Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кивито е с повече витамин С от цитрусите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти (които имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни действия) в комбинация със състава от различни други витамини и минерали, превръщат кивито във вкусен, хранителен и изключително полезен за здравето ни плод.

Въпреки че кивито може да се отглежда навсякъде, където климатът е умерен, най-разпространено е в Италия, Нова Зеландия, Чили и Китай. Всъщност дълги години е наричано "Китайско цариградско грозде" - chinese goosеberries, защото произходът му е от Китай, но плодът получава името си от новозеландски фермер на птичката Киви заради приликите на плода с нея (малки, кафяви и космати). Не всички кивита са с кафяв мъх, макар че това е най-разпространеният вид. Има и сорт Златно киви, което е с гладка бронзова обвивка. То е и по-сладко и ароматно. Ако сме убедени в био произхода на кивито, можем да го хапваме и с мъхестата кора.

Съдържание за 100 гр:

56 калории
13 гр. въглехидрати
1 гр. протеин
0,5 гр. мазнини
2,7 гр. фибри
36,7 мкг. витамин К (46% DV)
284 мг. калий (8% DV)
1,3 мг. витамин Е (7% DV)
0,1 мг. мед (6% DV)
22,7 мкг. фолиева киселина (6% DV)
*DV- daily value = % дневна доза



Ползи на кивито за здравето:

- Консумацията му помага на храносмилането чрез ензими;
- Помага в контрола на кръвното налягане;
- Предпазва от увреждане на ДНК;
- Засилва имунитета;
- Спомага за загуба на тегло;
- Помага за премахване на токсини от организма;
- Помага в борбата с болести на сърцето;
- Подходящ за консумация от диабетици;
- Полезен за здравето на очите;
- Предпазва кожата от стареене;
- Съдържанието на серотонин дава добро настроение;
- Силен антиоксидант, премахва свободните радикали;
- Подпомага дихателната система.



Киви или цитруси през зимата?

Свикнали сме да мислим за цитрусите като богат източник на витамин С - най-важният витамин за здрава имунна система. През зимата е особено важно да си набавяме достатъчно от този витамин, защото той е силен антиоксидант, който ни помага да се изчистим от свободните радикали. Оказва се обаче, че не цитрусите, а именно кивито е драстично богат на витамин С.

Съдържание на витамин С за 100 гр. суров плод без семки и с обелки:

Киви - 92.7 мг., 155% от дневната нужда
Лимони - 77.0 мг., 128% от дневната нужда
Портокали - 71.0 мг., 118% от дневната нужда
Мандарини - 48.8 мг., 81% от дневната нужда
Грейпфрут - 31.2 мг., 52% от дневната нужда

Източник: www.nutritiondata.self.com/


Проучвания, направени в Италия сред деца и възрастни, показват, че консумацията на киви (5-7 пъти в седмицата) намалява проблемите при деца, свързани с хрипове, задух и кашлица. Друго изследване показва, че яденето на 2-3 кивита на ден може да намали възможността от образуването на кръвни съсиреци и намаляване на триглицеридите (вид мазнини, които се откриват в кръвта). Има и резултати от проучване, което показва способностите на плода да защитава и възстановява организма от увреждане на ДНК, което от своя страна може да предпазва и от рак.

Как да изберем киви?

Когато избирате киви, следете то да бъде закръглено и ароматно, без видими следи от набиване, трябва да бъде леко твърдо при допир. Ако кивито не се поддава при лек натиск с пръст и е прекалено твърдо, по-добре е да го оставите да узрее, като го съхранявате на стайна температура далеч от слънчева светлина. След като кивито е узряло, го дръжте далеч от други плодове (дори в хладилника), тъй като то е много чувствително към етилен (широко използван при преработка и складиране на плодове, както и за по-бързото им узряване), който се отделя от другите плодове и заради него кивито ще презрее.

Колко дълго можем да го съхраняваме?

Узрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник 1-2 седмици.

А ето и някои трикове как да обелим едно добре узряло киви:

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Пролетно прочистване със зелени супер храни
· Дивите коне на Исландия
· Ползите от тренировките в студено време
· В една зима... Някъде там... Да те има
· Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Необикновената обикновена леска
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Всички лица на надеждата
· Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
· Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Вторник
18
Декември 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мантра - звукът, който лекува
Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Как да си приготвим домашна гранола?
Гранола е мюсли, но запечено с различни съставки на фурна. То е по-хрупкаво, овкусено и се усвоява по-лесно...
Тайните врагове на красивата усмивка
Всички знаем за вредата от сладкишите и газираните напитки върху нашите зъби. Чували сме също така, че...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав): Сокът от сушени сини сливи е изключително...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
За предимствата на зеления чай сме „говорили” доста, но дали сте чували за един „братовчед” на зеления...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Исоп против кашлица и възпаления
Латинското му наименование е Hyssopus officinalis и представлява полу храст от семейство Устноцветни....
Безсрамно за срамните болести
А сега преглътни това, което ядеш, допий си кафето и ако си от тези, които се изчервяват, стане ли дума...
Сините сливи
Един от плодовете, с който свързваме лятото е синята слива. Вкусна и сочна, тя е прекрасен източник на...
Разбирането на гнева води до овладяването му - причини за гнева и техники за справяне
„Никой не е в състояние да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти можеш да го сториш чрез начина, по...
Да учиш азбуката отново
Здравей! Ти имаш ли мечта? А преследваш ли неотклонно целите си? Хайде, ще си признаеш, ако си от онези...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
Както можете да предположите, родината на брюкселското зеле е Белгия. Да, и Европа е дала нещо толкова...
9 + 1 причини да хапваме диня
1. Динята е 92% вода. Тоест - тя е идеално средство, утоляващо жаждата в горещия ден. Световен ден...
Хималайската сол - в oсновата на живота
Всички знаем за "белите" врагове на здравето, за които трябва да внимаваме - бяла рафинирана захар, бяло...
Стипчива среща: Смрадликата
В ландшафтната архитектура смрадликата е уважаван член на цветните композиции, защото видът й я прави...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Тайните на ранното закаляване
Започва се съвсем от рано – „облечи го, ще настине”, „краката му боси, то от там се започва”, „по една...
Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
Непрекъснато четем за множеството полезни свойства на почти всички плодове. И опознаваме все по-екзотични,...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
На 19 март отбелязваме Световния ден на съня
Липсата на здрав сън води до сериозни здравословни усложнения - високо кръвно, диабет, белодробни проблеми....
Бърз релакс в офиса - II
Тихичко навън Постоянното звънене на телефона и шумните разговори на колегите са едни от основните...
За какво спря да ми пука, когато пораснах
Не ми пука за чуждото мнение. Не, наистина. Хората винаги говорят, хората винаги недоволстват. Не можеш...
Сама, с дете, търси любов
За близо година около мен се разпаднаха три дългогодишни връзки. Които бяха обречени, уж, да продължат...
Зимни неволи
За повечето от нас зимата не е най-прекрасното време от годината. Малцина са познатите ми, които се радват...
Върбинка против умора, изтощение и стрес
В нашата страна е широко разпространена и се нарича върбинка (Verbena officinalis). Тя е отдавна позната...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Полезните продукти, които могат да ни навредят
Засиленото внимание към това, което слагаме в чиниите си през последните години доведе до анатемосването...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Невротоксините в храната
Знаете ли какво е невротоксин? Отговорът е в самата дума. Невротоксинът е отрова, която действа на нервните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook