Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печен свински бут


Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак е умопомрачаващо. Моята чубрица беше дива, брана в Родопите, мащерката ми също беше от този край. Виното за сметка на това беше от Варненския - от време на време отпивах и протривах доволно ръце. Резултатът на дългото печене даде своя резултат. Топящо се в устата месо и страхотен сос към него.

Свински бут обезкостен - 1 кг
3-4 маслини
2 скилидки чесън
чубрица прясна
черен пипер зърна

дафинов лист - 1 бр
2 бахара
3-4 лука
зехтин или олио
100 гр течна готварска сметана

За марината:
150 мл червено вино
50 мл водка
2 с.л ябълков оцет
млян черен пипер
чубрица
мащерка



Месото почистено от евентуални жилки, шпиковаме с маслини, черен пипер, дафиновия лист накъсан на три, 2 зърна бахар и чесън. Поръсваме с малко чубрица и мащерка, риган, млян черен пипер. Заливаме с виното, водката, оцета и оставяме за няколко часа да си попие всички аромати и миризмички - от време на време го обръщаме.

Лукът нарязваме на кръгчета и слагаме в средата на тавата. Отгоре поставяме месото, намазваме го с зехтин и слагаме още малко в тавата. Марината изсипваме също в тава и добавяме чаша вода.

Добавяме стрък прясна чубрица /когато й е сезона аз замразявам във фризера - защото вкуса на прясната и сухата е различен/ Плътно с фолио завиваме тавата и печем на 200 градуса около 2 часа. Намаляваме фурната на 160 градуса и отиваме фолиото. Оставяме да се запече като от време на време поливаме със соса.

За соса: Лукът в тавата и соса от печенето пасираме с течната сметана. Сервираме топъл, защото се желира от сока на месото.

Сервираме филийки от месото с гарнитура в този случай ориз със сушени домати и сервираме сосиера със соса за месото или пък поливаме в чинията.


Шпиковането практически представлява, пробождане на месото на различни места. В образувалото се джобче се слагат различни овкусители: подправки, зеленчуци, сланинка. Обикновено техниката се използва за големи парчета меса и целта е месото и във вътрешността си да може да поеме аромати.

Коментари
2013-08-27 #3
iskra
Няма сол в рецептата????
2011-09-15 #2
луси
Ште я пробжам ...
2011-02-19 #1
emi
рецептата е много сполучлива! Аз нямах сметаха, но и без нея соса стана вкусен!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Свинско месо с бамя
· Скариди с чесън и копър
· Ризото в розово
· Ориз със сушени домати
· Салата с ряпа дайкон
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Постни лозови сарми с царевица
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Здравословно отношение към здравословното хранене - I
· Яхния с охлюви и лапад
· Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
· Панирани пиперки с доматен сос
· Мусака със спанак и ориз
· Каша от коприва с орехи
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
· Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
· Лятна салата с нахут, булгур и сезонни зеленчуци
Понеделник
1
Септември 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Пилешки дробчета с пуешко и гъбки
Като повечето жени и аз не обичам да изхвърлям храна, така че често се налага да оползотворявам продукти....
Витаминозна зелена салата
Предлагам ви една изключително полезна комбинация с червено цвекло. Ето и как да приготвите тази вкусна...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Лесен кекс с орехи
Кексът може да изглежда много лесна работа за някои, но за мен дълго време беше пълна мъгла. Докато не...
Ориз със спанак, гъби и домати на фурна
Предлагам ви една постна рецепта, която може съвсем успешно да бъде основно ястие или пък гарнитура към...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook