Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Соевият сос


Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази екзотична част на света се обогатяват почти всички ястия – ориза, зеленчуците, супите и различните видове месо. Той е неизменна част при сервиране на популярното суши. Изключение правят само десертите, заради наситения му солен вкус.

Историята на соевият сос започва в Китай, където поради религиозни причини монасите от хилядолетия заместват месото и млякото с продукти от соя. От нея те започнали да приготвят вегетарианско мляко, сирене (тофу) и разбира се, соевият сос. Точно кога и в коя област се е случило за пръв път това не се знае, но едно е сигурно – преди 2000 години технологията за приготвяне на соев сос е пренесена в Япония.

А ето в какво се състои тя – смесват се соеви и пшенични зърна, които се заливат със солена вода и се оставят естествено да ферментират в продължение на месеци. В истинския соев сос не се добавят никакви изкуствени подобрители или така наречените Е-та, а цветът, сладостта и глутаматът се получават естествено от разграждането на белтъчините и скорбялата. Последното вещество се нарича още петия вкус – умами, които подчертава всички останали вкусове. Именно на него се дължи тайната на соевият сос, които може да превърне и най-безвкусното блюдо в превъзходно ястие. Консерванти също не са необходими, тъй като съхраняван в стъклена бутилка сосът се запазва достатъчно дълго.

В подобни големи съоръжения, соевият сос ферментира с месеци
Благодарение на този процес в соса едновременно се запазват полезните съставки от соята, а тези вещества в нея, които създават резерви към тази зърнена култура - трудноусвоимите белтъчини и фитиновата киселина, се разграждат до аминикиселини и минерали. Така естествено ферментиралият сос притежава всички предимства на соята, но не и недостатъци й.

Днес обаче трудно ще намерите соев сос, приготвен по класическа технология. Най-често ферментацията се ускорява с добавяне на дрожди и така процесът отнема само месец вместо година. Бързината е за сметка на вкусовите и полезни качества на соса. Тъй като белтъчините и скорбялата не успяват напълно да се разградят, се добавя палмова захар, карамел за оцветяване и подправки. Всички тези „подобрители” обаче не могат да заменят естественият вкус „умами”.

Освен класическият тъмен сос, се произвежда и светъл. Той технологично ферментира за по-кратко време, по-солен е и има по-слаб вкус. Предимството му е, че не променя цветът на ястието.

Как да изберете качествен соев сос
Когато купувате соев сос не се блазнете от ниската цена. Нали не мислите, че продукт ферментирал в продължение на месеци, дори година, заедно с опаковката и транспорта, може да се предлага на цена от два-три лева! Некачественият соев сос може да ви коства не само влошен вкус на ястието, но дори и здравето, защото някои недобросъвестни производители ускоряват процеса на производство не само с дрожди, но и с химикали, които спадат към групата на съмнителните, дори опасни „Е-та”. Ето и няколко съвета за правилен избор:

Обърнете внимание на опаковката. Истинският соев сос се предлага само в стъклена бутилка, което гарантира пълно запазване на вкуса и аромата.

Четете етикета – дали сосът е получен чрез естествена ферментация и съдържанието. В него трябва да присъстват задължително соеви зърна, пшеница и сол. Може да има също така захар, оцет, мая и звездовитен анасон, но в никакъв случай Е-та.

Качественият тъмен сос има кафяв оттенък и на светлината изглежда прозрачен и бистър.
Коментари
2010-02-12 #7
Milena Drajkova
Пилешко-най ефектно крилца-за 2 часа в марината-соев сос,мед и малко олио,след това се овалват в суров сусам и се пържат-но и рецептата на Цвети изглежда отлично,ще опитам.
2010-02-11 #6
Цвети
Опасни кулинарки, ей. Ако не ме познава човек, ще рече, че само край печката стоя, хахахахха.
2010-02-11 #5
Инна Георгиева
В моята Цвети пък има кока кола. Аз също ползвам мед - особено с портокалов сок на пилешки бутчета..
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кефир за здрави черва и имунитет
· Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
· Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Постен дип с авокадо и тахан
· Суровоядска разядка със сушени кайсии
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Оризови нудъли със зеленчуци
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· Умами - душата на вкуса
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Понеделник
6
Декември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 1
Коледните пости у дома, за моя изненада, тази година се увеличиха с още един решил да ги спазва: моето...
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Постни меденки
По време на пости тези меденки са чудесна идея - сутрин с кафенце, в чантата на децата, за офиса 4-5...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Запеканка с телешка кайма и гъби
За да съкратите още повече времето на приготвяне, можете да използвате готово картофено пюре, а вместо...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook