Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на вкусната и полезна зелена салата


Съветите на Джейми Оливър


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач, за да ги направим такива, към тях трябва да се настроим творчески, ако трябва - да променим изцяло виждането си. Традиционно българите смятаме салатата за гарнитура или нещо, с което си пием аперитива, но вече е пределно ясно, че тя си е едно пълноценно, вкусно и засищащо ястие. Стига да знаем как да я приготвяме.

Както е една импровизация, така и всяка зелена салата си има своите базови правила и тънкости, които е добре да познаваме, за да я преоткрием и да й се наслаждаваме.


В центъра на вниманието: Листните салати

Ползвайте цели зелени салати, вместо листа или предварително нарязани. Не пестим кой знае колко време, но така хем виждаме цялата салата, хем получаваме и най-крехките й листенца, и по-солидните, които придават обем. Измиването става под течаща студена вода и ако желаете - може да накиснете чистите листа в студена вода. Смята се, че при накисване се извличат нитратите.



Когато имаме салати и зеленолистни, трябва максимално да отстраним водата от тях, след като са измити. Това може да стане със специална центрофуга за салата, може и да ги оставим на кухненска хартия. Струва си да се отдели това време или да се купи този уред, ако обичате салата. Колкото по-малко вода има, толкова по-добре попива дресингът, вместо да се утаи на дъното на купата.

Винаги накъсвайте, вместо да режете с нож листните салати. Така те остава пухкави, соковете се запазват. Когато ги режем на дъската, обратно - смачкваме ги и при натиска - сокът се отделя. Накъсването е на удобни за ядене парченца и не твърде внимателно. Подхождайте със замах. Заедно със салатите накъсайте и зелени подправки като босилек, мента, или зеленолистни като спанак, кейл. Руколата остава цяла, както и бейби салатките. Така ще се смесят равномерно с по-едрите салати и ще дадат аромат и вкус, тъй като те са по-богати на вода, отколкото на отличим вкус.


Текстура и полезни съставки: Въглехидрати, протеини, витамини



Зеленчуци като краставица, тиквичка, морков може да бъдат нарязани с картофобелачката на ленти, вместо на парченца, както е обичайно. Това дава интересен вид на всяка салата, привкус на професионален подход и отношение. Така и салатата ще остане пухкава, вместо да падне под тежестта на краставиците например.





Протеини може да са сурови ядки и семена - тиквени, слънчогледови, кедрови, смляно ленено семе, кашу, орехи, сусам. Стига да са малко предварително накиснати и сурови - те са богати на протеини и аминокиселини. Ще направят салата по-балансирана и тя ще запази от обема си. Традиционно за нас е свареното яйце, но то, като по-тежко може да се добавя чак накрая при сервиране. Протеини могат да дойдат и от сирена - моцарелата е подходяща за листните салати, но може и някое от сините сирена. Риба тон също е добра идея. Протеини има и в бобовите - леща, био боб, боб мунг, нахут, в пъдпъдичите яйца и кълновете.

Въглехидратите в зелената салата могат да дойдат от крутони, по-дребна сварена паста или от житни култури като булгур, жито, ечемик, елда, киноа, царевица, дори някои видове ориз като див ориз или кафяв ориз. Сварете ги предварително в леко подсолена вода, колкото да омекнат, отцедете добре и добавете в салатата.

Кафевият ориз и пълнозърнестата паста допълват аминокиселините от бобовите и правят белтъка пълноценен за усвояване. Това е особено важно за вегани и вегетарианци.


На финала: Дресингът

Виж здравословни мазнини
Различни видове оцет

Когато всичко е сложено в голяма купа, идва финалът - овкусяването. Първото правило е, че то трябва да стане непосредствено преди сервиране на салатата. Колкото по-дълго време дресингът е в нея, толкова по-бързо солта и киселината извличат соковете на зеленчуците и тя остава тъжна каша на дъното на купата. Смисълът от дресинга е освен да се овкуси салатата, но и някои хранителни елементи да се усвоят по-добре. Киселините и мазнините въздействат и на стомашните сокове, и на самите хранителни вещества. Витамин А например е мастноразтворим.



Смесвайте дресинга предварително в малко бурканче. Първо, може да остане и е добре да бъде съхранен в съд, който се затваря, и второ - с разтръскване на бурканчето съставките ще се смесят идеално. Рецептата на Джейми е мазнина:киселина = 3:1. Мазнината и киселината е по избор - зехтин или друга сурово пресована мазнина и оцет (винен, ябълков, балсамов), лимонов сок, сок от лайм. Когато се смесят, киселината отива на дъното и се вижда горе-долу съотношението. Добавяме сол и черен пипер и здравата разтръскваме, задължително още веднъж преди овкусяването.



Когато основният дресинг е готов, може да надграждаме вкуса с дижонска горчица, кисело мляко, сухи подправки и каквото обичаме като вкус. Много е важно да не прекаляваме с дресинга. Той не бива да потиска вкусовете на салатата, а да ги подчертава. По-малко, по-добре.



И така, готови сме със суровата салата в купата и имаме намерение скоро да я поднесем. Тръскаме дресинга, поливаме и, най-добре с ръце, внимателно я объркваме с движение нагоре във въздуха, все едно оправяме къдрици. Така пазим височината и обема на нашата салата. Загребваме с две ръце и слагаме по чиниите.



Източник: You tube канала на Джейми Оливър - FoodTube
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Суровоядски бонбони със сушени сливи
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
· Необикновената обикновена леска
· Kонопеното семе е ценна за здравето храна
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Минимализмът и възрастта
· Съвети за повече хладнокръвие преди първия учебен ден
· За една по-спокойна почивка
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Четвъртък
14
Ноември 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Още за подсладителите
Повечето хора, които се интересуват от здравословно хранене вече имат едно на ум за страничните (д)ефекти...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Научихме ли житейските си уроци?
Повтарят ли се негативните сценарии в живота ви? Все ви изоставят мъжете или пък постоянно попадате в...
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Зрелостта настъпва, когато...
Когато спреш да се сравняваш с другите. Когато спреш да променяш другите, а се опиташ да променяш...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 36
Ден 36 от Коледните пости. Последният ден, в който ви разказвам какво постим у дома. Да, до края на Коледните...
Билки при безплодие - II
В много случаи обаче така желаното забременяване не настъпва не заради недостига на определени хормони,...
Карфиолът - II
Диетични плюсове По отношение на диетичните ползи на карфиола, във всеки 150 калории (това е около...
Омайничето - цветето-билка, което омагьосва за любов
Казват, че омайничето лекува всичко, също както щастливата любов. В представите на народа ни това дребно...
Анасонът - билка и подправка
Анасонът е от семейството на кимиона и копъра, има сладникав вкус натрапчив и характерен аромат, който...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Под хипноза
Хипноза е древно понятие. Както много други състояние от парапсихологията, и нейните корени са още в...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
Наопаки
Мисленето в точно определени рамки ни помага да се справяме по-лесно, машинално, с ежедневните задачи....
Трябва ли да се тревожим от прекалено ниската телесна температура?
На всеки се е случвало да се почувства внезапно отпаднал, изнемощял, дискомфортно по отношение на телесната...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Витамините – колко и кога?
Сезони, когато вирусите атакуват най-активно, са преходните - пролетта и есента. Но Този път болестите...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Трудностите, с които се сблъскваме по празниците - как да ги преодолеем?
Какви са плановете ви за предстоящите празници? Очаквате ли ги с нетърпение или по-скоро имате притеснения...
Опасна ли е високата температура?
Когато видят, че чертичката на термометъра премине 37,5° повечето хора изпадат в паника и веднага посягат...
Бенките - колкото безобидни, толкова и опасни
Никак не са малко онези от нас, които посещават лекар само в крайно наложителен случай. Профилактичните...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Бърз релакс в офиса - I
Телефоните сa червени от звънене, мениджърът те затрупва със задачи, а шефът вече нервно барабани с пръсти...
Жените и бирата
В рекламния фолклор бирата е единствено мъжка привилегия, която силният пол използва не толкова по предназначение...
Сулфитите във виното - необходими, вредни или поредния здравословен мит?
Пиенето на бира (основно от мъжете), както и на вино от жените, в наши дни се е превърнало в нещо като...
Нарцисистите около нас
Външният вид в наши дни придобива все по-голям смисъл. Все повече внимание отделяме на външната си красота...
Масло от таману - чиста и спокойна кожа
То не е сред най-разпространените масла, дори напротив. Съдържанието му обаче е доста внушително, а свойствата...
Непосилната монотонност на ежедневието
Отново понеделник. Ставам и тръгвам на работа. Дългото пътуване в автобуса. На отиване и връщане. Време...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Тренировките и горещините - как да спортуваме пълноценно през лятото?
С настъпването на летните горещини трябва да сме особено внимателни и отговорни, за да си спестим...
Това така срамно изпускане на урина
Случвало ли ви се е да изпуснете малко урина, когато се засмеете рязко или кихнете? Положителният отговор...
"Здравословен обяд за ученика" - царевични мечета със сирене в усмихнато настъпление
Това е ден втори от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика". От...
Силата на цветята
Повечето от нас интуитивно усещат, че свежите цветя, поставени у дома или в офиса, ни карат да се чувстваме...
Витамин В17 - между митовете и реалността
Сведения за съществуването, действието и свойствата на витамин B17 датират още от далечната 1830г., когато...
Трикове за подобряване на зрението
В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
Как да се харесаме на околните - I
Въпреки че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем...
Аналгинът - приятел или враг
Познатият на всички ни аналгин през тази година навършва 90 години. Достопочтена възраст, която буди...
Вие ми се свят...
Зад тази реплика се крие може би едно от най-неприятните преживявания, свързани със здравето, които човек...
Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - много! Това е задължителен ритуал...
Американската педиатрична асоциация не препоръчва плодови сокове за деца под 1 г.
До това заключение са стигнали водещите педиатри в САЩ и са готови с окончателна и официална препоръка...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
Мандарината - в помощ на зравето и тънката талия
Вкусът им е съвършената комбинация от свежест и в същото време сладост, без излишна киселина или тръпчивост....
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Защо да ставаме рано сутрин?
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
Разходка по време на сън
Когато стане дума за сомнамбулизъм първото, което се сещам, е един френски комедиен филм - „Бонифас...
С любов към родените през декември
Понякога ми е малко мъчно за родените през декември. Не че един Стрелец или Козирог ще позволи да бъде...
Безопасна храна през лятото
Лятото е „любимият“ сезон на бактериите - топлото време осигурява благодатни условия за техния растеж,...
Подарете си здраве с червено цвекло
Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро...
Vacu Activ - Революционните комбинирани уреди за отслабване и оформяне на тялото
Когато се запознах с иновацията на технологията, която се крие зад уредите на полския бранд Vacu аctivus,...
Маслото от чаено дърво – естественият антибиотик
Често сме склонни да подценяване природните средства за лечение, особено когато става въпрос за бактериални...
Егоизмът няма място в спалнята
Сексът несъмнено е важна част от всяка връзка и не би трябвало да се срамуваме да говорим открито за...
Етеричното масло от мащерка
Кой не обича мащерката и кой не е чувал за нея!? Като подправка, за чай или като билка, това растение...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook