Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като храна, която удължава живота и лекува тялото по много фин начин. Гхи заема особена част в древното източно изкуство и е неделима част от живота дори на днешните индийци. Както всички аюрведични храни, това масло се отразява на здравето в множество аспекти. Тя се ползва за готвене, лечение, козметика, за религиозни ритуали.

Дори да не искаме да навлизаме в Аюрведа толкова навътре, гхи има редица предимства в избора на здравословни мазнини. Във всеобщия хаос от информация, коя мазнина е вредна, коя полезна и с коя как да готвим, гхи зае своето място и става все по-популярна в областта на здравословното хранене.


С какво гхи е полезна мазнина в кулинарията?

Поради липсата на млечния белтък, тя е по-лека за храносмилане и подходяща за хора с алергия към лактозата.

Практикуващите йога, гимнастика и балет трябва да знаят, че гхи подобрява образуването на съединителна тъкан - за повече гъвкавост и по-малко ставни болки.

Гхи е здравословна за сърцето мазнина, понижава "лошия" холестерол и предпазва от сърдечни заболявания.

Гхи има висока температура на изграяне (задимяване) и е подходяща за пържене, без топлинната обработка да влияе на качествата й.

Има сравнително неутрален вкус и може да се ползва за кулинарни цели, без да натрапва миризма.

Отличава се с мека консистенция и е подходяща за суровоядски рецепти, на които придава млечна текстура.

Гхи е източник на ненаситени мастни киселини, витамини А, Е и К

Подходящо е за бебешката и детска кухня, приема се по-добре от маслото.

Трайна мазнина, която не гранясва. В подходящи условия може да се съхранява с години.
Коментари
2017-10-24 #3
Marija-Joanna
Нека не бърлкаме гхи с препърженото масло (мандраджийско). След препържването на битото обикновенно масло изгарят млечните киселини и то става много по-дълготрайно за ползване. Гхи се получава след загряването на непоквасена сметана От 1 кг сметана се получава около 250-300 гр гхи. Процесът е доста дълъг, но си заслужава.
2017-02-15 #2
boriana
Да, наистина, ако не го мързи човек, всеки би могъл да си го приготви у дома. Още повече, че този вид масло съвсем не е непознато за българската кухня. Нашите баби са си го приготвяли и употребявали. Това е т. н. препържено масло и пак казвам, защото съдя по себе си, ако не го мързи от един кг качествено българско масло всеки би могъл да си приготви такова масло. В зависимост от количеството, което вземаш, е нужно повече време за т. н. препържване. И наистина става по-вкусно, вместо да се употребява крайно вредния маргарин ...
2017-01-25 #1
Janinka Stojanova
Добър ден,

гхий масло не купувам, оддавна го употребявам и си го приготвям сама, много е по-полезно

Янинка Стоянова
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· В нюйоркски ресторант главните готвачи са...баби
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· 2019 г. - годината на Прасето (Глигана) според китайския зодиак
· Капанът на егото: "Егото е умело скрито в благородни мисли"
· Древното изкуство кинцуги - красотата на счупеното, което съживяваме с грижа
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
· Без пържени храни, повече плодове и зеленчуци за децата в детските градини
· В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
· Масло от уинтъргрийн за облекчаване на болки и лошо храносмилане
· 14 юни - Ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
· Как идентичността ни определя нашето поведение?
· Какво не ни достига, за да постигаме целите си?
Понеделник
24
Юни 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пирей - още един плевел, полезен за здравето
Пиреят нерядко се явява проблем за големи пространства обработваеми и необработваеми площи, тъй като...
Отблизо за каланетиката - II. Упражнения
Каланетиката е полезна за изпълнение както в сутрешните часове, така и вечер. Сутрин помага за тонизиране...
Съкровищата на малките "нещотърсачи"
Топчета, гума от счупен камион, стара опаковка от дъвка, перо и острилка...прилича на останалото от страни...
С повишено внимание към морските дарове
Лято е и менюто ни в тези горещини би трябвало да е доста по-различно. А дори да не сте променили особено...
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Акупунктура и акупресура - древно лечение на тялото и душата
Акупунктурата и акупресурата нашумяват все повече и повече и са официално приети алтернативни терапии...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Защо сме толкова груби с децата си?
Наскоро станах свидетел на една сцена, в която един баща беше много груб сутринта, докато оставяше дъщеря...
Вегетарианство, веганизъм, суровоядство
Храненето не е това, което беше. Свидетели сме на широка дискусия в целия свят - какво и как ядем, какъв...
Стремежът към чистота – между здравето и манията
„Чистотата е здраве” – за разлика от повечето лозунги от близкото минало, от този не ни напушва смях....
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
Изкуството на промяната
Ако има нещо постоянно в хода на живота ни, парадоксално, това е промяната, защото промени ни спохождат...
Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
Кой не обича сусамките, скъп спомен от детството, който не остарява и до ден днешен? А как ухае питката,...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
Всички сме чували за йоните, и че те са положителни и отрицателни – това е техният електрически заряд....
Привързаното родителство - следвай родителския си инстинкт
Както много актуални тенденции в днешно време, привързаното родителство е уж нещо ново, но всъщност е...
Ползата от ферментиралите храни - II
Квасен хляб. Направата на хляб с квас е традиционна за много народи, включително и за нашия. При него...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Алергия към козметиката
„Хипоалергенна козметика без консерванти” този надпис може да прочетем върху опаковката на всеки втори...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Избери надежда, вместо страх
Нека твоите избори отразяват твоите надежди, а не твоите страхове....
5 неща, които да направим, ако се почувстваме самотни
На всекиго се случва - обвързани или не, разделени наскоро или с дългогодишна връзка. Чувството за самота...
Нийм - билката-чудо на Аюрведа
Малко вероятно е да сте чували за него, но запознавайки се с ползите му, определено ще останете впечатлени....
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Семейна киновечер представя...
Прекарваме ли достатъчно време със семейството си? Познаваме ли се? Можем ли да общуваме, да се смеем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook