/интервю. Предполагам, ще се съгласите: ако сте пушач/ка, имайте едно на ум, целувайки любимото същество/децата си.
2010-02-03 #4
Инна Георгиева
Цвети не знам! Свекър ми така ми е казвал " На любовта устата не мирише "
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Безопасни ли са дамските тампони
· Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
· Целулитът и храненето - II
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Следите ли за здравето си?
· Ракът не знае, че надеждата винаги ще го надживее
· Изпотяването, дезодорантите и алтернативите
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Шунгитът - черният лечебен минерал от недрата на Земята
Събота
16
Февруари 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Седемте правила на ентусиазма
„Нищо велико не е било постигнато без ентусиазъм“ - Ралф Уолдо Емерсън Ентусиазмът е...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Тиквените семки
Есента е сезона на тиквата. Вероятно я обичате печена, на тиквеник или, ако имате страст към екзотичните...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook