Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Полезните свойства на физалиса (инка бери)



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен. Наричат го мексикански домат, инка бери, земна череша, еврейска ягода. Истинското му име е физалис (Physalis), а някои от нас го познават единствено като декоративно саксийно растение. За тях, и не само, ще разкрием множеството му ползи, които са добре дошли за нас, особено сега - през зимния сезон.

Физалисът е от семейство Картофови и се среща предимно в Америка, по-рядко в Азия и Европа. Растението представлява почти двуметров храст. Плодовете му наподобяват малки доматчета, които са обвити в мехуроподобно образувание, наречено чашка или мехунка. Цветът на узрелия плод е бледо-жълт, оранжев или зеленикав, но има и сортове с виолетови плодчета.


Вкусът им е доста приятен - сочни са, леко кисели и тръпчиви, същевременно освежаващи и сладникави. Някои казват, че прилича на нещо средно между ананас и домат. Използването на плодовете, обаче е свързано с някои особености, на които навярно се дължи и слабата им употреба в нашата страна. При голяма част от сортовете, след узряването им, те придобиват леко неприятен мирис и вкус. Поради тази причина трябва да се берат зелени или по-точно в онзи момент, когато са пораснали толкова, че тъкмо са разцепили мехунката, за да е максимално добър вкусът им.

Основно три са култивираните сортове физалис - перуански, мексикански и ягодов. Мексиканският физалис е познат и в България. Често може да чуете да го наричат "зеленчуков физалис". Плодовете му се използват за супи, салати и туршии, а в Мексико са основна съставка за "салса верде" - много известен мексикански зелен сос. Физалиса ще срещнете често и в сладкарството - за украса на торти, кремове и мелби, както и в плодови салати и дори в ликьори. Може да се добавя в сладка и мармалади, както и да се изсуши и да се приема като хранителна добавка.

Защо да изберем физалис (инка бери)?

Защото се отличава с богато съдържание на есенциални мастни киселини (предимно линолова), фитостероли, пектин, както и на въглехидрати, белтъчини и витамини- витамин B комплекс, витамин C и каротин. В състава му влизат още фосфорни, калциеви и магнезиеви соли, както и криптоксантин - мощен антиоксидант. А и в 100 грама плод се съдържат само около 60-70 калории, което го прави перфектен за вашата диета.



Но ето още от лечебните му свойства:

Много добър адаптоген

Антиоксидант

Стимулира имунитета

Плодовете му подпомагат пречистването на кръвта

Спомага за отделянето на албумина от бъбреците

Антисептично и антибактериално средство- често препоръчван при заболявания на дихателните пътища

Широко използван при астм а- за целта се използва отварата от плодовете или чаят от листата

Помага при хипертония

Честата консумация предпазва храносмилателната система от развитието на вредни микроорганизми

Твърди се, че е особено полезен за деца и диабетици (благоприятства нормалните нива на кръвната захар)

Мелатонинът, открит дори в малки количества в този плод, регулира биоритъма ни - осигурява ни по-спокоен сън, действа антистресово

Предупреждение:

Никога не забравяйте, че въпреки полезността на плодовете, цветовете на това растение са отровни! И още - приети във високи дози, плодовете могат да действат токсично на сърдечния мускул при мъжете. Тези, които проявяват алергии или са чувствителни към семейството, към което принадлежи физалисът, също трябва да избягват консумацията му. Не предприемайте лечение на своя глава и спазвайте дозировките.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Какво трябва да знаем за Ендометриозата - Bahçeci
· Как да избегнем настинката в преходния сезон? 5 безценни съвета
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
Сряда
27
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Кленовият сироп - още едно чудо на природата
Твърде известен в САЩ и Канада и все още малко известен у нас, въпреки, че отдавна е в продажба на българския...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Не се задоволявайте с посредственост, сияйте за себе си
Има жени, които имат в повече от всичко. Те са изключителни, изпъкват, вдъхновяват, завихрят вниманието...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Лутеинът – мощен антиоксидант-съюзник за добро зрение
Очите са един от най-важните ни органи. В съвременния ритъм на живот, често ги претоварваме с дълго стоене...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Аврамово дърво (витекс) за женско здраве и хормонален баланс
Екстрактът от това растение отдавна се използва за лечението на женски болести. Дори се твърди, че той...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Масаж за извайване на тялото - II
Лимфодренаж Този вид масаж може както да се редува с антицелулитния при портокалова кожа, така и да...
Да учиш азбуката отново - II
Дончо Дончо завършва промишлено училище по корабостроене и логично казармената служба я...
Тревожността
Тревоженето може да е от полза, когато ни подтиква към реакция и навременни действия при решаването на...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Eлектронните цигари - опасни ли са?
Един от най-големите врагове на здравето са цигарите. От десетилетия се води масова кампания за вредата...
По какъв начин любовта оказва влияние върху личността ни?
"Да бъдеш силно обичан от някого ти дава сила. Да обичаш силно някого ти дава кураж!" - Лао Дзъ ...
Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
На моето силно момиче
Имам момиче и тя не играе с кукли, не харесва рокли и обноските й никак не са мили, колкото и да се старая....
Ритъмът на сърцето - II
Кога да не мерим пулса? Когато: сме в изправено или легнало положение- най-малки стойности се отчитат...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Как да горим повече калории по време на тренировка
Колко калории горим по време на тренировка? Може ли да са повече и така тя да е по-ефективна. Можете...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Фермерските пазари - перспектива за био земеделието
С всеки изминал ден нараства броят на хората, които живо се интересуват от това, какво слагат на трапезата...
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
„Нунчи“ (Nunchi, среща се и като noonchi) е традиционна корейска концепция за осъзнатост. В буквален...
Безконтролното ползване на смарт устройства поврежда гръбначния стълб
Смарт устройствата са неделима част от ежедневието на всеки от нас. Но удобствата и възможностите, които...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Вода в коляното – проблем не само на спортистите
Чувствате коляното си някак странно... сякаш не е вашето. Имате усещането, че нещо ви дърпа всеки път,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook