Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти


+ Рецепта за салата с черна леща и сладък картоф


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата от останалите видове леща, обвивката й се запазва по време на варене и тя е много подходяща за салати и гарнитури, особено когато се търси и естетичен ефект.

Защо да изберем точно този вид леща?

Като всички видове леща, черната леща е добър източник на протеини (31 гр. протеини на 100 гр. леща), много витамини и минерали.

Допълнителен плюс при нея, освен атрактивния външен вид, е наличието на антоцианините – пигменти, които придават тъмния цвят на зърнената култура. Тези по същество растителни флавоноиди имат изключително силно антиоксидантно действие за организма.


Добър източник на желязо, тя се препоръчва за деца и юноши, както и хора имащи нужда от повече желязо – бременни, кърмачки, спортисти.

100 грама черна леща покриват 48% от дневната нужда от желязо.


Богата е още на фибри - 86% от дневният прием се покриват от 100 гр сварена черна леща.



Начин на приготвяне: Предварително измитата и накисната леща се приготвя в съотношение 1:2 вода (1 част леща към 2 части вода) приблизително за около 45 минути. Ако ще правим яхния или къри, може да я оставим да се разкашка, но ако е за салата, трябва да спрем варенето, докато зрънцата са още цели. Отцедете, след като е готова, за да спре процесът на готвене. Посолява се в края на готвенето или след отцеждането.


Салата с черна леща и сладък картоф




2 ч. ч. черна леща
1 голям сладък картоф
краставица,
няколко листа зелена салата
1 ч. л. пушен червен пипер
сол, зехтин

За дресинга:
1 с. л. мед
сокът на 1/2 лимон
2 с. л. зехтин
сол, черен пипер


Обелете и нарежете на кубчета един голям сладък картоф. Посолете ги от всички страни със сол и пушен червен пипер. Наредете кубчетата в тавичка върху хартия за печене и полейте с малко зехтин. Запечете във фурна до готовност. Оставете да изстинат спокойно.

През това време сварете лещата в съотношение 2 чаши леща : 4 чаши вода. Щом заври, намалете котлона на тих огън. След 30-тина минути я опитайте, дали е омекнала. Отцедете и посолете.

В голяма купа смесете изстиналите леща и картофи, добавете за свежест обелена и нарязана на кубчета краставица, накъсайте няколко листа салата за повече сезонен вкус.

В малко бурканче смесете меда, лимоновия сок, сол, зехтин и черен пипер. Разтръскайте добре и полейте салатата с този дресинг.

Източник на рецептата и снимката: www.runningwithtweezers.com
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 25
· Просто, вкусно и полезно...като леща
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Кокосовото брашно - здравословна алтернатива без глутен
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Магданозени кюфтенца
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Тайните на вкусната и полезна зелена салата
· Масло от мента за облекчаване на алергии и за повече енергия
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· 5 любими десерта с ябълки
· Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
· Какво да направим с кисело мляко през лятото?
Вторник
15
Октомври 2019
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вредните навици, които ни разболяват през зимата
Свързваме зимата с прекрасни празници, сняг, уют, приключения, но за съжаление, студът е причина и за...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
Ден 23 от Коледните пости. Снощи уважихме Никулденската трапеза на моя свекър. Повечето варненци, които...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
Знаете колко необходим ни е витамин C, особено през зимата. Имунната ни система се нуждае от солидна...
Лекарства „на ръба” – антибиотиците
Първият в историята антибиотик е пеницилинът. Той е открит през 1928 г. от английския учен Александър...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Сауната и здравето
Сауната е всеизвестна със своите полезни за здравето свойства. Тя е един естествен и релаксиращ начин...
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Остаряването не е само от възрастта
Замисляте ли се защо остарявате с различен темп от вашата съученичка от гимназията? Явно проблемът не...
Черна ряпа като лекарство и полезна сезонна храна
Черната (испанска) ряпа често е пренебрегвана заради лютия си вкус и ограничените начини да се консумира...
Вредно или полезно е прясното мляко за организма?
Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали...
Фини като японки
Повечето японки са фини, слаби жени и живеят най-дълго от всички нации - за жените това е средно 86 години,...
Как да отучим детето си от бързата храна - II
Да не забраняваме на детето да яде това, което иска. Не само защото забраненият плод е най-сладък. Просто...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
"Жена ми не работи, тя е домакиня"
Майка и татуист, Райшел Кастълбъри (Ryshell Castleberry) от Флорида написала пост във фейсбук, хипотетичен...
Прости думи за отслабването, добрата форма и самочувствието
Почти всяка жена има опит с краткосрочни диети. Някои от нас съвсем бегъл, други – дългогодишен. В повечето...
Предменструален синдром - трябва ли да се тревожим?
Изпитвате непреодолимо желание да хапнете нещо сладко. Някои сутрини се чувствате като пребити, без мотивация...
Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
Добре познатият ни фасул се появява около края на 15 век. Но преди него разпространен и широко отглеждан...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Психичното здраве и работното място
Според европейско проучване от 2011 г., 55% от хората с психично здравни проблеми не успяват да се върнат...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Рейши – императорската гъба на дълголетието
Божествената гъба на дълголетието Рейши се използва още от преди хилядолетия в китайската и японската...
Как да трансформираме съжалението във възможност за израстване?
„... съжалението от пропуснатите възможности е най-страшният ад, в който може да пребивава живата душа...“...
"Не" на депресията между есента и зимата
Есенното очарование е неоспоримо, но и то отстъпва на дъждовните, облачни, сиви дни. Не са малко и хората,...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Лошите навици, които прехвърляме на децата
Ще започна тази статия така: Смятах, че дъщеря ми е твърде малка и не разбира още нищо, докато не стана...
Правилна грижа за устните - I
Стараем се да изглеждаме добре и красиви. Полагаме грижи за косата си, за кожата на тялото, позволяваме...
Филтрирате ли питейната вода?
Всички знаем, че чистата вода е едно от най-важните условия за доброто ни здраве. Водата от водопроводния...
Видео за вдъхновение: Силно послание към днешните жени
Ако сега съм млада жена, не съм сигурна дали бих се справила. С всичките тези неща, които имате - възможностите,...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
Не съм единствената жена с криза във връзката, знам. Знам го като се огледам наоколо и видя как повечето...
Следпразничен детокс
Как да помогнем да организма да се възстанови след обилното празнично похапване ? Детоксикацията на...
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook