Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кивито е с повече витамин С от цитрусите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти (които имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни действия) в комбинация със състава от различни други витамини и минерали, превръщат кивито във вкусен, хранителен и изключително полезен за здравето ни плод.

Въпреки че кивито може да се отглежда навсякъде, където климатът е умерен, най-разпространено е в Италия, Нова Зеландия, Чили и Китай. Всъщност дълги години е наричано "Китайско цариградско грозде" - chinese goosеberries, защото произходът му е от Китай, но плодът получава името си от новозеландски фермер на птичката Киви заради приликите на плода с нея (малки, кафяви и космати). Не всички кивита са с кафяв мъх, макар че това е най-разпространеният вид. Има и сорт Златно киви, което е с гладка бронзова обвивка. То е и по-сладко и ароматно. Ако сме убедени в био произхода на кивито, можем да го хапваме и с мъхестата кора.

Съдържание за 100 гр:

56 калории
13 гр. въглехидрати
1 гр. протеин
0,5 гр. мазнини
2,7 гр. фибри
36,7 мкг. витамин К (46% DV)
284 мг. калий (8% DV)
1,3 мг. витамин Е (7% DV)
0,1 мг. мед (6% DV)
22,7 мкг. фолиева киселина (6% DV)
*DV- daily value = % дневна доза



Ползи на кивито за здравето:

- Консумацията му помага на храносмилането чрез ензими;
- Помага в контрола на кръвното налягане;
- Предпазва от увреждане на ДНК;
- Засилва имунитета;
- Спомага за загуба на тегло;
- Помага за премахване на токсини от организма;
- Помага в борбата с болести на сърцето;
- Подходящ за консумация от диабетици;
- Полезен за здравето на очите;
- Предпазва кожата от стареене;
- Съдържанието на серотонин дава добро настроение;
- Силен антиоксидант, премахва свободните радикали;
- Подпомага дихателната система.



Киви или цитруси през зимата?

Свикнали сме да мислим за цитрусите като богат източник на витамин С - най-важният витамин за здрава имунна система. През зимата е особено важно да си набавяме достатъчно от този витамин, защото той е силен антиоксидант, който ни помага да се изчистим от свободните радикали. Оказва се обаче, че не цитрусите, а именно кивито е драстично богат на витамин С.

Съдържание на витамин С за 100 гр. суров плод без семки и с обелки:

Киви - 92.7 мг., 155% от дневната нужда
Лимони - 77.0 мг., 128% от дневната нужда
Портокали - 71.0 мг., 118% от дневната нужда
Мандарини - 48.8 мг., 81% от дневната нужда
Грейпфрут - 31.2 мг., 52% от дневната нужда

Източник: www.nutritiondata.self.com/


Проучвания, направени в Италия сред деца и възрастни, показват, че консумацията на киви (5-7 пъти в седмицата) намалява проблемите при деца, свързани с хрипове, задух и кашлица. Друго изследване показва, че яденето на 2-3 кивита на ден може да намали възможността от образуването на кръвни съсиреци и намаляване на триглицеридите (вид мазнини, които се откриват в кръвта). Има и резултати от проучване, което показва способностите на плода да защитава и възстановява организма от увреждане на ДНК, което от своя страна може да предпазва и от рак.

Как да изберем киви?

Когато избирате киви, следете то да бъде закръглено и ароматно, без видими следи от набиване, трябва да бъде леко твърдо при допир. Ако кивито не се поддава при лек натиск с пръст и е прекалено твърдо, по-добре е да го оставите да узрее, като го съхранявате на стайна температура далеч от слънчева светлина. След като кивито е узряло, го дръжте далеч от други плодове (дори в хладилника), тъй като то е много чувствително към етилен (широко използван при преработка и складиране на плодове, както и за по-бързото им узряване), който се отделя от другите плодове и заради него кивито ще презрее.

Колко дълго можем да го съхраняваме?

Узрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник 1-2 седмици.

А ето и някои трикове как да обелим едно добре узряло киви:

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Зa уютна и щастлива зима
· Януари - Мира Дойчинова
· Изключителният фестивал на ледените скулптури в Китай смайва окото
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Не усложнявайте неща, които може да са прости
· Какво представлява самоефективността и как да я подобрим?
· Сутрешни ритуали за обич
Понеделник
16
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
Вече над 10 хиляди години спиртните напитки са особено предпочитани от хората. Релаксиращият им ефект,...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Кои храни са полезни за здрав стомах и добро храносмилане?
Още Хипократ е казал, че всички болести започват в червата. Лошото състояние на чревната флора може да...
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Споделеният начин на живот
Думата „споделям” днес е придобила съвсем ново значение. Това не е вече онзи съкровен акт да се разкриеш...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Как да премахнем ефективно гъбичките по ноктите с Масло от чаено дърво
Маслото от чаеното дърво е едно от най-ефикасните антибактериални средства от природната медицина. Познато...
Как едно куче спаси живота на дете, болно от диабет
Героите на тази история са Люк и Джедай, но не става дума за "Междузвездни войни". Макар в нощта на 8...
Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат?
Носили ли сте някога от онези магнитни гривни, за които се твърди, че поддържат кръвното ви налягане...
Ябълков оцет за здраве и красота
Според Библията ябълката е символ на познанието (,което изкушило любопитната Ева), според омировата „Илиада”...
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Райската ябълка
Райската ябълка или персимон (англ. perssimon ) е екзотично дърво с красиви ярко-оранжеви плодове. Гръцкото...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка
Всяка ефективна тренировка трябва да започне с разтягане на тялото. Тя е начин тялото да бъде подготвено...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Законите на съдбата
Вярвате ли в съдбата или сте привърженици на твърдението, че само ние отговаряме за собствените си решения...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Здравословният егоизъм
Егоизмът не е нещо, което звучи особено добре, но факт е, че всеки има нужда от здравословната му доза....
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Здравословно ли е веганското хранене?
Да си го кажем честно – да си веган последно време е модерно. Веганството е част от цялата мания по еко...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Прилошаване по време на път
Ето, че идва сезонът на отпуските, почивките и на всякакви пътешествия до близо и далеч. За мнозина от...
Глухарчето - слънчевото цвете в помощ на здравето
То е многогодишно тревисто растение с редица приложения. Няма начин в детството си да не сте си играли...
Подарете за Коледа не скъпоценна вещ, а безценно преживяване
Декември, колкото студен и мрачен, толкова и празничен и еуфоричен. Всеки забързан нанякъде, всеки нещо...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Как да си помогнем, за да вземем правилното решение
Решенията са тези, които градят живота ни. И дори някои събития в живота ни да не зависят от нас, огромен...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Черните перли на гората
Семейство Бъзови включва над 25 рода растения, разпръснати по цялото земно кълбо. Към него се числи родът...
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Шуслеровите соли - химията в услуга на здравето
Tерапията на немският лекар и хомеопат д-р Шуслер с т. нар. Шуслерови соли не спира да бъде все по- популярна,...
Житото - в самите корени на живота
Житото е една от основните храни за човечеството. То е символ на плодородието, земята, цикличността на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook