Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постен кокосов кекс с какао



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното правило - към всички течни съставки добавям постепенно сухите. Правя уточнение, че ако обичате сладко, е добре да увеличите захарта. За моя вкус така е добре, но осъзнавам, че може би не е съвсем сладко.

100 мл. олио
250 мл. вода
300 гр. пълнозърнесто брашно
100 гр. кокосови стърготини
4 с. л. какао
70 гр. кафява захар
1 пак. бурбонска ванилова захар
1 бакпулвер


Загряваме фурната на 190 градуса.

В купа смесваме олиото и водата.

В пълнозърнестото брашно разбъркваме бакпулвера, добавяме захарта, ванилията и кокосовите стърготини и всичко изсипваме в течността.

Разбъркваме добре с вилица, получава се лепкава сравнително гъста смес. 1/3 от тази смес отделяме в купа, към която добавяме какаото.

Намазняваме тавичка (приблизителни размери 30х20 см.), слагаме, както ни дойде муза, малко бяла смес, малко кафява и печем 35 минути.

Какаото, както знаем, стимулира производството на серотонин в организма, причина за едно по-хубаво настроение. Съдържа флавоноиди, които оказват благотворно влияние върху кръвоносната система, мозъка и паметта. Богато е на антиоксиданти, протеини, витамини и минерали – магнезий, желязо, фосфор, мед, манган, калций и др.

Кокосовите стърготини са по-едър вариант на кокосовото брашно (което можем да използваме и самостоятелно в рецепта, ако желаем да няма глутен), но има същите полезни качества. Прекрасно ухание в комбинация с високо съдържание на протеини, фибри, полезни мазнини. Има нисък гликемичен индекс.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 16
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Магданозени кюфтенца
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Вторник
22
Август 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Къде са ни чиниите?
Решаваш да хапнеш някъде навън, отиваш в близкия ресторант за бързо хранене и ти сервират сандвича в...
Каша от коприва с орехи
Здравейте! Видях дотук в конкурса, че няма никой, който е участвал с рецепта с коприва. Явно самото й...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Никулденски шаран със сини сливи
Едно предложение за празника на Свети Николай, когато на масата задължително присъства шаранът. шаран...
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook