Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Постен кокосов кекс с какао



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
За този кекс не ви трябват миксери, бъркалки, щуротии. Всичко забърквам в една купа, спазвайки основното правило - към всички течни съставки добавям постепенно сухите. Правя уточнение, че ако обичате сладко, е добре да увеличите захарта. За моя вкус така е добре, но осъзнавам, че може би не е съвсем сладко.

100 мл. олио
250 мл. вода
300 гр. пълнозърнесто брашно
100 гр. кокосови стърготини
4 с. л. какао
70 гр. кафява захар
1 пак. бурбонска ванилова захар
1 бакпулвер


Загряваме фурната на 190 градуса.

В купа смесваме олиото и водата.

В пълнозърнестото брашно разбъркваме бакпулвера, добавяме захарта, ванилията и кокосовите стърготини и всичко изсипваме в течността.

Разбъркваме добре с вилица, получава се лепкава сравнително гъста смес. 1/3 от тази смес отделяме в купа, към която добавяме какаото.

Намазняваме тавичка (приблизителни размери 30х20 см.), слагаме, както ни дойде муза, малко бяла смес, малко кафява и печем 35 минути.

Какаото, както знаем, стимулира производството на серотонин в организма, причина за едно по-хубаво настроение. Съдържа флавоноиди, които оказват благотворно влияние върху кръвоносната система, мозъка и паметта. Богато е на антиоксиданти, протеини, витамини и минерали – магнезий, желязо, фосфор, мед, манган, калций и др.

Кокосовите стърготини са по-едър вариант на кокосовото брашно (което можем да използваме и самостоятелно в рецепта, ако желаем да няма глутен), но има същите полезни качества. Прекрасно ухание в комбинация с високо съдържание на протеини, фибри, полезни мазнини. Има нисък гликемичен индекс.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
· Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Вкусни десерти с тиква
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Козуначена пита след Великден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Любими есенни супи с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Неделя
17
Декември 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Салата с грилован бял патладжан и булгур
Белият патладжан, за разлика от синия, съдържа много по-малко соланин, месото му е с много по-лек и нежен...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асафетида
Тази комбинация на пръв поглед е необичайна, но гарантирано - оказа се особено сполучлива. Сладките...
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Пълнени чушки с боб
Това е едно от традиционните ястия за Бъдни вечер. Най-добре е да го приготвите не с пресни или замразени...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Любими есенни супи с тиква
Знам, че много хора не възприемат крем супите като сериозно ястие. Е, то някои и супата не я възприемат...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
И за нашите деца Храната е най-доброто лекарство!
Тадааа, какво имаме на тази снимка: Бял и червен ориз с хрупкави зеленчуци - Снощната вечеря + нослето...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook