Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печен свински бут


Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак е умопомрачаващо. Моята чубрица беше дива, брана в Родопите, мащерката ми също беше от този край. Виното за сметка на това беше от Варненския - от време на време отпивах и протривах доволно ръце. Резултатът на дългото печене даде своя резултат. Топящо се в устата месо и страхотен сос към него.

Свински бут обезкостен - 1 кг
3-4 маслини
2 скилидки чесън
чубрица прясна
черен пипер зърна

дафинов лист - 1 бр
2 бахара
3-4 лука
зехтин или олио
100 гр течна готварска сметана

За марината:
150 мл червено вино
50 мл водка
2 с.л ябълков оцет
млян черен пипер
чубрица
мащерка



Месото почистено от евентуални жилки, шпиковаме с маслини, черен пипер, дафиновия лист накъсан на три, 2 зърна бахар и чесън. Поръсваме с малко чубрица и мащерка, риган, млян черен пипер. Заливаме с виното, водката, оцета и оставяме за няколко часа да си попие всички аромати и миризмички - от време на време го обръщаме.

Лукът нарязваме на кръгчета и слагаме в средата на тавата. Отгоре поставяме месото, намазваме го с зехтин и слагаме още малко в тавата. Марината изсипваме също в тава и добавяме чаша вода.

Добавяме стрък прясна чубрица /когато й е сезона аз замразявам във фризера - защото вкуса на прясната и сухата е различен/ Плътно с фолио завиваме тавата и печем на 200 градуса около 2 часа. Намаляваме фурната на 160 градуса и отиваме фолиото. Оставяме да се запече като от време на време поливаме със соса.

За соса: Лукът в тавата и соса от печенето пасираме с течната сметана. Сервираме топъл, защото се желира от сока на месото.

Сервираме филийки от месото с гарнитура в този случай ориз със сушени домати и сервираме сосиера със соса за месото или пък поливаме в чинията.


Шпиковането практически представлява, пробождане на месото на различни места. В образувалото се джобче се слагат различни овкусители: подправки, зеленчуци, сланинка. Обикновено техниката се използва за големи парчета меса и целта е месото и във вътрешността си да може да поеме аромати.

Коментари
2013-08-27 #3
iskra
Няма сол в рецептата????
2011-09-15 #2
луси
Ште я пробжам ...
2011-02-19 #1
emi
рецептата е много сполучлива! Аз нямах сметаха, но и без нея соса стана вкусен!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Свинско месо с бамя
· Скариди с чесън и копър
· Ризото в розово
· Ориз със сушени домати
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Салата с ряпа дайкон
· Киселото зеле - зимното съкровище
· Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
· Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
· Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
· Здравословно отношение към здравословното хранене - I
· Яхния с охлюви и лапад
· Салата със спанак и пикантни пилешки късчета
· Панирани пиперки с доматен сос
· Мусака със спанак и ориз
· Каша от коприва с орехи
· Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
· Сладко от боровинки
· Песто Дженовезе - кулинарно изкушение от Италия
Четвъртък
23
Октомври 2014
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци реших да добавя и тиква за да направя тази супа още...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Pancakes (палачинки)
У дома нещата стоят така: палачинките от нашето детство приготвя половинката, а този тип pancakes моя...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Оризово фиде с пиле и броколи
Моето оризово фиде е с дебелина 1 мм, опаковка от 200 грама - използвала съм около 1/4 от опаковката....
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    Стани автор     RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg - beta версия. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook