Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните свойства на физалиса (инка бери)



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен. Наричат го мексикански домат, инка бери, земна череша, еврейска ягода. Истинското му име е физалис (Physalis), а някои от нас го познават единствено като декоративно саксийно растение. За тях, и не само, ще разкрием множеството му ползи, които са добре дошли за нас, особено сега - през зимния сезон.

Физалисът е от семейство Картофови и се среща предимно в Америка, по-рядко в Азия и Европа. Растението представлява почти двуметров храст. Плодовете му наподобяват малки доматчета, които са обвити в мехуроподобно образувание, наречено чашка или мехунка. Цветът на узрелия плод е бледо-жълт, оранжев или зеленикав, но има и сортове с виолетови плодчета.


Вкусът им е доста приятен - сочни са, леко кисели и тръпчиви, същевременно освежаващи и сладникави. Някои казват, че прилича на нещо средно между ананас и домат. Използването на плодовете, обаче е свързано с някои особености, на които навярно се дължи и слабата им употреба в нашата страна. При голяма част от сортовете, след узряването им, те придобиват леко неприятен мирис и вкус. Поради тази причина трябва да се берат зелени или по-точно в онзи момент, когато са пораснали толкова, че тъкмо са разцепили мехунката, за да е максимално добър вкусът им.

Основно три са култивираните сортове физалис - перуански, мексикански и ягодов. Мексиканският физалис е познат и в България. Често може да чуете да го наричат "зеленчуков физалис". Плодовете му се използват за супи, салати и туршии, а в Мексико са основна съставка за "салса верде" - много известен мексикански зелен сос. Физалиса ще срещнете често и в сладкарството - за украса на торти, кремове и мелби, както и в плодови салати и дори в ликьори. Може да се добавя в сладка и мармалади, както и да се изсуши и да се приема като хранителна добавка.

Защо да изберем физалис (инка бери)?

Защото се отличава с богато съдържание на есенциални мастни киселини (предимно линолова), фитостероли, пектин, както и на въглехидрати, белтъчини и витамини- витамин B комплекс, витамин C и каротин. В състава му влизат още фосфорни, калциеви и магнезиеви соли, както и криптоксантин - мощен антиоксидант. А и в 100 грама плод се съдържат само около 60-70 калории, което го прави перфектен за вашата диета.



Но ето още от лечебните му свойства:

Много добър адаптоген

Антиоксидант

Стимулира имунитета

Плодовете му подпомагат пречистването на кръвта

Спомага за отделянето на албумина от бъбреците

Антисептично и антибактериално средство- често препоръчван при заболявания на дихателните пътища

Широко използван при астм а- за целта се използва отварата от плодовете или чаят от листата

Помага при хипертония

Честата консумация предпазва храносмилателната система от развитието на вредни микроорганизми

Твърди се, че е особено полезен за деца и диабетици (благоприятства нормалните нива на кръвната захар)

Мелатонинът, открит дори в малки количества в този плод, регулира биоритъма ни - осигурява ни по-спокоен сън, действа антистресово

Предупреждение:

Никога не забравяйте, че въпреки полезността на плодовете, цветовете на това растение са отровни! И още - приети във високи дози, плодовете могат да действат токсично на сърдечния мускул при мъжете. Тези, които проявяват алергии или са чувствителни към семейството, към което принадлежи физалисът, също трябва да избягват консумацията му. Не предприемайте лечение на своя глава и спазвайте дозировките.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Ползите от тренировките в студено време
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
· 18 ноември - Европейски ден за разумно ползване на антибиотици
· Всички лица на надеждата
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Как да се справим с пасивно-агресивен човек?
Понеделник
17
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За женското приятелство....с любов!
Много е говорено и писано за мъжкото приятелство – как мъжете умеят без много приказки и обяснения да...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Между истерията и депресията: Нова Година
„Къде ще бъдеш на Нова Година?”, „А с кого?”… Това са най- омразните въпроси в края на годината, особено...
Скритите опасности на споделянето в социалните мрежи
Темата за и против социалните мрежи сякаш отдавна не стои вече на дневен ред. Очевидно, че всеки е направил...
Днес или никога!
Казват, че не можеш да видиш отвъд избора, който не си направил. Самият път до нашите цели е нещо, което...
Да отслабнем или да не отслабнем?
Всички ние прекрасно знаем как се отразяват излишните килограми на здравето ни, външния вид, самочувствието...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
Семената от чиа - суперхрана без глутен
Любителите на здравословното хранене и начин на живот, фитнес натурите и всички, занимаващи се активно...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
Хлорела – супер храна от дълбините на океана
Хлорела е синьо-зелено водорасло, определяна за “суперхрана” и богата на фитонутриенти (специфични съединения,...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Изневярата като диета
Някои казват, че семейният живот е като вечеря в ресторант – доволен си от него, докато не видиш, какво...
Етеричното масло от мащерка
Кой не обича мащерката и кой не е чувал за нея!? Като подправка, за чай или като билка, това растение...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност се увеличава все повече и то...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Начините да избягаш
Когато не живее добре, човек използва заместители. Те са неговите бягства от липсващите му хармония и...
Естествено... като дишането - II
Е, може да не сме запалени по йогата, но пък медитацията е нещо, което си струва да се опита в този забързан...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
В дните, когато не сме особено щастливи, да си припомним това
Има дни, различни от другите. Понякога са безпричинно лековати, безгрижни. Сякаш всичко се нарежда, всички...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook