Н 
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Shop.Hera.bg
Регистрация       e-mail:       парола:      

Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните пости остават 4 дни, но аз ще пътувам и няма да имам възможност да списвам. За сметка на това сготвих и замразих - постно кисело зеле и боб чорба (заложих на класики). Защото в офиса за няколко дни ще може да се изкара на ядки, плодове, пастети, постни бисквитки, ама и вечер да хапваш това за 4 дни ще е в повече. Не че моето момче няма да се справи и без мен, но защо пък да не му спестя малко труд в тези и без това прекалено напрегнати дни около Коледа.

Ако човек може да сподели нещо хубаво с някого, вярвам, че трябва да го направи.


Приключва една немалка постна сага на едно момче, което обожава месо и пости за първи път. Изглежда си добре, може би е свалил 5-6% от теглото си, но това му се отрази добре. За мен също бе предизвикателство цялото това снимане и писане, наред с ежедневните работни задачи и тези на родител.


За офиса на моето момче в ден 36 съм подготвила.

Кюфтенца от просо и леща + кетчуп



За около 8 кюфтенца:
50 гр. просо
25 гр овесени ядки
150 гр. сварена леща
3 с. л. зехтин
1 ч. л. риган
1/2 к. л. кимион
1/2 к. л. червен пипер
1 педя праз лук
1 скилидка чесън
1 пресен черен пипер - около 100 гр.
(или печен)

Просото и овесените ядки изплакваме във вода и сваряваме, след което отцеждаме, ако има нужда. Аз лично винаги малко преди водата да изври, а зърната са готови, изключвам котлона, слагам плътно капак на тенджерата и оставям да дръпне водата.
Почистваме и нарязваме на ситно праз лука, добавяме го в нагорещената мазнина, заедно със скилидката чесън нарязана на 4 (после я изваждаме).
Когато зеленчуците омекнат, ги добавяме към просото, заедно с подправките и леко намачканата с вилица предварително сварена леща (обикновено, когато варя леща, си изваждам малко за такива случаи или използвам консерва)



Включваме фурната на 200 градуса. Цялата смес се омесва добре. Навлажняваме с вода ръцете, загребваме от сместа и оформяме кюфтетата. Навлажнените ръце помагат да се оформи по-бързо кюфтето, а и дават допълнително влага, което да намали изсушаването им. Печем до златисто, около 20 минути.

Днес е Игнажден. Казват, че какъвто човек влезе в дома ви, такава ще е годината. Дано да бъде добър и с голямо сърце вашия полазник. Весели празници!



Надявам се да ви е полезно и да ви вдъхнови за вашите менюта за Коледни пости.
Ще се радвам да споделите този пост, за да достигне до повече хора.
За това постно меню от Био магазинчето на Хера
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вегетариански (постен) бъргър
· Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови
· Парти "бонбон" с мини кюфтенца
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Просто, вкусно и полезно...като леща
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· 7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
· Ориз с праз, брюкселско зеле, сладък картоф и асатефида
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 24
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постен кокосов кекс с какао
· Картофки на фурна с асафетида
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
· Ябълкови тиганички със захар мусковадо
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Бял и червен ориз със зеленчуци
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Пица от лимец с риба и каперси
· Постен дип с авокадо и тахан
· Постна майонеза
· Закуска с овесени ядки за деца и още за фитиновата киселина
· Идея за здравословна закуска с чия
Понеделник
27
Март 2017
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се предпазим от жилещите насекоми
Затоплянето на времето ни прави все по-активни. Същото обаче важи и за жилещите насекоми – оси, пчели...
Нещата, които правим след раздяла и за които после съжаляваме
Ние жените сме царе на промяната, когато всъщност искаме бягство от реалността. Случи ли ни се нещо по-разтърсващо,...
Отблизо за каланетиката - II. Упражнения
Каланетиката е полезна за изпълнение както в сутрешните часове, така и вечер. Сутрин помага за тонизиране...
Разходка по време на сън
Когато стане дума за сомнамбулизъм първото, което се сещам, е един френски комедиен филм - „Бонифас...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Истини и заблуди за нитратите
Просто обожавам всякакви листни зеленчуци – салатки, спанак, зелен лук в комбинация с репички. Може да...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Йогата влезе в списъка за културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Йогата – практиката за духа и тялото, отдавна популярна в цял свят, влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно...
Зимно меню за здрави хора
Зимата е такъв сезон, в който хем хапваме повече, хем трябва да пазим имунитет и да не качваме много...
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Защо да изберем екстракт от мурсалски чай?
Защо екстракт, а не просто чаша ароматен чай? Защото екстрактът от мурсалски чай извлича 90% от полезните...
Как да изберем подходящия вид йога за добро здраве?
Йогата е на път да се превърне в една от най-често използваните допълнителни и алтернативни здравни практики...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Как веганството започва да променя живота ти
Ако се замисляш за това, как веганстстово би променило живота ти, значи той вече се променя. Това е повече...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Оле, завърти очички
Във времето, когато все по често сме преди различни видове екрани, грижата за очите става повече от задължителна....
Хламидията - коварство и любов - II
Дебне от засада Както вече споменахме, хламидията често се маскира под клиничната картина на други заболявания....
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Скуката не е толкова страшна, колкото изглежда
Днешният човек трябва да бъде забавляван. Телевизията особено силно ни напомня това – шоута, сериали,...
Живовлякът - българската билка
Съществуват над 200 вида от това растение. В България са разпространени около петнадесет. Можете да го...
"Здравословен обяд за ученика" - питателна тортиля, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Трикове за подобряване на зрението
В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Тайните на зехтина
Зехтинът вероятно е една от първите растителни мазнини, използвани от човечеството за приготвяне на храна....
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Универсалната сребърна вода
Среброто отдавна е използвано с лечебни цели. Известни са методи за оздравяване на рани с покриването...
Кърмаческа стачка
Кърмаческа стачка е термин, който се отнася най-общо за бебе, което е под годинка и внезапно отказва...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Масаж за извайване на тялото
Независимо, че в методиките за моделиране на тялото постоянно се множат, масажът остава един от най-предпочитаните...
Маслата, които са най-близки до човешката кожа
Нима има нещо по-хубаво от това да се чувстваме здрави, красиви, работоспособни и същевременно заредени...
Акари и алергии
Свикнали сме да възприемаме праха като част от домашния интериор. Макар и неприятен, той изглежда напълно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook