Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Естествено пенливото вино е с нас при всеки празничен повод. Празненствата на Нова година не минават без него. Има ли специфични особености пенливото вино при отварянето, наливането и поднасянето и каква компания предпочита то, това е част от етикета на виното и всеки любител би следвало да познава някои правила.

Не всяко пенливо вино е шампанско. Шампанско може да се нарече само пенливото вино, произведено в едноименната област във Франция. Това наименование е защитено със закон. Всяка страна има свое име, с което обозначава пенливите вина. Според нашите закони за спиртните напитки. Пенливото вино е категория от т.нар. "шумящи вина", другата категория е искрящи вина. Разликата в двете вина е в атмосферите на налягане - пенливите вина са с минимум 3 атмосфери газировка, а искрящите - до 2,5 атмосфери. И при двата вида газировката може да е получена при естествената ферментация (естествени искрящи и пенливи вина) и да е добавена по-късно (искрящи-газирани и пенливи-газирани вина).

Пенливите вина са тези, които са по-разпространени и предпочитани при празнични поводи, затова се спираме на тях.


Пенливото вино трябва да е добре и постепенно охладено преди поднасяне, най-добре при темепретура от 6-8 градуса в специален съд за охлаждане на вино. Рязкото разлика в температурата ще навреди на аромата на виното.

То задължително се поднася с кърпа, тъй като мократа бутилка се пързаля в ръцете, а знаем, че предстои процедурата по отварянето, за която е добре всичко да е сигурно. Избършете добре бутилката преди отваряне.

Чашите, в които се сервира пенливо вино, са тънкостенни, високи и тесни, за да се запази газировката колкото се може по-дълго. Измийте ги и ги полирайте добре. Красотата на балончетата трябва да изпъкне, а не остатъци от варовик или пръсти.

Махнете металната кошничка, задръжте бутилката под наклон 45 градуса и не насочена към човек. През цялото време палецът е на тапата, за да не се случи инцидент и тапата да нарани някого. Налягането никак не е малко за такова тясно гърло.

Задръжте тапата неподвижно и започнете леко да въртите бутилката, както е под наклон, обратно на часовниковата стрелка. Трябва да се чуе звук "пссс", а не "пук". Това означава, че виното е отворено възможно най-безопасно и по етикет.

Чашите се наливат отново под наклон, за да има минимално количество пяна. В никакъв случай не трябва да има фонтани, пръскане и разливане. Ако остане от пенливото вино, бутилката се затваря с тапа и може да престои най-много 3 дни. Ако виното е качествено, може да сготвите с него риба, пиле или морски дарове.

Много хора не харесват пенливите вина, защото са сладки и от тях се подуваме. Нищо общо с тях самите - просто не знаем как да ги поднасяме.


Пенливото вино е бяло вино и също се дели на видове като него - сладко – doux, полу сухо – demi-sec, сухо – sec, екстра сухо – extra sec, почти изцяло сухо – brut, изцяло сухо – extra brut, натурално сухо - brut nature. Правилата за белите вина важат и за тази класификация.

ImageFull

По правило пенливите вина се сервират с ордьоври, плодове, леки десерти, морски дарове. Каквото и да сложите, важното е да е леко за стомаха, защото игривите балончета създават трудности на храносмилането. Макар и уж сладко и леко на вкус, пенливото вино си е достатъчно алкохолно и 2-3 чаши могат да завъртят главата съвсем прилично. Така че пийвайте, вдигайте празнични наздравици, но следете и за храната.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· С какво още да поднесем виното?
· Правила на модерния (и не само) етикет
· Къде са ни чиниите?
· "Жени и вино! Вино и жени!"
· "Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
· Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
· По-осъзната и щастлива да е 2019 г., приятели!
· За една по-спокойна почивка
· 10 неща от бита, които трябва да сменяме често
· 5 възела, които е полезно да научите
Вторник
23
Юли 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лов на Вещи - I
Случвало ли ви се е да ненамирате място за една чаша на кухненския плот или за дреха в гардероба? Или...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 7
Ден 7 от Коледните пости продължава. През уикенда у дома гостуваше Цвети, но и двете бяхме по задачки....
Как да общуваме с котката
Макар и гальовна, котката е изключително своенравна. Но именно в това е нейната прелест. За разлика от...
Ивановден, св. Йоан Кръстител
На 7 януари Православната църква почита свети Йоан Кръстител - кръстителят на Исус Христос. Наричан е...
Декоративни яйца с хартиени цветчета
Здравейте ! Това е великденската украса в нашия скромен дом. Всяка година добавяме по нещо ново към...
26 март - Събор на св. Арахангел Гавриил
На 26 март Православието отбелязва Събор на св. Арахангел Гавриил. Гавриил е един от четирите архангели...
Всичко необходимо за пикник
Какви планове имате за почивните дни? Да си останете у дома или да се отдадете на обичайните забавления...
Почистващи препарати от дома за дома
Нашите баби и прабаби сами са приготвяли всичко, което им е било необходимо за домакинството – от сапуна...
Коледна украса "Горски кът"
В дните около Коледа магазините се изпълват с лъскави елхички, гирлянди, топки и венци, които отдалеч...
За нашия еко дом - пролетНо без химия
Искаш домът ти да бъде чист, да ухае на свежо и да е безопасно за теб и за природата, докато се грижиш...
Да си ушием: Бебешка пелена
Творчеството в жената намира истински пристан щом стане въпрос за деца. Въображението ни има хоризонт...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 35
Коледни пости ден 35. Миналия петък, както ви споделих, се наложи да опитам разни недотам постни неща...
Какво се случва на Велики понеделник?
На Велики понеделник евангелистите ни разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил...
По- различните коледни подаръци
Никой вече не може да отрече, че Коледа се е превърнал в комерсиализиран празник по цял свят. Въпреки...
Първите цветя у дома - мисията възможна!
Помня как с почуда в младежките си години, неразбираемо наблюдавах как мама с неистово усилие и желание...
Направи сама: Обичам те, защото...
Този подарък ще отнеме от бюджета ви около 40-50 стотинки, а ако имате подходяща хартия у дома - 0 лева. Нужни...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
Минзухарът - стройният джентълмен сред пролетните цветя
Минзухарът (Crocus) e многогодишно растение от семейство Перуникови, разпространено от Източното Средиземноморие...
15 юни - Видовден
„Одила е Вида низ мала градина, Биле е брала, вода сбирала, очи да мие, здравье да добие…” Сигурно...
"Стъклени" коледни сладки
Според най-древните традиции коледната елха се обкичвала с ядки и сушени плодове, които символизирали...
Каланхое – какво трябва да знаем за отглеждането му?
Каланхое е голям род от около 125 вида тропически, цъфтящи растения от семейство Crassulaceae, разпространени...
Топлият интериор през студената зима
Студът през мрачните зимни дни прониква не само в телата ни, но и в душите ни. Заедно с температурите...
9 причини да хванем парцала
Пролетно почистване на домовете ни – ясно е, че трябва да се свърши - къде с по-малко, къде с по-голяма...
Идеи за подарък за българи, живеещи в чужбина
Всеки има роднина или близък приятел, който живее в чужбина, и наближат ли празници, а и не само, всеки...
7 юли - Света Неделя
Неделя или Кириакия или Неделя-Кириакия е светица и великомъченица, сред най-тачените от българите светци. По...
Декорация за Хелоуин: Прилеп и четири различни идеи с него
Хелоуин не е наш, православен празник, не е и част от българската традиция. В последните години чуждоземният...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook