Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кивито е с повече витамин С от цитрусите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти (които имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни действия) в комбинация със състава от различни други витамини и минерали, превръщат кивито във вкусен, хранителен и изключително полезен за здравето ни плод.

Въпреки че кивито може да се отглежда навсякъде, където климатът е умерен, най-разпространено е в Италия, Нова Зеландия, Чили и Китай. Всъщност дълги години е наричано "Китайско цариградско грозде" - chinese goosеberries, защото произходът му е от Китай, но плодът получава името си от новозеландски фермер на птичката Киви заради приликите на плода с нея (малки, кафяви и космати). Не всички кивита са с кафяв мъх, макар че това е най-разпространеният вид. Има и сорт Златно киви, което е с гладка бронзова обвивка. То е и по-сладко и ароматно. Ако сме убедени в био произхода на кивито, можем да го хапваме и с мъхестата кора.

Съдържание за 100 гр:

56 калории
13 гр. въглехидрати
1 гр. протеин
0,5 гр. мазнини
2,7 гр. фибри
36,7 мкг. витамин К (46% DV)
284 мг. калий (8% DV)
1,3 мг. витамин Е (7% DV)
0,1 мг. мед (6% DV)
22,7 мкг. фолиева киселина (6% DV)
*DV- daily value = % дневна доза



Ползи на кивито за здравето:

- Консумацията му помага на храносмилането чрез ензими;
- Помага в контрола на кръвното налягане;
- Предпазва от увреждане на ДНК;
- Засилва имунитета;
- Спомага за загуба на тегло;
- Помага за премахване на токсини от организма;
- Помага в борбата с болести на сърцето;
- Подходящ за консумация от диабетици;
- Полезен за здравето на очите;
- Предпазва кожата от стареене;
- Съдържанието на серотонин дава добро настроение;
- Силен антиоксидант, премахва свободните радикали;
- Подпомага дихателната система.



Киви или цитруси през зимата?

Свикнали сме да мислим за цитрусите като богат източник на витамин С - най-важният витамин за здрава имунна система. През зимата е особено важно да си набавяме достатъчно от този витамин, защото той е силен антиоксидант, който ни помага да се изчистим от свободните радикали. Оказва се обаче, че не цитрусите, а именно кивито е драстично богат на витамин С.

Съдържание на витамин С за 100 гр. суров плод без семки и с обелки:

Киви - 92.7 мг., 155% от дневната нужда
Лимони - 77.0 мг., 128% от дневната нужда
Портокали - 71.0 мг., 118% от дневната нужда
Мандарини - 48.8 мг., 81% от дневната нужда
Грейпфрут - 31.2 мг., 52% от дневната нужда

Източник: www.nutritiondata.self.com/


Проучвания, направени в Италия сред деца и възрастни, показват, че консумацията на киви (5-7 пъти в седмицата) намалява проблемите при деца, свързани с хрипове, задух и кашлица. Друго изследване показва, че яденето на 2-3 кивита на ден може да намали възможността от образуването на кръвни съсиреци и намаляване на триглицеридите (вид мазнини, които се откриват в кръвта). Има и резултати от проучване, което показва способностите на плода да защитава и възстановява организма от увреждане на ДНК, което от своя страна може да предпазва и от рак.

Как да изберем киви?

Когато избирате киви, следете то да бъде закръглено и ароматно, без видими следи от набиване, трябва да бъде леко твърдо при допир. Ако кивито не се поддава при лек натиск с пръст и е прекалено твърдо, по-добре е да го оставите да узрее, като го съхранявате на стайна температура далеч от слънчева светлина. След като кивито е узряло, го дръжте далеч от други плодове (дори в хладилника), тъй като то е много чувствително към етилен (широко използван при преработка и складиране на плодове, както и за по-бързото им узряване), който се отделя от другите плодове и заради него кивито ще презрее.

Колко дълго можем да го съхраняваме?

Узрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник 1-2 седмици.

А ето и някои трикове как да обелим едно добре узряло киви:

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Неделя
17
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Храни за по-добър имунитет през лятото
Често става така, че не си обръщаме внимание именно през летния сезон, защото решаваме, че тогава настинките...
Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Пролетно прочистване със зелени супер храни
Супер храните се утвърдиха в нашия начин на хранене като възможност с малко да си набавим много. Особено,...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
Не правете това, ако сте уморени
Умората е едно от най-неприятните състояния, които понякога е сложно да преодолеем. И докато физическата...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Ползата от ферментиралите храни - I
По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни,...
Името ми е "Червен" - Нарът
Почти всички червени плодове и зеленчуци притежават силни антиоксидантни свойства и са изключително полезни...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа
Тяло, ум и душа – това са нашите три неделими същности, между които трябва да поддържаме баланс, според...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Как да намерим смирение и защо то е толкова важно?
Забелязвате ли непрекъснатото желание на голяма част от хората около вас да се показват, да изявяват...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Предлагайте на момчетата и момичетата алтернативи
Имам дъщеря на 10 години. Тя е общително момиче с приятели момчета и момичета. Обича "народна топка",...
Полезни ли са диетичните храни?
Свидетели сме на истинско наводнение от продукти с надписите „диетична храна” и „по-малко калории”. В...
Синапът - броня на доброто здраве
Подобно на резкия и наситен вкус на истинската (домашна) горчица, направена с току-що смлени синапени...
Как да направим: Биоградина на терасата
Най-сигурният начин да знаем каква е храната ни, е като я отглеждаме сами. За тези, които разполагат...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
Международният ден на кръводарителя - 14 юни, е ден, в който световната общественост изразява своята...
Как да: Изберем възглавница
За качествения сън, към който всички се стремим, е необходимо толкова малко, но и толкова много. Всичко...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Митовете и истина за настинката
Обикновената простуда е неприятно заболяване, но не дотолкова сериозно, че да се отправим към лекарския...
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Суровите какаови зърна - кафявото злато на боговете
Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално...
Защо негативните модели в живота ни се повтарят?
Размишлявали ли сте върху това колко много си приличат партньорите ви? Че едни и същи проблеми са ви...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Норвегия пуска доказано ефективно лекарство за превенция срещу ХИВ
Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в списъка си с безплатни лекарства...
Рициново масло идва от отровно растение, но лекува
Рицинът произхожда от Източна Африка и се култивира от дълбока древност. Тази култура, позната още като...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Сугестопедията - българска следа в обучението
Българската наука може да не е дала много на света, но пък напоследък често слушаме за сугестопедията,...
Овулационен синдром
Всички сме чували за предменструалния синдром, а много дори го изстрадват ежемесечно. При други жени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook