Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече от случайно съвпадение. Като се има предвид, че едно от най-големите предимства на тези ядки е да подкрепят най-важния орган – мозъка, вече е и научно доказано, че те са особено полезни и неслучайно често ги наричат „храна за мозъка”.

Орехите, както повечето сурови ядки, могат да помогнат и за подобряване на настроението, поради голямото си съдържание на Омега-3 мастни киселини. Благодарение на тези полезни мазнини, ядките са много подходящи и за здравето на сърцето тъй като понижават нивата на триглицеридите и намаляват образуването на опасни плаки в артериите.

Прочети още - шампионите на суровите ядки

Изследване, публикувано в Nutrition Journal, установява, че шестседмичен прием на Омега-3 мастните киселини от орехите, спомага за намаляването на загуба на костна маса.


Излишно е да представяме на кое дърво са ядка орехите. Орехът е един от символите на българщината и е едно от най-обичаните и традиционни растения по нашите земи. Ползва се всяка част от тях - листата са билка, богата на йод, от дървесината се правят изключително устойчиви мебели, а под ореховата сянка лете всеки иска да се скрие.



Още ползи от ореховото дърво

Ореховото дърво е традиционно за зоните с умерен климат от Балканите до Китай, САЩ. Популярни подвид е бразилският орех, орехът пекан. Най-големите гори, където растат орехови дървета, се намират в провинция Джалал Абад, Киргизстан. Архивите показват, че първите данни за отглеждане на орехови дървета ни връщат чак до Вавилон (днешен Ирак) около 2000 г. пр. Хр. Други археологически доказателства, намерени в неолитни обекти във Франция, предполагат, че орехите са били въведени в Европа най-малко преди 8000 години!

30 грама орехи (около 14 половинки) съдържат:
187 калории
5 грама мазнини
4 грама протеин
2 грама фибри
По-малко от 1 грам захар
4 грама въглехидрати
4 милиграма манган (48% DV*)
4 милиграма мед (22% DV)
45 милиграма магнезий (11% DV)
98 милиграма фосфор (10% DV)
2 милиграма витамин В6 (8% DV)
7 милиграма фолиева киселина (7% DV)
1 милиграм тиамин (6% DV)
*DV – daily value = % дневна доза


Ползи на орехите за здравето:

- Помагат в борбата с депресията;
- Подобряват работата на мозъка и паметта;
- Подобряват здравето на сърцето;
- В профилактиката срещу ракови заболявания;
- Подпомагат загубата на тегло;
- Подобряват репродуктивното здраве при мъжете;
- Подпомагат растежа и развитието на плода при бременност;
- Чудесен начин за увеличаване на Омега-3 мастни киселини при децата;
- Помагат за намаляване на проблемите в метаболитен синдром;
- За здрави кости;
- Срещу лош дъх;
- За намаляване на вредния LDL холестерол;
- За повишаване на полезния HDL холестерол;
- За намаляване на кръвното налягане;
- За намаляване на възпаления в тялото.


Любопитно е, че са известни около 30 вида разновидности в търговското производство на орехи. Тези ядки се събират веднъж годишно между септември и ноември. 99% от добива на САЩ и 3/4 от световната търговия на орехи идват от Калифорния.

Според проучвания, ореховите ядки могат да помогнат в борбата с коремните мазнини, когато са част от специален хранителен план. Благодарение на тяхното съдържание на протеин, фибри и Омега-3, орехите са много хранителни и помагат да се чувстваме сити за по-дълго време.



В нашата кулинарна традиция те заемат достойно място, защото съпътстват българската национална кухня от столетия. Какво е тиквеник или щрудел без орехи, вкусен кекс или таратор. Още един традиционен десерт - цедено кисело мляко с мед и орехи или любимите на немалко поколения ореховки. В съвсем модерното здравословно хранене с орехи се правят ядкови млека, суровоядски ястия, супи и още, и още.

Защо да накисваме ядки, семена и варива

Когато избираме орехи – има много места, от където можете да закупите орехи (цели ядки, белени, печени). Пресните орехи имат лек, приятно-сладникав аромат, важно е да следите вътрешната част на ядката да е бяла, а не жълта. Препоръчително е да се съхраняват в хладилник.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
· Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
· Защо още да обичаме ореха?
· Шампионите на суровите ядки - I
· Домашни бонбони
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
Неделя
19
Януари 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Народната медицина - и все пак с едно наум
Напоследък все по-често слушам за толкова “модерната” хомеопатия. Аз лично познавам майки, пред които...
Как да си помогнем, за да вземем правилното решение
Решенията са тези, които градят живота ни. И дори някои събития в живота ни да не зависят от нас, огромен...
Как да се храним през горещините, за да се чувстваме свежи и енергични?
По време на летните месеци, когато времето е така горещо и влажно, много хора изпитват затруднение да...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Черешов рефреш на организма
В последните дни на май, иначе разнородните по вкус и предпочитания хора, започват да се делят на два...
14 съвета за по- енергичен ден
"Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили." Хенри Дейвид Торо Забелязали ли сте, че в съвременното...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Естествено... като дишането
Поемането на дъх, издишването му, това е най- дълбоко вкорененият човешки инстинкт. От вдишването на...
Храненето и детето - II
За радост има начини да повлияете на вкусовете на вашето дете: Всичко е вкусно, когато си гладен ...
Скритите опасности на споделянето в социалните мрежи
Темата за и против социалните мрежи сякаш отдавна не стои вече на дневен ред. Очевидно, че всеки е направил...
Карфиолът - I
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва...
Антиоксидантите – шепа несинтетично здраве!
Списания, телевизия, радио ни заливат ежедневно с реклами за фармацевтични лекарства. "Излекувай болката",...
Петър Димков - българският народен лечител
Бъдете весели, бодри и с ведри мисли, за да живеете в радост и щастие. Петър Димков е най-известното...
Вътрешният покой, а не материалните придобивки, е истинският критерий за успех
До неотдавна мерило за успеха на хората бяха материалните им придобивки. Учиш, за да да учиш повече....
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Прясно изцедените сокове – за какво да внимаваме
Безспорна е ползата от прясно изцедените сокове – и плодовите, и зеленчуковите. Изполваме ги при захранване...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Полезните мазнини
В последните десетилетия човечеството е обхванато от истинска параноя към мазнините. Всички хора, загрижени...
Липсващото парченце от пъзела
Ако внезапно ни поканят да изредим от какво се оплакваме в живота си, вероятно няма да се затрудним да...
Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
Маслото от мента е едно от най-универсалните етерични масла. Може да се използва за ароматерапия,...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Всичко за Великите пости
Великият пост е най-строгият през годината и е най-продължителен. Постите започват седем седмици...
Пащърнакът – незаслужено пренебрегван
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е бил на изключителна почит на трапезата, докато не бива...
Как да се справим със задържането на вода в организма?
Водата е от решаващо значение за здравето и представлява много голяма част от тялото ни. Всъщност, човешкото...
Хармония и стройно тяло с Аюрведа
Тяло, ум и душа – това са нашите три неделими същности, между които трябва да поддържаме баланс, според...
Животните лекуват
Вероятно сте чували или дори изпитвали върху себе си, че котките са перфектни диагностици. Те намират...
Флуорът и детските зъби
Флуорът е химичен елемент с доказан ефект върху здравината на зъбите. Той влияе върху дентина и емайла...
Бок чой - екзотичният братовчед на зелето
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител,...
Изкуствените подсладители – коварната отрова
Около вредата от захарта съществува истинска параноя, наричана е бяла смърт или сладка отрова. Затова...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Семейно по Коледа или не съвсем
Омръзнало ли ви е "у дома за Коледа"? Цялото това шетане, готвене, подготовка, пък после чистене и оправяне?...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
За малката нужда, пиенето на вода и други дреболии в първи клас
Много са вълненията преди и в началото на първи клас. И най-подготвените родители не могат да отрекат,...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Една дъвка, моля!
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Как да приготвим слънчев чай?
Макар лятото да се свързва с парещо слънце, високи температури и разхладителни напитки, много хора продължават...
Защо негативните модели в живота ни се повтарят?
Размишлявали ли сте върху това колко много си приличат партньорите ви? Че едни и същи проблеми са ви...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook