Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Орехите – най-обичаните ядки у нас за здраво сърце и добро настроение



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече от случайно съвпадение. Като се има предвид, че едно от най-големите предимства на тези ядки е да подкрепят най-важния орган – мозъка, вече е и научно доказано, че те са особено полезни и неслучайно често ги наричат „храна за мозъка”.

Орехите, както повечето сурови ядки, могат да помогнат и за подобряване на настроението, поради голямото си съдържание на Омега-3 мастни киселини. Благодарение на тези полезни мазнини, ядките са много подходящи и за здравето на сърцето тъй като понижават нивата на триглицеридите и намаляват образуването на опасни плаки в артериите.

Прочети още - шампионите на суровите ядки

Изследване, публикувано в Nutrition Journal, установява, че шестседмичен прием на Омега-3 мастните киселини от орехите, спомага за намаляването на загуба на костна маса.


Излишно е да представяме на кое дърво са ядка орехите. Орехът е един от символите на българщината и е едно от най-обичаните и традиционни растения по нашите земи. Ползва се всяка част от тях - листата са билка, богата на йод, от дървесината се правят изключително устойчиви мебели, а под ореховата сянка лете всеки иска да се скрие.



Още ползи от ореховото дърво

Ореховото дърво е традиционно за зоните с умерен климат от Балканите до Китай, САЩ. Популярни подвид е бразилският орех, орехът пекан. Най-големите гори, където растат орехови дървета, се намират в провинция Джалал Абад, Киргизстан. Архивите показват, че първите данни за отглеждане на орехови дървета ни връщат чак до Вавилон (днешен Ирак) около 2000 г. пр. Хр. Други археологически доказателства, намерени в неолитни обекти във Франция, предполагат, че орехите са били въведени в Европа най-малко преди 8000 години!

30 грама орехи (около 14 половинки) съдържат:
187 калории
5 грама мазнини
4 грама протеин
2 грама фибри
По-малко от 1 грам захар
4 грама въглехидрати
4 милиграма манган (48% DV*)
4 милиграма мед (22% DV)
45 милиграма магнезий (11% DV)
98 милиграма фосфор (10% DV)
2 милиграма витамин В6 (8% DV)
7 милиграма фолиева киселина (7% DV)
1 милиграм тиамин (6% DV)
*DV – daily value = % дневна доза


Ползи на орехите за здравето:

- Помагат в борбата с депресията;
- Подобряват работата на мозъка и паметта;
- Подобряват здравето на сърцето;
- В профилактиката срещу ракови заболявания;
- Подпомагат загубата на тегло;
- Подобряват репродуктивното здраве при мъжете;
- Подпомагат растежа и развитието на плода при бременност;
- Чудесен начин за увеличаване на Омега-3 мастни киселини при децата;
- Помагат за намаляване на проблемите в метаболитен синдром;
- За здрави кости;
- Срещу лош дъх;
- За намаляване на вредния LDL холестерол;
- За повишаване на полезния HDL холестерол;
- За намаляване на кръвното налягане;
- За намаляване на възпаления в тялото.


Любопитно е, че са известни около 30 вида разновидности в търговското производство на орехи. Тези ядки се събират веднъж годишно между септември и ноември. 99% от добива на САЩ и 3/4 от световната търговия на орехи идват от Калифорния.

Според проучвания, ореховите ядки могат да помогнат в борбата с коремните мазнини, когато са част от специален хранителен план. Благодарение на тяхното съдържание на протеин, фибри и Омега-3, орехите са много хранителни и помагат да се чувстваме сити за по-дълго време.



В нашата кулинарна традиция те заемат достойно място, защото съпътстват българската национална кухня от столетия. Какво е тиквеник или щрудел без орехи, вкусен кекс или таратор. Още един традиционен десерт - цедено кисело мляко с мед и орехи или любимите на немалко поколения ореховки. В съвсем модерното здравословно хранене с орехи се правят ядкови млека, суровоядски ястия, супи и още, и още.

Защо да накисваме ядки, семена и варива

Когато избираме орехи – има много места, от където можете да закупите орехи (цели ядки, белени, печени). Пресните орехи имат лек, приятно-сладникав аромат, важно е да следите вътрешната част на ядката да е бяла, а не жълта. Препоръчително е да се съхраняват в хладилник.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 17 май - Световен ден на хипертонията
· Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
· Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
· Защо още да обичаме ореха?
· Шампионите на суровите ядки - I
· Домашни бонбони
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Събота
28
Март 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Занимания за деца в снега
Ето го! Снегът е вече на перваза на прозореца. До вчера всичко беше мрачно, тъжно и грозно, а тази сутрин...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Стига вече компромиси
Постоянно ни учат, че да оцелеем в света на социалната джунгла, трябва да правим компромиси. Няма как...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Не изхвърляйте обелките и корите на тези плодове и зеленчуци
Повечето от нас не се замислят и за миг, когато става дума за това, дали да обелят кората на даден плод...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Истината за комплексните витамини
Каква е разликата между различните видове комплексни витамини и кой от тях да изберем? Този въпрос си...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
"Френският парадокс" - убедителни причини да се влюбим в червеното вино
Благоуханно, с наситен вкус, богато на цвят и носещо уют – какво би могло да бъде по-приятно от чаша...
"Кафето" от цикория е идеален заместител на обичайното кафе
"Инка" е добре познатото ни "детско кафе" - така поне му казвахме у дома, защото и ние, децата, можехме...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
До скоро почти никой не беше запознат със сафлоровото масло, но постепенно започна да добива все по-голяма...
Как да започнем разговор с непознат?
„Страхът прави непознати хора, които биха били приятели.“ - Шърли Маклийн Да започнеш разговор...
Пектинът - защо трябва да ядем ябълките цели?
Пектинът е открит и описан още през 1825 година. В началото бил използван само за сгъстяване на сладка...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Вредните навици през бременността - II
Злоупотребата с медикаменти Домът ви е заприличал на образцова аптека, а вие пиете лекарства за щяло...
Шипката - богатство на полезни вещества в малка опаковка
До слънчевата пролет има още много време, сезонът на простудите е в своя вихър, а плодовете и зеленчуците,...
Когато душата е уморена
Имате ли чувството, че дните, в които не се чувствате добре в кожата си напоследък не спират? Всеки има...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Целулитът и храненето - II
Но може би най-основното е да готвим сами храната си от пресни продукти и да не използваме никакви полуфабрикати....
Аврамово дърво (витекс) за женско здраве и хормонален баланс
Екстрактът от това растение отдавна се използва за лечението на женски болести. Дори се твърди, че той...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Грахът - диетичен, достъпен, полезен
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят....
Капанът на обезличаването в името на любовта
“Когато сам изтриеш с гумичка своята самоличност, за да станеш част от някой друг - ставаш невидим за...
Филтрирате ли питейната вода?
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
From: Сънят
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките...
2 юни - Световен ден за действия срещу хранителните разстройства
Хранителните разстройства са все по-плашеща тенденция, която засяга все по-млади момичета, а вече и момчета....
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива любов, изпълнена с доверие и вдъхновение....
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook