Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен


Опитайте нахут за здрави кости и сърце, при диабет и за добро храносмилане


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут, че дори не сме обърнали внимание на главния "виновник" - самия нахут. Приели сме го за даденост, а не бива. Той трябва да бъде напомнян колкото се може по-често и пак няма да му стигне славата.

Нахутът (още леблебия, Cicer arietinum Leguminosae на латински, chickpea на англ. език) е поредното галено дете на голямото, вкусно и полезно семейство Бобови. Следи от него има от преди 7500 години в Средния Изток. Може да е не само златист, а зелен, черен. Като всеки член на семейството, той е богат на протеини, фибри и витамини, микроелементи. Обичан от различни видове национални кухни и със запазено място във веган и вегетарианската кухня, в здравословното и диетично хранене.

Какво съдържа нахутът?

100 гр сварен нахут съдържа:

Калории - 164
Мазнини - 3 гр.
Въглехидрати - 27 гр. от които 30% са фибри
Протеини - 9 гр.

Витамин A - 27.0IU - 1%*
Витамин C - 1.3 мг. - 2%
Витамин E - 0.4 мг. - 2%
Витамин K - 4.0 мкг. - 5%
Тиамин - 0.1 мг - 8%
Рибофлавин - 0.1 мг. - 4 %
Ниацин - 0.5 мг - 3%
Витамин B6 - 0.1 мг. - 7%
Фолати - 172 мкг. - 43%
*процент от дневната нужда




Още полезно съдържание: Калций - 49.0 мг (5%), Желязо - 2.9 мг. (16%), Магнезий - 48.0 мг (12%), Фосфор - 168 мг. (17%), Калий - 291 мг. (8%), Натрий - 7.0 мг 0%, Цинк - 1.5 мг (10%), Мед - 0.4 мг (18%), Манган - 1.0 мг (52%) и Селен - 3.7 мкг. (5%)

Аминокиселините са основният компонент на протеините и са особено важни в двата си вида - неесенциални (произвеждат се в тялото) и есенциални (трябва да бъдат приемани с храната. Нахутът е богат на неесенциални, затова е важно да го консумираме с например пълнозърнести храни като хляб, паста от пълнозърнести брашна, неполиран ориз.

Защо да добавяме нахут в храненето си?

При диабет - фибрите в нахута понижават нивата на глюкоза в кръвта при диабет 1 и да подобри нивата на кръвната захар и инсулина при диабет 2. Нахутът има особено високи нива - 250 гр. нахут са цялата дневна доза

За здрави кости - За здравите кости е много важно не само да се приема калций, но той да е в добро отношения с фосфора. Дисбалансът може дори да нанесе повече вреди. В нахута този баланс е оптимален. Манганът, желязото и цинкът играят роля в образуването на колаген, който е важен за сухожилията.

За регулиране на кръвно налягане, холестерола, за здраво сърце - Калият е един от факторите, от които зависи добрата форма на сърцето. Тук той е добре представен. Фибрите намаляват "лошия" холестерол, а всичко това прави сърцето по-здраво и намалява риска от инфаркт.

При профилактика на рака - Селенът помага за производството на енизими в черния дроб, което подпомага детоскикацията. Освен това селенът намалява локалните микро възпаления, които могат да доведат до патогенно размножение на клетки. Фолатите имат значение за изграждането на ДНК веригата и редовният прием предотвратява мутацията.

За по-добро храносмилане и редовен стомах - Нахутът е изключително диетичен продукт, богат на фибри, които са незаменими в правилната функция на храносмилателната и отделителната система. Той е хранителен, без да е калоричен по начин, от който се пълнее.

Как можем да го приготвяме?

Нахутът е неделима част от ориенталската, индийската национални кухни. Той има почти неутрален, плътен вкус и може да се съчетава с всякакви подправки и да участва във всякакви ястия. В кулинарията нахутът има много приложения, но всички започват от предварително накисване във вода. Пригответе три пъти повече вода за накисване, отколкото е количеството нахут. Наистина много набъбва. От там нататък може да свари, пече, пасира и каквото ви хрумне. За удобство има и консервиран нахут, с който значително се съкращава приготвянето му.

Сварен в подсолена вода - за салати (добре е да се допълни с пълнозърнест продукт за по-качествени протеини)

Сварен и с различни зеленчуци - на разнообразни постни ястия

В супа - за повишаване на хранителните й свойства.

Сварен, смлян, с подправки и чесън - за малки кюфтенца (фалафели). Опитай и готова смес за фалафели!


Хумус с цвекло

Пасиран, със сусамов тахан, захтин, чесън, лимонов сок - на хумус. Виж рецепта!

Сварен и после изпечен - любимата леблебия

Съществува и брашно от нахут, което замества пшениченото, но няма глутен.

От нахута стават и чудесни кълнове, по-едри са, подобни на кълновете от боб мунг
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· В нюйоркски ресторант главните готвачи са...баби
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Етерично масло от тамян – „царят на маслата“
· Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Импровизиран киш с праз и бекон
· 5 любими десерта с ябълки
· Изкуството на късната лятна вечеря
Неделя
15
Декември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
8 начина да се предпазим от грип и простудни заболявания
Сигурно, 100 % действащо лечение на грипа и простудните заболявания все още няма. Затова, когато се простудим...
Списание Hera.bg подкрепя: Световна седмица на кърменето - 2014 г.
Списание Hera.bg подкрепя Световна седмица за подкрепа на кърменето „Кърменето: Печеливша цел за цял...
Kонопеното семе е ценна за здравето храна
Конопът е сред най-ранно култивираните от хората храни. Расте много бързо. Притежава изключително здрави...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Врастнал нокът - можем ли да подобрим състоянието?
Врастналият нокът е истинско мъчение, което може да продължи с месеци, а ако не се лекува навреме, да...
Новите зависимости
Старите, до болка познати зависимости, са всеизвестни – алкохол, цигари, наркотици, хазарт. В основата...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Връзката между съня и тренировките – как може да доведе до по-добри резултати?
От доста време учени и специалисти в областта на спорта изследват теорията, че сънят и упражненията имат...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Защо сами саботираме себе си и как да го преодолеем, за да бъдем успешни?
„Който побеждава другите, е силен, победилият себе си, е могъщ.“- Лао Дзъ Много често се случва...
Капаните на щастието
Звучи абсурдно, че щастието може да крие някакви капани. Та нали всеки мечтае да е щастлив?! Но не става...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Светът на силно чувствителните хора
„Тези, които танцуват, са смятани за луди от онези, които не чуват музиката" - Ницше Има много хора,...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Играта на децата - чиста наука. Науката - чиста игра
Учените все по-активно изследват играта на децата и откриват повече сходства между нея и собствената...
"Мамо, да ти разкажа ли един виц?"
Може ли едно дете да се научи на чувство за хумор? Зависи ли от гени или единствено от темперамента на...
Лечение... с вода!
Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но...
Бързай бавно
Макар скоростта да е високо ценено качество в множество състезания, в ежедневието е добре да намалим...
Как алкохолът влияе върху килограмите?
Алкохолът често е спряган за един от най-големите врагове на тънката талия. Честно казано, няма причина,...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
В търсене на истинското призвание
Обкръжението ми изобилства от примери за хора, които не спират да търсят своето призвание, сменяйки почти...
Самочувствието – въпрос на избор
Случвало ли ви се е да се питате как така непривлекателната ви колежка има толкова богат и красив мъж....
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Ролите, които играе жената - II
Жената - в обществото Тук деловият вид също е част от "реквизита", с който си служите за изпълнението...
Защо да накисваме предварително семена, ядки и варива?
По време на пости многократно увеличаваме количеството на консумираните зърнени и бобови храни, а суровите...
Интерактивен билборд в защита на жертвите от домашно насилие
Какво става, когато технологиите, и то най, най-новите се съюзят с рекламния бизнес, не за поредната...
Митове и факти за кръводаряването
Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 29
Ден 29 от Коледните пости. Вчера вечерта премина в приготвяне на сурвакница за детето. Опуках царевица...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Ферментирал (черен) чесън - защо е толкова полезен?
Чесънът е добре известен с полезните си свойства - няма съмнение, че той е естествен антибиотик, убива...
Какво се крие зад асексуалността – "невидимата сексуална ориентация"?
Повечето хора никога не забравят времето, обикновено в юношеството, когато са усетили първите трепети...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
СПИН - страшната истина - II
Предпазване Избягване на: Случайни сексуални контакти (орален, вагинален, анален, хомосексуален...
Натурални съставки за домашните ни маски - част I
Много от плодовете и зеленчуците, които хапваме, могат да се превърнат в прекрасни маски за кожата ни....
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Моята първа домашна гранола
Добро утро с първата ми домашна гранола. Имах един изостанал пакет мюсли, с които реших да опитам. Какво...
Благодарността – начин да бъдеш щастлив
Може би едно от първите неща, на които учим едва проговорилите си деца, е да казват “благодаря”. И колко...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook