Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават без него. Има ли специфични особености пенливото вино при отварянето, наливането и поднасянето и каква компания предпочита то, това е част от етикета на виното и всеки любител би следвало да познава някои правила.

Не всяко пенливо вино е шампанско. Шампанско може да се нарече само пенливото вино, произведено в едноименната област във Франция. Това наименование е защитено със закон. Всяка страна има свое име, с което обозначава пенливите вина. Според нашите закони за спиртните напитки. Пенливото вино е категория от т.нар. "шумящи вина", другата категория е искрящи вина. Разликата в двете вина е в атмосферите на налягане - пенливите вина са с минимум 3 атмосфери газировка, а искрящите - до 2,5 атмосфери. И при двата вида газировката може да е получена при естествената ферментация (естествени искрящи и пенливи вина) и да е добавена по-късно (искрящи-газирани и пенливи-газирани вина).

Пенливите вина са тези, които са по-разпространени и предпочитани при празнични поводи, затова се спираме на тях.


Пенливото вино трябва да е добре и постепенно охладено преди поднасяне, най-добре при темепретура от 6-8 градуса в специален съд за охлаждане на вино. Рязкото разлика в температурата ще навреди на аромата на виното.

То задължително се поднася с кърпа, тъй като мократа бутилка се пързаля в ръцете, а знаем, че предстои процедурата по отварянето, за която е добре всичко да е сигурно. Избършете добре бутилката преди отваряне.

Чашите, в които се сервира пенливо вино, са тънкостенни, високи и тесни, за да се запази газировката колкото се може по-дълго. Измийте ги и ги полирайте добре. Красотата на балончетата трябва да изпъкне, а не остатъци от варовик или пръсти.

Махнете металната кошничка, задръжте бутилката под наклон 45 градуса и не насочена към човек. През цялото време палецът е на тапата, за да не се случи инцидент и тапата да нарани някого. Налягането никак не е малко за такова тясно гърло.

Задръжте тапата неподвижно и започнете леко да въртите бутилката, както е под наклон, обратно на часовниковата стрелка. Трябва да се чуе звук "пссс", а не "пук". Това означава, че виното е отворено възможно най-безопасно и по етикет.

Чашите се наливат отново под наклон, за да има минимално количество пяна. В никакъв случай не трябва да има фонтани, пръскане и разливане. Ако остане от пенливото вино, бутилката се затваря с тапа и може да престои най-много 3 дни. Ако виното е качествено, може да сготвите с него риба, пиле или морски дарове.

Много хора не харесват пенливите вина, защото са сладки и от тях се подуваме. Нищо общо с тях самите - просто не знаем как да ги поднасяме.


Пенливото вино е бяло вино и също се дели на видове като него - сладко – doux, полу сухо – demi-sec, сухо – sec, екстра сухо – extra sec, почти изцяло сухо – brut, изцяло сухо – extra brut, натурално сухо - brut nature. Правилата за белите вина важат и за тази класификация.



По правило пенливите вина се сервират с ордьоври, плодове, леки десерти, морски дарове. Каквото и да сложите, важното е да е леко за стомаха, защото игривите балончета създават трудности на храносмилането. Макар и уж сладко и леко на вкус, пенливото вино си е достатъчно алкохолно и 2-3 чаши могат да завъртят главата съвсем прилично. Така че пийвайте, вдигайте празнични наздравици, но следете и за храната.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С какво още да поднесем виното?
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Къде са ни чиниите?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Свежи летни коктейли с розе
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Щастлива да е новата 2020 г., приятели!
· Подготви дома си за есента - декорации и аксесоари
· Как да носим дълга рокля
· Съвети: Какво да правим при гръмотевична буря, ако сме сред природата
Вторник
30
Ноември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Канела без граници
Рецептите за домашен уют никога не спират да се появяват от само себе си около нас и винаги излизат извън...
В разгара на летния сезон - кои са безопасните надуваеми съоръжения?
Глобален доклад на Световната здравна организация (WHO) посочва удавянето като третата водеща причина...
Религиозен ли е българинът?
Още Аристотел е казал, че човекът е социално животно. А какво друго означава социума, ако не система...
Една сигурност, моля!
Има разходи от семейния бюджет, които можем да отложим и дори да пренебрегнем, но когато притежаваме...
Направи сама: Висящ цветарник
Да си направиш висящ цветарник не е кой знае какво. Ако имаме някои прежди и други въженца в излишък...
Храните, които не бива да се съхраняват в хладилника
Хладилникът е един от най-важните уреди за всяко домакинство: приемаме го за помощник в запазването на...
Децата творят Коледа с нас: Рециклирана елхичка за най-малките
След 3D снежинката и коледния венец, това е занимание за най-малките. То развива фината моторика, естетическото...
Имените дни
Зимните месеци са времето, наситено с най-много именни дни. И това е естествено за някогашния живот на...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 32
Ден 32 от Коледните пости. По време на постите, когато човек не е свикнал с този начин на хранене, вероятно...
По следите на Хелоуин и Всички Светии
Празникът Хелоуин се е зародил още в предхристиянските времена сред келтските народи на Ирландия, Британия...
Топлият интериор през студената зима
Студът през мрачните зимни дни прониква не само в телата ни, но и в душите ни. Заедно с температурите...
Архангелова задушница
Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше,...
Зелена аптека у дома
Едва ли има дом без цветя. Те са нежните създания, които дават живот в дома ни и се противопоставят на...
Отпразнувайте края на лятото с парти на открито
Краят на лятото винаги носи тъга. Опитваме се да запазим колкото се може по-дълго настроението, голите...
Идеи за детски занимания без пари
Всеки родител е изпитал усещането вече да не знаеш как да забавляваш детето. Едно или по-голяма група,...
Хелоуин по света
Днес Хелоуин (31 октомври) се празнува в много краища на света но най-голяма популярност има в САЩ. ...
Коледна играчка - венец от филц
За изработката на тази декорация е нужно да си намерите окръжност. В специализираните магазини обикновено...
На Велики вторник се замисляме за добродетелите
На Велики вторник от Страстната седмица Христос разказва различни нравствени поучения на своите ученици....
Как да: Сварим яйца за Великден без напукване
Наближава Голямото великденско боядисване на яйца. Може би ви се се случвало да сложите 20- 30 яйца и...
2 януари - св. Силвестър
На този ден православната църква чества родения в Рим св. Силвестър, известен още и като Карамановден. Учител...
Ремонт у дома
Причините поради, които хората се решават на ремонт, биват различни – едни си купуват жилище и искат...
Теория и практика на доброто парти
Да замислиш, организираш и да си домакиня на незабравимо парти е изкуство. Като всяко изкуство, важен...
Тайните на домашния уют
Имате нов апартамент или просто ви е омръзнал интериорът на стария? Грубият ремонт е приключил и сега...
Кои са днешните будители?
Тъмна, студена стаичка. Мъждукащата светлина на лоена свещ оставя малко бледо кръгче върху жълтеникав...
Сурва, Сурва година
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година...
Кой празнува на 1 октомври?
Първият ден на октомври е ден, в който се отбелязват различни специални дни. 1 октомври е Световен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook