Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Соевият сос


Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази екзотична част на света се обогатяват почти всички ястия – ориза, зеленчуците, супите и различните видове месо. Той е неизменна част при сервиране на популярното суши. Изключение правят само десертите, заради наситения му солен вкус.

Историята на соевият сос започва в Китай, където поради религиозни причини монасите от хилядолетия заместват месото и млякото с продукти от соя. От нея те започнали да приготвят вегетарианско мляко, сирене (тофу) и разбира се, соевият сос. Точно кога и в коя област се е случило за пръв път това не се знае, но едно е сигурно – преди 2000 години технологията за приготвяне на соев сос е пренесена в Япония.

А ето в какво се състои тя – смесват се соеви и пшенични зърна, които се заливат със солена вода и се оставят естествено да ферментират в продължение на месеци. В истинския соев сос не се добавят никакви изкуствени подобрители или така наречените Е-та, а цветът, сладостта и глутаматът се получават естествено от разграждането на белтъчините и скорбялата. Последното вещество се нарича още петия вкус – умами, които подчертава всички останали вкусове. Именно на него се дължи тайната на соевият сос, които може да превърне и най-безвкусното блюдо в превъзходно ястие. Консерванти също не са необходими, тъй като съхраняван в стъклена бутилка сосът се запазва достатъчно дълго.

В подобни големи съоръжения, соевият сос ферментира с месеци
Благодарение на този процес в соса едновременно се запазват полезните съставки от соята, а тези вещества в нея, които създават резерви към тази зърнена култура - трудноусвоимите белтъчини и фитиновата киселина, се разграждат до аминикиселини и минерали. Така естествено ферментиралият сос притежава всички предимства на соята, но не и недостатъци й.

Днес обаче трудно ще намерите соев сос, приготвен по класическа технология. Най-често ферментацията се ускорява с добавяне на дрожди и така процесът отнема само месец вместо година. Бързината е за сметка на вкусовите и полезни качества на соса. Тъй като белтъчините и скорбялата не успяват напълно да се разградят, се добавя палмова захар, карамел за оцветяване и подправки. Всички тези „подобрители” обаче не могат да заменят естественият вкус „умами”.

Освен класическият тъмен сос, се произвежда и светъл. Той технологично ферментира за по-кратко време, по-солен е и има по-слаб вкус. Предимството му е, че не променя цветът на ястието.

Как да изберете качествен соев сос
Когато купувате соев сос не се блазнете от ниската цена. Нали не мислите, че продукт ферментирал в продължение на месеци, дори година, заедно с опаковката и транспорта, може да се предлага на цена от два-три лева! Некачественият соев сос може да ви коства не само влошен вкус на ястието, но дори и здравето, защото някои недобросъвестни производители ускоряват процеса на производство не само с дрожди, но и с химикали, които спадат към групата на съмнителните, дори опасни „Е-та”. Ето и няколко съвета за правилен избор:

Обърнете внимание на опаковката. Истинският соев сос се предлага само в стъклена бутилка, което гарантира пълно запазване на вкуса и аромата.

Четете етикета – дали сосът е получен чрез естествена ферментация и съдържанието. В него трябва да присъстват задължително соеви зърна, пшеница и сол. Може да има също така захар, оцет, мая и звездовитен анасон, но в никакъв случай Е-та.

Качественият тъмен сос има кафяв оттенък и на светлината изглежда прозрачен и бистър.
Коментари
2010-02-12 #7
Milena Drajkova
Пилешко-най ефектно крилца-за 2 часа в марината-соев сос,мед и малко олио,след това се овалват в суров сусам и се пържат-но и рецептата на Цвети изглежда отлично,ще опитам.
2010-02-11 #6
Цвети
Опасни кулинарки, ей. Ако не ме познава човек, ще рече, че само край печката стоя, хахахахха.
2010-02-11 #5
Инна Георгиева
В моята Цвети пък има кока кола. Аз също ползвам мед - особено с портокалов сок на пилешки бутчета..
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 2020 г. - Годината на металния Плъх
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Събота
6
Март 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Свежа лимонада с диня, малини и кокосова вода
Всички обожават това време на годината. Юли и август са месеците, в които някъде в междублоковите пространства...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook