Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но на фона на повечето зърнени култури, които познаваме днес, той най-често е пренебрегван едва ли не като фураж. Всъщност ечемикът е едно от най-старите култивирани зърна и въпреки това в повечето случаи остава някак незабелязан сред останалите си родственици. Малцина от вас знаят колко е полезен е той всъщност.

Латинското му наименование на ечемика е Hordeum vulgare. Той е едногодишно тревисто растение, което узрява за кратък период от време и е изключително приспособимо към различни географски условия. Всички знаем как изглежда. Наземните му части са много подобни на тези на пшеницата и овеса. Малко от нас, обаче знаят, че зърната ечемик могат да имат различен цвят - бял, синкав, червен, дори лилав и черен. За медицински цели се използват зърната, стръковете и листата.

Полезен състав на ечемика

Една от значителните ползи на ечемика са неговите влакнини. Разтворимите влакна имат свойството да понижават "лошия" холестерол и намаляват риска от сърдечни заболявания. Тези фибри регулират абсорбцията на глюкоза и така намаляват риска от развитие на диабет тип 2. Неразтворимите влакнини - фибри, действат добре на перисталтиката, на червата и на функцията на отделителната система.

Калориите в ечемика са около 355 за 100 гр. , което не го прави особено диетичен, но пък е много хранителен - въглехидратите са около 73 гр., белтъчините - 12 гр., а мазнините много малко – 2,3 гр.. Холестеролът пък е 0 мг.



Много богати на полезни вещества са младите стръкове ечемик. В тях се съдържа голямо количество хлорофил и аминокиселини (всичките осем незаменими за човека), витамини от група В, както и витамин С и Е. Сред минералите с най-голямо количество е калият (452 мг.), следван от магнезия (133 мг.) и калция (33 мг.). Ечемикът съдържа още желязо (3,6 мг.), както и антиоксидантите апигенин и супероксид дисмутаза. Ечемикът съдържа глутен.

Полезно действие на ечемика

Повишава силата и издръжливостта

Понижава общия холестерол, както и нивото на триглицеридите в кръвта

Понижава стойностите на кръвното налягане

Много полезен за хора с диабет тип 2, както и за хора в преддиабетни състояния- тази му полезност се дължи основно на съдържанието на бета-глюкан разтворими фибри

Спомага за пречистването на черния дроб от токсини

Особено добре повлиява на хората, които консумират големи количества червени меса - съдържащият се в ечемичените стръкове хлорофил намалява вредното влияние на месната „диета” и подпомага храносмилането и поддържането на здраво дебело черво

Върху кожата се прилага за лечение на екземи и циреи


Как да приемаме ечемик

Ечемик може да се приема под най-разнообразна форма. Зърната могат да се хапват за закуска, да се добавят към различни ястия - вместо ориз например или за сгъстяване на супи. Ечемичено брашно също е много полезно и може да добавяте, където си поискате според вкуса ви. Зърната може да оставите да покълнат и да консумирате и под формата на кълнове или пък да си ги закупите на капсули или таблетки.

Противопоказания

- За повечето хора приемът на ечемик е напълно безопасен. Консумацията му по време на бременност също се счита за безопасна, но е препоръчително да се избягват ечемичените кълнове.
- Съдържащият се в ечемика глутен може да влоши състоянието на болни с глутенова ентеропатия и затова трябва да се избягва от тези пациенти.
- Брашното от ечемик понякога може да влоши състоянието на болни с астма и дори да предизвика астматичен пристъп.
- Богатото съдържание на влакнини в състава на ечемика може да затрудни абсорбцията на лекарства- затова е препоръчително да се приема около час след прием на лекарства.


Ечемичената вода може да се предлага като летен коктейл - толкова е вкусна!

Особено полезна е ечемичената вода. Тя помага при:

Отслабване и сваляне на високи нива на холестерола
Детоксикация
Камъни в бъбреците - за по-лесното им изхвърляне
Лошо храносмилане
Сърдечно-съдови проблеми
Диабет
Висока телесна температура - в някои страни хората пият ечемичена отвара през по-топлите летни месеци поради естествените й разхлаждащи свойства
Различни кожни проблеми - акне, екземи

Как да си направим ечемичена вода?

За целта са ви нужни:

1 ч.ч. органичен ечемик
5 ч.ч. вода
сока от един лимон
1 с.л. натурален мед (по желание)
пръчица канела (по желание)
пресен корен от джинджифил (отново по ваш избор)

Поставяте всички съставки в голям стъклен буркан, разбърквате и го покривате с памучна кърпа. Оставяте да престои 24 часа. Прецеждате и консумирате. Около две чаши на ден са идеалната доза, за да си осигурите още малко здраве от природата.

И не на последно място - от ечемика се прави вкусна бира



*На заглавната снимка е показан белено зърно ечемик. Премахването на люспата намалява фибрите, но прави ечемика по-нежен към стомаха, особено на децата и на хората със стомашни проблеми.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Житото - в самите корени на живота
· Вечнозелената мирта
· Тайните на малца
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Необикновената обикновена леска
· Етеричното масло от мащерка
· Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета
· Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
· Как да приготвим слънчев чай?
· Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
· Да преодолеем стреса с творчество
· Хиперактивни деца - говорим ли за Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност?
· Как да се справим с фрустрацията?
Сряда
18
Юли 2018
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Да се справим със страха от летене веднъж завинаги
Въздушният транспорт е все по-достъпен. Според статистиките, той е води и за най-безопасен. Възможността...
Соята – идеалната храна или опасност
В последните години соята присъства в повечето продукти, които се предлагат в търговската мрежа. В някои...
Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
Сред хората, които се интересуват от здравословно хранене и начин на живот, все по-популярна е идеята...
Разходка по време на сън
Когато стане дума за сомнамбулизъм първото, което се сещам, е един френски комедиен филм - „Бонифас...
Масажът лекува душата и тялото
Хората се делят на такива, които никога не са ходили на професионален масаж и на такива, които са ходили....
Признаци на хормонален дисбаланс
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например,...
Как се отразява зимата на нашата фигура
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над нормалното си тегло. Причината – обмяната на...
Да овладеем сами паническата атака
Чувствате се така, сякаш сърцето ви ще се пръсне и животът ви всеки момент ще свърши. Завладява ви внезапен...
Обяд за училище - здравословен, питателен, от вкъщи
Започна учебната година, а и много от нас вече се завърнаха в офисите на пълна пара. Като родители, загрижени...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
Здраве без химия: капки от лайка срещу хрема и сополи
Детето има сополи. Звучи прозаично. Но, когато малкото бебе се дави в собствените си секрети, а кашлицата...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Да спрем рака на гърдата навреме
Статистиките сочат, че ракът на гърдата е на първо място по честота на диагностициране сред жените, което...
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
Здравословният живот - баланс без крайности
Сигурно вече сте чували за био-магазините, фермерските пазари, за органичната храна? А за вегетарианци,...
Похвалата е ключ към сърцето и към успеха - не я пестете!
Всеизвестен факт е, че децата е добре да бъдат хвалени, да получават поощрение и одобрение и при най-малкия...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Когато Цезаровото сечение не е избор, то не и повод за срам и вина
Раждането е тема, която вълнува вече не само бъдещите майки и татковци, но и лекари, общественици, публични...
13 октомври - Денят без сутиен (No bra day)
На 13 октомври жени от цял свят свалят сутиените. Но не за това, към което ни води въображението, а за...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Качествата на зрелия човек и води ли съзряването до щастие?
Съзряването се случва два пъти в живота ни - един път физиологически, в пубертета. Съзряване от определени...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
Щастлива и успешна да е новата 2018-та година, приятели!
Искаме или не, в края на всяка година се обръщаме назад за онзи кратък проблясък - как минаха дните й,...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Преди да разгърнем потенциала - как да го открием
В тълковния речник на българския език срещу потенциал е записано: „съвкупност от необходими за реализирането...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Животът е кратък
"Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си тръгнеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Шунгитът - черният лечебни минерал от недрата на земята
Казват, че шунгитът (shungite) няма аналог по състав, структура и свойства. Твърди се, че възрастта му...
Грипът – как да разпознаем усложненията
Независимо от разнообразието на зооепитети, типове и щамове, грипът ни посещава всяка зима. Но да му...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook