Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Орехите – за здраво сърце и добро настроение



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Забелязали ли сте че орехът изглежда точно като човешкия мозък? Според древна мъдрост това е много повече от случайно съвпадение. Като се има предвид, че едно от най-големите предимства на тези ядки е да подкрепят най-важния орган – мозъка, вече е и научно доказано, че те са особено полезни и неслучайно често ги наричат „храна за мозъка”.

Орехите, както повечето сурови ядки, могат да помогнат и за подобряване на настроението, поради голямото си съдържание на Омега-3 мастни киселини. Благодарение на тези полезни мазнини, ядките са много подходящи и за здравето на сърцето тъй като понижават нивата на триглицеридите и намаляват образуването на опасни плаки в артериите.

Прочети още - шампионите на суровите ядки

Изследване, публикувано в Nutrition Journal, установява, че шестседмичен прием на Омега-3 мастните киселини от орехите, спомага за намаляването на загуба на костна маса.


Излишно е да представяме на кое дърво са ядка орехите. Орехът е един от символите на българщината и е едно от най-обичаните и традиционни растения по нашите земи. Ползва се всяка част от тях - листата са билка, богата на йод, от дървесината се правят изключително устойчиви мебели, а под ореховата сянка лете всеки иска да се скрие.



Още ползи от ореховото дърво

Ореховото дърво е традиционно за зоните с умерен климат от Балканите до Китай, САЩ. Популярни подвид е бразилският орех, орехът пекан. Най-големите гори, където растат орехови дървета, се намират в провинция Джалал Абад, Киргизстан. Архивите показват, че първите данни за отглеждане на орехови дървета ни връщат чак до Вавилон (днешен Ирак) около 2000 г. пр. Хр. Други археологически доказателства, намерени в неолитни обекти във Франция, предполагат, че орехите са били въведени в Европа най-малко преди 8000 години!

30 грама орехи (около 14 половинки) съдържат:
187 калории
5 грама мазнини
4 грама протеин
2 грама фибри
По-малко от 1 грам захар
4 грама въглехидрати
4 милиграма манган (48% DV*)
4 милиграма мед (22% DV)
45 милиграма магнезий (11% DV)
98 милиграма фосфор (10% DV)
2 милиграма витамин В6 (8% DV)
7 милиграма фолиева киселина (7% DV)
1 милиграм тиамин (6% DV)
*DV – daily value = % дневна доза


Ползи на орехите за здравето:

- Помагат в борбата с депресията;
- Подобряват работата на мозъка и паметта;
- Подобряват здравето на сърцето;
- В профилактиката срещу ракови заболявания;
- Подпомагат загубата на тегло;
- Подобряват репродуктивното здраве при мъжете;
- Подпомагат растежа и развитието на плода при бременност;
- Чудесен начин за увеличаване на Омега-3 мастни киселини при децата;
- Помагат за намаляване на проблемите в метаболитен синдром;
- За здрави кости;
- Срещу лош дъх;
- За намаляване на вредния LDL холестерол;
- За повишаване на полезния HDL холестерол;
- За намаляване на кръвното налягане;
- За намаляване на възпаления в тялото.


Любопитно е, че са известни около 30 вида разновидности в търговското производство на орехи. Тези ядки се събират веднъж годишно между септември и ноември. 99% от добива на САЩ и 3/4 от световната търговия на орехи идват от Калифорния.

Според проучвания, ореховите ядки могат да помогнат в борбата с коремните мазнини, когато са част от специален хранителен план. Благодарение на тяхното съдържание на протеин, фибри и Омега-3, орехите са много хранителни и помагат да се чувстваме сити за по-дълго време.



В нашата кулинарна традиция те заемат достойно място, защото съпътстват българската национална кухня от столетия. Какво е тиквеник или щрудел без орехи, вкусен кекс или таратор. Още един традиционен десерт - цедено кисело мляко с мед и орехи или любимите на немалко поколения ореховки. В съвсем модерното здравословно хранене с орехи се правят ядкови млека, суровоядски ястия, супи и още, и още.

Защо да накисваме ядки, семена и варива

Когато избираме орехи – има много места, от където можете да закупите орехи (цели ядки, белени, печени). Пресните орехи имат лек, приятно-сладникав аромат, важно е да следите вътрешната част на ядката да е бяла, а не жълта. Препоръчително е да се съхраняват в хладилник.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Люти чушки за намаляване на риска от инфаркт
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Защо още да обичаме ореха?
· Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
· Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
· Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
· Откриха кои ядки ни помагат да отслабнем по-бързо
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Ползите на олиото от тиквено семе
· Сафлоровото масло концентрира важни мазнини и витамини
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
Събота
23
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Зеленият боб е храна, която не трябва да пренебрегваме
Зеленият боб е една от най-полезните храни, които човечеството познава. Днес на фона на разнообразието,...
Хлорела – супер храна от дълбините на океана
Хлорела е синьо-зелено водорасло, определяна за “суперхрана” и богата на фитонутриенти (специфични съединения,...
Воденето на дневник като eжедневна терапия
„Споделената мъка е половин мъка“, е казал някога народът. В това спор няма, но колко от нас имат до...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Йога – цялост на ум, дух и тяло
Преди си мислех, че да си йога, означава единствено тялото ти да заема налудничави и неестествени положения,...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Полезно от природата
Много пъти сме чували, че яденето на плодове и зеленчуци в суров вид е най-сигурният начин да извлечем...
Свободните радикали и как да спрем окислителните процеси в организма
Чували сме много за тях, къде истини, къде митове. Свободните радикали са във всяка реклама на козметичен...
Подправки за красива фигура
Ето, че дойде лятото и вече се оглеждаме за по-ефирни дрехи. За жалост, някои от нас, са понатрупали...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Как да поддържаме фигурата си след 40-те
Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато при мъжете обикновено настъпва обрат в начина...
Анорексия или просто диета - II
Правилният подход Но как да разберете в опасност ли е вашето дете? И как трябва да реагирате? На първо...
Когато загубите самоконтрол пред детето
„...За Бога, Петя, пак закъснявам заради теб, писна ми вече от мотането ти! Веднага се обувай и тръгвай,...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Как да предпазим съня си по време на празничния сезон?
Празничният декемврийски сезон е прекрасно време от годината, очаквано с трепет от всеки, но поради...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Най-важните правила за употреба на билките
Често, чули-недочули от приятелки, се залавяме с някакво билково лечение за някакъв наш проблем. Твърде...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Неволните драсканици - навик или нещо повече
Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка...
Полуистини за полухора
Не общувай с полувлюбени, не се сприятелявай с полуприятели, не чети от полударовити, не живей полуживот,...
Овесените трици
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на...
Пролетните алергии
Ще го познаете лесно. Носната кърпа е почти винаги в ръката му, готова да се притече на помощ. Очите...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Смелостта и свободата да си поплачеш
Ние, жените, сме сочени като по-чувствителната половина на човечеството, която често си поплаква с повод...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Интервю: Антония Карова от кулинарния блог Tony's Happy Kitchen
"Здравейте, казвам се Антония Карова. По професия съм дизайнер, в живота майка на тризначки и момче,...
Завръщането на просото
Просото е поредната незаслужено пренебрегната традиционна култура за сметка на модерните напоследък суперхрани...
Децата - учители по емоционално здраве
Вероятно всяка майка не веднъж се е удивлявала на уникалната способност на детето си да смени истеричен...
Домашно лечение на гъбичките по ноктите
Освен упорито и дискомфортно състояние, гъбичките по ноктите на ръцете и краката са част от онези смущаващи...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Заземяване - да ходим боси
В началото на 90-те години на миналия век Клинтън Обер, след серия от здравословни проблеми, свързани...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Хранителна алергия или нетолерантност към храна. Коя е разликата?
На всички ни е известно какво представлява захранването на бебетата- постепенно въвеждане на храната,...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook