Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино


Защо французите са една от най-здравите нации


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша червено вино? За ценителите на тази специфична напитка, към списъка с положителни качества на виното, можем да добавим и ползите за здравето, които то носи – намялява холестерола, защитава сърцето, контролира кръвната захар, оказва благоприятно въздействие върху мозъка и паметта, премахва стреса.

Какво е "френски парадокс"?

Типичният френски начин на хранене включва редовна употреба на червено вино, високомаслени сирена и ястия със сметана, а хлябът е предимно бял. Вино, въглехидрати и мазнини. Но учудващото е, че хората, които се хранят така, страдат по-малко от онкологични и сърдечно-съдови заболявания, въпреки че цялостната им диета предразполага към тях. Експертите наричат това „френски парадокс”, вярвайки, че това се дължи на факта, че французите консумират червено вино редовно и в прилични количества. Но нещо повече - той включва самия маниер на хранене и отношение към храната.

Повече за „френския парадокс”

Терминът се появява за пръв път през 1991 г. от професор Серж Рено от университета в Бордо в обширно негово изследване за връзката между начина на хранене и здравето на французите.
Тайната зад „френския парадокс” всъщност се крие в съдържанието на чудодейния антиоксидант ресвератрол. Смята се, че той не само помага за разширяване на артериите, което улеснява кръвта да тече свободно, но също така намалява тромбоцитната агрегация (запушването на артериите). „Френският парадокс” работи именно заради здравословните дози ресвератрол, които се набавят от червеното вино. Специфичният антиоксидант се бори успешно срещу вредите от редовната консумация на мазни храни, които доказано влияят негативно на сърцето, защитава и клетките от въздействието на свободните радикали.

Антиоксидантите в червеното вино могат да играят роля дори за защита от ракови заболявания. Откриването на „френския парадокс” има сериозни последици и за други страни, които се борят срещу прекомерната консумация на храни с високо съдържание на мазнини и болестите на сърцето, които те причиняват.

Какво още можем да извлечем от френския парадокс?

Бавното хранене на французите – те прекарват дълго време на масата и се хранят спокойно (за разлика от американците например, които често вечерят на дивана пред телевизора, консумирайки полуфабрикати);

Малките по размер порции и внимание в поднасянето;

Високият прием на плодове и зеленчуци;

Внимание върху качеството на храната за сметка на количеството ѝ;

Наблягане върху домашно приготвената храна и традиционни рецепти;



Самодисциплината - ако прекалят с храната, французите са особено внимателни с какво се хранят на следващия или дори в продължение на няколко дни;

Ограничение в допълнителните хранения - за разлика от американците, които консумират всякакви бързи храни, снаксове, десерти между отделните хранения;

Прием на повече минерална вода за сметка на газирани напитки, сокове и шейкове;

Водене на активен начин на живот (придвижване пеша на големи разстояния, спорт, разходки).


Според изследване, направено от Purdue University (Kim 2012 г.),

червеното вино може да съдейства за предпазване от натрупване на излишни килограми.


Учените там идентифицират вещество в червеното вино, наречено piceatannol, което потиска образуването на нови мастни клетки и предпазва от развиването им в зрели такива. В други проучвания, учените откриват, че умерените любители на вино показват най-ниското натрупване на мастна тъкан между всички останали хора, които залагат на други видове алкохол.

Разбира се, здравните специалисти са особено внимателни, когато препоръчват консумацията на алкохол, заради рисковия фактор към други заболявания. Независимо от това, ако мъжете консумират чаша червено вино с вечерята, а жените половин чаша, ползите за здравето са наистина положителни.

Въпреки сериозния списък от ползи, които червеното вино има за нашето здраве и удоволствията, които носи за сетивата, не забравяйте най-важното: умереността. Бъдете внимателни и отговорни, не натоварвайте организма си с некачествени напитки. В малки и съобразени количества, виното може да ни помогне в различни аспекти, свързани със здравето.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да направим плато сирена?
· Свежи летни коктейли с розе
· С какво още да поднесем виното?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Тайните на домашната лимонада
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· У дома: Кардио тренировки за 20 минути (упражнения)
· Тренировки по време на месечния цикъл?
· Бременна и коронавирус? Няколко препоръки
· Животът имитира изкуството или предизвикателството на Getty Museum
· На тази дата: 145 години от рождението на Сергей Дягилев
· Четем и гледаме хиляди безплатни филми, концерти, книги (линк)
· 26 март - "Лилав ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Световен ден на редките болести
Събота
4
Април 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
Да заредим дома с пролетна енергия преди Цветница и Великден
Наближава Цветница, Великден, а сякаш зимата още не си е тръгнала от дома ни. Имате ли моменти, в които...
Личната отговорност по пътя ни
Има неща, които са по-големи от нас, пред тях ние изглеждаме малки и безсилни. Не можем да ги избегнем,...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител действа според разбиранията си. Когато...
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Защо да тренираме вечер, а не сутрин?
Чудили ли сте се някога кога е по-добре да тренирате – сутрин или вечер? Истината е, че този въпрос...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Добрите новини: деца с дарение към "Пирогов"
Малки ученици от началното училище "Св. св. Кирил и Методий", гр. Троян събраха и дариха 15 000 лева...
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
Размърдай зъбките. Алайнер
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така?...
Състезателният дух, който ни прави нещастни
В човешката природа, в различна степен е заложен състезателният дух. Нуждата да се конкурираме е свързана...
14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември е Световен ден на борбата с диабета. За първи път той се чества през 1991 г. от Международната...
В центъра на събитията или отстрани
В най-изчистен вид това са двете възможни позиционирания – да си в центъра на нещата или да застанеш...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Да извикаме интуицията на помощ
Когато заговорим за интуиция, на първо време в съзнанието ни изниква възможността да предусещаме неща,...
Редът не е всичко или опит да оправдаем разпиляността
Вероятно, като родители не веднъж сте се ядосвали на разхвърляната стая на детето си или на разпилeните...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
"Здравословен обяд за ученика" - питателно бурито, сини сливи и орехи
Това е ден трети от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Вместо трупане на негативизъм в една връзка - нека разговаряме
Във всяка връзка има проблеми, неизбежно е. Много от нас се измъкват от отговорност, казвайки „просто...
Да посрещнем студената есен с топлина в душата
Безспорно в живота на всеки от нас има наистина ужасяващи моменти. Няма как да избегнем трудностите и...
Как да поддържаме фигурата си след 40-те
Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато при мъжете обикновено настъпва обрат в начина...
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
"Децата не просто трябва да получават достатъчно храна, те трябва да получават здравословна храна." -...
Ароматерапия за най-малките
Заради желанието да живеем природосъобразно – ние и нашите деца, все по-често заменяме синтетичните аромати...
Защо е важно да се разтягаме преди, по време и след тренировка - продължение
Разтягaнето по време на тренировка е необходимо, макар на пръв поглед то да я прекъсва. Това са малки...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Осъзнато сънуване
Сънищата, смята Фройд, са потиснати желания и страсти, през деня заключени в подсъзнанието ни, а докато...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Мисия "Детски имунитет" II
Храненето. Едва ли за първи път чувате думите на Хипократ: „И нека храната бъде вашето лекарство и вашето...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Солта – тази парадоксална подправка
От десетилетия солта е наричана със зловещото прозвище „бялата смърт”. В същото време кръвта – изворът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook